Book review, movie criticism

Tuesday, October 25, 2022

Sun Yu (孙瑜),Loving blood of the volcano (火山情血, 1932)

Sun Yu (),Loving blood of the volcano (火山情, 1932)

 


  Ο Σουν Γιου ανήκει στους αριστερούς σκηνοθέτες της δεύτερης κινηματογραφικής γενιάς, σ’ αυτούς που η κοινωνική κριτική τους είναι ιδιαίτερα έντονη. Ενώ ο Μπου Γουαντσάνγκ καταγγέλλει τα ταξικά «σύνορα της αγάπης» που δεν αφήνουν έναν έρωτα να ανθίσει, ο Σουν Γιου καταγγέλλει τα βάσανα των φτωχών στα χέρια των πλουσίων.

  Και εδώ βλέπουμε τη γυναίκα θύμα. Γυάλισε στα μάτια του ανιψιού του πολέμαρχου (ήταν μια εποχή που η κεντρική εξουσία ήταν ιδιαίτερα αδύνατη, κυριαρχούσαν οι λεγόμενοι πολέμαρχοι) η κόρη του φτωχού αγρότη, θέλει να την πάρει τέταρτη γυναίκα του, δηλαδή παλλακίδα του. Φυσικά τόσο ο πατέρας της όσο και αυτή αρνούνται. Τότε σκαρώνουν το γνωστό κόλπο, όταν θέλουν να συλλάβουν κάποιον: σήμερα με ναρκωτικά, τότε με κοσμήματα. -Αυτά εδώ είναι κλοπιμαία, συλλαμβάνεσθε.

  Μαζί με τον πατέρα και το μεγάλο αδελφό (στην αρχή του έργου τους βλέπουμε σε ευτυχισμένες στιγμές, αγαπημένους), τους μεταφέρουν στη φυλακή, και την κοπέλα τη μεταφέρουν με το palanquin (το ΙΧ της εποχής, με το οποίο μεταφέρουν και τις νύφες) στο σπίτι του πολέμαρχου. Η φυλακή είναι δίπλα.

  -Αν δεχθείς να γίνεις γυναίκα μου θα ελευθερωθούν. -Αλήθεια; τότε να γίνω. Όμως πρώτα να τους δω να φεύγουν από τη φυλακή.

  Πράγματι δίνει εντολή και τους αφήνουν. Αυτή τους κοιτάζει από το παράθυρο. Της φωνάζουν απελπισμένοι. Αυτός κάνει να της ριχθεί. -Άσε με, αλλιώς θα πέσω κάτω.

  Δεν δείχνει να την πιστεύει. Πλησιάζει αργά. Όταν έχει πλησιάσει αρκετά, αυτή πέφτει κάτω και σκοτώνεται. Απελπισμένος την αγκαλιάζει ο πατέρας της, για να πεθάνει αμέσως μετά. Όσο για το γιο που προσπαθεί να μπει μέσα στο αρχοντικό να εκδικηθεί το θάνατό τους, τον σταματάνε ένα σωρό υπηρέτες δέρνοντάς τον.

  Ο ανιψιός τούς λέει να τον αφήσει να φύγει. Όμως δίνει αργότερα εντολή να τον σκοτώσουν, στα κρυφά εννοείται. Μια χήρα ταβερνιάρισσα ακούει να το ψιθυρίζουν αυτοί που έχουν πάρει την εντολή. Πηγαίνει και τον ενημερώνει. Να φύγει.

  Φεύγει, σε ξένη χώρα. Εκεί καταφεύγει και ο ανιψιός του πολέμαρχου αργότερα, όταν οι πολέμαρχοι αρχίζουν να εξοντώνονται σιγά σιγά από την κεντρική κυβέρνηση. Και έχουμε στη συνέχεια δυο ιστορίες: μια ιστορία αγάπης και μια ιστορία εκδίκησης.

  Αυτή καμπαρετζού, τη σώζει από κάποιον μεθυσμένο που θέλει να την αρπάξει με το ζόρι. Αυτή νιώθει ευγνωμοσύνη. Αυτός δεν μπορεί να κρύψει την περιφρόνησή του για τη δουλειά που κάνει. Όμως θα μετανιώσει αργότερα. Της λέει να μη καπνίζει, να μη βάφεται,  να φανεί η φυσική της ομορφιά.

  Θα αναπτυχθεί το ειδύλλιο που θα ενισχυθεί όταν του σώζει τη ζωή ελευθερώνοντάς τον από το υπόγειο όπου τον είχε κλείσει ο ανιψιός, αφού τον κτύπησαν με δόλο στο κεφάλι.

  Με «Το ερωτευμένο αίμα του ηφαιστείου», τη λάβα, είναι η εκδίκηση που θα πάρει.

  Το ηφαίστειο ενεργοποιείται, από στιγμή σε στιγμή μπορεί να εκραγεί. Τον κυνηγάει μέχρι την κορυφή του βουνού. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τον ανιψιό τον περιμένει ένας φρικτός θάνατος μέσα στον κρατήρα.

  Στο τέλος βλέπουμε το ερωτευμένο ζευγάρι, ευτυχισμένους.

  Ο Σουν Γιου είναι από τους κορυφαίους σκηνοθέτες αυτής της γενιάς, θα δούμε και άλλα έργα του.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «A spray of plum blossom».  

 

No comments: