Book review, movie criticism

Friday, March 4, 2016

Mohsen Abdolvahab, Please don’t disturb



Mohsen Abdolvahab, Please don’t disturb (2010)

Έχουμε ξαναγράψει για τον Mohsen Abdolvahab, για τις ταινίες «Mainline» και «Gilaneh» που τη σκηνοθεσία τους συνυπογράφει η Rakhshan Bani-Etemad. Σειρά έχει σήμερα το «Μην ενοχλείτε παρακαλώ».
Το έργο αποτελείται από τρεις ιστορίες, με προσχηματική σύνδεση, που δείχνουν καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Τεχεράνη. Η πρώτη έχει να κάνει με ένα ζευγάρι που έχει τσακωθεί. Ο άντρας έχει κτυπήσει τη γυναίκα και αυτή θέλει να τον χωρίσει. Αυτός της ζητάει επανειλημμένα συγνώμη, λέγοντάς της ότι οκτώ στους δέκα ιρανούς έχουν κτυπήσει κάποια στιγμή τη γυναίκα τους. Αυτή είναι ανένδοτη. Ο λόγος του καβγά είναι πως αυτός παράτησε την δημοσιογραφική του καριέρα για να κάνει μια χαζοεκπομπή στην τηλεόραση. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί τον αναγνωρίζουν, δυο γυναίκες μάλιστα του ζητούν να φωτογραφηθεί μαζί τους, όμως αυτός ενδιαφέρεται μόνο για τα λεφτά. Θέλει να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στη γυναίκα του, να αγοράσουν δικό τους σπίτι και εξοχικό. Στο τέλος της ταινίας θα τους δούμε συμφιλιωμένους να πηγαίνουν σε ένα γάμο.
Στη δεύτερη ιστορία ένας παπάς ανακαλύπτει, βγαίνοντας από το ταξί, ότι τον έχουν κλέψει. Του έσκισαν τον πάτο της τσάντας που κρατούσε και δεν του πήραν μόνο το πορτοφόλι και το κινητό, αλλά και πολύτιμα έγραφα. Καλεί στο κινητό του. Ο κλέφτης του απαντάει. Παζαρεύουν τα έγγραφα. Συμφωνούν στο ποσό. Θα αφήσει τα λεφτά σε μια θυρίδα, και ο κλέφτης τα έγγραφα στην ίδια θυρίδα.
Ο κλέφτης δεν παίρνει τα χρήματα, αλλά τον παρακαλεί να κάνει ένα κήρυγμα από το τηλέφωνο στη μητέρα του που είναι άρρωστη. Δεν έχει λεφτά, και έκλεψε τον παπά ακριβώς για να παζαρέψει το κήρυγμα. Δεν μπορούσε λέει να κλέψει άλλον για να πληρώσει έναν παπά, θα ήταν αμαρτία να το κάνει με κλεμμένα χρήματα.
Πολύ κουφό.
Στην τρίτη ιστορία βλέπουμε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, με τον άντρα να υποφέρει από άνοια. Κάποιος κτυπάει την πόρτα. Είναι το τεχνικός που θα τους φτιάξει την τηλεόραση. Δεν του ανοίγουν. Μήπως είναι ληστής; Ο τεχνικός υποτίθεται ότι θα ερχόταν χθες. Κρατάει και ένα καλαθάκι με ένα μωρό μέσα. Η γυναίκα του τον παράτησε πριν τρεις μέρες, και το κουβαλάει μαζί του στη δουλειά.
Δεν τον εμπιστεύονται. Προτείνει να διορθώσει την τηλεόραση μέσα από τα συρόμενα κάγκελα που είναι μπροστά από την πόρτα. Το μωρό πεινάει. Ο τεχνικός ζητάει ζεστό νερό να του φτιάξει γάλα. Του το δίνουν. Όμως έχει κάνει και κακά. Η γριά του λέει να απομακρυνθεί για να πάρει το καλαθάκι με το μωρό να το αλλάξει. Αυτός κατεβαίνει τις σκάλες. Αυτή παίρνει το μωρό και το αλλάζει.
Υπάρχουν αρκετά κωμικά επεισόδια σ’ αυτή την ιστορία.
Είναι μήπως υπερβολικές οι φοβίες που έχουν οι γέροι με τους ληστές; Κάποιοι σίγουρα το παρακάνουν.
Θα τη χαρακτήριζα αγέλαστη κωμωδία, και ας φαίνεται οξύμωρο.

No comments: