Book review, movie criticism

Tuesday, October 4, 2022

Ho Meng-Hua (何夢華), The cave of the silken web (盘丝洞,1967)

Ho Meng-Hua (何夢), The cave of the silken web (盘丝洞,1967)

 


  Την ταινία την είδα, εκτός σειράς, γιατί την ομώνυμη ταινία του Dan Dayu (1927) την είδα με νορβηγικούς υπότιτλους, και τα σουηδικά με τα οποία μοιάζουνε τα διάβασα πριν δεκαετίες. Ανακαλύφθηκε τελευταία, και μάλιστα όχι πλήρης, έλειπαν κάποιες μπομπίνες. Διάβασα βέβαια μια περίληψη η οποία όμως δεν ήταν πολύ κατατοπιστική, και έτσι είπα να δω και την ταινία του Ho Meng-Hua. Και οι δυο ταινίες είναι μεταφορές ενός επεισοδίου από το κλασικό κινέζικο μυθιστόρημα «Ταξίδι στη Δύση».

  Ο βουδιστής μοναχός ταξιδεύει για την Ινδία για να φέρει βουδιστικές γραφές. Αυτό το ταξίδι είναι γεμάτο περιπέτειες.

  Μαζί του είναι ο πίθηκος-βασιλιάς που έχει μαγικές ικανότητες, ένας χοντρός με γουρουνίσια χαρακτηριστικά, καθώς και δυο άλλα άτομα.

  Πρέπει να ξεκουραστούν. Βλέπουν μακριά ένα αρχοντικό. Εδώ να σταματήσουν να ξεκουραστούν, επιμένει ο μοναχός παρά τις αντιρρήσεις του πίθηκου-βασιλιά.

  Το αρχοντικό αυτό στην πραγματικότητα είναι μια σπηλιά όπου κατοικούν επτά αδελφές που στην πραγματικότητα είναι αράχνες. Τρίβουν τα χέρια τους από τη χαρά τους. Αν φάνε τον μοναχό θα αποκτήσουν αθανασία.

  Φτάνει όμως το κρέας του για όλες;

  Μόνο η μεγάλη θα το φάει.

  Η ταινία, η τρίτη από τις τέσσερις που αποτελούν μεταφορά επεισοδίων του μυθιστορήματος, γυρίστηκε στα στούντιο των αδελφών Shaw, στο Χονγκ Κονγκ. Βλέπουμε τις όμορφες αδελφές, σε τολμηρές σκηνές κάποιες φορές, να τραγουδάνε και να χορεύουν. Ακόμη βλέπουμε πολλές πολεμικές σκηνές, που αποτελούν παράδοση στον κινέζικο κινηματογράφο. Έχουν το στυλιζάρισμα που μας είναι γνωστό από την Όπερα του Πεκίνου. Και βέβαια το μαγικό στοιχείο, που επιτρέπει στον άνθρωπο-γουρούνι και στον βασιλιά-πίθηκο να αλλάζουν μορφή, ξεγελώντας έτσι τις αδελφές. Υπάρχουν μερικά κωμικά επεισόδια στην ταινία που όλα έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο-γουρούνι. Και φυσικά έχουμε τα διάφορα εφέ που είναι δυνατά χάρη στην εξέλιξη που είχε όλα αυτά τα χρόνια η τεχνολογία του κινηματογράφου.

  Τελικά στις ταινίες διασκέδασης όπως αυτή, η τεχνολογία παίζει σπουδαίο ρόλο. Σίγουρα απόλαυσα περισσότερο την ταινία του Ho Meng-Hua από ό,τι την ταινία του Dayu.

 

No comments: