Book review, movie criticism

Wednesday, March 2, 2016

Shalizeh Alefpour, Heiran



Shalizeh Alefpour, Heiran (2009)

Ο Heiran είναι ένας νεαρός αφγανός εργάτης τον οποίο ερωτεύεται η Μαχή. Η Μαχή είναι μαθήτρια, πολύ καλή μαθήτρια, και οι γονείς της ονειρεύονται να τη στείλουν στο πανεπιστήμιο. Η ταινία του Shalizeh Alefpour είναι η αντιστροφή μιας άλλης θαυμάσιας ταινίας, της «Βροχής» (Baran) του Majid Majidi, στην οποία ο νεαρός είναι ιρανός και η κοπέλα αφγανή. Όμως, σε αντίθεση με τη «Βροχή», ο έρωτας των δυο νέων θα ευοδωθεί. Προσκρούει βέβαια αρχικά στη σθεναρή αντίσταση του πατέρα της Μαχή, ενώ ο παππούς δείχνει κατανόηση, γεμάτη όμως επιφυλάξεις. Η μητέρα βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα.
Ο Heiran, καλός μαθητής κι αυτός που δουλεύει για να μαζέψει χρήματα για τις σπουδές του, θα τον απολύσουν. Θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην Τεχεράνη. Η Μαχή θα τρέξει να τον αναζητήσει. Και θα τον βρει. Και θα παντρευτούν.
Η Μαχή μας θύμισε δυο άλλες ιρανές, την Tadai και την Taraneh στις ταινίες «The girl in sneakers» και «I am Taraneh» του Rasoul Sadrameli: κορίτσια με δυνατό και αποφασιστικό χαρακτήρα, που εμπλέκονται όμως σε αδιέξοδους έρωτες.
Και ο έρωτας της Μαχή είναι αδιέξοδος, με μόνη τη διαφορά πως εδώ το πρόβλημα στη σχέση δεν οφείλεται στον αδύναμο χαρακτήρα του φίλου της αλλά στο γεγονός ότι είναι μετανάστης αφγανός. Τον συλλαμβάνουν. Τον ψάχνει παντού. Μάλλον τον έχουν ήδη απελάσει.
Η Μαχή επιβιβάζεται σε ένα λεωφορείο που πηγαίνει στο Αφγανιστάν. Έχει τη διεύθυνση του θείου του, όπου πιθανόν να έχει πάει. Την κατεβάζουν όμως στα σύνορα, δεν έχει διαβατήριο, και το μωρό κανένα χαρτί που να πιστοποιεί ότι είναι δικό της. Δεν φεύγει, κάθεται σε μιαν άκρη και περιμένει. Ο αξιωματικός που κατά βάθος τη συμπονάει της πηγαίνει φαγητό. Δεν το αγγίζει.
Κάποια στιγμή έρχεται ένα πούλμαν. Η Μαχή τρέχει, και φωνάζει κάτω από τα παράθυρα να πουν στον Heiran που ζει στη Herat ότι η Μαχή με το μωρό τους είχαν έλθει εκεί, στα σύνορα.
Ξαφνικά προβάλει πίσω από ένα παράθυρο (τα παράθυρα είναι κλειστά) ο Heiran. Αυτός θέλει να κατέβει, αυτή να ανέβει, όμως ο φρουρός δεν τους αφήνει. Φιλάει το μωρό που του το σηκώνει η Μαχή μέσα από το τζάμι. Φωνάζει κι αυτός απεγνωσμένα, όμως η φωνή του δεν ακούγεται. Το πούλμαν φεύγει, αυτή τρέχει από πίσω του παρακαλώντας να σταματήσουν. Κανείς δεν προσπαθεί να την εμποδίσει.
Συγκινητική ταινία.

No comments: