Book review, movie criticism

Tuesday, March 8, 2016

Ali Khazai-far, Birds of a feather



Ali Khazai-far, Birds of a feather (Kabootar ba Kabootar, 2010)

 Τα «Πουλιά με ίδια φτερά» είναι μια συγκινητική ελαφριά κομεντί. Ένας παχουλός, ασχημούλης τριανταπεντάρης νεαρός, που τον απορρίπτει κάθε υποψήφια νύφη, ερωτεύεται μια παχουλούλα δασκάλα, που ο αδελφός της τής πήρε την προίκα (ψυγείο, τηλεόραση, κ.ά,) με την υπόσχεση να της τα επιστρέψει κάποια στιγμή. Είναι νιόπαντρος και θέλει να τα προσφέρει τη γυναίκα του, αν και εκείνη έχει αντίθετη γνώμη. Ναι, δεν βλέπει την προοπτική ενός προξενιού για την αδελφή του πολύ κοντινή.  
Κάνει όμως τον λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο. Οι δυο νέοι τα συμφώνησαν και η αδελφή του, κατά το έθιμο, πηγαίνει να τη ζητήσει. Βλέπει το φτωχικό τους σπίτι και απογοητεύεται. Σε ερώτησή της τι δουλειά κάνει η μητέρα της, η δασκάλα παρεμβαίνει λέγοντας ότι πηγαίνει και βοηθάει στο τζαμί.
Ψέματα. Δουλεύει σαν καθαρίστρια σε μια χήρα. Καθώς αυτή ζει μόνο με τη σύνταξή της δεν της έχει κάνει αύξηση εδώ και τρία χρόνια – παραπονιέται ο γιος της – όμως της φέρεται με μεγάλη καλοσύνη.
Μια μέρα που θα πάρει το γιο της να τη βοηθήσει στο ξεσκόνισμα της βιβλιοθήκης της –εκείνη απουσιάζει – αυτός, ψαχουλεύοντας, θα βρει την κοσμηματοθήκη της. Θα πάρει ένα κολιέ. Φτωχός μεροκαματιάρης, θα ήθελε να αγοράσει ένα κολιέ στη γυναίκα του αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Της λέει ψέματα ότι το πήρε σαν αμοιβή από ένα αφεντικό.
Η χήρα βλέπει ότι λείπει το κολιέ και πηγαίνει στο σπίτι τους. Απουσιάζουν όλοι, είναι μόνο η νύφη. Την περιποιείται. Βλέπει το κολιέ στο λαιμό της και καταλαβαίνει. Δεν θα πει τίποτα.
Όταν επιστρέφει ο γιος μαθαίνει για την επίσκεψή της. Καταλαβαίνει ότι ξέρει ποιος έκανε την κλοπή. Πηγαίνει και την βρίσκει. Της λέει κλαίγοντας ότι δεν είναι κλέφτης, ποτέ δεν έκλεψε τίποτα, πήρε το κολιέ για να το κάνει δώρο στη γυναίκα του. Αυτή του λέει ότι τον επισκέφτηκε για να του πει να μην το πουλήσει γιατί είναι οικογενειακό της κειμήλιο.
Και η έκπληξη: του προσφέρει ένα κουτί. Μέσα είναι ένα δακτυλίδι και σκουλαρίκια. Πάνε μαζί με το κολιέ. Θα ταιριάζουν τόσο στη γυναίκα του. Θα την ξεπληρώσει φροντίζοντας τον κήπο της, οπότε έχει ελεύθερο χρόνο.
Πολύ συγκινητικό!
Και βέβαια στο τέλος της ταινίας ο νεαρός κάνει απευθείας πρόταση στη δασκάλα, που μετά την επίσκεψη της αδελφής του είχε αλλάξει γνώμη, επειδή ντράπηκε για το ψέμα που είχε πει.
Συγκινητική ταινία, αλλά επίσης συγκινητικό να ακούσω καθώς πέφτουν τα γράμματα τέλους το δικό μας δημοτικό τραγούδι «Ξεκινά μια ψαροπούλα». Μόνο μουσική, με μπουζούκι. Δέστε το.

No comments: