Book review, movie criticism

Tuesday, December 1, 2020

Thor Freudenthal, Words on bathroom walls (2020)

Thor Freudenthal, Words on bathroom walls (2020)

 


  Ένα πολύ συχνό μοτίβο στις αμερικανικές ταινίες είναι το μοτίβο του νέου που έχει προβλήματα τα οποία προσπαθεί να διαχειριστεί. Είναι ερωτευμένος αλλά η κοπέλα που αγαπάει δεν του δίνει σημασία, αντιμετωπίζει κάποια αρρώστια, έχει δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά, αντιμετωπίζει προβλήματα στην οικογένεια, στο σχολείο…

  Αυτό το πρόβλημα όμως δεν το έχω ξανασυναντήσει σε ταινία.

  Ή μάλλον το έχω συναντήσει, περίπου, σε μια, θα σας πω παρακάτω.

  Ο Άνταμ έχει παραισθήσεις, ακούει φωνές. Προσπαθεί όσο μπορεί να το κρύψει. Όμως κάποτε δεν θα τα καταφέρει, οι συμμαθητές του θα τον πάρουν χαμπάρι και θα αρχίσει το bullying.

  Οι γονείς του θα τον πάνε σε άλλο σχολείο. Προϋπόθεση όμως για να τον δεχθούν είναι να παίρνει τα φάρμακά του. Εκεί θα γνωρίσει την Μάγια. Η αφηγηματική αναμονή είναι δεδομένη, ο έρωτας. Όμως δεδομένη είναι και η αφηγηματική αναμονή για τα προβλήματα που θα προκύψουν εξαιτίας του προβλήματος υγείας του Άνταμ.

  Μα είναι δυνατόν, κάθε ένας που έχει παραισθήσεις και ακούει φωνές να είναι σχιζοφρενής; Σίγουρα θα υπάρχουν διαβαθμίσεις, με την σχιζοφρένεια να είναι η πιο σοβαρή περίπτωση.

  Ο περίφημος μαθηματικός Νας, που τον γρίφο που φέρνει το όνομά του έλυσε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ήταν σχιζοφρενής; Αξίζει να δείτε την ταινία του Ron Howard «Ένας υπέροχος άνθρωπος» που αναφέρεται στη ζωή του (Πρέπει να την είδα παλιά, γιατί δεν βλέπω να έχω γράψει).

  Ο πατέρας του, μην μπορώντας να αντέξει το πρόβλημά του, τους εγκατέλειψε.

  Ξέρω μια τέτοια περίπτωση.

  Η μητέρα του τον υπεραγαπάει, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον στηρίξει.

  Ξέρω μια τέτοια περίπτωση.

  Όμως αυτός έχει αμφιβολίες, ειδικά για τα αισθήματα του πατριού του, που όπως θα αποδειχθεί στο τέλος κάνει ότι μπορεί και εκείνος. Στο τέλος ο Άνταμ θα το καταλάβει και θα τρέξει να τον αγκαλιάσει.

  Κάθε ένας που ακούει φωνές είναι καταδικασμένος στη σχέση του με το άλλο φύλο;

  Όχι, η Μάγια όταν μαθαίνει το πρόβλημά του εξακολουθεί να τον αγαπάει.

  Ξέρω μια τέτοια περίπτωση.

  Εξαιρετική ταινία, καίριοι διάλογοι, πολύ καλή σκηνοθεσία και πολύ καλές ερμηνείες (6,8 στο IMDb), πολύ μου άρεσε.   

 

No comments: