Book review, movie criticism

Tuesday, March 15, 2016

Tony Gatlif, Gadjo dilo



Tony Gatlif, Gadjo dilo (The crazy stranger), 1997

  Ο κατά το ήμισυ ρομά και κατά το άλλο ήμισυ καμβύλος (καμβύλοι είναι οι βέρβεροι, οι ντόπιοι κάτοικοι της Αλγερίας που κατακτήθηκαν από τους άραβες) γυρίζει μια ταινία για τους κατά το ήμισυ ομοεθνείς του. Τη γυρίζει σε ένα χωριό τσιγγάνων, κοντά στο Βουκουρέστι. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ηθογραφική, δείχνοντας τη ζωή τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προς το τέλος όμως γίνεται εντελώς δραματική, δείχνοντας τους ρουμάνους από το γειτονικό χωριό να καταστρέφουν το χωριό τους. Ο Στεφάν είναι ένας γάλλος νεαρός που ξέπεσε στο χωριό τους καθώς ήλθε στη Ρουμανία, αφενός για να συναντήσει μια τραγουδίστρια που πολύ αγαπούσε ο πατέρας του και αφετέρου για να καταγράψει ντόπια τραγούδια. Στο τέλος τον βλέπουμε να σκάβει ένα λάκκο και να «θάβει» τις κασέτες που έγραψε, αφού τις σπάσει πρώτα. Τότε είναι που λέει την ατάκα «Συνάντησα και ευτυχισμένους τσιγγάνους», που είναι ο ελληνικός τίτλος της ταινίας «Skupljaci perja» του Aleksandar Petrovic.
  Όμως το τέλος είναι και happy: μαζί του παίρνει τη Σαμπρίνα, μια νεαρή ρομά.
  Μάθαμε και μια τσιγγάνικη λέξη: Μπαλαμό, που θα πει ξένος. Επίσης ότι έχουμε μια κοινή λέξη με τους τσιγγάνους: παπούτσι.
  Εκτός από τον Romain Duris στο ρόλο του Στεφάν όλοι οι άλλοι είναι ρομά. Υποθέτω βέβαια ότι ρομά είναι και η Rona Hartner στο ρόλο της Σαμπρίνα, ρουμάνα ηθοποιός, ζωγράφος και τραγουδίστρια, που σαν πρώτη της ταινία η βικιπαίδεια αναφέρει αυτήν εδώ. Ψάχνοντας το βιογραφικό της είδα ότι έπαιξε και στην ταινία της ιρανής Marjane Satrapi «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα», που την είδα πριν τέσσερα χρόνια.
  Πολύ καλή ταινία, και στο τέλος ιδιαίτερα συγκινητική. Να προσθέσουμε ότι η μουσική είναι του σκηνοθέτη.   

No comments: