Book review, movie criticism

Monday, May 11, 2015

Vadim Perelman, House of sand and fog




  Πρόκειται για το πρώτο έργο του Πέρελμαν που έγινε μεγάλη επιτυχία.
  Η Cathy Nicolo που έχει εγκαταλειφθεί από το σύζυγό της περνάει μια δύσκολη φάση. Όμως το να μην ανοίγει την αλληλογραφία της αποβαίνει μοιραίο. Καθώς η Πολιτεία διεκδικεί κάποιους απλήρωτους φόρους, τους οποίους όμως δεν υποχρεούνταν να πληρώσει, της βγάζει το σπίτι στο σφυρί. Το μαθαίνει μόνο όταν έρχονται για να της κάνουν έξωση. Ξεκινάει ένα δικαστικό αγώνα για να το πάρει πίσω. Ο αστυνομικός που συνοδεύει τους επιφορτισμένους με την έξωση υπαλλήλους της συμπαραστέκεται. Κάποια στιγμή θα κάνουν σχέση, καθώς ο ίδιος δεν τα πηγαίνει καλά με τη γυναίκα του.
Ο συνταγματάρχης Μασούντ Μπεχρανί, μετά την ανατροπή του σάχη μεταναστεύει στις ΗΠΑ. Κάνει δυο δουλειές για να στηρίξει την οικογένειά του. Καταφέρνει να καλοπαντρέψει την κόρη του. Τώρα πρέπει να βρει χρήματα για τις ανώτατες σπουδές του γιου του, που βρίσκεται ακόμη στην εφηβεία. Το σπίτι της Νικόλ που βγαίνει σε πλειστηριασμό είναι μια καλή ευκαιρία. Θα το αγοράσει και θα βάλει αγγελία να το πουλήσει στο τετραπλάσιο της τιμής που το αγόρασε. Θα εγκατασταθούν για λίγο σ’ αυτό, καθώς τους θυμίζει τη βίλα που είχαν στην πατρίδα, στις ακτές της Κασπίας θάλασσας. Όμως τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα. Θα έλθει σε σύγκρουση με την Νικόλ, ενώ ο φίλος της θα τον απειλήσει.
Το έργο αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά της τραγωδίας. Υπάρχει η σύγκρουση, όμως δεν είναι η κλασική σύγκρουση ανάμεσα στους καλούς και στους κακούς που βλέπουμε στις χολιγουντιανές ταινίες αλλά η σύγκρουση ανάμεσα σε δυστυχισμένες υπάρξεις. Και το τέλος θα είναι φυσικά τραγικό, όπως συμβαίνει σε κάθε τραγωδία.
Εντυπωσιακή η πλοκή, καθηλώνει κάθε στιγμή το θεατή.  

No comments: