Book review, movie criticism

Sunday, June 21, 2009

Η αναγκαιότητα του μύθου




Το δεύτερο βιβλίο μου. Γράφτηκε το 1982 και εκδόθηκε το 1987

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση προβλημάτων που, κατά παράδοση, ήταν αντικείμενα φιλοσοφικής ή το πολύ κοινωνιολογικής θεώρησης. Χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο σ' αυτή την προσέγγιση, πιστεύω ότι τα βλέπω από μια καινούρια σκοπιά, και γι' αυτό και μόνο νομίζω ότι άξιζε τον κόπο αυτή η προσπάθεια.
Σ' αυτό το βιβλίο γίνονται συχνές αναφορές στη βιολογία, και βασικές της έννοιες αποτελούν κλειδιά για την προσέγγιση αυτών των προβλημάτων. Έτσι θα μπορούσε κανείς να με κατηγορήσει για αναγωγισμό (reductionism). Δέχομαι την κατηγορία. Πεπεισμένος εκλεκτικός όμως, δεν ρίχνω στο καλάθι των αχρήστων τις υπόλοιπες προσεγγίσεις. Απλώς τις βρίσκω εξίσου μονομερείς, όπως και τις δικές μου. Και επειδή είναι σχεδόν καθιερωμένες στη μέση συνείδηση, δεν έκρινα σκόπιμο να αναφερθώ (εκτενώς τουλάχιστον) σ' αυτές. Όσο για τον αναγωγισμό, πιστεύω ότι αυτή είναι η μοίρα της ανθρώπινης σκέψης, και ιστορικά φαίνεται να αποδίδει. Πιο πριν ήταν η φυσική, μετά η οικονομία, τέλος η βιολογία. Η διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη σκέψη, πιστεύω ότι κάνει τον αναγωγισμό αναπόφευκτο.
Οι βασικές θέσεις αυτού του βιβλίου (ιδιαίτερα η θέση για την αναγκαιότητα του μύθου, που κρύβει μια σημαντική ειρωνική απόχρωση, πράγμα που δεν πιστεύω να διαφύγει από τον προσεκτικό αναγνώστη) δεν είναι μόνο, ή κυρίως, αποτέλεσμα των μελετών μου. Είναι και εμπειρίες ζωής, εμπειρίες από την προσωπική μου ζωή και από τη συμμετοχή μου στην Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. (Ένωση για την Ποιότητα της Ζωής).
Η συνέχεια στην ιστοσελίδα μου, στην κατηγορία «Βιβλία», αριθμός 2.

No comments: