Book review, movie criticism

Thursday, March 31, 2016

Lenny Abrahamson, Room



Lenny Abrahamson, Room (2015)

Το «Δωμάτιο» είναι μια τηλεταινία, μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Emma Donoghue που υπογράφει και το σενάριο.
Την Ma την απαγάγει, όταν ήταν δεκαεπτά χρονών, ο «γέρο-Νικ». Την κρατάει φυλακισμένη σε μια αποθήκη. Σε δυο χρόνια θα γεννήσει ένα μωρό, τον Τζακ. Εμείς παρακολουθούμε την ιστορία όταν ο Τζακ είναι πια πέντε χρονών και η Μα έχει κλείσει επτά χρόνια σ’ αυτή τη φυλακή. Κάποτε που προσπάθησε να δραπετεύσει ο γερο-Νικ της στραμπούλιξε το χέρι. Από τότε την πονάει. Μηχανεύεται ένα τρόπο απόδρασης: θα υποκριθούν ότι ο Τζακ είναι άρρωστος και πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στην τσέπη του έχει βάλει ένα χαρτί όπου γράφει τα της απαγωγής της. Όμως ο γερο-Νικ αρνείται, θα φέρει, λέει, αντιβίωση. Η Μα μηχανεύεται άλλο τρόπο. Θα τυλίξει τον Τζακ σε ένα χαλί. Θα πει ότι έχει πεθάνει. Ο γερο-Νικ θα τον αφήσει κάπου. Στη πρώτη στάση που θα κάνει το φορτηγάκι, ο Τζακ θα ξετυλιχθεί από το χαλί, θα πηδήξει από την καρότσα και θα πει στον πρώτο που θα συναντήσει το όνομά της και για την απαγωγή.
Το σχέδιο πετυχαίνει, όμως η προσαρμογή δεν είναι εύκολη. Οι δημοσιογράφοι κάνουν ανόητες ερωτήσεις, και ο πατέρας είναι δύσκολο να αποδεχθεί έναν εγγονό που είναι προϊόν βιασμού. Και για τη μητέρα είναι δύσκολη αυτή η κατάσταση, και θα οδηγηθεί σε απόπειρα αυτοκτονίας. Η αγάπη του γιου της όμως θα την επαναφέρει ψυχολογικά.
Μεγάλο το δίδαγμα της ταινίας. Ένα παιδί, όποιες και αν είναι οι συνθήκες με τις οποίες έρχεται στον κόσμο, είναι δώρο θεού.

No comments: