Book review, movie criticism

Friday, March 18, 2016

Ramin Bahrani, 99 homes




Έχουμε γράψει για άλλες πέντε ταινίες του ιρανοαμερικάνου σκηνοθέτη Ραμίν Μπαχρανί. Σειρά έχουν σήμερα τα «99 σπίτια».
Στην ανάρτησή μου για το προηγούμενο έργο του Μπαχρανί, το «At any price», έγραψα πέντε λόγους για τους οποίους δεν μου άρεσε. Αντιγράφω τον πέμπτο.
«5ο. Το θέμα δεν με άγγιξε. Οι κομπίνες και τα προβλήματα των αμερικανών αγροτών, με τις μηχανοποιημένες καλλιέργειες (καλαμπόκι) δεν μου είναι οικείες».
Πάλι αμερικανοί, και όχι λαθρομετανάστες όπως στις πρώτες του ταινίες, είναι οι ήρωες αυτής της ταινίας. Όμως το πρόβλημά τους αυτή τη φορά όχι μόνο με άγγιξε, αλλά και είναι από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα της κρίσης: αυτό του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.
Ευτυχώς εδώ όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, προσπαθούν να την προστατεύσουν. Δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το ίδιο και στην Αμερική. Η κυβέρνηση ανέχεται, οι τράπεζες ασυδοτούν, οι δικαστές αδιαφορούν όταν δεν χρηματίζονται, και τα κοράκια παραμονεύουν· και χρησιμοποιούν κάθε είδους μέσα, νόμιμα και μη νόμιμα, για να πετάξουν τους ιδιοκτήτες έξω από τα σπίτια του. Με αυτή την κατάσταση ως φόντο ο Ραμίν Ραχμανί μαζί με τον Amir Naderi που συνυπογράφει το σενάριο στήνουν την ιστορία τους.
Ο Denis Nash, πολυτεχνίτης που εργάζεται στις οικοδομές χωρίς να βρίσκει πάντα δουλειά, ζει με το μικρό γιο του (δεν μας λέγεται τίποτα για την γυναίκα του) και τη μητέρα του στο πατρογονικό του. Όμως του κάνουν έξωση. Την κάνει ο Rick Carver, κτηματομεσίτης· που κάποια στιγμή θα τον προσλάβει για κάποια χειρονακτική δουλειά, αλλά σιγά σιγά θα ανελιχθεί και θα γίνει το πρωτοπαλίκαρό του. Θα κερδίσει λεφτά, με αντίτιμο να χάσει την ανθρωπιά, του· αλλά και τη μητέρα του και το γιο του, που θα τον εγκαταλείψουν για να πάνε να ζήσουν σε μια θεία.
Παρακολουθούμε πολλά επεισόδια έξωσης, αλλά και επεισόδια που προηγούνται σε κάποιες απ’ αυτές. Είναι συγκινητικά. Ο Denis Nash αντιμετωπίζει τη γενική κατακραυγή. Και κάποια στιγμή δεν αντέχει. Μπροστά σε έναν ιδιοκτήτη που έχουν έλθει με την αστυνομία για να του κάνουν έξωση, και ο οποίος τους πυροβολεί με την καραμπίνα του από το παράθυρο του σπιτιού του, θα ομολογήσει ότι η έξωσή του έγινε με ένα πλαστογραφημένο χαρτί.
Ελπίζω εμείς οι έλληνες να μη βρεθούμε μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις.   

No comments: