Book review, movie criticism

Thursday, October 20, 2022

Milton Katselas, Σαράντα καράτια (40 carats, 1973)

Milton Katselas, Σαράντα καράτια (40 carats, 1973)

 


  Ο έρως χρόνια δεν κοιτά, λέει η παροιμία.

  Αυτό είναι το ένα.

  Το άλλο είναι το φαντασιακό των ανδρών: να τους ερωτευθεί μια πιτσιρίκα.

  Το έχουμε δει σε αρκετές ταινίες.

  Αλλά δεν είναι μόνο το φαντασιακό των ανδρών, αλλά και των γυναικών: να τους ερωτευθεί ένας νεότερος άνδρας.

  Εδώ δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές ταινίες.

  Μια από αυτές προβλήθηκε πρόσφατα, οι «Νεαροί εραστές». Στην ανάρτησή μου για αυτή γράφω:

  «Μίλησα προηγουμένως για το φαντασιακό αυτό των γυναικών. Θυμάμαι και μια άλλη ταινία, του ελληνοαμερικάνου Μίλτον Κατσέλας, τα «40 καράτια», της οποίας η πλοκή μάλιστα διαδραματίζεται στην Ελλάδα. Εδώ η διαφορά ηλικίας ήταν μικρότερη, σαράντα αυτή (στην πραγματικότητα η Λιβ Ούλμαν ήταν τότε 36 χρόνων), αυτός εικοσάρης.

(Κοίτα να δεις, καθώς την έχω δει πριν χρόνια δεν έχω γράψει γι’ αυτήν. Θα την ξαναδώ)».

  Και την ξαναείδα.

  Αυτό που δεν θυμόμουνα είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλή κωμωδία.

  Το άλλο το θυμόμουνα: για να μην μένει παραπονεμένο και το φαντασιακό των ανδρών, υπάρχει και εδώ ο έρωτας ανάμεσα σε ένα σαρανταδυάρη και σε μια δεκαεφτάρα. Πάνω σ’ αυτούς τους έρωτες στήνεται μια comedy of errors, κωμωδία παρεξηγήσεων. Νομίζουν ότι ο σαραντάρης θέλει την Ούλμαν και ο νεαρός την κόρη της.

  Έχω καιρό να το γράψω, ότι αν μια ταινία είναι μεταφορά θεατρικού έργου αποτελεί για μένα μια εγγύηση πως δεν θα είναι κακή. Το ίδιο και όταν πρόκειται για μεταφορά κλασικού μυθιστορήματος. Βέβαια κάποιες φορές διαψεύδομαι.

  Να το γράψω και αυτό:

  Οι ηθοποιοί, ερμηνεύοντας τον ρόλο τους, κουβαλάνε μαζί τους και την αύρα τους ως πραγματικά πρόσωπα. Αν δεν επρόκειτο για τη Λιβ Ούλμαν, τη μούσα του Μπέργκμαν που πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα του, εξαιρετική ηθοποιό, και βέβαια όμορφη, αλλά για κάποια όχι γνωστή ηθοποιό, κάποιοι θα σκανδαλίζονταν. Όμως πρόκειται για την Λιβ Ούλμαν, όπως πρόκειται και για την Εντίθ Πιάφ που την αγάπησε ο Τεό Σαραπό, πολύ νεότερός της.

  Ας κάνω το κουτσομπολιό. Ξέρω μια τέτοια ιστορία, που αυτός αργότερα το μετάνιωσε. Νομίζω ότι κάποια στιγμή που θέλησε να την αφήσει αυτή έκανε απόπειρα, όμως δεν είμαι σίγουρος. Πάντως έζησαν μαζί μέχρι το θάνατό τους.

  Ο Μίλτον Κατσέλας είναι ελληνοαμερικάνος και δεν ξεχνάει την καταγωγή του. Η αρχή της ιστορίας, αλλά και το τέλος της, διαδραματίζεται στο Άργος.

  Την έρριξε τη γκόμενα με την πεντακοσάρα χόντα του. Εγώ δεν τα κατάφερα. Εμένα, βλέπεις, είναι τετρακοσάρα.   

 

No comments: