Book review, movie criticism

Thursday, December 10, 2020

Gary Winick, 13 going on 30 (2004)

Gary Winick, 13 going on 30 (2004)

 


  Comedy, fantasy, romance, χαρακτηρίζει την ταινία το IMDb, όμως το fantasy είναι εγκιβωτισμένο σαν όνειρο, μόνο που αυτό το βλέπουμε στο τέλος.

  Η Jenna είναι μια δεκατριάχρονη κοπέλα την οποία αγαπάει ο χοντρούλης ο Ματ. Αυτή, ούτε να τον δει. Του πετάει περίπου κατάμουτρα ένα εξαιρετικό δώρο που έφτιαξε με τα ίδια του τα χέρια, ένα σπίτι.

  Των ονείρων του με την ίδια μέσα;

  Προφανώς.

  Η ίδια αντιμετωπίζει τον εμπαιγμό των συμμαθητριών της τις οποίες κάλεσε στο πάρτι γενεθλίων της. Πόσο θα ήθελε να είναι τριαντάρα αντί δεκατριάχρονη.

  Παίζουν ένα παιχνίδι. Δένουν τα μάτια της με μια κορδέλα. Ένα αγόρι θα εμφανιστεί κάποια στιγμή και θα τη φιλήσει. Όμως αυτές στη συνέχεια το σκάνε με τα αγόρια τους. Όταν βγάζει την κορδέλα από τα μάτια της, μπροστά της είναι μόνο ο χοντρούλης.

  Το επόμενο πρωί ξυπνάει τριαντάρα. Η ευχή της έχει πραγματοποιηθεί.

  Τα κωμικά επεισόδια τροφοδοτούνται κυρίως από την αμηχανία της καθώς δεν ξέρει πρόσωπα τα οποία τη γνωρίζουν πολύ καλά. Θα εξοικειωθεί όμως σιγά σιγά.

  Εργάζεται στη σύνταξη ενός περιοδικού μόδας με μια φίλη της. Πρέπει να ανεβάσουν γρήγορα την κυκλοφορία του γιατί ένα άλλο περιοδικό μόδας τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ. Τότε θα εμφανιστεί ο Ματ ο οποίος είναι πια ένας γοητευτικός νεαρός, γεματούτσικος βέβαια, που δουλεύει σαν φωτογράφος. Θα τον πείσει να πάρει κάποιες φωτογραφίες για το περιοδικό.

  Όμως η φίλη της είναι δίμουρη, λέει ψέματα στον Ματ ότι η Jenna δεν τον χρειάζεται πια και ότι έχει πουλήσει τις φωτογραφίες του στο άλλο περιοδικό.

  Οποία απογοήτευση για τον Ματ, και μόλις είχε αρχίσει το ειδύλλιο. Για παρηγοριά θα επισπεύσει το γάμο με την αρραβωνιαστικιά του.

  Οποία απογοήτευση για την Jenny όταν μαθαίνει τα νέα. Θα πάει σπίτι του τη μέρα του γάμου, θα ομολογήσουν τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλο, όμως είναι πια αργά.

  Η ταινία βρίσκεται στο τέλος της, πώς διάβολο θα χειριστεί το θέμα ο σεναριογράφος και να έχουμε το αναμενόμενο σε κωμωδίες και romance happy end; Αναρωτιόμουνα.

  Στο επόμενο επεισόδιο η Jenna, δεκατριάχρονη πάλι, θα βγάλει το μαντήλι από τα μάτια της και θα δει μπροστά της τον χοντρούλη. Θα πέσει πάνω του και θα τον φιλήσει.

  Αυτό ήταν όλο κι όλο το happy end;

  Όχι.

  Θα τους δούμε τριαντάρηδες πάλι, στο γάμο τους.

  Χαριτωμένη κομεντί, ξαλεγράρεις βλέποντάς τη.

 

 

No comments: