Κι αν δεν μπορείς μονάχος σου, δεύτερο καβαλάρη
τον Αη Δημήτρη φώναξε, πού ’χει μακρύ κοντάρι
και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που ’χει μια σπάθα τόση
κι από τους τρεις σας ο ιός δύσκολα θα γλυτώσει.
«Το σχέδιο για τους ηλικιωμένους.
Διαβάζω στο news: «Σουπερμάρκετ: πάνω από 1 δις. ευρώ ο τζίρος την περίοδο του κορονοϊού». Αυτός είναι ο τίτλος. Ο υπότιτλος είναι: «Σε διάστημα επτά εβδομάδων από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα τα σουπερμάρκετ κατέγραψαν αύξηση των εσόδων της τάξης του 30,7%.».
Κι αν δεν μπορείς μονάχος σου, δεύτερο καβαλάρη
τον Αη Δημήτρη φώναξε, πού ’χει μακρύ κοντάρι
και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που ’χει μια σπάθα τόση
κι από τους τρεις σας ο ιός δύσκολα θα γλυτώσει.
Το σχέδιο για τους ηλικιωμένους.
Την πρώτη μέρα τα χρειάστηκα, όταν φόραγα ταυτόχρονα κράνος και γυαλιά. Τι να κάνω, έβγαλα τα γυαλιά (ηλίου, χωρίς βαθμούς, τζάμι), έτσι το πρόβλημα μειώθηκε. Από τότε όταν φοράω κράνος δεν φοράω γυαλιά.
Το σουηδικό κράτος έδωσε εντολή στους εργαζόμενους των γηροκομείων να μην παρέχουν βοήθεια οξυγόνου, να μην καλέσουν ασθενοφόρο, να μην αφήσουν οικείους να επισκεφτούν θαλάμους».
Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (ποίημα)
Απόψε δεν θα είμαι στην πλατεία του χωριού μου, στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία,
όπως ήμουν πέρυσι, και πρόπερσι, και προπρόπερσι…
με εξαίρεση το 2007.
Ούτε και το πανηγύρι θα είναι.
Θα είμαστε άραγε του χρόνου, τον άλλο χρόνο, και τον παράλλο…;
Ας όψετε ο κορονοϊός.
(Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, στην τελευταία σελίδα γράφω την ημερομηνία που το τέλειωσα με την υπογραφή μου. Μόλις έχω τελειώσει την τελευταία ποιητική συλλογή του φίλου μου του Γιώργου του Βέη «Βράχια», γράφω 20-7-2020, και επηρεασμένος μου ήλθε το ποίημα στο μυαλό.
Η τελευταία φορά που έγραψα ποίημα πρέπει να ήταν το 1975. Ήταν στα αγγλικά:
The earth
The sky
The sun
And me
The leaves
The roses
The birds
And me
The green
The blue
The red
And me
All sing
A song
Of love
For you.
Καταγράφω από το worldmeters.info την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας όσον αφορά τρία στοιχεία: νέα κρούσματα, νεκροί, και στην εντατική. Το πρώτο δεν είναι τόσο σημαντικό, αφού περισσότερα κρούσματα μπορεί να σημαίνει απλά περισσότεροι έλεγχοι. Ένα στοιχείο που θα θεωρούσα πολύ σημαντικό, και δεν δίνεται, είναι πόσοι βγαίνουν με τα δυο και πόσοι με τα τέσσερα από την εντατική.
13-9-2020
Καταγράφω από το worldmeters.info τα βασικά κατά τη γνώμη μου στοιχεία για τον κορονοϊό, από τις 20 Αυγούστου. Νέα κρούσματα και νεκροί μπαλατζέρνουν στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα, όμως αυτοί που βρίσκονται στην εντατική έχουν διπλασιαστεί, από 30 σε 59. Αυτό είναι ανησυχητικό.
15-9-2020
9 νεκροί και 69 στην εντατική σήμερα. Φτάσαμε τελικά τα επίπεδα που είχαμε τον Απρίλη και το Μάη, και για τα οποία εισπράτταμε συγχαρητήρια από τους ξένους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
17-9-2020
Στην ανάρτησή μου στις 13 του Σεπτέμβρη γράφω: «Ένα στοιχείο που θα θεωρούσα πολύ σημαντικό, και δεν δίνεται, είναι πόσοι βγαίνουν με τα δυο και πόσοι με τα τέσσερα από την εντατική».
Μια ένδειξη είναι τα σημερινά στοιχεία: 71 άτομα στην εντατική χθες, σήμερα 67, λιγότερα κατά 6. Οι νεκροί 4. Με απλά μαθηματικά, 4 πέθαναν και 2 βγήκαν από την εντατική. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να πέθανε κάποιος που δεν πρόλαβαν να τον μεταφέρουν στην εντατική.
Αυτά είναι και τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, γιατί ρίχνοντας μια ματιά στις προηγούμενες αναρτήσεις, βλέπω ότι ενώ οι νεκροί κυμαίνονται σταθερά γύρω στους 5, ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στην εντατική όλο και μεγαλώνει, που σημαίνει ότι στην εντατική πάνε περισσότερα άτομα από αυτά που πεθαίνουν.
Κάντε την προσευχή σας αλλά τηρείται και τα μέτρα. Το εμβόλιο, Κύριος οίδε πότε θα είναι έτοιμο. Και η προστασία που θα προσφέρει, διαβάζω, δεν θα είναι πάνω από 80%.
20-9-2020
Τελικά βλέπω να συνεχίζω τον «Έρωτα στα χρόνια του κορονοϊού», εκεί που νόμιζα ότι θα σταμάταγα με την ανάρτηση της 9ης Ιουλίου. Όμως πιο αραιά πια.
Το https://www.worldometers.info/coronavirus/ έχει αναλυτικότατα στοιχεία, όμως του λείπει κάποιο βασικό. Θα εξηγήσω ποιο είναι αυτό και γιατί.
Σε ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα έχει 33. Ας κοιτάξουμε τώρα ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό πέντε άλλων χωρών που είχαν αμέτρητα θύματα από τον κορονοϊό. Ιταλία: 591. Γαλλία: 480. Ισπανία: 656. Αγγλία (UK): 615. Σουηδία: 580.
Ζήτω η Ελλαδίτσα μας!
Η παραπάνω ιστοσελίδα δίδει ως καθημερινό στοιχείο, ανάμεσα σε άλλα, τα νέα κρούσματα και τους νεκρούς. Θεωρώ τους νεκρούς ως πιο σημαντικό στοιχείο, γιατί τα νέα κρούσματα μπορεί να είναι αυξημένα ή μειωμένα ανάλογα με το πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει.
Ένα αποφασιστικό στοιχείο κατά τη γνώμη μου θα ήταν το ποσοστό ημερήσιων θανάτων ανά… ένα εκατομμύριο κατοίκους; Ας το κάνουμε εμείς ανά δέκα εκατομμύρια, που είναι χοντρικά ο πληθυσμός της Ελλάδας. Σ’ αυτή την περίπτωση εμείς σήμερα είχαμε 8 νεκρούς. Οι χώρες που ανέφερα πόσους νεκρούς είχαν ανά δέκα εκατομμύρια κατοίκους;
Η Ιταλία με 60 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 14 νεκρούς, δηλαδή 2,3 νεκρούς ανά δέκα εκατομμύρια. Η Γαλλία έχει 78 νεκρούς σε 65 εκατομμύρια, ποσοστό 12. Μας περνάει. Η Ισπανία έχει 241 νεκρούς με πληθυσμό 46 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 52, επίσης μας περνάει κατά πολύ. Η Αγγλία με πληθυσμό 67 εκατομμύρια έχει 37 νεκρούς, ποσοστό 5,5. Όσο για τη Σουηδία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, έχει μόλις 5 νεκρούς.
Να έπιασε άραγε στην περίπτωσή της η ανοσία της αγέλης;
Αν ναι, το τίμημα ήταν οι εκατόμβες των προηγούμενων μηνών.
Ανάλογη είναι και η εικόνα των προηγούμενων ημερών όπως την έβλεπα χοντρικά. Μόνο η Γαλλία και η Ισπανία μας περνάνε, ενώ εμείς περνάμε Ιταλούς, Άγγλους και Σουηδούς. Το ποσοστό των Ισπανών φαίνεται ασυνήθιστα αυξημένο σήμερα, δεν ξέρω για πιο λόγο, χθες και προχθές είχαν μόνο 56 νεκρούς, το ένα πέμπτο των σημερινών, που σημαίνει ότι το αντίστοιχο ποσοστό θα ήταν κάπου 10.
Το συμπέρασμα;
Δεν πάμε καθόλου, μα καθόλου καλά.
Μια βροχή (συγνώμη, ένα εμβόλιο) μας σώζει.
Η τήρηση του συντάγματος (συγνώμη, των μέτρων) επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Καλού κακού όμως ας πέσουν και κάποια πρόστιμα.
22-9-2020
Διαβάζω στην εφημερίδα «Ιεράπετρα 21ος αιών»: Καταλήψεις στα σχολεία της Ιεράπετρας. Εννιά χρόνια τώρα συνταξιούχος, ξέχασα τις επετειακές καταλήψεις των μαθητών, ίσως γιατί γίνονταν πάντα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. -Γιατί; ρώτησα κάποτε ένα μαθητή. -Να, δεκαπέντε μέρες κατάληψη και δεκαπέντε οι διακοπές, γλιτώνουμε ένα μήνα σχολείο.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ειλικρινής απάντηση.
Αλλά γιατί τώρα;
Αντιγράφω τα αιτήματά τους:
«1.Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, με ένα μαθητή ανά θρανίο και 1,5 μέτρο απόσταση ανάμεσα στα θρανία μέσω της άμεσης εύρεσης και χρήσης δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.
2. Εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη λειτουργία τμημάτων με τον μειωμένο αριθμό μαθητών μέσω της άμεσης πρόσληψης καθηγητών.
3. Δωρεάν παροχή μέσων προστασίας, υγιεινής και καθαριότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Διασφάλιση της καθαριότητας όλων των σχολικών μονάδων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας που θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων».
Για το πρώτο αίτημα, η διπλή βάρδια, όπως ήταν πριν δεκαετίες που δεν υπήρχε επάρκεια αιθουσών, θα ήταν μια λύση. Τα άλλα έχουν οικονομικό κόστος, δεν νομίζω να καλυφθούν, σε ικανοποιητικό τουλάχιστον βαθμό.
24-9-2020
Θετικός, λέει, ο Τραμπ στον κορονοϊό.
Θυμάμαι που συνιστούσε στους Αμερικανούς να φοράνε μάσκα, καταλήγοντας: -Εγώ πάντως δεν θα φοράω.
Λέτε να το μετάνιωσε;
Ή μάλλον: Λέτε να μην το μετάνιωσε;
Όχι που τους συνιστούσε να φοράνε μάσκα, αλλά που ο ίδιος είπε ότι δεν θα φοράει.
3-10-2020
Αντιγράφω από μια αγγλική ιστοσελίδα που μιλάει για τη θέση του ιταλού φιλοσόφου Giorgio Agaben για τον κορονοϊό:
“For fear of getting sick,” Mr. Agamben writes, “Italians are ready to sacrifice practically everything — their normal living conditions, their social relations, their jobs, right down to their friendships, their loves, their religious and political convictions.”
Δεν ξέρω οι ιταλοί, δεν ξέρω οι υπόλοιποι έλληνες, αλλά εγώ είμαι «έτοιμος να θυσιάσω τα πάντα – τις κανονικές συνθήκες ζωής μου, τις κοινωνικές μου επαφές…., όμως όχι από φόβο μήπως αρρωστήσω αλλά από φόβο μήπως πεθάνω. Αν δεν φοβόμουνα να πεθάνω παρά μόνο να αρρωστήσω, δεν θα τα θυσίαζα.
7-10-2020
Ξέρετε τι πιθανότητες έχετε να ζήσετε αν διαγνωστείτε ως φορείς του κορονοϊού; Επαναλαμβάνω, αν διαγνωστείτε.
Παίρνω τα στοιχεία από το worldmeters.info, σημερινά.
Διαγνωσμένοι: 20.947. Νεκροί: 424. Αν διαιρέσουμε τους διαγνωσμένους με τους νεκρούς βρίσκουμε 49,4. Ας απλοποιήσουμε στρογγυλεύοντας σε 50. Αυτό σημαίνει ότι έχετε 1 πιθανότητα στις 50 να πεθάνετε αν διαγνωστείτε, ή διαφορετικά 2%, δηλαδή διπλάσιες από το να κερδίσετε τον λήγοντα στο πρωτοχρονιάτικο λαχείο. Βέβαια το 2% μπορεί να είναι 10% για άτομα πάνω από 65 ετών και/ή με υποκείμενα νοσήματα, και 0,2% για τους υπόλοιπους. Δυστυχώς δεν μας δίνονται στοιχεία για να κάνουμε τον αντίστοιχο υπολογισμό, απλά μας λένε πόσος ήταν ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων που κατέληξαν, και πρέπει να είναι από την αρχή της πανδημίας γύρω στο 70.
Πώς θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες για σας;
Απλή λογική.
Έχετε ραντεβού με τον ΕΟΠΠΥ ή σε νοσοκομείο; Πριν πάτε πάρετε δυο ντεπόν. Έτσι δεν θα σας εντοπίσουν ως εμπύρετους με αποτέλεσμα να σας χώσουν μέσα για τεστ και να μετρήσετε ως μια από τις new cases. Ρώτησα, το τεστ κάνει να βγει κάπου ένα εικοσιτετράωρο, δηλαδή δεν θα πάτε στο σπιτάκι σας, θα πάτε στο νοσοκομείο αν δεν είσαστε ήδη εκεί.
Μας δουλεύεις; θα μου πείτε.
Καθόλου.
Ξέρετε τι πιθανότητες έχετε να αρπάξετε τον κορονοϊό αν διανυκτερεύσετε σε νοσοκομείο;
Δεν ξέρετε.
Ούτε εγώ ξέρω.
Αυτό που ξέρω είναι ότι ο πατέρας μιας γνωστής μου πήγε στο νοσοκομείο (ας μη μαρτυρήσω ποιο) για κάποιο πρόβλημα υγείας και έφυγε με τον κορονοϊό για να καταλήξει στα θυμαράκια.
Πιστεύω όλοι να ξέρετε τη μεταφορική σημασία της φράσης.
Ας το σημειώσω κι αυτό, σήμερα παρέλαβα το πιστολάκι με το οποίο σου κάνουν τη διάγνωση αν είσαι εμπύρετος, 20 ευρώ. Είναι ταχύτατο σε αντίθεση με το κλασικό θερμόμετρο.
Είπα να το βάλω στην καραντίνα για ένα τριήμερο αλλά δεν άντεξα. Η πρώτη μέτρηση που πήρα: 36,3.
Δεν έχω κορονοϊό, μπορείτε να διαβάζετε χωρίς φόβο τις αναρτήσεις μου.
7-10-2020
Τα εκατοστήσαμε.
Τα άτομα στην εντατική από κορονοϊό.
Το νου μας εμείς οι ηλικιωμένοι, οι πάνω από εξήντα πέντε.
Φίλος μου που εργάζεται σε νοσοκομείο μου είπε ότι οι κλίνες στην εντατική, πανελλαδικά, είναι 160. Επίσης μου είπε ότι αν πλησιάσουμε πληρότητα στην εντατική, αυτοί που θα μείνουν απέξω είμαστε εμείς.
Οι Σουηδοί δεν ήταν νομίζω που δεν περίμεναν να γεμίσουν οι κλίνες στην εντατική, αλλά έδωσαν εντολή στα γηροκομεία να μη μεταφέρουν τους άρρωστους με κορονοϊό στα νοσοκομεία;
Στην Ισπανία δεν ήταν που τους άφηναν αβοήθητους να πεθάνουν;
Θυμάται κανείς να τα επιβεβαιώσει;
Μπορεί να κάνω και λάθος.
Πάει γέρασα, άργησα να το σκεφτώ. Αφού την ανάρτηση αυτή την παίρνω από το (ανέκδοτο προς το παρόν) βιβλίο μου «Ο έρωτας στα χρόνια του κορονοϊού», δεν είχα παρά να βάλω σε αναζήτηση Ισπανία και Σουηδία για να δω τι θα μου βγάλει.
Αντιγράφω από ανάρτηση της 26ης Μαρτίου, για την Ισπανία:
«Αν φτάσουμε στην κατάσταση της Ισπανίας και τυχόν αρρωστήσω, καθώς είμαι πάνω από 65 χρονών θα μου κάνουν αναισθητική ένεση για να φύγω ανώδυνα, ώστε να υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για τους νεότερους».
Τελικά δεν τους άφηναν αβοήθητους, τους έκαναν ευθανασία.
Τότε μόνο, ή και τώρα;
Ξέρει κανείς να μας πει;
Πάμε τώρα για Σουηδία.
Το βρήκα, ανάρτηση που έκανα στις 20 Μαΐου.
«Διαβάζω σε ανάρτηση της Έρης Ρίτσου, που παραθέτει απόσπασμα από άλλη ανάρτηση:
“Σήμερα διαβάζω πως
η Σουηδία εφάρμοσε στυγνή θανατοπολιτική στους οίκους ευγηρίας αφήνοντας
ανθρώπους ακόμη κι 65 ετών χωρίς οξυγόνο, χωρίς νοσηλεία, χωρίς καμία βοήθεια,
να πεθάνουν βίαια από ασφυξία, να πεθάνουν γυρεύοντας μ’ απελπισία μια ανάσα,
λίγο αέρα στα πνευμόνια τους, έναν άνθρωπο να τους βάλει μια μάσκα να μην
τελειώσουν το βίο τους με κείνα τα γουρλωμένα μάτια
του απολύτου πανικού της στερημένης αναπνοής.
Το σουηδικό
κράτος έδωσε εντολή στους εργαζόμενους των γηροκομείων να μην παρέχουν βοήθεια
οξυγόνου, να μην καλέσουν ασθενοφόρο, να μην αφήσουν οικείους να επισκεφτούν
θαλάμους”.
Στο τέλος παρατίθεται και ο σύνδεσμος των BBC News, από όπου η πληροφορία».
Τι ψυχροί και ανελέητοι που σου είναι αυτοί οι βόρειοι. Ενώ οι Ισπανοί; Ευθανασία.
Στην «Μπαλάντα των Ναραγιάμα» του Σοχέι Ιμαμούρα τους πάνω από εξήντα τους πήγαιναν σε ένα βουνό για να πεθάνουν. Δεν επαρκούσαν οι πόροι να θρέψουν μη παραγωγικά άτομα.
Ο πατέρας μου, κουρασμένος από τα γεράματά του, συνήθιζε να λέει «Πιο καλά ήταν παλιά που τους γέρους τους γκρεμίζανε».
Αντιγράφω από ανάρτησή μου για την ταινία «Ο σκιέρ» (2018) του ιρανού σκηνοθέτη Fereydoun Najafi:
«Συναντάνε μια σπηλιά. -Εδώ είναι που άφηναν παλιά τους γέρους να πεθάνουν, όμως εγώ δεν το πιστεύω.
Να το πιστέψει».
Συνεχίζω την ανάρτηση γράφοντας για τον Ιμαμούρα και τον πατέρα μου, αυτά που έγραψα παραπάνω.
Άρα δεν ήταν μόνο οι γιαπωνέζοι αλλά και οι ιρανοί.
Άραγε εγώ, συνταξιούχος, κάνοντας διάφορες αναρτήσεις, κυρίως κριτικές βιβλίων και ταινιών, πολλές πρώτης προβολής (έχω δημοσιογραφική κάρτα, κάρτα διαπίστευσης τη λένε, για παρακολούθηση των προβολών για δημοσιογράφους, κυρίως στο Ιντεάλ, που γίνονται πρωινές ώρες), είμαι παραγωγικός;
Τώρα το θυμήθηκα, συμπληρώνω.
Μου το είπε ο πατέρας μου.
-Μπαμπά, θέλω να με πας να μου δείξεις από πού γκρέμισες τον παππού.
-Γιατί παιδί μου;
-Για να ξέρω από πού να σε γκρεμίσω κι εγώ όταν έλθει η ώρα.
10-10-2020
Τώρα μου ήλθε, βλέποντας έναν ταυρομάχο να σκοτώνει έναν ταύρο σε ένα ντοκιμαντερίστικο πλάνο στον «Καθρέφτη» του Ταρκόφσκι.
Δεν συμμερίστηκα ποτέ το πάθος του Χεμινγουέι για τις ταυρομαχίες. Πήγα στην Ισπανία και ούτε διανοήθηκα να δω ταυρομαχία.
Γιατί;
Διότι θα ήμουν με τον ταύρο.
Και λοιπόν;
Άκου και λοιπόν! Είναι σαν να βρίσκομαι σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και, ολυμπιακός εγώ, να κάθομαι στις κερκίδες με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού.
Και έκανα τη σκέψη: μήπως ο κορονοϊός εκδικείται για τους ταύρους που σκοτώθηκαν στις αρένες;
Αλλά πάλι επί δικαίων και αδίκων;
Δυστυχώς δεν έχει μάτια να διαλέξει μόνο τους ταυρομάχους.
«Θρήνος για τον Ιγνάτιο Σάντσιεθ Μεχίας».
«Θρήνος για τους νεκρούς ταύρους στις αρένες».
Θα βρεθεί ποτέ κανείς να γράψει αυτό το ποίημα; Εγώ, δυστυχώς (θέλω να πω ευτυχώς) δεν είμαι ποιητής, η γραφή μου είναι δοκιμιακή.
14-10-2020
Με ρωτάει ο φίλος μου ο Γιώργος (σήμερα συνέφαγα μαζί τους): Το περπάτημα θεωρείται αθλητική δραστηριότητα; Ως γνωστόν, οι αθλητικές δραστηριότητες εξαιρούνται από την επιβολή μάσκας.
Το ίδιο ερώτημα είχα κι εγώ. Γιατί για λόγους υγείας επιβάλλεται να περπατάμε. Όμως αν σε πιάσει το όργανο του νόμου χωρίς μάσκα ενώ περπατάς, θα πειστεί ότι κάνεις τον ωριαίο περίπατο που σου υπέδειξε ο γιατρός και ότι δεν πηγαίνεις έχοντας κάποιο προορισμό (ψώνια, επίσκεψη, κ.ά);
Προχθές στο παρκάκι στα Καραγιαννέικα ήμουνα πάνω σε ένα όργανο γυμναστικής. Περνάει ο Θάνος με το σκυλί. Συζητάμε. Μιλάμε για τη μάσκα, μου είπε ότι άλλαξε μπουφάν και ξέχασε να πάρει μάσκα μαζί του. Και ενώ συζητάμε τον βλέπω ξαφνικά να ορμάει μέσα στα δέντρα. Δεν πρόλαβα καλά καλά να αναρωτηθώ γιατί το έκανε αυτό και είδα να προβάλει η πρώτη μηχανή με ένα ζητά πάνω. Ακολούθησαν και άλλοι επτά οκτώ.
Πλησιάζω έναν και τον ρωτώ για το περπάτημα. Του λέω ότι το περπάτημα που σου επιβάλει ο γιατρός είναι αθλητική δραστηριότητα, και ότι μου είναι αδύνατον να φοράω μάσκα ενώ περπατάω, και μάλιστα ανεβαίνοντας την ανηφορίτσα από το σπίτι μου μέχρι το παρκάκι, γιατί κινδυνεύει να με πιάσει κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή ταχυπαλμία και αρρυθμία, και τότε τι γίνεται;
Ήταν όλος κατανόηση.
-Να τη φοράς κάτω από τη μύτη.
-Μα και πάλι είναι δύσκολο στην ανηφόρα, γιατί θα χρειαστεί να αναπνεύσω από το στόμα.
-Τι να σου πω μου λέει, φόρα τη και κάτω από το στόμα.
-Εν τάξει του λέω, εσύ δείχνεις κατανόηση, αλλά αν πέσω πάνω σε εκείνον που έγραψε τον άστεγο γιατί δεν φορούσε μάσκα; (έγινε viral η υπόθεση, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην την έχει ακούσει).
Περιορίστηκε να κουνήσει το κεφάλι του. Τι να πει κι αυτός.
To put or not to put mask? That’s the question.
Μήπως πρέπει να γίνει μια διευκρίνιση για το περπάτημα;
31-10-2020
Ρίχνω μια ματιά στα χθεσινά στοιχεία που παραθέτει το worldmeters.info. Παρά τη ζοφερή εικόνα, και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα όσον αφορά τις κλίνες στην εντατική, με 229 μόνο διαθέσιμες για τους ασθενούντες με κορονοϊό. Υποθέτοντας ότι όλοι αυτοί που το worldmeters.info χαρακτηρίζει serious,critical νοσηλεύονται στην εντατική, η Ελλάδα δείχνει μια πολύ άσχημη εικόνα. Στην Ισπανία, με πενταπλάσιο (και ούτε) πληθυσμό νοσηλεύονται σήμερα στην εντατική 2.482 άτομα. Το ένα πέμπτο είναι χοντρικά 500. Αν εμείς είχαμε 500 άτομα που έπρεπε να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τα 271 θα έμεναν απέξω.
Αυτό είναι που κάνει την εικόνα πιο ζοφερή.
Όμως αναρωτιέμαι για την Ελβετία. Με δυο εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, είχε 9.207 new cases (εμείς 1686), 77 νεκρούς (εμείς 5) και μόλις 234 στην εντατική.
Εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε μόνο 229. Όμως δεν παρέθεσα αυτά τα στοιχεία γι’ αυτό το λόγο. Απλά αναρωτιέμαι: Με τόσους νεκρούς, με τόσους νέους ασθενείς, μήπως αφήνουν πολλούς απ’ έξω ενώ θα χρειάζονταν εντατική, απλά και μόνο γιατί δεν έχουν διαθέσιμες κλίνες; Τρομακτικό να το σκεφτεί κανείς.
Το έχετε σκεφτεί ότι με την πανδημία το Netflix κάνει χρυσές δουλειές; Ακόμη και με ανοικτές τις κινηματογραφικές αίθουσες πολλοί φοβούνται.
Έχω γράψει ότι είμαι μεταφυσικά απαισιόδοξος (η αντίληψή μου για το μετά-), κοινωνιολογικά απαισιόδοξος (βλέποντας την κοινωνία στην συγχρονία και διαχρονία της, πόλεμοι, κ.λπ.) και ψυχολογικά.
Είχα δηλώσει αισιοδοξία για την εξέλιξη του ιού με την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά. Βλέπω να διαψεύδομαι στις αισιόδοξες προβλέψεις μου.
Μήπως τελικά δεν είμαι απαισιόδοξος ψυχολογικά;
Μάλλον έμοιασα του πατέρα μου. Η μητέρα μου τον κατηγορούσε συνεχώς ότι έβλεπε αισιόδοξα τα πράγματα.
Ένα απόσπασμα από μια ανάρτησή μου στις 2 του Μάη.
«Σήμερα πήγα στη λαϊκή φορώντας το κράνος. Με κράνος και μάσκα έμοιαζα σαν εξωγήινος. Σ’ αυτό πρόσθεταν και τα γάντια.
Φυσικά κρατούσα μαζί μου βεβαίωση εξόδου.
Ξέρουμε ότι από τη Δευτέρα θα είναι περιττή, όμως εσείς που τη χρησιμοποιείτε, αν σας έχουν μείνει έντυπα μην τα πετάξετε. Δεν ξέρεις καμιά φορά τι γίνεται, μπορεί να τα ξαναχρειαστούμε.
Από αισιοδοξία σκίζω, ε;».
Και τώρα το τέλος από την προηγούμενη ανάρτησή μου.
«Είχα δηλώσει αισιοδοξία για την εξέλιξη του ιού με την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά. Βλέπω να διαψεύδομαι στις αισιόδοξες προβλέψεις μου.
Μήπως τελικά δεν είμαι απαισιόδοξος ψυχολογικά;
Μάλλον έμοιασα του πατέρα μου. Η μητέρα μου τον κατηγορούσε συνεχώς ότι έβλεπε αισιόδοξα τα πράγματα».
Σχολιάζω:
Αυτό το «Αν σας μείνουν έντυπα μην τα πετάξετε, δεν ξέρεις καμιά φορά τι γίνεται, μπορεί να μας χρειαστούνε» το εννοούσα χιουμοριστικά, όπως και το «Από αισιοδοξία σκίζω, ε;», γιατί πραγματικά έβλεπα αισιόδοξα τα πράγματα.
Τελικά αυτό το χιούμορ αποδεικνύεται black.
Και επειδή είναι πεποίθησή μου ότι «δεν ξέρεις καμιά φορά τι γίνεται», τα έντυπα εξόδου δεν τα πέταξα. Το lock down το θεωρούσα απίθανο, και να ’το πάλι.
5-11-2020
Φρίκη!!!
Νομίζω ότι τέτοιο πράγμα η ανθρωπότητα το έζησε μόνο το Μεσαίωνα. Και μόνο στην Ευρώπη, ενώ τώρα με την παγκοσμιοποίηση ο κορονοϊός έχει σαρώσει όλο τον πλανήτη.
Η Ελλάδα, αν και είναι σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι πέρυσι, είναι πολύ καλύτερα από τις κύριες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα χθεσινά στοιχεία για την Ελλάδα είναι 2.447 νέα κρούσματα, 13 νεκροί, 196 serious/critical, υποθέτω στην εντατική. Τα αντίστοιχα νούμερα για τις χώρες αυτές είναι:
Ιταλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό: 37.809, (15πλάσιοι), 446 (34πλάσιοι) 2515 (12πλάσιοι).
Γερμανία, με οκταπλάσιο πληθυσμό: 22246 (9πλάσιοι), 174 (13πλάσιοι) 2653 (13πλάσιοι).
Γαλλία, με επταπλάσιο πληθυσμό (στρογγυλεύω προς τα πάνω, για την ακρίβεια έχει 65.324.507. Το ίδιο στρογγυλεύω και με τις υπόλοιπες χώρες): 60.486 (24πλάσιοι) 828 (63πλάσιοι), 4331 (22πλάσιοι).
Ισπανία, με πενταπλάσιο πληθυσμό: (9πλάσιοι) 347 (26πλάσιοι) 2863 (14πλάσιοι)
Αγγλία, με επταπλάσιο πληθυσμό: 23.287 (9πλάσιοι) 335 (25πλάσιοι) 1181 (6πλάσιοι).
Η μόνη χώρα που πηγαίνει καλύτερα από μας, σε σχέση με την εντατική όμως μόνο, είναι η Αγγλία. Επταπλάσιος πληθυσμός, εξαπλάσιοι στην εντατική.
Γιατί έφαγα τόση ώρα για να κάνω αυτούς τους υπολογισμούς.
Μα για να σας εμπνεύσω κάποια αισιοδοξία, ότι μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα που σαρώνει τον πλανήτη εμείς είμαστε αρκετά καλά.
Όμως να σας προσγειώσω: λείπει ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο, αλλά λίγο πολύ το ξέρουμε: όπως τα θύματα είναι πολλαπλάσια από τα δικά μας, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό, το ίδιο είναι και οι κλίνες τους στην εντατική. Αν οι ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία είναι περισσότεροι από τις κλίνες που διαθέτουμε, τότε η σχέση με τους νεκρούς μπορεί να αντιστραφεί, εμείς δηλαδή να έχουμε πολλαπλάσιους νεκρούς σε σχέση με τις χώρες αυτές, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό μας.
Γιατί σας το λέω αυτό.
Για να σας προσγειώσω, να μη χαλαρώνετε και να τηρείτε τα μέτρα προφύλαξης. Αν είχαν τηρηθεί από όλους αυτά τα μέτρα (η μάσκα κυρίως) πιστεύω ότι δεν θα φτάναμε στο lock down. Αλλά όλοι σας ξέρετε ότι τα μέτρα αυτά παραβιάζονταν από πολλούς. Εξαιτίας αυτών των πολλών την πληρώνουμε σήμερα όλοι.
7-11-2020
Μήπως… λέω μήπως.
Κατά καιρούς διαβάζω ότι οι Έλληνες διαβάζουν λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους. Όταν λοιπόν είδα φωτογραφίες με τους Γάλλους να κάνουν ουρές στα βιβλιοπωλεία εν όψει της καραντίνας, σχολίασα ότι σε μας δεν θα υπήρχαν τέτοιες ουρές.
Με διέψευσαν, με φωτογραφικό υλικό. Χάρηκα γι’ αυτό.
Καθώς το σκεφτόμουνα, πέρασαν από το μυαλό μου κάποιες άλλες σκέψεις.
Όλοι ξέρουμε ότι στα σουπερμάρκετ υπάρχει συνωστισμός. Θα προσπεράσεις κάποιον στο διάδρομο και θα σε προσπεράσει κάποιος άλλος. Όσο για τις ουρές στα ταμεία, αλλά και έξω, τα δύο μέτρα συχνότατα παραβιάζονται, καμιά φορά και το ένα μέτρο. Αλλά δεν γίνεται να μην τα επισκεφθούμε, η διατροφή είναι μια ανελαστική ανάγκη, σε αντίθεση π.χ. με την ένδυση και την υπόδηση. Όμως σε αυτά τα μαγαζιά δεν παρατηρείται ο συνωστισμός που παρατηρείται στα σουπερμάρκετ.
Έκανα λοιπόν τη σκέψη, μήπως…
Αν η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται για το αν θα συνεχίσει το lock down και μετά το τέλος του μηνός, μήπως ήταν καλύτερα να το συνεχίσει μόνο για καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια;
Εκεί υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Δεν μπορείς να φας ούτε να πιείς χωρίς να βγάλεις τη μάσκα. Αν την βγάλει όμως και ο διπλανός σου, που ίσως είναι φορέας, σίγουρα θα σου μεταδώσει τον ιό.
Η κυβέρνηση, τα χρήματα που θα εξοικονομούσε από την αποζημίωση που θα έδινε στους άλλους θα τα έδινε σ’ αυτούς για να παραταθεί το κλείσιμό τους, το οποίο όπως είπα θεωρώ πολύ επικίνδυνο, ενώ αφήνοντας ανοικτά όλα τα υπόλοιπα θα έπαιρνε μια ανάσα η οικονομία. Εξάλλου κάποια είναι ορισμένες φορές απαραίτητα. Τι θα γίνει για παράδειγμα αν έχεις μια διαρροή στη βρύση σου και πρέπει να την αλλάξεις; (αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα προ ημερών). Ο υδραυλικός σου θα πρέπει να βρει ανοικτό ένα κατάστημα υδραυλικών για να την αγοράσει.
Είπα, μήπως…
Πριν περάσουν πέντε ώρες από τότε που έγραψα τα παραπάνω, διαπίστωσα ότι έχει χαθεί η τάπα του νεροχύτη. Τη χρειάζομαι, αλλά τι να κάνω; Θα περιμένω μέχρι να τελειώσει το lock down.
10-11-2020
Αντιγράφω (δηλαδή τι αντιγράφω, είναι όπως τα «χειρόγραφα» των συγγραφέων, που δεν είναι πια χειρόγραφα αλλά .doc, κάνω αποκοπή και επικόλληση) από το www.msn.com (https://bit.ly/3eQHd6j).
«Κάπως έτσι, οδηγηθήκαμε στο σημείο το σχετικό πληροφοριακό σύστημα να κόβει sms όταν συσσωρευτούν πολλά από μία συγκεκριμένη περιοχή σε μια χρονική περίοδο. Υπάρχει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να στείλουμε sms αλλά να μη λάβουμε την αυτόματη απάντηση-έγκριση κι έτσι, αν δεν το αντιληφθούμε, να βρεθούμε έκθετοι σε έναν πιθανό έλεγχο και να φορτωθούμε ένα αχρείαστο πρόστιμο.
Τη συγκεκριμένη διευκρίνηση έδωσε χθες σε σχετική ερώτηση ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ελέγχουμε ότι πήραμε απάντηση πριν βγούμε απ’ το σπίτι και αν όχι, να ξαναστέλνουμε το sms στο 13033 για να είμαστε εξασφαλισμένοι».
Και αν και πάλι δεν σου στείλουν απάντηση;
Υπάρχει η απλή λύση: συμπληρώνετε τη βεβαίωση μετακίνησης. Σκεφτείτε δηλαδή να επείγεσθε για ένα ραντεβού και να μη σας έρχεται απάντηση για το sms που στείλατε. Αντί να βρίζετε την Παναχαϊκή (τι φταίει η καημένη), έχετε καλού κακού και κάποιες βεβαιώσεις μετακίνησης.
Πριν λίγο είδα κάποιον να περνάει με το σκύλο του. Και αναρωτήθηκα: Άραγε κολλάνε τα σκυλιά τον κορονοϊό; Γιατί αν κολλάνε, την έχουν βαμμένη οι ιδιοκτήτες τους.
Μέσα σε 10 μέρες (1-11 έως 10-11) υπερτετραπλασιάστηκαν οι νεκροί (9-41), σχεδόν διπλασιάστηκαν τα άτομα στην εντατική (140-263) και αυξήθηκαν κατά 50% οι καινούριοι ανιχνευθέντες φορείς-ασθενείς (140-263).
Φοβάμαι μήπως η τόσο καλή εικόνα που είχαμε πέρυσι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιστραφεί εντελώς.
(Πέστε το: φάε τη γλώσσα σου).
Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Όλοι σκεφτόμαστε το εμβόλιο, και πρώτος εγώ, για να μπορώ άφοβα (δηλαδή σχεδόν άφοβα) να ταξιδέψω για την Κρήτη.
Ξαφνικά όμως σκέφτηκα δυο άλλες παραμέτρους.
Η πρώτη: Αν ο κορονοϊός δεν πάει στον αγύριστο, όπως η ισπανική γρίπη; Αν μας συντροφεύει στο εξής όπως και η εποχική γρίπη;
Η δεύτερη: Το εμβόλιο καλύπτει μόνο κατά, ας πούμε 90%, όπως δείχνει εκείνο που φτιάχνουν οι Αμερικάνοι. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάποιοι αναπόφευκτα θα αρρωσταίνουν, το 10% αυτών που θα εκτίθενται στον ιό.
Και έκανα τον εξής συλλογισμό: με βάση αυτές τις παραμέτρους, δεν θα έπρεπε να εντείνεται εξίσου η εύρεση ενός φαρμάκου, για τη θεραπεία των ήδη ασθενούντων και αυτών που θα ασθενήσουν; Τα κοκτέηλ που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματικά, ενώ αποφασιστικό ρόλο για τη θεραπεία είναι το πόσο καλά θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή.
Μπορεί να γίνεται παράλληλα μια τέτοια έρευνα; Ή μήπως γίνεται, αλλά απλά δεν είναι είδηση για τα ΜΜΕ, όπως είναι η πορεία για την εύρεση του εμβολίου;
12-11-2020
Δεν καπνίζω, και γι’ αυτό δεν το είχα σκεφτεί.
Βλέπω κάποιον έξω στο δρόμο να έχει κατεβασμένη τη μάσκα και να καπνίζει. Και σκέφτηκα…
Όλοι αυτοί που καπνίζουν θα έχουν πρόβλημα όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, αλλά προπαντός στο χώρο δουλειάς. Αλήθεια, αυτοί που δεν εργάζονται σπίτι, όπως ο υπάλληλος της τράπεζας που με εξυπηρέτησε σήμερα, πώς τη βγάζουν το οκτάωρο χωρίς τσιγάρο; Μήπως υπάρχει ειδική αίθουσα για να καπνίσει κανείς, όπως υπάρχει στο Βαρβάκειο (τουλάχιστον υπήρχε όταν ήμουν εκεί, πριν εννιά χρόνια); Μα αν υπάρχει, δεν θα είναι φοβερά επικίνδυνη; Αν ο προηγούμενος που κάπνιζε ήταν φορέας, δεν θα πετάνε στον αέρα δεκάδες κορονοϊάκια, περιμένοντας μια μύτη, ένα στόμα, να προσγειωθούν;
Καπνιστές, να μια καλή ευκαιρία να το κόψετε.
Εξάλλου διάβασα, ίσως να το διαβάσατε κι εσείς, ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό.
Βέβαια ακόμη περισσότερο κινδυνεύουν εκείνοι που δεν τηρούν τα μέτρα. Είναι σαν τους μεθυσμένους οδηγούς, που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους.
13-11-2020
Μαθαίνουμε πόσοι είναι στην εντατική κάθε μέρα και πόσοι πέθαναν. Ένα στοιχείο, ή μάλλον δύο, που θα με ενδιέφεραν, είναι πόσοι από τους νεκρούς πέθαναν στην εντατική και πόσοι βγήκαν από την εντατική.
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ξέραμε τι πιθανότητες έχει να βγει κανείς ζωντανός και πόσες νεκρός.
Κάποιος μου είπε ότι είναι επικίνδυνη η εντατική, καλύτερα να νοσηλευτούμε εκτός. Μου ανέφερε κάποια επιχειρήματα που άκουσε, αλλά δεν τα συγκράτησα.
Αντιγράφω από το Sky για την απαγόρευση μετά τις 9.
«…Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέπονται οι μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και μικρή βόλτα κατοικίδιου ζώου σε απόσταση κοντινή από την κατοικία…
Δεν καταργούνται τα SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033 τις ώρες της απαγόρευσης. Για λόγους υγείας οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό 1 και για τη βόλτα κατοικιδίου με τον κωδικό 6, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις σχετικές βεβαιώσεις του εργοδότη».
Εγώ ρωτώ: γιατί να καταργηθεί ο κωδικός 4, «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη»; Αν με πιάσει ένα έμφραγμα, αν είμαι με υψηλό πυρετό, τι θα κάνω, να στείλω μήνυμα στο 1 ώστε να μπορώ να μετακινηθώ; Γιατί να μην ισχύει και ο κωδικός 4, ώστε να πάρω το γιο μου τηλέφωνο, στα 100 μέτρα είναι, να έλθει να με πάρει και να με πάει στο νοσοκομείο, ή να μου φέρει αντιπυρετικά γιατί μου τέλειωσαν;
Βέβαια μπορεί να γίνει κατάχρηση. Αλλά είναι σωστό μαζί με τα ξερά να κάψουμε και τα χλωρά;
Γενικά μου φαίνεται ότι η απαγόρευση της νυκτερινής κυκλοφορίας είναι εντελώς χωρίς νόημα. Η κυκλοφοριακή πυκνότητα το βράδυ είναι αμελητέα, τις εργάσιμες ώρες είναι το πρόβλημα. Τι νόημα έχει η απαγόρευση αφού τα σουπερμάρκετ (το 2) και οι τράπεζες (το 3) είναι κλειστά, και γάμοι δεν γίνονται, πολύ περισσότερο κηδείες (το 5) μετά τις 9; Όμως ένα άτομο μπορεί να βρεθεί σε ανάγκη καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο (το 4).
Αλήθεια, υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας στο πρώτο lock down; Νομίζω όχι.
Σπασμωδικά μέτρα, άστοχα μέτρα, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν την αγανάκτηση.
Ας μη σχολιάσω περισσότερο γιατί θα βγάλω χολή.
14-11-2020
Σε μια προηγούμενη ανάρτησή μου γράφω ότι θα με ενδιέφερε να ξέρω πόσοι φεύγουν από τη εντατική με τα τέσσερα και πόσοι με τα δυο (που λέει ο λόγος). Σε σχόλιο φίλης διαβάζω ότι το 60% από αυτούς που βρίσκονται στην εντατική φεύγει, όπως της είπε φίλος της γιατρός. Υποθέτω όχι για να πάει σε κανονικό θάλαμο, αλλά για τα θυμαράκια.
Τώρα σκέφτηκα να κάνω μια άλλη σύγκριση.
Οι νεκροί στην Ελλάδα σήμερα ήσαν 38 και τα άτομα στην εντατική 366. Ο λόγος είναι 366/38, χοντρικά θα έλεγα ότι αντιστοιχεί ένας νεκρός σε κάθε δέκα άτομα στην εντατική (δεν άντεξα, άνοιξα τον calculator, 9,6 για την ακρίβεια). Προχθές τα πράγματα ήσαν χειρότερα, 310/50, χοντρικά ένας στους έξι (6,2).
Το μάτι μου πέφτει αμέσως λίγο πιο πάνω από το Greece στο worldmeters, στο Germany. Τι εικόνα έχουμε εκεί; Ο λόγος είναι 3.299/115, χοντρικά ένας στους τριάντα (28,6). Με σχεδόν εννιαπλάσιο πληθυσμό είναι τρεις φορές σε καλύτερη θέση από μας σε σχέση με τους νεκρούς, αν και στους νοσηλευόμενους στην εντατική είμαστε περίπου το ίδιο, ελάχιστα καλύτερα εμείς.
Τον αριθμό των νέων κρουσμάτων δεν τον θεωρώ ενδεικτικό, όμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι γίνονται καλύτεροι έλεγχοι στη Γερμανία από ότι σε μας. Αυτό είναι φυσικά ένας δείκτης, αφού αυτοί, με οκταπλάσιο πληθυσμό, έχουν 15.920 και εμείς 2.835 (αν πολλαπλασιάζαμε επί οκτώ θα είχαμε 22.680).
Στην Ιταλία ο λόγος εντατική/νεκροί είναι 3.306/544 (6,0), χάλια κι αυτοί, ένας στους έξι. Στη Γαλλία 4.871/354 (13,7), ένας στους 13, καλύτερα. Στην Αγγλία, 1.355/462 (2,9), ένας στους τρεις, αυτοί κι αν είναι χάλια. Στην Ισπανία (χθεσινά), 3.125/308 (10,1), λίγο καλύτερα από μας.
Αλλά καλύτερα να κοιτάμε τα χάλια τα δικά μας και όχι των άλλων.
Συμπληρώνω από σχόλιο φίλης: το 60% από αυτούς που βρίσκονται στην εντατική φεύγει, όπως της είπε φίλος της γιατρός. Υποθέτω όχι για να πάει σε κανονικό θάλαμο, αλλά για τα θυμαράκια.
Τρόμαξα!!!
Το ότι σήμερα είχαμε μόλις 1695 νέα κρούσματα σε σχέση με χθες που ήταν 2835 δεν σημαίνει τίποτα, σήμερα Κυριακή είναι αναπόφευκτο να γίνανε λιγότεροι έλεγχοι. Όμως η για 20ή συνεχή μέρα αύξηση αυτών που βρίσκονται στην εντατική (366 χθες, 392 σήμερα, 84 στις 25 Οκτώβρη, ενώ μέχρι τότε ο αριθμός ανεβοκατέβαινε), και προπαντός ο σχεδόν διπλασιασμός των νεκρών μέσα σε δυο μέρες (38 χθες, 71 σήμερα, αν και προχθές ήταν επίσης 38 και προ-προχθές 50) είναι ανησυχητικός. Να κάνω το μακάβριο χιούμορ, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι σήμερα τα νοσοκομεία δουλεύουν με εφημερίες;
Είπα, black humor, όλοι ξέρουμε ότι αυτοί που εργάζονται στο χώρο υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
15-11-2020
Κάνω αντιγραφή και επικόλληση από το twiter:
«Πέθανε γιατρός 42 χρόνων κολλητός φίλων μου από covid, αφήνει πίσω του 2 μικρά παιδιά κι ακόμα κάποιοι μαλακες βγάζουν μύτη έξω απ’τη μάσκα και λένε συνομωσίες...αστοδιάολο».
Εν τάξει, αυτό το αστοδιάβολο εγώ θα το έγραφα ορθογραφημένο.
Πλάκα κάνω. Δεν θα το έγραφα καθόλου. Όμως θα έγραφα μ@λ@κες.
Αν και, όπως έγραψα σε προηγούμενο post, το πρόβλημα πολλών από αυτούς τους ανθρώπους πιστεύω ότι είναι κατά βάση ψυχολογικό, γιατί ανάμεσά τους είναι και άτομα ιδιαίτερα ευφυή. Δεν θα αναφερθώ σε φίλους, θα αναφέρω μόνο τον ιταλό φιλόσοφο Giorgio Agaben. Λέω να διαβάσω το βιβλίο του «Τι είναι φιλοσοφία». Είναι μικρό, μόλις 129 σελίδες, και είμαι περίεργος να δω τι γράφει.
16-11-2020
Απόψε πήγα να κάνω μια παραλαβή από το e-shop. Μάσκες και κάτι άλλα. Με τη μηχανή. Στο δρόμο βλέπω ένα πεζό, χωρίς μάσκα. Πιο κάτω συναντώ έναν επίσης μηχανόβιο, όχι μόνο χωρίς μάσκα αλλά και χωρίς κράνος.
Κάθε φορά που θα βγω έξω θα συναντήσω και κάποιον χωρίς μάσκα.
Δύο είναι τα ρίσκα.
Το πρώτο, να τον τσακώσουνε και να πληρώσει το πρόστιμο.
Το δεύτερο, να τον τσακώσει ο κορονοϊός.
Υπάρχει και ένα τρίτο: να μεταδώσει τον κορονοϊό σε κάποιους αν είναι φορέας. Αλλά γι’ αυτό το τρίτο, στα…
Άσε, ας μη το γράψω καλύτερα.
Ο μητροπολίτης Λαγκαδά «κατακεραύνωνε τους αρνητές του κορονοϊού», όμως ο Θεός τον τιμώρησε γι’ αυτό, τον πήρε από κοντά μας.
(Μακαριστέ, συγχώρεσέ με για το μαύρο χιούμορ μου. Ας είσαι αναπαυμένος, μαζί σου είμαι, ήταν πολύ άδικο εσύ ειδικά να φύγεις).
Ο μητροπολίτης Ιερισσού ήταν ένας από τους αρνητές του κορονοϊού, όμως μόλις τον είδε πάνω του έκανε στροφή 180 μοιρών.
Αγαπητοί αρνητές του κορονοϊού πατέρες της εκκλησίας, νομίζω ότι μετά τα δυο θύματα που είχαμε στους κόλπους της εκκλησίας είναι καιρός να μετανοήσετε και να συστήνετε στους πιστούς να τηρούν τα κυβερνητικά μέτρα.
Έστω και μόνο για να μην πληρώνουν τα πρόστιμα αν τους τσιμπήσουν.
Άκουσα σχόλιο ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σ’ αυτό το κρίσιμο στάδιο γιατί δεν τηρήθηκαν τα μέτρα κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.
Μπορεί, πιθανόν, ενδέχεται, δεν αποκλείεται.
Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020. Χωρίς γιορτασμούς φέτος.
Βλέπω την μητέρα με την κορούλα της. Η κορούλα φοράει κανονικά τη μάσκα, η μητέρα την έχει υποσιάγωνη, όπως είναι το λουρί του κράνους μου (είμαι με τη μηχανή).
Συνήθως τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους, ακολουθούν το παράδειγμά τους. Ευτυχώς αυτό το κοριτσάκι δεν μιμήθηκε τη μητέρα του.
Ένα θερμό χειροκρότημα για τη μικρή παρακαλώ.
Και για τη μητέρα;
Άσε, πρέπει να το σκεφτώ.
Το σκέφτηκα.
Ό,τι νομίζει ο καθένας.
Εγώ;
Άσε, καλύτερα να μη γράψω τη λέξη. Το μόνο που μπορώ να σας πω, σαν τον Ποκοπίκο, είναι ότι τελειώνει σε -ισμένη.
18-11-2020
Δεν πρόλαβα να απαντήσω σε σχόλιο της φίλης μου της Αιμιλίας και αμέσως παίρνω κοινοποίηση για live μετάδοση από το RT en Español (δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη όταν διαβάσετε την ανάρτηση). Διαδήλωση των αρνητών του κορονοϊού. Όλοι χωρίς μάσκες. Αυτό στη Γερμανία. Αιμιλία μου, πόσο δίκιο έχεις.
https://www.facebook.com/ActualidadRT/videos/366871034387560
Παραλλαγή μιας γνωστής ιστορίας με τον Νασρεντίν Χότζα. Την είχα ξαναχρησιμοποιήσει για την κρίση, όμως χωρίς παραλλαγή, απλά προσαρμογή.
Πλησιάζουν ένας αριστερός και ένας δεξιός τον Νασρεντίν Χότζα για να κρίνει ποιος από τους δυο έχει δίκιο. Εγώ από δίπλα, ακούω.
Ο αριστερός αρχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία στην ενίσχυση του ΕΣΥ προ κορονοϊού η οποία συνεχίζεται, κ.λπ. κ.λπ.
-Δίκιο έχεις, του λέει ο Χότζας.
Ο δεξιός κατηγορεί τον λαό που δεν τηρεί τα μέτρα, κ.λπ. κ.λπ.
-Κι εσύ δίκιο έχεις, λέει πάλι ο Χότζας.
-Μα δεν μου λες Χότζα, γίνεται να έχουν δίκιο και οι δυο;
-Και βέβαια γίνεται, μου απαντάει.
(Στο original, για όσους δεν το ξέρουν, είναι -Πώς γίνεται να έχουν και οι δυο δίκιο; -Και εσύ δίκιο έχεις).
Θα πάρουν «αποζημίωση ειδικού σκοπού», λέει, άτομα που επλήγησαν λόγω των απαγορευτικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ εξαιτίας του κορονοϊού.
Και εγώ ρωτώ.
Τα μπουρδέλα έκλεισαν, οι πόρνες θα αποζημιωθούν;
Πρέπει να το έγραψα σε σχόλιο γιατί δεν το βρίσκω. Αφορούσε την κοινή στάση άκρας Αριστεράς, άκρας Δεξιάς, με την εκκλησία στη μέση ως προς τον κορονοϊό. Όλοι τους negacionistas, είδα σήμερα τον όρο στα ισπανικά, αρνητές.
Τη στάση της άκρας Αριστεράς την καταλαβαίνουμε όλοι. Το κατασταλτικό κράτος, η πρόφαση, κ.λπ. Όμως για τη στάση των άλλων δυο;
Και της εκκλησίας είναι λίγο πολύ κατανοητή.
Δεν συμμερίζομαι ότι ο μόνος λόγος της άρνησής της είναι «να μην ζημιωθεί το μαγαζάκι μας με την απαγόρευση της προσέλευσης των πιστών». Υλιστική εξήγηση, όμως υπάρχει και η ιδεαλιστική: Ο Θεός είναι μεγάλος, θα μας προστατέψει. Πώς αλλιώς θα δείξουμε την πίστη μας σ’ αυτόν εκτός από το να μην υπακούσουμε στα μέτρα, έχοντας τα θάρρη μας σ’ Αυτόν, όπως θα ’λεγε και ο Καζαντζάκης;
Το έχω ξαναγράψει, ένα φαινόμενο μπορεί να μην έχει μόνο μια αιτία.
Αναρωτιέμαι αν στις μουσουλμανικές χώρες οι ισλαμιστές, αλλά και οι βαθιά θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι, έχουν την ίδια στάση. Όσο για το ιερατείο της, το θεωρώ σίγουρο. Αλλά να επαναλάβω όμως άλλη μια φορά ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Όμως της άκρας Δεξιάς;
Είναι μια παραλλαγή της εκκλησίας. Ως πιστοί της νέας τάξης πραγμάτων που θα φέρουμε κάποια μέρα, αυτή που δεν κατάφερε να φέρει ο Χίτλερ, είμαστε υπεράνω περιοριστικών νόμων. Εμείς είμαστε οι εκλεκτοί που θα επιβάλλουμε περιοριστικά μέτρα στην αυριανή κοινωνία, δεν θα μας τα επιβάλλουν αυτοί εδώ.
Μια υπόθεση κάνω. Έψαξα στο διαδίκτυο, δεν βρήκα τίποτα.
19-11-2020
Στις 25 του Μάρτη έκανα αυτή την ανάρτηση.
«Είδα όνειρο πριν λίγο στη σιέστα μου ότι ήμουν στο χωριό μου. Ξεπρόβαινα από τη μεσοχωριά για την πλατεία, όταν είδα δυο αστυνομικούς. Ο ένας μου έκανε νόημα να πλησιάσω. Θυμήθηκα ότι είχα ξεχάσει να κρατάω μαζί μου βεβαίωση εξόδου. Τι να κάνω; Ό,τι θα κάνατε και σεις: το έβαλα στα πόδια. Έτρεξα απνευστί, κτύπησα την πόρτα της θείας μου της Ελένης, την άνοιξε, χώθηκα μέσα και της είπα «Κλείσε τη γρήγορα».
Με κυνήγησε ο αστυνομικός; Δεν ξέρω, μετά ξύπνησα.
Αν δεν πάω από τον κορωναϊό θα πάω από έμφραγμα στον ύπνο μου».
Ένας φίλος μου λεφτάς, δεν θα πω το όνομά του γιατί, όπως ο Ποκοπίκο, στα μυστικά είμαι τάφος, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου μου «Το χωριό μου, από την αυτοκατανάλωση στην αγορά», μου έγραψε σε σχόλιο: Μα για 150 ευρώ;
Κάτι ψυλλιάστηκε η κυβέρνηση, σου λέει κάποιοι το φυσάνε, θα ρισκάρανε ευχαρίστως το εκατοπενηντάρι, όμως λίγοι θα ρισκάρανε το τρακοσάρι.
Αποτέλεσμα;
Καθώς είμαι σε μια ηλικία που ξεχνάω, με πιάνει τρόμος στη σκέψη ότι μπορεί να ξεχάσω κάποια φορά τη βεβαίωση εξόδου ή τη μάσκα και με πιάσουν.
(Για τους νέους, και για τους παλιότερους που ξέχασαν τον Γκαούρ-Ταρζάν: Ποκοπίκο: -Δεν θα σας πω ποιος είναι, εγώ στα μυστικά είμαι τάφος, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το όνομά του αρχίζει από Ταρ και τελειώνει σε ζαν).
20-11-2020
Κάποιοι βρίσκουν πιο βολική τη βεβαίωση εξόδου από τα μηνύματα στο κινητό, όπως εγώ. Όμως τα χαρτοπωλεία έκλεισαν, πώς θα προμηθευτούν χαρτί για τον εκτυπωτή τους;
Υπάρχουν δυο λύσεις. Η μια είναι να το παραγγείλουν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο e-shop και να το παραλάβουν από το πλησιέστερο κατάστημα, μια και η παραλαβή στο σπίτι όχι μόνο έχει κάποιο κόστος αλλά και καθυστερεί, και η άλλη, αυτή που βρήκα εγώ πιο βολική, συμπληρώνω με μολύβι μια βεβαίωση ώστε να μπορώ να σβήνω και να γράφω κάθε φορά την καινούρια ημερομηνία και ώρα εξόδου. Τα κουτάκια για φαρμακεία, σουπερμάρκετ και τράπεζες τα έχω μόνιμα τσεκαρισμένα. Πηγαίνω π.χ. για φαρμακείο, αλλά στο δρόμο σκέφτομαι: δεν σταματάω από το ΑΤΜ να πάρω χρήματα; Τώρα θυμήθηκα, μου τέλειωσε το γάλα, δεν περνάω και από το σουπερμάρκετ;
Μου αρέσει να παραφράζω. Μια από τις παραφράσεις που έχω κάνει είναι στη ρήση του Μαρξ, «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού», στην οποία έχω προσθέσει: «και χωρίς παρενέργειες». Βλέποντας εικόνες από την κηδεία του πατριάρχη Σέρβων, με ένα σωρό κόσμο να είναι χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις, πιστεύω τώρα πια ότι έχει παρενέργειες.
22-11-2020
Να μην παρεξηγηθώ από την προηγούμενη ανάρτησή μου ότι τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι. Έχω γράψει συχνά για το λογικό λάθος της επαγωγικής γενίκευσης. Υπάρχουν εξαιρέσεις στους κόλπους της εκκλησίας, θέλω να πιστεύω αρκετές, που υποστήριξαν τα μέτρα της κυβέρνησης, ανάμεσα στους οποίους ένας, ο μητροπολίτης Λαγκαδά, δυστυχώς έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό. Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως μίλησε μετά παρρησίας για την πανδημία που μας ταλανίζει. Αντιγράφω δυο αποσπάσματα από τη σχετική ιστοσελίδα:
«Πιστέψαμε ότι εμάς, λόγω της πίστεώς μας, υποχρεούται ο Θεός να μας σώσει (τους άλλους όχι), και κάναμε επίδειξη αυτής της πίστεώς μας. Όμως αυτή η πίστη μας αποδείχθηκε λίγη, φτωχή, μικρή πίστη που όχι μόνο βουνά δεν μπορεί να μετακινήσει, αλλά ούτε καν τον απειροελάχιστο ιό…».
Και
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κάνει λόγο για διχασμό των χριστιανών, που διακρίθηκαν «σε ευσεβείς: τάχα, όσοι ανεύθυνα αδιαφορούσαν για τον ιό και πίστευαν αφελώς ότι είναι άτρωτοι, και σε ασεβείς: συνήθως έτσι λένε τους Επισκόπους και όσους συγκατανεύσαμε στα μέτρα και καλέσαμε σε υπακοή στην Εκκλησία και σε τάξη».
23-11-2020
Το διάβασα στο twitter. Μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει;
Το εργαστήριο στην Γιουχάν (Κίνα) που παρασκεύασε τον κορωνοϊό ανήκει στην Glaxo, που κατά σύμπτωση ανήκει στην Pfizer... συμπτώσεις και εδώ !????
24-11-2020
Μπροστά στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι.
Και στο θάνατο από τον κορονοϊό;
Χμ… σχεδόν.
Κάποιοι δεν βρίσκουν θέση στην εντατική ενώ για κάποιους έρχεται ειδικό φάρμακο από την Αμερική (ανεπιβεβαίωτο αυτό).
28-11-2020
Αντιγράφω από την κριτική για την ταινία «Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου:
«Επτά ιστορίες ματαίωσης μας αφηγείται ο Μαζωμένος, που έχουν σχεδόν όλες τους το κοινό σημείο ότι τα άτομα που τους πλήττει καταφεύγουν στην γραμμή…
Μα πώς τη λένε αυτή τη γραμμή;
Για να το ψάξω στο διαδίκτυο.
Τελικά είναι διάφορες Γραμμές ψυχολογικής Υποστήριξης, για νέους, για γονείς, σε σχέση με τον κορονοϊό…
Είπα να δοκιμάσω με τη γραμμή που μου φαινόταν η πιο κατάλληλη: Για τον κορονοϊό (10306).
Είμαι ψυχαναγκαστικά φιλαλήθης, γι’ αυτό δεν μπορώ να γράψω μυθιστόρημα (ο πατέρας μου μου έλεγε να αφήσω αυτές τις «ψευτιές» και να διαβάζω τα μαθήματά μου), και ζητώ συγνώμη από την κοπέλα, νοερά βέβαια (δεν τολμώ να την ξαναπάρω τηλέφωνο) που την παραμύθιασα με ένα σύνδρομο περίπου αγοραφοβίας, ότι φοβάμαι να πάω να ψωνίσω μήπως κολλήσω κορονοϊό, πράγμα που μπορεί να με οδηγήσει στο θάνατο από ασιτία.
Η κοπέλα, προσηνής, με μια γλυκιά, καθησυχαστική φωνή, μου έδωσε συμβουλές πώς να το διαχειριστώ, βασικά να τηρώ τα μέτρα προστασίας ώστε να μη φοβάμαι...».
Εγώ πήρα από περιέργεια, αλλά ίσως κάποιοι που θα διαβάσουν αυτή την ανάρτηση να το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση των χωρών που πέρυσι επλήγησαν άγρια από τον κορονοϊό, όπως συμπεραίνω κάθε μέρα από τα νούμερα βλέπω στο https://www.worldometers.info/, αν και καταγράφω μόνο τα δικά μας. Έκανα όμως μια σύγκριση σε κάποια προηγούμενη ανάρτησή μου.
Αλλά τι λέω, ας κοιτάξω τα χθεσινά που τα είδα μεν αλλά δεν τα καταχώρισα ακόμη. Τα στοιχεία που καταχωρώ από 20 Αυγούστου είναι αυτά που θεωρώ πιο σημαντικά, νέα κρούσματα, νεκροί και στην εντατική. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Ελλάδα: 1981, 101, 607
Ιταλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό: 28352, 827, 3782
Ισπανία, με πενταπλάσιο πληθυσμό: 8348, 294, 2777
Γαλλία, με επταπλάσιο πληθυσμό: 12459, 581, 3883
Γερμανία, με οκταπλάσιο πληθυσμό: 22018, 405, 3845
Αγγλία, με επταπλάσιο πληθυσμό: 16.022, 521, 1456
Αν πολλαπλασιάσουμε τα κρούσματα των άλλων χωρών με το πολλαπλάσιο του πληθυσμού τους σε σχέση με τον δικό μας, θα δούμε με ποιες και σε τι είμαστε σε καλύτερη ή σε χειρότερη μοίρα.
Σε σχέση με την Ιταλία είμαστε καλύτερα σε σχέση με τα νέα κρούσματα και τους νεκρούς, ενώ με τα άτομα στην εντατική είμαστε περίπου το ίδιο.
Σε σχέση με την Ισπανία είμαστε χειρότερα.
Σε σχέση με τη Γαλλία είμαστε χειρότερα.
Σε σχέση με τη Γερμανία είμαστε καλύτερα μόνο ως προς τα νέα κρούσματα.
Σε σχέση με την Αγγλία είμαστε χειρότερα.
Πέρυσι εισπράτταμε εύσημα από τους ξένους, φέτος όχι.
Πέρυσι θαυμάζαμε τον Τσιόδρα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, φέτος όχι.
Πιστεύω ότι έχασε πόντους η κυβέρνηση και με το χειρισμό της διαδήλωσης της 17ης Νοεμβρίου. Διαβάζω διάφορα φοβερά στο διαδίκτυο.
Πιστεύω ότι αν επέτρεπε να γίνει η διαδήλωση θα γινόταν όπως κάθε χρόνο, ειρηνικά, με κάποια μικροεπεισόδια με τους αναρχικούς.
Φέτος έγινε ο χαμός.
Κέρδισε από αυτή την επίδειξη δύναμης;
Αμφιβάλλω.
Μου το έστειλε ο φίλος μου ο Νίκος.
Επώνυμο;
Α, δεν θα σας το πω, μου είπε να μη σας το μαρτυρήσω, και εγώ, όπως ο Ποκοπίκο, στα μυστικά είμαι τάφος. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είναι ένας από τους τρεις στους οποίους έχω αφιερώσει το βιβλίο μου «Η λαϊκότητα της Κρητικής Λογοτεχνίας». Αν είστε πολύ περίεργοι, μπορείτε να πάτε να το αγοράσετε.
Τι μου έστειλε;
Μια ιστοσελίδα όπου μπορείτε, αντί να κάνετε στους στατιστικούς υπολογισμούς που μου έφαγαν κάμποση ώρα (προηγούμενη ανάρτηση), βάζετε απλώς τις χώρες και το κάνει αυτόματα, και μάλιστα όχι για μια μέρα αλλά για όλες τις μέρες από την αρχή της εμφάνισης του κορονοϊού. Το έκανε ο Νίκος για τις χώρες που έκανα κι εγώ, και ήταν η ίδια καμπύλη. Εγώ έβγαλα τα στατιστικά για την προχθεσινή μέρα, και τελικά ήταν εκπροσωπευτική για τις τελευταίες μέρες. Χειρότερα από εμάς είναι μόνο η Ιταλία.
Η ιστοσελίδα: https://bit.ly/2HShuyq
29-11-2020
Ρακή, για την καταπολέμηση του κορονοϊού
Στις 20 Νοεμβρίου 2020 κοινοποίησα στον τοίχο μου στο facebook το κείμενο που μου έστειλε μια φίλη στο messenger το οποίο αναφέρεται στο πώς ο σκύθης Τόξαρις, γιατρός, βοήθησε τους Αθηναίους να καταπολεμήσουν τον λοιμό.
Αλλά ας αντιγράψω καλύτερα απ’ αυτό το κείμενο:
«Έναν αιώνα αργότερα, που η πόλη ζούσε τραγικές στιγμές εξαιτίας του λοιμού, ο Τόξαρις εμφανίστηκε στο όνειρο της συζύγου του Βασιλέως - Άρχοντος. Την συμβούλεψε ότι, όλοι τους, για να γλυτώσουν από το θανατικό πρέπει να πιούν, να πλυθούν και να απολυμάνουν τα πάντα με... οίνον!... Λογικοφανές, καθώς ο οίνος έχει απολυμαντικές ιδιότητες! Οι Αθηναίοι ακολούθησαν τις συμβουλές, γλύτωσαν από την πανδημία και ευεργετηθέντες πάλι, από τον Τόξαρι, άρχισαν να τον τιμούν με θυσίες και αφιερώματα. Επίσης, τον “ξένον ιατρόν” λάτρευαν σε ειδικό χώρο, ιερό, στην εσχατιά της πόλης, μαζί με τον Θεό Ασκληπιό, όπως δείχνουν μαρτυρημένες αρχαίες επιγραφές. Πρόκειται για τόπο λατρείας που υπάρχει και, σήμερα, είναι ο Άϊ Γιάννης της Κολώνας, στην οδό Ευριπίδου!».
Καθώς ακολουθώ την υπόδειξη του Kierkegaard «De omnibus dubitandum est» (αν και όχι πάντα) είπα να το επιβεβαιώσω. Ψάχνω λοιπόν στο Diogenes που έχει όλα τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας βάζοντας το «Τόξαρι» σαν λέξη-κλειδί στην αναζήτηση.
Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι δεν έδωσε αυτή ακριβώς τη συμβουλή ο Τόξαρις. Αντιγράφω:
«Κατὰ τὸν λοιμὸν τὸν μέγαν ἔδοξεν ἡ Ἀρχιτέλους γυνή, Ἀρεοπαγίτου ἀνδρός, ἐπιστάντα οἱ τὸν Σκύθην κελεῦσαι εἰπεῖν Ἀθηναίοις ὅτι παύσονται τῷ λοιμῷ ἐχόμενοι, ἢν τοὺς στενωποὺς οἴνῳ πολλῷ ῥαίνωσι. τοῦτο συχνάκις γενόμενον – οὐ γὰρ ἠμέλησαν οἱ Ἀθηναῖοι ἀκούσαντες – ἔπαυσε μηκέτι λοιμώττειν αὐτούς, εἴτε ἀτμούς τινας πονηροὺς ὁ οἶνος σβέσας τῇ ὀδμῇ, εἴτε ἄλλο τι πλέον εἰδὼς ὁ ἥρως ὁ Τόξαρις, ἅτε ἰατρικὸς ὤν, συνεβούλευσεν.
Θα μεταφράσω μόνο την επίμαχη φράση: «ἢν τοὺς στενωποὺς οἴνῳ πολλῷ ῥαίνωσι», αν ραντίζουν τους δρόμους με πολύ κρασί.
Αν διαβάσετε και το αρχαίο κείμενο, δεν λέει πουθενά να πιουν και να πλυθούν.
Είδα χθες βράδυ στον ύπνο μου τον Τόξαρι να μου λέει ότι, αν θέλουν οι πατριώτες μου οι κρητικοί να γλιτώσουν από τον κορονοϊό, να πάρουν ρακί (είναι πολύ πιο αντισηπτικό από το κρασί, που εξάλλου είναι λιγότερο) και να ραντίσουν τους δρόμους.
Δεν τολμώ όμως να τους το πω, θα με πάρουν με τις λεμονόκουπες. Χίλιες φορές καλύτερα ο κορονοϊός παρά να σπαταλήσουν με τέτοιο τρόπο τη ρακή.
Αληθινό, μου το είπε ένας φίλος στο στρατό. Ένας χωριανός του από την Ανατολή σχολίαζε:
«Και να σκεφτεί κανείς ότι πολλοί την έχουν και ποτρίβγονται (κάνουν εντριβή).
Του ήταν αδιανόητο ότι μπορούσε να κάνει κανείς άλλη χρήση της ρακής από το να την πίνει.
Η μάνα μου βέβαια δεν συμμεριζόταν την άποψή του, πολλές φορές μου έκανε εντριβή με τη ρακή-δεν περίσσευαν χρήματα για να αγοράζουμε οινόπνευμα.
30-11-2020
Όταν βλέπετε μια κοπέλα με μάσκα κάνετε κι εσείς τη σκέψη: «Μα άραγε ποια ομορφιά να κρύβεται από κάτω»; Ή μήπως όχι;
(Πιστεύω να προσέξατε τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Ή μήπως όχι;).
1-12-2020
Από e-mail φίλου: «Σήμερα η αδερφή μου μού είπε ότι ο πατέρας μιας συναδέλφου πέθανε γιατί πήγε για το μάτι του για εξετάσεις και ήταν με μπαλονάκι, κόλλησε και πέθανε».
Τι κόλλησε;
Δε μου έγραψε. Τα ευκόλως εννούμενα παραλείπονται.
Καλά κάνω και δεν πηγαίνω πια σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και γιατρούς για εξετάσεις ρουτίνας. Για το μάτι μου πρέπει να πάω τον Δεκέμβρη. Εξέταση ρουτίνας.
Σκέψου δηλαδή να πάω και να…
Δεν θέλω να το σκέφτομαι.
2-12-2020
Μη σας τύχει!!!
Αντιγράφω από το twitter.
«Να ξυπνάς στις 5 παρά το ξημέρωμα με κρυάδες και πυρετό στα 38.2 ... μην σας ζαλίζω ... αλλά δεν μπορώ» (πριν 22 ώρες).
«Ντάξει παιδιά έκανα το τεστ και βγήκε θετικό ... τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και τα όργανα να βαρανε..#Covid_19» (πριν 17 ώρες).
Προσέχετε, προσέχετε, προσέχετε όσο μπορείτε.
Του ευχήθηκα στη λογαριασμό του, ευχηθείτε του κι εσείς νοερά γρήγορη ανάρρωση.
Είμαι υπέρ των μέτρων, αλλά κάποια είναι ολότελα παλαβά. Διαβάζω στο twitter:
«Διαβάστε παραλογισμό: Σε συζύγους που πήγαιναν με ταξί στο αεροδρόμιο τους έδωσαν 600 ευρώ πρόστιμο και 300 στον οδηγό, γιατί επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης!!Επαναλαμβάνω είναι σύζυγοι και μένουν στο ίδιο σπίτι!!Εδώ τα λόγια περισσεύουν!!!».
Ένας φίλος μου δεν μπορούσε να πάει στο εξοχικό του (στο πρώτο lock down αυτό) με τη γυναίκα του και τα παιδιά του γιατί επιτρέπονταν μόνο δυο άτομα σε ένα όχημα, όπως τώρα καλιώρα. Λες και θα κολλούσαν στο αμάξι και όχι στο σπίτι που ζουν όλοι μαζί. Στο μεταξύ, όπως μου λέει φίλος μου, στα λεωφορεία γίνεται το έλα να δεις.
Άλλο παλαβό.
Στην Κρήτη, για πρώτη φορά φέτος, τη στήνουν στους ελαιοπαραγωγούς, αν έχουν εργόσημα για τους πακιστανούς που κουβαλάνε στο αγροτικό τους για το λιομάζωμα. Παράνομο, ναι, αλλά τώρα τους μάρανε, με τον κορονοϊό; Τα άλλα χρόνια δεν τους ένοιαζε;
5-12-2020
Για να παρηγορούμαστε.
Δεν πιστεύω να κρατήσει ο σύνδεσμος το διάγραμμα, όμως μπορείτε να το κάνετε κι εσείς.
Αριστερά υπάρχει ένας δείκτης θνητότητας, και η Ελλάδα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται τον Δεκέμβρη κάπου στο 0,9. Μόνο η Ιταλία μας περνά με 1,2. Η Γαλλία είναι 0,6, ενώ η Γερμανία και η Ισπανία είναι ελάχιστα πιο πάνω από 0,4.
Όμως:
Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία, το δίμηνο Απριλίου Μαΐου που εμείς είμασταν ελάχιστα πάνω από το 0, αυτές ήταν πάνω από το 1,3, δηλαδή με μια διαφορά πάνω από 0,4 μονάδες από ό,τι είμαστε εμείς τώρα, με την Ισπανία να έχει ένα θλιβερό ρεκόρ με πάνω από 1,8.
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πτώση, ή τουλάχιστον δεν θα υπάρξει άνοδος.
Από έγκυρη πηγή:
Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού πρέπει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό με βιταμίνες C και D, ψευδάργυρο και Κερσετίνη. Επίσης σαλοσπίρ (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) για την πρόληψη θρόμβων στους πνεύμονες. Όχι ασπιρίνη που πειράζει το στομάχι. Φάρμακο για το στομάχι αν έχετε δυσκολία στη χώνεψη, και προπαντός ύπνο, πολύ ύπνο. Μου είπε ένα φάρμακο για τον ύπνο η έγκυρη αυτή πηγή, δεν το συγκράτησα, θα τον ξαναρωτήσω.
Και το ανέκδοτο.
Ο φίλος ο… να μην πω το όνομά του, είναι και συγγενής, βραδύγλωσσος, πηγαίνει στο φαρμακείο του Γιάννη.
-Θθθθθέλλλλω ννννα μμμου δώωωωσσσσειιιιι μμμμιααα ααααασσππππιιιιι
Εδώ κολλάει, δεν μπορεί να πει παρακάτω.
-Ασπιρίνη;
-Ναιιιι.
-Και γιατί κάνεις τόση ώρα να το πεις;
-Δδδδδεν μπππορρρώ νννα τττττο πππω έεεετσι.
-Και πώς μπορείς να το πεις;
-Ακετυλοσαλικυλικό οξύ.
Καλά, θα μου πείτε, έτσι μπήκε μέσα, χωρίς να χαιρετήσει;
Ααααααν χχχχχχαιρρρρετουυυυσε κιιιιιόλας θθθθθα τρρρρραβββββούσσσσσε σσσσε μμμμμάκκκκρος ττττττο ανννννέκκκδδδδοττττο.
9-12-2020
Το ξέρατε εσείς αυτό;
Το έμαθα πριν λίγες μέρες από e-mail φίλου. Σήμερα μου το επιβεβαίωσε ο φίλος μου ο Μανόλης ο Πρατικάκης που έχει άμεση επαφή μαζί του: ο Ιωαννίδης έκανε στροφή 180 μοιρών, τώρα είναι διαπρύσιος κήρυκας των μέτρων και αγορεύει για την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Οποία απογοήτευση για τους οπαδούς του!!!
11-12-2020
Παρενέργειες της καραντίνας.
Ούτε που πήρα χαμπάρι ότι έπρεπε να περάσω ΚΤΕΟ τη μηχανή. Τυχαία είδα το μήνυμα στο κινητό μου από τον ΚΟΜΒΟ, ότι μπορώ να περάσω μέχρι τις 20 Φλεβάρη.
Γιατί τις 20;
Διότι έδωσαν παράταση δυο μήνες.
Κανονικά έπρεπε να περάσω στις 13, συν 7 μέρες μετά, μας κάνουν 20. Σήμερα (δηλαδή χθες) ήταν 23, δηλαδή θα περνούσα εκπρόθεσμα στην καλύτερη περίπτωση, και στη χειρότερη, δεν ξέρω τι πρόστιμο προβλέπετε αν με έπιανε κανείς αστυνομικός. Αν και τώρα ψάχνουν για αυτούς που παραβιάζουν τα μέτρα.
Το να αναβάλω με αγχώνει. Πήγα κατευθείαν στο ΚΤΕΟ, φθαρμένα τα λάστιχα, να τα αλλάξω, μέσα σε ένα μήνα να ξαναπεράσω, κατέβηκα σε ένα συνεργείο ελαστικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα άλλαξα, γύρισα, έκανα καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα, γέμισε η μέρα μου. Παρεμπιπτόντως, δέκα χιλιόμετρα και ευρώ. Βάλε και τα 270 για τα λάστιχα συν 25 συν 5 στο ΚΤΕΟ, πάνω από τρακοσάρι η μέρα.
Πριν λίγο διάβασα στο twitter κάποια που έγραφε ότι αύριο θα πει τα κάλαντα.
Κοίτα να δεις, ποτέ δεν τα ξέχναγα, φέτος τα ξέχασα. Τα άλλα χρόνια φρόντιζα να έχω ψιλά για τους καλαντάρηδες, τώρα άρχισα να ψάχνω το πορτοφόλι μου και όπου αλλού μπορεί να έχω ψιλά.
Όχι μόνο.
Έκλεισα την εξώπορτα.
Μια φορά μου κτύπησαν το κουδούνι άγρια χαράματα.
Θα την ανοίξω μόλις ξυπνήσω.
Ας είναι καλά η φιλόσοφος Αθηνά που μου το θύμισε.
24-12-2020
Τελικά η καραντίνα με θόλωσε περισσότερο. Δεν είναι μόνο που ξέχασα να περάσω από ΚΤΕΟ και να μαζέψω ψιλά για τους καλαντάρηδες (προηγούμενη ανάρτηση), αλλά και ότι φέτος δεν θα υπήρχαν καλαντάρηδες. Ποιος γονιός θα άφηνε τα παιδιά του να πούνε τα κάλαντα, με όλα τα ρίσκα να κολλήσουν τον ιό σε κάποιο αρχοντικό;
Συμπληρώνω.
Ήλθαν οι δυο εγγονοί, με τους γονείς τους εννοείται, και τα είπαν στον ξάδελφό μου. Φαντάζομαι και άλλα εγγόνια θα τα είπαν στους παππούδες τους.
Τελικά, διαβάζω στο twitter, παιδιά τα είπαν σε διαμερίσματα της πολυκατοικίας του. Μακριά από τα αδιάκριτα μάτια ενός…
Δύο σενάρια για μικρού μήκους bonsai
Τοκ τοκ στην πόρτα.
-Ποιος είναι;
-Είμαι ο κορονοϊός κι ήλθα στ’ αρχοντικό σου
Για να σου πω τα κάλαντα, κι ας έλθει ο γιατρός σου.
-Φύγε, στο διάολο να πας, κι ακόμη παραπέρα,
Με ξύπνησες πρωί πρωί, μου χάλασες τη μέρα.
Τοκ τον στην πόρτα. Ανοίγει.
-Να τα πούμε;
-Πέστε τα.
-Καλήν ημέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας
Χριστού τη θεία γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας.
-Για κάτσε, για κάτσε, πού τον βλέπεις τον άρχοντα; Και σου φαίνεται για αρχοντικό αυτό το σπίτι;
Και ένα ακόμη
Κατ’ αρχήν Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, και σε όλες και όλους για τα Χριστούγεννα.
Κτυπάει το κουδούνι.
-Ποιος είναι;
-Αστυνομία. Ήλθαμε να δούμε αν τηρήσατε το μέτρο, μέχρι εννιά άτομα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
-Γιωργάκη, τρέξε γρήγορα και κρύψου κάτω από το κρεββάτι, και εσύ Νίκο πήγαινε γρήγορα στην τουαλέτα. Και το νου σου κακομοίρη μου, μην ξεχαστείς και ανοίξεις καμιά βρύση ή πατήσεις το καζανάκι.
25-12-2020
Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα ότι «φέτος δεν θα υπήρχαν καλαντάρηδες. Ποιος γονιός θα άφηνε τα παιδιά του να πούνε τα κάλαντα, με όλα τα ρίσκα να κολλήσουν τον ιό σε κάποιο αρχοντικό;».
Πρόπερσι είχε έλθει ένας νεαρός. Του έδωσα ένα πεντάευρο αλλά του είπα ότι θέλω ρέστα τρία ευρώ. Πεντάευρο δίνω μόνο σε παρέες. Ψάχνεται, δεν βρίσκει ρέστα (αν είναι δυνατόν!), -Να τα πω άλλη μια φορά; -Όχι, να μην τα πεις, ψάξου καλά και θα βρεις. Ψάχτηκε και βρήκε.
Κτυπάει το κουδούνι. -Ποιος είναι; Ρωτάω. -Να πω τα κάλαντα;
Ανοίγω την πόρτα. Οποία έκπληξη! Ήταν αυτός. Τώρα πια το σπίτι μου το είχε σίγουρο.
-Πες τα, του λέω.
Αρχίζει να τα λέει. Εγώ πηγαίνω μέσα να βρω δίευρο, είχα φυλάξει τα ψιλά να μη φουσκώνει το πορτοφόλι. Καθώς δεν ήλθε κανείς να μου πει τα κάλαντα τα Χριστούγεννα υπέθεσα ότι όντως οι γονείς δεν άφηναν τα παιδιά τους να τα πουν εξαιτίας του κορονοϊού. Φαίνεται όμως ότι είχα κάνει λάθος.
-Και του χρόνου, του λέω δίνοντάς του το δίευρο.
-Να μην πω και άλλα;
Τελικά μετάνιωσα που δεν τον άφησα, είμαι περίεργος αν θα μου ζητούσε μετά και άλλο δίευρο.
Μετά ήλθε ένα κοριτσάκι. Αργότερα τρίτωσε το καλό με ένα αγοράκι.
Αμέσως μετά ξαναήλθε ο πρώτος. Μόλις άνοιξα την πόρτα και με είδε, -Α ναι, ξαναπέρασα, είπε.
Πάλι μετάνιωσα που δεν του είπα -Δεν πειράζει, ξαναπές τα.
Να είναι καλά τα παιδιά που με έκαναν να νιώσω την Πρωτοχρονιά σχεδόν σαν την περυσινή.
31-12-2020
Μου το είπε φίλος μου γιατρός.
Πολιτικός από κάποια βορειοευρωπαϊκή χώρα είπε ότι θα εμβολιαστεί όταν έλθει η σειρά του.
Το διάβασα στο twitter (κρίμα που δεν το αντέγραψα).
Εμβολιάστηκε όχι μόνο αυτός αλλά και όλη η οικογένειά του, ακόμη και το σκυλί τους.
Ε, δεν ήταν βλάκας. Και σίγουρα είναι πολύ πιο έξυπνος από τους αρνητές του κορονοϊού και του εμβολίου.
Συλλογισμός
Οι προκείμενες:
Το κάπνισμα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την μόλυνση με τον κορονοϊό.
Οι άντρες είναι περισσότερο καπνιστές από τις γυναίκες.
Το συμπέρασμα:
Τα κρούσματα είναι περισσότερα ανάμεσα στον ανδρικό πληθυσμό από ότι στο γυναικείο.
Οι στατιστικές το επιβεβαιώνουν.
2-1-2021
Μετά τον λεκτικό εμφύλιο ανάμεσα στους αρνητές και μη του κορονοϊού, τώρα θα έχουμε έναν άλλον εμφύλιο, με θύματα αυτή τη φορά, ανάμεσα στους αρνητές του εμβολίου και στους μη. Οι αρνητές, διαβάζω στην καθημερινή, είναι σε ποσοστό περίπου 10%.
Το σενάριο:
Όταν εμβολιαστεί το 90%, ο ιός θα διασπαρεί ανάμεσα στο 10%. Μικρό το ποσοστό, αλλά κάποιοι αρνητές πιθανότατα θα το πληρώσουν, εύχομαι όχι με τη ζωή τους.
Όμως όχι μόνο αυτοί. Καθώς το εμβόλιο παρέχει μόνο κατά 90% ανοσία, αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες έχουν μια πιθανότητα στις δέκα να μολυνθούν αν έλθουν σε επαφή με τον κορονοϊό, που θα κυκλοφορεί ανάμεσα σε κάποιους του 10% που είναι αρνητές του εμβολίου. Αυτοί θα αποτελέσουν τις παράπλευρες απώλειες της άρνησης αυτού του 10% να εμβολιασθούν. Μακάρι και αυτοί, προπαντός αυτοί, να μην καταλήξουν.
3-1-2020
Μεταφορές στα χρόνια του κορονοϊού.
Νομίζω ότι αυτό είναι είδηση.
Σήμερα, μετά από 23 μέρες παρέλαβα δέμα από την acs. Νόμιζα ότι θα το έφερνε μια χελώνα δεμένο στην πλάτη της όπως είδα σε μια γελοιογραφία, όμως όχι, το έφερε ο γνωστός ταχυδρόμος.
Να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, ένα άλλο που το παράγγειλα μετά από οκτώ μέρες, στις 20 του Δεκέμβρη, ήλθε αμέσως μετά. Βέβαια ένα άλλο μου ήλθε με την speedx σε τρεις μέρες.
Αυτός είναι ο πραγματικός 3ος παγκόσμιος πόλεμος, σύσσωμη η ανθρωπότητα εναντίον του κορονοϊού. Οι δυο προηγούμενοι ήταν δυο παγκόσμιοι εμφύλιοι πόλεμοι.
5-1-2021
Την έπεσαν στην κυβέρνηση γιατί δεν έκανε καραντίνα πριν του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, παρά τις υποδείξεις των ειδικών, με αποτέλεσμα να θρηνήσει τόσα πολλά θύματα η Βόρειος Ελλάδα.
Όμως οι καημένοι ήταν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Αν έκαναν καραντίνα πριν τις 26 Οκτωβρίου θα τους την έπεφταν, και πρώτοι απ’ όλους οι πιστοί. Πολιούχος της πόλεως και να μην τον εορτάσουν; Τι επιχειρήματα να αντιτάξει η κυβέρνηση; Ότι θα ήσαν τόσοι οι νεκροί αν δεν έκανε; Και πώς είναι τόσο σίγουροι; Όμως οι καταγεγραμμένοι νεκροί είναι ένα ατράνταχτο επιχείρημα για τους άλλους.
Εγώ θα προτιμούσα τη Σκύλλα, την καραντίνα δηλαδή. Από τα αδιάσειστα επιχειρήματα των άλλων ας αμφισβητούσαν οι πιστοί τα δικά τους, για τα ενδεχόμενα θύματα δηλαδή χωρίς την καραντίνα. Όμως πάλι, είναι δυνατόν να τους πείσεις ότι ο Άγιος Δημήτριος μπορεί και να μην έκανε το θαύμα;
6-1-2021
Φίλος μου μού είπε για κάποιον νοσοκομειακό που είχε πολύ μεγάλες παρενέργειες από το εμβόλιο. Και έκανα έναν αναλογικό συλλογισμό: όταν κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να μην είμαστε άρρωστοι, ούτε καν συναχωμένοι. Μήπως λοιπόν οι παρενέργειες, εκτός από τις αλλεργίες βέβαια, έχουν να κάνουν με το ότι οι εμβολιαζόμενοι ήσαν ήδη φορείς του κορονοϊού; Μήπως θα έπρεπε πριν τον εμβολιασμό να γίνεται ένα rapid test;
Μπορεί η παραπάνω σκέψη να πέρασε και από το μυαλό αρμοδίων, όμως μεγάλο το κόστος, βάλε και την καθυστέρηση, ας το αφήσουμε καλύτερα.
7-1-2021
Για να παρηγορούμαστε. Πάλι πάμε καλύτερα από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Μόνο οι εταίρες πάνε χειρότερα, με το lockdown.
15-1-2021
Μπορούμε, λέει, να ψωνίζουμε χωρίς click away, απλά τηρώντας τους υπόλοιπους κανόνες (μάσκα, αποστάσεις, άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα στο μαγαζί), αλλά μέσα σε ένα δίωρο. Βέβαια κάποιες γυναίκες θα μπορούσαν να το παραβιάσουν.
Πώς.
Φεύγουν από το σπίτι σημειώνοντας στη βεβαίωση μετακίνησης την ώρα αναχώρησης. Πηγαίνουν στα μαγαζιά, περνάει η ώρα, βγάζουν και συμπληρώνουν άλλη φόρμα μετακίνησης, με καινούρια ώρα αναχώρησης. Αυτό μπορεί να γίνει και δυο και τρεις και τέσσερις φορές.
Γιατί οι γυναίκες και όχι οι άντρες;
Εγώ σαν άντρας βλέπω για παράδειγμα ένα παπούτσι που μου αρέσει στη βιτρίνα, ζητάω το νούμερό μου, το φοράω, μου κάνει, το παίρνω και φεύγω. Το ίδιο κάνουν όλοι οι άντρες, κάπου το διάβασα. Η γυναίκα όμως θέλει να δοκιμάσει και το άλλο παπούτσι, ποιο άραγε της πηγαίνει καλύτερα; Μα να μην πάει και στο διπλανό κατάστημα; Και γιατί όχι και στο παραδίπλα;
Έχω την εμπειρία, με τη φίλη μου στην Ερμού.
Συμπληρώνω, μετά από τρεις ώρες. Λέω στον κουρέα μου για αυτή την ανάρτηση, και μου λέει ότι ακριβώς το ίδιο του είπε και η γυναίκα του, με τη διαφορά ότι θα ξεκινάνε με sms και κοντά στη λήξη του δίωρου θα γράφουν σε χαρτί.
18-1-2021
Θυμάμαι πριν λίγες μέρες τον Μητσοτάκη σε βίντεο-κλιπ να λέει ότι σήμερα εμβολιάστηκαν έξι χιλιάδες άτομα και σύντομα θα έφταναν στις οκτώ. Σήμερα βλέπω στο emvolio.gov.gr ότι εμβολιάστηκαν 14 χιλιάδες. Να δεις που θα μας τελειώσουν τα εμβόλια πριν τη νέα παραλαβή.
20-1-2021
Διαβάζω στο twitter ότι σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς.
Και η απόσταση των δυο μέτρων;
Λέτε να έχουν πέσει πρόστιμα;
21-1-2020
Πριν λίγο μου το είπε γειτόνισσα και φίλη μου.
Η κόρη της πηγαίνει το σκυλάκι τους στο παρκάκι στα Καραγιαννέικα. Δυο κυρίες που κάθονται σε ένα παγκάκι την ειρωνεύονται που φοράει μάσκα. Οι ίδιες βέβαια δεν φοράνε.
Ξαφνικά πλακώνουν δυο ζητάδες με τις μηχανές τους.
Το τι έγινε μετά είναι εύκολο να το καταλάβετε.
22-1-2021
Χθες 28 Γενάρη, για πρώτη φορά είχαμε πανελλαδικά 13 νεκρούς, όσους και στις 6 Νοεμβρίου, και 268 σε κρίσιμη κατάσταση, λιγότερους από ό,τι στις 11 Νοεμβρίου. Για πρώτη φορά, μετά από δυόμισι μήνες. Όμως πανελλαδικά, γιατί σε εμάς εδώ η Αττική ετοιμάζεται να μπει σε κόκκινο (Για να ακριβολογούμε: ετοιμάζονται να τη βάλουν στο κόκκινο).
Έξω πάμε καλά, για όσους θυμούνται.
29-1-2021
Θεραπεία για τον κορονοϊό.
Κατέβασαν την ιστοσελίδα της οποίας τον σύνδεσμο είχα αναρτήσει στον τοίχο μου που αναφερόταν στη θεραπεία για τον κορονοϊό. Με ενδιέφερε βασικά η κολχικίνη και γι’ αυτό αντέγραψα το σχετικό απόσπασμα: κολχικίνη 0,5 mg δυο φορές την ημέρα για τις 3 πρώτες μέρες και 0,5 mg για τις επόμενες 27 μέρες πριν το φαγητό, εντός 24ώρου από τη διάγνωση. Αδύνατο να συνταγογραφηθεί, να σταλεί με φαξ από το φαρμακοποιό, να εγκριθεί, να έλθει το φάρμακο και να το παραλάβεις εντός 24ώρου.
Κάνουν πρόβλεψη για τρίτο κύμα τον Φεβρουάριο.
Το πρώτο άραγε ποιο ήταν; Εκείνο της περασμένης άνοιξης με τους νεκρούς να μην ξεπερνάνε, απ’ όσο θυμάμαι, τους 10, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη; Καμιά σχέση με το δεύτερο κύμα που οι νεκροί κάποια μέρα έφτασαν τους 121, ενώ οκτώ φορές ξεπέρασαν τους 100.
Αντιγράφω ένα απόσπασμα από την κριτική μου για το «Φράγμα» του Σπύρου Πλασκοβίτη.
«Αυτό το λένε, πιο ειδικά, πολιτικό κόστος.
Αλήθεια πόσο θα πάει το ματς ανάμεσα στη Νίκη Κεραμέως και στον Νίκο Τζανάκη (χωριανό, φίλο και συγκάτοικο μια ηρωική εποχή, καθηγητή και διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ); Να ανοίξουν τα σχολεία (Κεραμέως), ή να μην ανοίξουν (Τζανάκης); Ο Νίκος παίζει εκτός έδρας, άραγε θα νικήσει; Σήμερα μάλλον θα ξέρουμε».
Μάθαμε. Κεραμέως-Τζανάκης 1-0.
Ε, δεν γίνεται να χάσει η εξουσία.
Με τέτοια εξουσία, κάνω κι εγώ την ίδια πρόβλεψη, θα υπάρξει τρίτο κύμα.
Τώρα το θυμήθηκα, είναι και τίτλος ενός οικολογικού βιβλίου, του Άλβιν Τόφλερ, το χρησιμοποίησα στη βιβλιογραφία μου όταν έγραφα το βιβλίο μου «Περιβάλλον, διατροφή και ποιότητα ζωής».
Συμπληρώνω την επομένη το αυτονόητο, που για κάποιους ίσως να μην είναι: Μακάρι να διαψευστούμε σ’ αυτή την πρόβλεψη.
29-1-2021
Μια φίλη μου έστειλε ένα κείμενο στο messenger, το οποίο αναζήτησα στο διαδίκτυο για να παραθέσω τον σύνδεσμο. Χοντρικά έλεγε ότι ενδείκνυται αντιβίωση για τον κορονοϊό. Το έστειλα σε μια ομάδα φίλων, η φίλη μου η Μαρία μου απάντησε, ρωτώντας με πού βρήκα το κείμενο, και στην απάντησή μου ξεκινούσα ως εξής:
«Καλημέρα Μαρία, εγώ το ήξερα, ήμουν αποφασισμένος αν με έπιανε πυρετός θα έπαιρνα αμέσως το κλαρισίντ που παίρνω χρόνια. Πριν λίγες μέρες διάβασα και για ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, ρώσικο, που είναι αποτελεσματικό για τον κορονοϊό. Το κλαρισίντ είναι ευρέως φάσματος». Δεν βρίσκω την ιστοσελίδα που το διάβασα, στην οποία συστήνεται το augumentin.
Τώρα είχα μια άλλη πληροφορία. Αντιγράφω:
«Επιβεβαιώνω τα λεγόμενα του ιατρού. Πρόσφατα, φιλικό μου ζευγάρι και η κόρη τους νόσησαν.
Το ζευγάρι ακολούθησε τις οδηγίες του ιδιώτη γιατρού τους, πήρε αντιβίωση και ανάρρωσε χωρίς να κάνει ακροαστικά.
Η κοπελίτσα ακολούθησε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, που ήταν να μην πάρουν αντιβίωση, και παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα».
Θυμάστε με τις μάσκες, που αρχικά ο ΠΟΥ έλεγε ότι δεν χρειάζονται, και εγώ είπα ότι αυτά που λέει ο ΠΟΥ είναι…
Μετά, όταν υπήρξε επάρκεια μασκών, άλλαξε τροπάρι.
Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ειδικών. Όταν συστήνουν κολχικίνη συμφωνώ. Όταν συστήνουν ζυθρομάξ συμφωνώ. Όταν συστήνουν ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βιταμίνη C, βιταμίνη D, ψευδάργυρο και κερσετίνη συμφωνώ. Προσωπικά δεν άκουσα το «μην πάρετε αντιβίωση», αλλά δεν άκουσα και το «να πάρετε αντιβίωση».
Να εξηγούμαστε: Δεν είμαι γιατρός για να σας συμβουλεύσω τι να κάνετε. Απλά σας λέω τι διάβασα και τι θα κάνω εγώ, αν τύχει και… που εύχομαι να μην τύχει.
2-2-2020
Στην προηγούμενη ανάρτηση άφησε σχόλιο ο φίλος μου ο Μάκης ο Μωραΐτης. Επειδή μπορεί να περάσει απαρατήρητο, το αναρτώ ξεχωριστά.
Επιβεβαιώνω: σήμερα με πληροφόρησε ο παθολόγος μας ότι δώδεκα περιπτώσεις που του έτυχαν τις αντιμετώπισε όλες -επιτυχώς- με αντιβίωση.
3-2-2020
Καθολικό lockdown στην Αττική αύριο, καλή δύναμη σας εύχομαι όσοι ζείτε σ’ αυτήν, όπως εγώ. Και, κοιτάξτε, μην το ρίξετε στο φαγητό και στην τηλεόραση, διαβάσετε και κανένα βιβλίο.
Και τώρα κάποια στατιστικά.
166.067 τα κρούσματα μέχρι σήμερα, με 6.017 νεκρούς. Αυτό σημαίνει ότι 3,6% όσων αρρωσταίνουν από τον κορονοϊό καταλήγουν, χοντρικά ένας στους τριάντα. Βέβαια αυτά τα στοιχεία είναι για τον γενικό πληθυσμό, για τις μεγάλες ηλικίες μπορεί να είναι και ένας στους δέκα, ενώ για τις μικρές ένας στους εξήντα ή εβδομήντα.
Σκληρό το καθολικό lockdown, πιο σκληρός ο θάνατος. Γιατί με τον κορονοϊό δυο είναι τα βασικά ζητήματα, να είναι περαστικά αν αρρωστήσεις και να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας οπότε πολλοί ασθενείς ουσιαστικά θα μείνουν χωρίς φροντίδα.
9-2-2021
Το στρώνει για τα καλά σήμερα, χιονίζει από χθες. Βλέπω κάποιους και κατεβαίνουν την Κλεάρχου, οι περισσότεροι χωρίς μάσκα. Τι πιθανότητες έχουν να συναντήσουν ένα ζητά με τη μηχανή του; Καμία. Με τέτοιο χιόνι δεν κυκλοφορούν μηχανές, εκτός κι αν έχουν αλυσίδες. Η δική μου είναι σκεπασμένη στο χιόνι, περιμένει κι αυτή, όπως κι εγώ, τον ήλιο για να λειώσει.
Αναβάλλονται, διαβάζω, όλοι οι εμβολιασμοί για σήμερα.
Και κάτι ακόμη: μάλλον αυτοί που έχουν άυλη συνταγογράφηση προηγούνται στον εμβολιασμό απ’ αυτούς που δεν έχουν. Δυο φίλοι μου, ο ένας μικρότερος, θα εμβολιαστεί κάπου δυο βδομάδες πιο πρώτα από τον άλλο που είναι δυο χρόνια μεγαλύτερος.
16-2-2021
Μ. Θεοδωρίδου, από την ενημέρωση της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου αναρτημένη στο emvolio.gov.gr
«Ενδεικτικά αναφέρω ότι 9 στους 10 θανάτους και σχεδόν 8 στις 10 εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών. Ο συνδυασμός της ηλικίας και υποκειμένων νοσημάτων οπωσδήποτε επιβαρύνουν περισσότερο».
Να ’ξερε πόσο παρηγορηθήκαμε εμείς οι άνω των 60 που το διαβάσαμε!!!
Παρηγοριές!!!
Ο φίλος μου ο Γιώργος μου έστειλε τον σύνδεσμο. Τίτλος του: Κορονοϊός-Αττική: Αλλοδαποί οι μισοί νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς.
Σκέψη πρώτη: Οι καημένοι οι αλλοδαποί!!! Είναι τόσο μικρό το ποσοστό τους στον πληθυσμό της Αττικής, και όμως τόσο υψηλό το ποσοστό των ασθενούντων με κορονονοϊό ανάμεσά τους.
Σκέψη δεύτερη: Αυτό είναι αρκετά καθησυχαστικό για μας τους ημεδαπούς. Δεν είναι λοιπόν για μας τόσο τραγικά τα πράγματα όσο νομίζαμε διαβάζοντας (ακούγοντας, για όσους βλέπουν τηλεόραση, εγώ δεν βλέπω) τον αριθμό των νοσηλευόμενων.
Σκέψη τρίτη.
Αυτή ας την κάνει κανένας χρυσαυγίτης.
19-2-2021
Διαβάζω στο in.gr: 43.310 τεστ, εντοπίστηκαν 1.424 νέα κρούσματα.
Αυτό μεταφράζεται: 3,28% όσων προσέρχονται για τεστ έχουν μολυνθεί τελικά με τον κορονοϊό.
Μην πανικοβάλλεστε λοιπόν, ακόμη και αν έχετε συμπτώματα. Κόρη φίλων μου πήγε για το τεστ με πολύ υψηλό πυρετό και τελικά το τεστ ήταν αρνητικό. Μια γριπούλα ήταν, τώρα είναι καλά.
Προσέξτε όμως, μην επαναπαυθείτε. Και προπαντός, βέβαια, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας.
21-2-2021
Ανακουφίστηκα, δεν έχω νόσημα υψηλού κινδύνου, έχω νόσημα απλώς αυξημένου κινδύνου (κολπική μαρμαρυγή). Αυτό λέει το ενημερωτικό της 19ης Φεβρουαρίου που διαβάζω στο emvolio.gov.gr. Αλλά κακά τα ψέματα, τη μεγάλη ανακούφιση θα την νιώσω όταν κάνω το εμβόλιο. Και την πιο μεγάλη, όταν ο κορονοϊός με όλες τις αποκριάτικες μεταμφιέσεις του (αλήθεια, εσείς τι θα μασκαρευτείτε στις Απόκριες που μας έρχονται; Διαβάζω μπήκαμε λέει στο Τριόδι) θα έχει πάει στον αγύριστο.
22-2-2021
Παρακολουθώ και καταγράφω από τις 20 του Αυγούστου στατιστικά από το worldmeters.info όσον αφορά τις τρεις πιο σημαντικές παραμέτρους που με ενδιαφέρουν: νέα κρούσματα, νεκροί και στην εντατική. Εδώ βλέπω στο αρχείο που κάνω την καταγραφή ότι τα νέα κρούσματα έχουν κολλήσει (ή μήπως τα έχουν κολλήσει;) στα 326 από τις 21 του μηνός. Στην καταγραφή της 24ης γράφω δίπλα: αλλού διάβασα 383.
Τα σχόλια δικά σας
27-2-2021
Διαβάζω στο twitter: «Πέφτω από τα σύννεφα που 24 “γαλάζια” στελέχη στη Θεσσαλονίκη εμβολιάστηκαν στη θέση μικρών παιδιών με αναπηρία».
Και να σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν ορισμένοι που λένε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, όχι τουλάχιστον πριν περάσουν κάποιοι μήνες για να δούνε πώς θα πάει.
Μου θυμίζει την παροιμία: γάιδαρο του χάριζαν και αυτός τον κοίταζε στα δόντια.
Το μαθαίνω από το twitter (με χαλαρώνει) που το παίρνει από την Αυγή: εικόνες από τη συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Βλέπω, όλοι με μάσκες.
Δεν νομίζω να τις φοράνε μόνο για τον κορονοϊό.
Συγκρίνω την Ελλάδα με τις κύριες ευρωπαϊκές χώρες στο coronavirus chart https://bit.ly/2O7XTNv και βλέπω ότι πάμε καλύτερα από όλες.
Τότε γιατί αυτός ο πανικός;
Γιατί δεν έχουμε επαρκείς κλίνες ΜΕΘ.
Και εδώ ισχύει πάλι μια παροιμία: των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
28-2-2020
Αντιγράφω από το twitter (το κάνω συχνά τελευταία):
«Για πρώτη φορά στην Κρήτη τα θύματα κορονοϊού ξεπερνούν τα θύματα τροχαίων, για να καταλάβετε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα».
Εσείς οι κρητικοί που διαβάζετε αυτή την ανάρτηση, το καταλάβατε; Ή μήπως όχι;
2-3-2021
Από τα πιο ωραία του twitter που διάβασα σήμερα:
«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι λιγότερο από 2 χιλιόμετρα» ο δρόμος.
4-3-2021
Με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση σκεφτόμουνα τον Καβάφη. Μου ήλθαν στο μυαλό οι «Θερμοπύλες», και σκέφτηκα να κάνω μια ιεροσυλία: μια μικρή αλλαγή στον τελευταίο στίχο.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι: Κ’ οι Μήδοι τελικά θε να διαβούνε.
Το «επί τέλους» έχει θετικές συνδηλώσεις. Για παράδειγμα: Επί τέλους πέρασα το μάθημα. Ή Καλύτερα: Πότε επί τέλους θα λήξει αυτή η καραντίνα; Δεν αντέχουμε άλλο.
Περίεργο μου φαίνεται.
Μπαίνω κάθε μέρα στο https://emvolio.gov.gr/. Σήμερα είδα την ενημέρωση της 1ης Μαρτίου.
Ερώτημα πρώτον: Καλά, δεν μπορούσαν να την αναρτήσουν πιο πρώτα;
Ερώτημα δεύτερον: αφού διαβάζω: «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα», γιατί δεν αναρτήθηκε η πιο πρόσφατη ενημέρωση; Ή μήπως δεν έγινε;
Σαν εφημερίδα με μπαγιάτικες ειδήσεις μου φαίνεται ότι είναι το emvolio.gov.gr
8-3-2021
Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες εκφράστηκα για τον «πόλεμο των γενεών», κάτι ανάλογο με τον πόλεμο των τάξεων. Αντιγράφω από e-mail που έστειλα σε φίλο: «Παλιά ήταν η πάλη των τάξεων, τώρα η πάλη των γενεών. Το χάσμα γενεών σε ακραία εκδοχή. Οι νέοι: χεστήκαμε για τους γέρους, εμείς δεν κινδυνεύουμε να πεθάνουμε, ας το ρισκάρουμε παραβιάζοντας τα μέτρα και ας τους κολλήσουμε. Οι γέροι: Μας έχουνε γραμμένους κανονικώς τα κωλόπαιδα».
Γιατί τοποθετούμαι τώρα δημόσια;
Μα γιατί βλέπω μια ανάλογη τοποθέτηση, πολύ ήπια βέβαια, στο in.gr
Δεν κατηγορώ τους νέους. Όπως στην ταξική πάλη κάθε τάξη κοιτάζει τα συμφέροντά της, έτσι και στην ηλικιακή πάλη κάθε ηλικία κοιτάζει τα δικά της συμφέροντα.
https://www.in.gr/2021/03/12/apopsi/den-xreiazomaste-enan-polemo-geneon/
12-3-2021
Αντιγράφω από την προηγούμενη ανάρτησή μου:
«Το χάσμα γενεών σε ακραία εκδοχή. Οι νέοι: χεστήκαμε για τους γέρους, εμείς δεν κινδυνεύουμε να πεθάνουμε, ας το ρισκάρουμε παραβιάζοντας τα μέτρα και ας τους κολλήσουμε. Οι γέροι: Μας έχουνε γραμμένους κανονικώς τα κωλόπαιδα».
Σήμερα έκανα βόλτα με το αυτοκίνητο για να φορτίσω την μπαταρία. Επειδή δεν υπάρχει ξεχωριστό κουτάκι για να συμπληρώσω πετάχτηκα μέχρι το market.in, για άλλοθι.
Κλειστό.
Και θυμήθηκα.
Ο ιδιοκτήτης του πέθανε προχθές από κορονοϊό. Μάλλον σήμερα είναι η κηδεία του, γι’ αυτό και το σουπερμάρκετ κλειστό, όπως και όλα τα σουπερμάρκετ της αλυσίδας φαντάζομαι.
Επιστρέφοντας είπα να περπατήσω λίγο στο παρκάκι στα Καραγιαννέικα. Έκανα μόνο ένα κύκλο και μετά κάθισα σε ένα παγκάκι. Η μάσκα με δυσκολεύει στην αναπνοή όταν περπατάω.
Και είδα τρία από τα «κωλόπαιδα» για τα οποία γράφω παραπάνω να περνάνε χωρίς μάσκα. Δεκαεξάρηδες, ίσως και λίγο παραπάνω.
Υπήρχαν και δυο μεγάλες παρέες, μια στην είσοδο του πάρκου και μια εκεί που είναι τα όργανα γυμναστικής. Σ’ αυτούς κοντά κάθισα.
Όλοι οι εβδομηντάρηδες και άνω φορούσαν μάσκα. Μόνο δυο πενηντάρηδες, όπως τους έκοψα, δεν φορούσαν. Όλοι τους προσπαθούσαν, χωρίς επιτυχία, να κρατήσουν τις αποστάσεις.
Πέρασε και μια μαμά με τη μάσκα κάτω από το σαγόνι. Το μεγάλο κοριτσάκι της φορούσε κανονικά τη μάσκα του. Το μικρό, αντί για μάσκα, είχε μια πιπίλα στο στόμα.
Ο θεός να τους φυλάει όλους, μασκαράδες και «μασκαράδες».
17-3-2021
Διαβάζω στo iefimerida ότι σε μια δειγματοληπτική έρευνα 5000 ατόμων, το 49% από όσους βρέθηκαν να είναι θετικοί στο τεστ ήσαν ασυμπτωματικοί. Γιατί άραγε;
Η σκέψη που κάνω είναι ότι οι ασυμπτωματικοί έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό.
Και πώς ενισχύεται αυτό;
Σε μια ιστοσελίδα διαβάζω για πρόσληψη ψευδάργυρου και των βιταμινών C, D, και Ε. Προσοχή μόνο στην υπέρβαση D και Ε.
18-3-2021
Διαβάζω στο in.gr «Κοροναϊός : 3.073 νέα κρούσματα και 45 θάνατοι – Στους 645 οι διασωληνωμένοι».
Έκανα σωστή επιλογή λοιπόν. Από τις 20 Αυγούστου καταγράφω καθημερινά από worldmeters.info αυτά τα τρία στοιχεία, σαν πιο σημαντικά: Νέα κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι. Πιο σημαντικό στοιχείο είναι βέβαια οι θάνατοι, αλλά για την Ελλάδα, ίσως πιο σημαντικό είναι οι διασωληνωμένοι. Μόνο που, τώρα που γέμισαν οι εντατικές, οι διασωληνωμένοι θα σταθεροποιηθούν, και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι θα έπρεπε ακόμη να διασωληνωθούν και δεν διασωληνώθηκαν γιατί δεν υπήρχαν κλίνες. Και βέβαια, από αυτούς που δεν διασωληνώθηκαν, κάποιοι θα καταλήξουν, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών.
19-3-2021
Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό θα αιτιολογήσουν τη σταδιακή άρση του lock down, αλλά εγώ ξέρω τι βρίσκεται στο βάθος του μυαλού τους: Ας ανοίξουμε να πάρει μπροστά η οικονομία, και όποιον πάρει ο χάρος.
Διαβάζω στο in.gr
«Είμαστε πάνω από 60 μέρες σε lockdown. Είδατε εσείς να έχει αποδώσει; Όχι. Άρα λοιπόν δεν θα ήταν καλύτερα με αυτό τον ωραίο καιρό, αντί να πηγαίνουν στα παγκάκια και να πίνουν τον καφέ ο ένας δίπλα στον άλλον πέντε άτομα, να ανοίξει ένα καφέ με συνθήκες ελέγχου και αποστάσεων και προστίμων σε εξωτερικούς χώρους και να πάει ο άλλος με τη μάσκα του να πιει τον καφέ του;» είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη».
Μην ξεχάσετε να ανοίξετε μια τρύπα στη μάσκα σας για να περάσει το καλαμάκι με το οποίο θα πιείτε τον καφέ σας. Για φραπέ μιλάμε πάντα.
Θα με ενδιέφερε πολύ το παρακάτω στοιχείο:
Πόσοι από τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως (Άνω των 80, εργαζόμενοι στον τομέα υγείας) διαγνώστηκαν θετικοί. Από αυτούς, πόσοι είχαν εμβολιασθεί πλήρως και πόσοι δεν είχαν εμβολιαστεί, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστά.
Λέω «που έχουν εμβολιαστεί πλήρως», γιατί όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ενώ ανήκουν σ’ αυτές τις ομάδες μάλλον άργησαν να το αποφασίσουν.
Το διάβασα στο in.gr, θέλω να το καταγράψω:
«Οι ηλικίες 60+ αποτελούν το 75% των εισαγωγών σε ΜΕΘ και +90% των θανάτων».
Παρακολουθώ τα στατιστικά στο worldmeters.info. Τα νέα κρούσματα και οι νεκροί ανεβοκατεβαίνουν, όμως τα άτομα στην εντατική (serious/critical) από 281 που ήταν στις 11 του Φλεβάρη ανεβαίνουν σταθερά. Σήμερα είναι 674. Χθες ήταν 672.
21-3-2021
Αντιγράφω από το in.gr:
«Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως σήμερα το πρωί κατέληξε 70χρονος ασθενής στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ο οποίος ήταν διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Ο ίδιος αναφέρει πως γίνεται πλέον επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια».
Τα σχόλια δικά σας.
24-3-2021
Δωρεάν, λέει, τα rapid test, ένα τη βδομάδα. Εγώ αγόρασα δυο μέσω skroutz, 10 ευρώ το ένα, πριν λίγες βδομάδες. Τώρα βλέπω ότι, με τον κρατικό ανταγωνισμό, έχουν πέσει στα 6.88.
Τα αγόρασα, όμως δεν έκανα τεστ.
Γιατί;
Διότι δεν είχα συμπτώματα.
Και αν ήσουν ασυμπτωματικός; θα μου πείτε.
Αν ήμουν ασυμπτωματικός και το μάθαινα, από το φόβο μου μήπως μεταλλαχθώ σε συμπτωματικό θα έπεφτε το ανοσοποιητικό μου σύστημα, και από ασυμπτωματικός θα γινόμουνα, καθόλου συμπτωματικά, συμπτωματικός.
Και μετά;
Υπάρχουν στάδια, τα ξέρετε.
Καραντίνα και νοσηλεία στο σπίτι.
Νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Διασωληνωμένος, σε εντατική ή μη.
Αυτό είναι το προ-τελευταίο στάδιο.
Το τελευταίο το φαντάζεστε, μακριά από μας.
Απόσπασμα από τη βιβλιοκριτική μου για τα «Δερβενάκια των Rolling stones» του φίλου μου του Μανόλη Πρατικάκη, επετειακό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Χθες το πήρα, χθες το διάβασα, σήμερα έγραψα, σήμερα ανάρτησα, επετειακά κι εγώ.
«Προχθές μόλις πήρε ο Μανόλης το βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο, χθες το πρωί πέρασα από το σπίτι του και το πήρα (τον ευχαριστώ για τη θερμότατη αφιέρωση) και το διάβασα αμέσως μετά.
Καλά, εσύ μένεις στο Γαλάτσι, ο Μανόλης μένει στον Ερυθρό, τι κουτάκι συμπλήρωσες για να διασχίσεις τα όρια των δήμων;
Συμπλήρωσα το κουτάκι 1, επίσκεψη σε γιατρό. Πάνω στη φωτοτυπία έγραψα το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του. Αν με σταμάταγε αστυνομικός και με ρωτούσε τι επίσκεψη είναι αυτή, θα έλεγα ότι επισκέπτομαι τον ψυχίατρό μου (ή τον επισκέφτηκα, αν με σταματούσε κατά την επιστροφή) για να με δει για τις κρίσεις πανικού που παθαίνω συχνά μετά τα επανειλημμένα lock down. Αποκλείεται να μη με πίστευε.
Τώρα κάποιοι από σας μπορεί να μη με πιστεύετε, μπορεί να νομίζετε ότι επί τη ευκαιρία…
Σας ορκίζομαι ότι δεν έχω πάθει ποτέ μου κρίση πανικού. Όμως δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στο ευαγγέλιο ότι δεν θα πάθω αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Χθες λοιπόν το διάβασα, σήμερα κάθομαι και γράφω τη βιβλιοκριτική».
25-3-2021
Αντιγράφω αυτούσιο το μήνυμα που μου έστειλε ένας φίλος στο messenger.
«Όπως έλεγε κι ένας γνωστός μου … μεταξύ σοβαρού και αστείου πέρυσι το Μάρτη, “ε να μην πεθάνουν μερικοί ηλικιωμένοι να αποσυμφορηθεί το συνταξιοδοτικό;”...ο ίδιος και ο πατέρας του έμαθα νοσηλεύτηκαν αργότερα...δεν ξέρω αν έχουν βγει από το νοσοκομείο!».
Τα σχόλια δικά σας.
26-3-2021
Διαβάζω στο emvolio.gov.gr
548.488 εμβολιασμοί 2ης δόσης έχουν πραγματοποιηθεί
+22.059 την 27/03/2021
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
Αν υποθέσουμε, χοντρικά, ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.000.000, μετά από δεκαπέντε μέρες μόλις το 5% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει «πλήρη» κάλυψη απέναντι στον κορονοϊό, δηλαδή 80 με 90%, ανάλογα με το εμβόλιο. Βέβαια, να το πούμε αυτό, θα έχουν καλυφθεί ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι και αυτοί που εργάζονται στον τομέα υγείας.
Σήμερα, βλέπω, σημειώθηκε το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ: 3132 νέα κρούσματα, 72 νεκροί και 728 διασωληνωμένοι, σίγουρα όχι όλοι στην εντατική. Σκέφτονται σοβαρά να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά όχι το λιανεμπόριο. Δεν ξέρω αν στην συγκεκριμένη φάση πρέπει να προκριθεί η παιδεία έναντι της οικονομίας.
27-3-2021
Γιατί πρέπει να κάνετε το rapid test.
Αν έχετε συμπτώματα είναι αυτονόητο: για να λάβετε την κατάλληλη αγωγή.
Αλλά αν δεν έχετε συμπτώματα;
Πρέπει να ξέρετε αν είστε φορέας για να προφυλάξετε τα άλλα άτομα που ζουν μαζί σας, παίρνοντας τόσο εσείς όσο και εκείνα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Το ίδιο και αν είστε εργαζόμενος, για να μην κολλήσετε άλλα άτομα στο χώρο δουλειάς.
Επίσης αν παραβιάζετε τα μέτρα και βρισκόσαστε παρέες σε σπίτια. Διάβασα ότι γίνεται και αυτό. Καλό θα είναι να κάνετε το τεστ πριν ξεκινήσετε για την επίσκεψη, μην πάρετε στο λαιμό σας τους άλλους της παρέας.
Ξέχασα τίποτα;
Αν ταξιδέψετε…
Αλλά ακόμα είναι νωρίς.
28-3-2021
Ρίσκο το εμβόλιο, ρίσκο και ο κορονοϊός.
Πού βρίσκεται το μεγαλύτερο ρίσκο;
Ένας στατιστικολόγος θα μπορούσε να σου πει.
Θα μπορούσε;
Υπάρχουν διάφορες μεταβλητές, όπως η ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, πυκνότητα επαφών, σίγουρα και άλλες, που είναι δύσκολο να συνεκτιμηθούν.
Αλλά και πού να τον βρεις.
Έτσι αποφασίζεις μόνος σου. Το ψυχολογικό σου υπόβαθρο, το τι ακούς από την τηλεόραση, τι διαβάζεις στο διαδίκτυο, τι σου λέει ένας φίλος κ.ά. θα σε επηρεάσουν.
Την ανάρτηση αυτή την κάνω για να επισημάνω ένα ζήτημα: μπορεί να σου έλθει από εκεί που υπάρχουνε οι μικρότερες πιθανότητες.
Είναι ανάλογο με αυτό που λέμε: σου έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις.
29-3-2021
Στην προ-προχθεσινή μου ανάρτηση έγραφα: «Σκέφτονται σοβαρά να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά όχι το λιανεμπόριο. Δεν ξέρω αν στην συγκεκριμένη φάση πρέπει να προκριθεί η παιδεία έναντι της οικονομίας».
Τελικά σκέπτονται να ανοίξουν και το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Διαβάζω σήμερα στο in.gr: «Το πρόβλημα όμως είναι ότι και οι αντοχές της κοινωνίας στα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα πολιτικά και τα ψυχολογικά είναι κι αυτά σε ακραία πίεση».
Όπως και η πίεση της πανδημίας δηλαδή.
Αυτό το «πολιτικά» δεν το καταλαβαίνω, όσο για τα κοινωνικά, εννοούν μήπως ότι πολύ έχουν καθυστερήσει οι βαπτίσεις και οι γάμοι;
Ας σχολιάσουμε τα ψυχολογικά.
Ναι, θα χαλαρώσει ψυχολογικά η κοινωνία μας αν ανοίξει το λιανεμπόριο, σίγουρα.
Ξέρουμε ότι η κοινωνία χωρίζεται σε τάξεις, το ξέραμε αυτό (δηλαδή το ήξεραν, εμείς είμασταν αγέννητοι) και πριν τον Μαρξ, όμως χωρίζεται και σε άλλες ομάδες και υποομάδες.
Μια ομάδα είναι οι γονείς.
Μια υποομάδα των γονιών είναι οι γονείς μαθητών γυμνασίου και λυκείου, που αναμένεται ότι θα ανοίξουν την επόμενη βδομάδα.
Πιστεύετε σοβαρά ότι οι γονείς αυτοί θα χαλαρώσουν ψυχολογικά, έχοντας το άγχος ότι τα βλαστάρια τους (εν τάξει, οι βλαστοί τους, για μέση εκπαίδευση μιλάμε) μπορεί να τους κουβαλήσουν τον κορονοϊό στο σπίτι; Και προ παντός αν στο σπίτι υπάρχουν και παππούδες;
Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων σε καθημερινή βάση από ό,τι σε μια τάξη.
Οι εκπαιδευτικοί λέει θα εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα, μου το είπε φίλη συνάδελφος, όμως καλύπτοντας κενά ραντεβού, ραντεβού στα οποία αυτός που ήταν να εμβολιαστεί δεν θα προσέλθει.
Αν υποθέσουμε ότι εμβολιασθούν όλοι τους αύριο, την πλήρη ανοσία θα την πετύχουν τον Μάη, λίγο πριν τις εξετάσεις.
Τι έχω να πω πάνω σ’ αυτό;
Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
31-3-2020
Μπα; τους έκοψε τελικά; Μετά από ένα χρόνο;
Διαβάζω στο in.gr: «Σύμφωνα με όσα ισχύουν, στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί επιτρέπεται να επιβαίνουν ο οδηγός και δύο ακόμη επιβάτες».
Θυμάμαι που πέρυσι έγινε viral η περίπτωση ενός ζευγαριού που πήγαν με ταξί στο αεροδρόμιο και τους έγραψαν. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν μόνο ο οδηγός και ένας ακόμη επιβάτης.
Και η ξαδέλφη μου στο χωριό είχε πρόβλημα να κατέβη στην Ιεράπετρα με τον ανιψιό μου, έπρεπε να πάρουν δυο ταξί. Τώρα το πρόβλημα λύθηκε.
1-4-2021
今天是愚人节
Σήμερα είναι πρωταπριλιά, λέμε εμείς.
Σήμερα είναι η ημέρα του βλάκα, λένε οι κινέζοι.
Αλήθεια, την πάτησε κανείς σας σήμερα με πρωταπριλιάτικο ψέμα;
Τώρα βέβαια με αυτή την κατάσταση, ποιος έχει διάθεση για πρωταπριλιάτικα ψέματα.
Πολλά λέγονται για το εμβόλιο της AstraZeneca, όμως αυτό που δεν τονίζεται είναι ότι, καθώς η πλήρης κάλυψη επέρχεται τρεισήμισι μήνες μετά τον εμβολιασμό (τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση συν δυο βδομάδες), απαιτούνται επί πλέον δυο μήνες και μια βδομάδα σε σχέση με τα άλλα εμβόλια για πλήρη κάλυψη (για την πλήρη ανοσία τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 80-90%).
2-4-2021
Λαϊκή σήμερα στη γειτονιά, αντί να πάω κατευθείαν στο γιατρό για να πάρω τη συνταγή πάρκαρα τη μηχανή στο φαρμακείο του φίλου μου του Νίκου και πήγα με τα πόδια. Στο δρόμο συνάντησα σε ένα παγκάκι μια παρέα ηλικιωμένους να συζητάνε. Οι μισοί δεν φορούσαν μάσκα, οι άλλοι μισοί την είχαν υποσιάγωνη. Επιστρέφοντας, βλέπω σε ένα παγκάκι άλλους τρεις ηλικιωμένους, από τους οποίους μόνο ένας φορούσε μάσκα, ενώ σε ένα άλλο παγκάκι με άλλους δύο δεν φορούσε κανείς τους.
Μάλλον θα σκέφτηκαν, υπέθεσα, ότι «και να πεθάνουμε, έχουμε ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας».
Όμως και πάλι δεν είμαι σίγουρος.
7-4-2021
Το λιανεμπόριο άνοιξε, διαβάζω θα ανοίξουν και τα σχολεία, πιο ύστερα και η εστίαση. Μόνο για τα βιβλιοπωλεία, τους κινηματογράφους και τα μπουρδέλα δεν διάβασα.
Ανυπομονώ, όχι για άλλο λόγο, αλλά για να δω καμιά ταινία τζάμπα, στις δημοσιογραφικές προβολές στο Ιντεάλ.
Τελικά, χάρη στο σχόλιο μιας φίλης στην προηγούμενη ανάρτησή μου που με διαβεβαίωνε ότι τα βιβλιοπωλεία άνοιξαν, πήρα τηλέφωνο την Πρωτοπορία, ναι, λέει, με ραντεβού που κλείνεται διαδικτυακά. Και οι διαδημοτικές μετακινήσεις; Δεν υπάρχει πρόβλημα, μου λέει.
Είπα να το πιστέψω, κατέβηκα στην Αθήνα, αφού βέβαια έκλεισα ραντεβού, στο παλαιοβιβλιοπωλείο ενός φίλου μου, στην Πρωτοπορία και σ’ ένα κατάστημα με εσώρουχα από όπου ψωνίζω, του οποίου είχα κρατήσει στο τηλέφωνο στην τελευταία μου επίσκεψη, για κάθε ενδεχόμενο.
Το φαντάστηκα ότι τα βιβλιοπωλεία εντάσσονται στο λιανεμπόριο, το πρόβλημα ήταν με τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Αλλά αφού η Πρωτοπορία με διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, είπα να την πιστέψω. Πάντως δεν μου έτυχε κανένα κακό συναπάντημα.
Διαβάζω σήμερα στο emvolio.gov.gr (πάντα αναρτά με καθυστέρηση) από την ανακοίνωση του Μάριου Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Δευτέρας 5 Απριλίου.
«Έτσι χαρακτηριστικά από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην ηλικιακή ομάδα 80-89 καταγράφηκαν 1.039 θάνατοι. 925 θάνατοι, ποσοστό σχεδόν 90% ήταν στην υποομάδα των ανεμβολίαστων, σε αυτούς δηλαδή που δεν είχαν εμβολιαστεί, 86 θάνατοι καταγράφηκαν μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και 28 θάνατοι μετά και τις δύο δόσεις του εμβολίου».
Θα σχολιάσουμε.
Για τους 28 θανάτους μετά και τις δυο δόσεις του εμβολίου, θα είχε σημασία να ξέραμε πόσοι είχαν νοσήσει μετά την παρέλευση και της δεύτερης εβδομάδας μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, οπότε υποτίθεται ότι υπήρχε η 80 ή 90% κάλυψη του εμβολίου.
Με το σχόλιο αυτό θέλω να τονίσω ακόμη περισσότερο αυτό που πια είναι γενική πεποίθηση: το εμβόλιο σώζει ζωές.
Συμπληρώνω με την απάντηση που έκανα στο σχόλιο της ξαδέλφης μου της Τόνιας. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό όταν έκανα την ανάρτηση.
«Ναι, και τώρα συνειδητοποιώ μια ανακρίβεια στην στατιστική, πρέπει να τη διορθώσω. Το 90% άνω των 80 που πέθαναν από την αρχή του έτους χωρίς να είναι εμβολιασμένοι, απλά οι περισσότεροι δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν και να αποκτήσουν ανοσία, δηλαδή να περάσουν πέντε βδομάδες. Το είχα ξαναγράψει παλιά, νόημα θα είχε να ξέραμε πόσοι από τους άνω των 80 που θα μπορούσαν να εμβολιαστούν και δεν εμβολιάστηκαν, και μετά την παρέλευση βέβαια των πέντε βδομάδων, πέθαναν. Τότε έχει νόημα η σύγκριση. Όταν έκανα την ανάρτηση, μετά τα μεσάνυχτα, ένοιωθα ότι κάτι έλλειπε. Τώρα το βρήκα».
Μόλις γύρισα από τον εμβολιασμό. Ούτε
καν το τσίμπημα δεν ένιωσα. Με τη μηχανή πήγα, με τη μηχανή γύρισα. Ρώτησα την
αδελφή που μου το έκανε αν μπορώ να φάω αυγό και ψάρι. Ναι μου λέει, αυτά
απαγορεύονται για τα άλλα εμβόλια, όχι για τα εμβόλια του κορονοϊού (της Pfizer ήταν αυτό που
έκανα).
Βρε δεν πα να λέει! Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Δεν χάλασε ο κόσμος να μη φάω δυο μέρες αυγό και ψάρι.
Μεθαύριο θα σας πω αν είχα καμιά παρενέργεια, πόνο στο μπράτσο, πονοκέφαλο, κ.λπ.
Παρεμπιπτόντως, με βομβάρδισαν στα sms και στα e-mail από χθες, μη τυχόν και ξεχάσω το εμβόλιο. Το τελευταίο μου το έστειλαν ενώ είχα ήδη φύγει για το εμβολιαστικό κέντρο (Ζωγράφου), το είδα στην επιστροφή, και στα μηνύματα και στα e-mail.
Πλάκα μου κάνουνε; Εγώ το περίμενα πώς και πώς, ήταν δυνατόν να το ξεχάσω;
10-4-2021
Καθώς έχω μανία με τις παραφράσεις, δεν χάνω ευκαιρία.
Δεν μπορούσα να μην το γράψω σε ανεξάρτητη ανάρτηση. Μια χωριανή και φίλη μου αφήνει σχόλιο στην παραπάνω ανάρτησή μου, όπου γράφω ότι μόλις εμβολιάστηκα:
«Με τις υγείες σου εμείς της γης οι μπολιασμένοι».
Κι εγώ απαντώ, επεκτείνοντας:
«Εμπρός της γης οι μπολιασμένοι, του covid σκλάβοι εμπρός εμπρός.
Μου αρέσει να κάνω παραφράσεις. Αν δεν τον αναγνώρισες, είναι ο πρώτος στίχος από τη Διεθνή: εμπρός της γης οι κολασμένοι».
Φυσικά τον αναγνώρισε, φαίνεται εξάλλου από το σχόλιό της, όμως κάποιοι που θα τον διαβάσουν μπορεί να μην τον αναγνωρίσουν, γι’ αυτό το έγραψα.
11-4-2021
Ατρόμητος, θαρραλέος λαός εμείς οι Έλληνες.
Δεν φοβούμαστε τίποτα.
Κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες, δεν τηρούμε τις αποστάσεις και κάνουμε και κορονοπάρτι.
Ούτε κορονοϊό φοβόμαστε, ούτε και το όργανο του νόμου, μήπως μας δει και μας κόψει το πρόστιμο των τριακοσίων ευρώ.
Όχι όλοι.
Κάποιοι δειλοί φορούνε μάσκες, τηρούν τις αποστάσεις και δεν πηγαίνουν σε κορονοπάρτι.
Ντρέπομαι που το λέω, είμαι ένας απ’ αυτούς.
12-4-2021
Είπα ότι θα ενημερώσω για τυχόν παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer που έκανα προχθές.
Η εμβολιάστρια με είχε προειδοποιήσει να μην τρίψω το μπράτσο μου όταν κάνω μπάνιο, γιατί μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Δεν το είχα σκοπό. Επί πλέον, είχα αποφασίσει το βράδυ να κοιμηθώ με το δεξί πλευρό. Ο πόνος στο μπράτσο είναι η πιο συχνή παρενέργεια.
Ήταν σαν να μην έκανα εμβόλιο, δεν έβλεπα καμιά διαφορά στο αριστερό από το δεξί μου χέρι.
Ξάπλωσα, αλλά καθώς έχω χρόνια αλλεργική ρινίτιδα γύρισα αριστερά να πάρω ένα χαρτομάντιλο. Πλάκωσα το χέρι μου και ένιωσα τον πόνο.
Ήταν ελάχιστος αλλά έμεινε, όμως μόνο όταν έκανα κάποιες κινήσεις και τριβόταν η μπλούζα μου πάνω στο μπράτσο.
Πονοκέφαλο ή ό,τι άλλο δεν είχα. Σε περίπτωση που… μου είπε η εμβολιάστρια, να πάρω ένα χιλιάρι ντεπόν.
Φυσικά δεν το χρειάστηκα.
Μια μικρή συμπλήρωση: στη σιέστα μου της Δευτέρας, μετά από 48 ώρες δηλαδή, γύρισα και με το αριστερό πλευρό. Κανένας πόνος.
Διαβάζω στο in.gr
«Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS – CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν».
Και σε ποιους το μεταδίδουν κατά προτεραιότητα;
Σ’ αυτούς που δεν φοράνε μάσκα.
Ο Καμπουράκης το είπε ή κάποιος άλλος;
«Αυτό το είμαστε κουρασμένοι, δεν αντέχω, είμαστε κουρασμένοι, είμαστε κουρασμένοι… Εντάξει, μπες στη ΜΕΘ να ξεκουραστείς».
Το να μη φοράς τη μάσκα, να μην τηρείς τις αποστάσεις είναι κούραση ή τόλμη;
Σε προηγούμενη ανάρτησή μου έγραψα ότι ο Έλληνας είναι τολμηρός, ρισκάρει.
Εξάλλου οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Πόσοι από αυτούς που ρισκάρουν θα μπουν στη ΜΕΘ;
Όμως η συζήτηση είναι άνευ λόγου. Και στο χωριό θα πάμε για Πάσχα (εγώ όχι, τη μεθεπομένη κάνω το δεύτερο εμβόλιο), και το lock down, όπως διαβάζω, θα λήξει στις 12 Μαΐου για να υποδεχθούμε τους τουρίστες.
Τι χολοσκάμε λοιπόν;
14-4-2021
Στον πρώτο lock down οι νοσούντες ήταν απλώς νούμερα. Μετά άρχισαν να γίνονται και γνωστά μου πρόσωπα: ένας παλιός φίλος με τη γυναίκα του, μια συναδέλφισσα και ο άντρας της, ο άντρας μιας φίλης μου που αρρώστησε και ο γιος της… ο οποίος αν και δεν νοσηλεύτηκε της είπε, τότε που είχε υψηλό πυρετό και ήταν πεσμένο το οξυγόνο του, ότι ένοιωθε σαν να πάλευε με δεκατρείς αρκούδες. Ευτυχώς το ξεπέρασε.
Και οι νεκροί;
Δεν ήταν κανείς γνωστός μου, όμως υπήρξαν γνωστοί φίλων μου. Τελευταίος ο αδελφός μιας γειτόνισσας.
Και ο Μιχάλης, το διάβασα στο διαδίκτυο, παλιός φίλος οικολόγος, νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Ελπίζω και εύχομαι να το ξεπεράσει.
Κατέβηκα σήμερα στην Αθήνα, στο βιβλιοπωλείο της Εστίας, για να αλλάξω ένα κακέκτυπο Καραγάτση, τον δεύτερο τόμο του «Γιούγκερμαν». Από τη 48 σελίδα πήγαινε στην 65. Ένα ολόκληρο δεκαεξασέλιδο είχε παραλειφθεί, ενώ το επόμενο υπήρχε δυο φορές.
Οι μισοί περίπου απ’ αυτούς που είδα στο δρόμο, για να μην πω οι περισσότεροι, ή δεν είχαν μάσκα, ή την είχαν υποσιάγωνη, ή κάτω από τη μύτη.
Στατιστικά, είναι μικρές οι πιθανότητες να νοσήσουν, ακόμη μικρότερες να νοσηλευτούν, και ακόμη μικρότερες να πεθάνουν. Αξίζει το ρίσκο σκέφτονται, αν σκέφτονται.
Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από αυτούς που νόσησαν έχουν παίξει με τις πιθανότητες. Οι περισσότεροι βέβαια ανάρρωσαν, όμως όχι όλοι.
Και εγώ φορώ τη μάσκα υποσιάγωνη όταν πηγαίνω μακρινή διαδρομή με τη μηχανή, όπως σήμερα, όπως πριν δέκα μέρες που αγόρασα το βιβλίο, όπως πριν μια βδομάδα που πήγα και εμβολιάστηκα. Με το παρμπρίζ βέβαια πάντα κατεβασμένο. Μόλις βγάλω το κράνος ανεβάζω αμέσως τη μάσκα και τη φοράω κανονικά.
Αυτό δεν το κάνουν όλοι οι μηχανάκηδες. Κατά καιρούς βλέπω κάποιους που δεν φοράνε ούτε μάσκα ούτε κράνος.
Επιστρέφοντας σταμάτησα σε ένα φανάρι, ήταν αναμμένο το κόκκινο. Αμέσως μετά ήλθε μια μηχανή, πιο μεγάλου κυβισμού από την τετρακοσάρα τη δική μου, και σταμάτησε λίγο πιο μπροστά. Το παρμπρίζ ανεβασμένο. Φοράει άραγε μάσκα;
Ήμουν περίεργος. Όμως δεν πρόλαβα να προχωρήσω λίγο να κοιτάξω, άναψε το πράσινο.
Μικρή λεπτομέρεια: τα μακριά μαλλιά ανέμιζαν πίσω από το κράνος.
17-4-2021
Αντιγράφω από το in.gr:
«Για δεύτερη μέρα στη σειρά επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, με νεαρά -κυρίως- άτομα να συνωστίζονται σε αυτοσχέδια κορονοπάρτι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, χωρίς μάσκες και μέτρα προστασίας».
Κι ύστερα μας μάραναν οι τουρίστες.
Κουράστηκε ο κόσμος, κουράστηκε η κυβέρνηση, δεν έχουν νόημα πια τα μέτρα. Ας άρουμε λοιπόν το lock down και όποιον πάρει ο χάρος.
18-5-2021
Διαβάζω στο in.gr
«Όπως αποκάλυψε το MEGA κυβέρνηση και Αρχιεπισκοπή είναι σε συνεννόηση ώστε να αλλάξει η ώρα της Ανάστασης. Και αυτό διότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει η Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα όπως γίνεται καθώς είναι σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας».
Μου φαίνεται ολότελα παλαβό. Αφού είναι τόσο απλό να αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Μεγάλο Σάββατο μέχρι της δύο το πρωί της Κυριακής, ή ίσως μέχρι τις τρεις. Πολύ μικρό το κακό σε σχέση με τα κορονοπάρτι, που η κυβέρνηση αποφάσισε να τα αφήσει στην ησυχία τους.
19-4-2021
Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τον κορονοϊό έχει παρομοιασθεί με πόλεμο. Ο εχθρός είναι ο κορονοϊός.
Και οι αμυνόμενοι;
Όσοι τηρούν τα μέτρα.
Οι λιποτάκτες;
Όσοι τα παραβιάζουν.
Τα θύματα;
Όσοι πλήττονται από τον κορονοϊό και περιθάλπονται από τους εργαζόμενους στις δομές υγείας.
Και οι παράπλευρες απώλειες;
Οι γονείς, οι παππούδες, και γενικά όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τους λιποτάκτες και καταλήγουν θύματα του κορονοϊού.
20-4-2021
Στο twitter διάβασα για το ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων, έψαξα και το βρήκα στο διαδίκτυο, παραπέμπω την είδηση από το Βήμα.
Έκανα τη σκέψη ότι μάλλον πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού. Εσείς θα συγκατανεύσετε να ανοίξουμε τα πάντα μετά το Πάσχα (ελπίζω και τα μπουρδέλα, οι καημένες οι κοπέλες δεν νομίζω να πήραν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που πήραν οι άλλοι εργαζόμενοι) και εμείς θα ψηφίσουμε στη βουλή το ακαταδίωκτό σας.
23-4-2021
-Ε, συ, έλα εδώ, γιατί δεν φοράς μάσκα;
-Έχω πιστοποιητικό εμβολιασμού.
-Να το δούμε.
-Εντάξει.
Λίγα λεπτά αργότερα.
-Ε, συ, έλα εδώ, γιατί δεν φοράς μάσκα;
-Έχω πιστοποιητικό εμβολιασμού.
-να το δούμε.
(Ψάχνει τις τσέπες του): Το ξέχασα κύριε αστυφύλακα.
-300 ευρώ πρόστιμο.
Διάβασα στο in.gr:
«Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες. Όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
Τις επόμενες μέρες η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες».
Διάβασα σε ανάρτηση στο twitter: «Υπάρχει ακόμη κανείς που στέλνει μήνυμα στο 13033;».
Σε προηγούμενη ανάρτησή μετά από μετάβασή μου στην Αθήνα έγραψα ότι είδα πολλούς να μη φοράνε μάσκα, και μόνο τους μισούς περίπου να τη φοράνε σωστά.
Αν ήδη υπάρχει μια τέτοια χαλάρωση, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική γι’ αυτούς που θα εμβολιαστούν.
Σε οκτώ μέρες, θεού θέλοντος, θα έχω κι εγώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όμως, ακόμη και αν αρθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους εμβολιασμένους, εγώ θα εξακολουθώ να τη φοράω, οπωσδήποτε σε εσωτερικούς χώρους. Διαβάζω στο camerastyloonline ότι κόλλησε κορονοϊό βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δυόμισι μήνες μετά τον εμβολιασμό του. Αυτό βέβαια επιβεβαιώνει το ήδη γνωστό ότι το εμβόλιο δεν καλύπτει εκατό τα εκατό, μόνο 80-90%.
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς που νόσησαν, και που κάποιοι βρέθηκαν ή βρίσκονται διασωληνωμένοι, έπαιξαν με τις πιθανότητες.
Θα καταλήξω με την παροιμία: όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά.
25-4-2021
Τους πέρασε άραγε από το μυαλό;
Το να μην είναι η μάσκα υποχρεωτική γι’ αυτούς που θα εμβολιαστούν θα ήταν ένα κίνητρο για τους αναποφάσιστους. Για τους αποφασισμένους… εννοώ τους αποφασισμένους να μην εμβολιαστούν, δεν ξέρω.
26-4-2021
Δερμιτζάκηδες, συμπλέουμε στο ίδιο μήκος κύματος.
Στην προηγούμενη ανάρτησή μου έγραψα ότι η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εμβολιαζόμενους θα ήταν ένα κίνητρο για τους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν. Σήμερα διαβάζω στο in.gr ότι το ίδιο λέει και ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. Αντιγράφω:
«Για την τοποθέτηση του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι ενδέχεται οι εμβολιασμένοι να πετάξουν τις μάσκες, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι είναι μια σημαντική τοποθέτηση που δίνει και μεγάλο κίνητρο τους νέους ανθρώπους να τρέξουν να εμβολιαστούν».
27-4-2021
«Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι η απόφαση για να ανοίξει η εστίαση λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ελήφθη έτσι ώστε να έχουν οι επαγγελματίες τον απαραίτητο χρόνο να είναι έτοιμοι και να έχουν λύσει τα όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν στο ξεκίνημα, μέχρι και τις 14 Μαΐου που θα ανοίξει και ο τουρισμός. Συμπλήρωσε δε, αναφερόμενος στους καταστηματάρχες της εστίασης που διαμαρτύρονται, ότι άλλωστε δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ανοίξει στις 3 Μαΐου αν δεν είναι έτοιμος, και μπορεί να ανοίξει όποτε το κρίνει».
Οι διαμαρτυρίες είχαν να κάνουν ότι με ότι εξαιτίας των αργιών του Πάσχα δεν μπορούσαν να κάνουν προμήθειες, ιδιαίτερα σε λαχανικά.
Και όμως, θα ήταν τόσο απλό να ανοίξουν την εστίαση στις 4 αντί στις 3. Εδώ τόσους μήνες είναι κλειστή, μια μέρα παραπάνω τους μάρανε;
Εν τάξει, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να τα σκέφτονται όλα.
Έλεγα να πήγαινα στην Μπούκα (Σολωμού 29, Εξάρχεια) στις 3 του Μάη, αλλά ξέρω εγώ αν είναι ανοικτά; Ας πάω καλύτερα στις 4. Και αν είναι όλα τα τραπέζια πιασμένα; Ε, τότε θα πάω στο Piccolino á Café (Κεραμικού 43, Μεταξουργείο) για μπουγάτσα. Εκεί σίγουρα θα βρω καρέκλα.
Πάσχα στο χωριό, πώς να περάσετε τα διόδια. Αντιγράφω από το twitter.
«Ο άνδρας μου είναι με γκόμενα σε ξενοδοχείο και πάω να τους πιάσω».
«-Λυπάμαι κύριε δεν μπορείτε να περάσετε, η δικαιολογία σας είναι αστεία -Αστείο είναι πως έχω ξεχάσει το θερμοσίφωνο ανοικτό στο εξοχικό μου από το καλοκαίρι του 2019;»
«Ούτε ο Σπίλμπεργκ δεν έχει τόση φαντασία όσο ο Έλληνας που θέλει να πάει για Πάσχα στο χωριό».
«Τι εννοείτε κύριε μπάτσε μου τι δουλειά έχει το αρνί και τα κάρβουνα πίσω στο πορτ μπαγκάζ; Αν πεινάσω στη διαδρομή να μην έχω κάτι πρόχειρο να φάω;»
«Περιμένω την πρώτη νταλίκα που θα κάνουν έλεγχο στα διόδια, να δω πόσες οικογένειες μεταφέρουν στα χωριά τους».
«-Αγάπη μου, τι θέλεις να σουβλίσουμε το Πάσχα; -Τη μάνα σου».
«-Συγγνώμη κύριε, πού πάτε με το αρνί στα διόδια; -Είναι ξένο και μπορεί να μετακινείται ελεύθερα».
«Αν με σταματήσουν στα διόδια θα τους πω ότι πάω να πάρω την Πόλη».
«-Που πάτε κύριε με το χταπόδι και τα κάρβουνα; -Στο χωριό για Πάσχα. -Απαγορεύεται δεν το ξέρετε; -Χελόου, είναι χταπόδι δεν είναι αρνί!!!».
Επί τέλους, βρήκα στο in.gr το στοιχείο που έψαχνα. Αντιγράφω:
«…η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα».
Τον βλέπω από την μπαλκονόπορτα να περνάει με τη μηχανή. Δεν φοράει μάσκα, δεν φοράει κράνος.
Δέκα λεπτά αργότερα.
-380 ευρώ πρόστιμο.
-Γιατί;
-300 που δεν φοράς μάσκα και 80 που δεν φοράς κράνος.
Το φαντάστηκα, δεν νομίζω να συνέβη στην πραγματικότητα.
28-4-2021
Έχει γραφεί από τόσους και τόσους, ας το γράψω κι εγώ: πιο παλαβό μέτρο από την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση δεν έχω ακούσει.
Αλλά, σκέφτομαι τώρα, αν μαζευτούμε μια παρέα και τραγουδάμε σε μια ταβέρνα, όπως τα ένδοξα εκείνα χρόνια της μεταπολίτευσης, είμαστε παράνομοι; Όχι, αφού τραγουδάμε a capella, δηλαδή χωρίς μουσική.
294-2021
Τελικά, όταν παίρνουν κάποια μέτρα, καλό είναι να γνωστοποιείται και το σκεπτικό τους, όχι όταν αρχίσουν οι διαμαρτυρίες. Σε σχέση με τη μουσική διαβάζω σε μια ιστοσελίδα του in.gr που μου έστειλε ο φίλος μου ο Θόδωρας:
«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού».
Έπρεπε να μας το πει πιο πρώτα ο Εξαδάκτυλος.
Και μια άλλη παράμετρος που μου την είπε ο φίλος μου ο Νίκος. Η μουσική δεν είναι μόνο για την απόλαυσή της, αλλά και για να μην ακούνε στο διπλανό τραπέζι τι συζητάτε στο δικό σας.
29-4-2021
Αντιγράφω από το Camerastyloonline:
«Αυστριακό «όχι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών (εφημερίδα των συντακτών).
Κόντρα στις φωνές να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της νόσου Covid-19 τάσσεται ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν».
Και πολλοί άλλοι.
Σε μια δημοκρατική Δύση δεν μπορούμε να υποχρεώνουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, με δεδομένο ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θανατηφόρες.
Όμως φοβάμαι ότι πίσω από τον «μη υποχρεωτικό εμβολιασμό» κρύβεται και κάτι άλλο. Αν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και κάποιοι αρρωστήσουν ή καταλήξουν, θα υπάρξουν αγωγές κατά του κράτους που τους υποχρέωσε, ενώ τώρα που δεν είναι υποχρεωτικός, δεν μπορούν να υπάρξουν αγωγές.
Είναι όπως η λεζάντα στα τσιγάρα: Το υπουργείο υγείας προειδοποιεί, το κάπνισμα βλάφτει σοβαρά την υγεία.
Έπαθες καρκίνο του πνεύμονα; Μα κύριε, ας μην κάπνιζες, σε προειδοποιήσαμε, τι ζητάς τώρα τα ρέστα.
Ένας νομικός θα μπορούσε να μας διαφωτίσει καλύτερα, εγώ απλά μια σκέψη έκανα.
4-5-2021
Έκανα το απόγευμα τον δεύτερο εμβολιασμό (Pfizer). Μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα. Να προσέξω μόνο να μην πιέσω το μπράτσο, όπως την πρώτη φορά, που είχε σαν αποτέλεσμα να νιώθω ένα ποναλάκι κάθε φορά που τριβόταν πάνω το πουκάμισο.
Πάρκαρα τη μηχανή μπροστά σε μια καφετέρια. Δεν είχε χώρο για καθίσματα έξω. Μέσα είδα αρκετούς να κάθονται. Η πόρτα ήταν ανοιχτή.
Εμπάτε σκύλοι, αλέστε.
5-5-2021
Είπα να το αναρτήσω ξεχωριστά, μια και συνήθως ελάχιστοι διαβάζουν τα σχόλια: απάντηση στο φίλο μου το Θόδωρα, δικηγόρο, που σχολιάζει εκτενώς τις νομικές πλευρές του ζητήματος του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
«Σ' ευχαριστώ πολύ Φιοντόρ για το σχόλιο, πολύ διαφωτιστικό, οπότε έτσι κι αλλιώς αποκλείεται να εφαρμοστεί. Και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα οι αρνητές, οι διστακτικοί, κ.λπ., όλοι αυτοί που δεν θα κάνουν το εμβόλιο, για τον απλούστατο λόγο "δεν θες εσύ; ο επόμενος". Το πρόβλημα θα υπάρξει όταν εμβολιαστούν όλοι αυτοί που θέλουν. Όμως στο μεταξύ θα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η ανοσία της αγέλης γιατί οι αρνητές του εμβολίου είναι πολύ λιγότεροι συγκριτικά, οπότε δεν θα υπάρξουν πολλά κρούσματα ώστε να χρειαστεί νέο lockdown. Και βέβαια τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα θα είναι από τους αρνητές του εμβολιασμού. Μια στατιστική για τους πάνω από 65 χρονών που νοσηλεύτηκαν έλεγε ότι το 85%, όση δηλαδή είναι περίπου και η κάλυψη που προσφέρουν τα εμβόλια, δεν είχαν εμβολιαστεί ενώ θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί.
Ενημερωτικά:
Μόλις τύπωσα το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που το έβγαλα μέσω της πλατφόρμας του emvolio.gov.gr. Το αποθηκεύεις σε pdf και το τυπώνεις.
Χθες στις 5.30 το απόγευμα έκανα τη δεύτερη δόση. Κανένα σύμπτωμα, ούτε καν το ποναλάκι στο μπράτσο, γιατί αυτή τη φορά είχα το νου μου, δεν γύρισα στο κρεβάτι με το αριστερό πλευρό ούτε για δευτερόλεπτα, όπως την πρώτη φορά.
6-5-2020
Όλοι αρέσκονται στις προβλέψεις, ας κάνω κι εγώ μια.
Μιλάνε για τέταρτο κύμα το φθινόπωρο.
Θα έχουμε και τότε καραντίνα;
Δεν το πιστεύω, για τον εξής λόγο: θα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η ανοσία της αγέλης, οπότε αυτοί που θα νοσήσουν δεν θα απειλήσουν το σύστημα υγείας, ενώ η οικονομία θα πάρει πάλι μπρος.
Παραθέτω το απόσπασμα από το in.gr που παρέθεσα και σε προηγούμενη ανάρτηση:
«…η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα».
Πιστεύω ότι γύρω εκεί θα κυμανθούν και τότε τα ποσοστά.
10-5-2021
Κατεβαίνω την Φωκίωνος Νέγρη. Προορισμός το ΚΕΠ, να καταθέσω τα χαρτιά μου για ανανέωση διπλώματος. Πήχτρα κόσμος. Ένα κοριτσάκι τρέχει από απέναντι. Παραλίγο να πέσει πάνω μου. Σταματάει, με κοιτάει. Του χαμογελάω. Συνεχίζει το τρέξιμο.
Μετά σκέφτηκα ότι με τη μάσκα που φορώ δεν είδε που του χαμογέλασα.
12-5-2021
Αντιγράφω πάλι από το twitter. Χωρίς σχόλιο.
«Ο άλλος εργάζεται στο Ιατρικό Αθηνών και ενώ μπορούσε να εμβολιαστεί δεν εμβολιάστηκε. Τώρα μας κάνει παρέα στο Σωτηρία, εμάς που δεν προλάβαμε να εμβολιαστούμε ενώ είχαμε ραντεβού. Μας πρόλαβε ο ιός. Εμβολιαστείτε φίλοι μου. Εδώ είναι ένα δράμα».
17-5-2021
Από τα πιο χιουμοριστικά που διάβασα στο twitter:
«Όσοι πιστεύουν πως το εμβόλιο covid19 μπορεί να αλλάξει το IQ τους πρέπει να το δουν ως ευκαιρία και όχι ως απειλή».
29-5-2021
Και ένα ακόμη από το twitter:
«Με διπλή μάσκα δεν θα λέγεται γυμναστική, τέστ κοπώσεως θα λέγεται».
Εγώ σταμάτησα να περπατάω στο παρκάκι γιατί έπρεπε να φοράω μάσκα που μου έκοβε την αναπνοή, στο εξής περπατάω στο σπίτι χωρίς μάσκα, πάνω κάτω, όπως στο κολυμβητήριο. Όντως τεστ κοπώσεως θα είναι να φοράς διπλή μάσκα στο γυμναστήριο.
Πέθανε στις 18 Μαΐου από τον κορονοϊό η Σταυρούλα Δημητρίου, δικαστικός και συγγραφέας, στα 67 της χρόνια. Το έμαθα σήμερα στην παρέα του Μανόλη του Πρατικάκη όπου και τη γνώρισα, που μαζεύεται τουλάχιστον μια φορά το δεκαπενθήμερο στην ταβέρνα του Νικηφόρου, στους Αμπελόκηπους. Ήταν, όπως ειπώθηκε, από τους αρνητές του εμβολίου.
Παιδιά, δεν είναι αστεία, εμβολιαστείτε.
In memoriam παραθέτω ξανά την κριτική που έγραψα για την τελευταία της ποιητική συλλογή «Τα ιοβόλα και η χαμένη αθωότητα» (2020).
2-6-2021
Σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτησή μου.
Στην Κρήτη λέμε: Να το ’ξερα ότι θα σκοντάψω να ανεγυρίσω.
Αυτοί που πέθαναν από το εμβόλιο, σίγουρα θα σκέφτονταν πριν πεθάνουν:-Αχ, και να ήξερα ότι θα την πάθω να μην το είχα κάνει το εμβόλιο!
Αυτοί που πέθαναν επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο θα σκέφτονταν πριν πεθάνουν: -Αχ, και να ήξερα ότι θα την πάθω να είχα κάνει το εμβόλιο!
Σίγουρα θα έκανε αυτή τη σκέψη και η συγχωρεμένη η Σταυρούλα.
Ποιοι άραγε να είναι οι περισσότεροι;
Στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν.
3-6-2021
Διάβασα ένα άρθρο στην iskra με τίτλο «Πώς το σουηδικό πείραμα (χωρίς καραντίνα) κέρδισε τον ελληνικό παραλογισμό 3 lockdowns».
Οι ρωσσομαθείς θα ξέρουν ότι ίσκρα σημαίνει σπίθα. Αλλά και οι μη ρωσομαθείς αλλά γνώστες της ιστορίας του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας θα ξέρουν ότι «Ίσκρα» ήταν (αντιγράφω από τη βικιπαίδεια) «η πολιτική εφημερίδα των Ρώσων σοσιαλιστών φυγάδων, που καθιερώθηκε σαν το επίσημο όργανο του Ρωσικού Σοσιαλ-Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (ΡΣΔΕΚ). Αρχικά, την διηύθυνε ο Βλαντιμίρ Λένιν, μετακινούμενη όπου μετακινούταν αυτός».
Είναι εύκολο να υποθέσω ότι πρόκειται για ακροαριστερό έντυπο. Και όλοι ξέρουμε ότι ακροαριστεροί, ακροδεξιοί και εκκλησία έχουν την ίδια στάση απέναντι στον κορονοϊό: όχι περιοριστικά μέτρα. Χρυσαυγίτης παππάς λέει στο εκκλησίασμά του να μην φοράνε μάσκα αλλά να την κρατάνε καλού κακού, προφανώς για να τη φορέσουν αν κάνει την εμφάνισή της η αστυνομία.
Για τη σουηδική αντιμετώπιση της πανδημίας με το σκεπτικό της ανοσίας της αγέλης έκανα αρκετές αναρτήσεις όταν ξεκίνησα να γράφω για τον κορονοϊό, ήδη πριν αρχίσει η πρώτη καραντίνα, μπορεί να τις δει κανείς στη συγκεντρωτική ανάρτηση που έχω στο blog μου με τίτλο «Ο έρωτας στα χρόνια του κορονοϊού». Χοντρικά, ενώ σε εμάς στην πρώτη πανδημία τα πράγματα λειτούργησαν μια χαρά, στη Σουηδία ήταν μια εκατόμβη.
Γιατί στη Σουηδία η εκατόμβη αυτή σταμάτησε;
Πρώτον, λειτούργησε η φυσική επιλογή. Τα γηροκομεία άδειασαν, πέθαναν οι περισσότεροι γέροι. Δεύτερον, η Σουηδία είναι αραιοκατοικημένη χώρα, και ήταν ένα από τα σκεπτικά της μη επιβολής πολλών περιοριστικών μέτρων. Τρίτον, η Σουηδία εξάγει τουρίστες, δεν εισάγει. Τέταρτον, έχει ένα πολύ καλύτερο σύστημα υγείας. Με όσα κρούσματα και αν είχαν δεν υπήρχε περίπτωση να καταρρεύσει. Κέρδισαν την οικονομία με τίμημα 14.537 νεκρούς (1.431 ανά εκατομμύριο κατοίκους). Τα αντίστοιχα νούμερα σε εμάς (προχθεσινά στοιχεία από το worldmeters.info) είναι 12.402 και 1.195, μικρότερα. Οι αντίστοιχοι πληθυσμοί είναι περίπου οι ίδιοι. Η Ελλάδα έχει 10.374.625 κατοίκους (εντάξει, λίγο πάνω λίγο κάτω) και η Σουηδία 10.159.012.
Γιατί τα τρία lockdown στην Ελλάδα.
Το σύστημα υγείας μας, ολότελα αποδυναμωμένο, δεν θα άντεχε αν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονταν καθημερινά. Αυτό φάνηκε στο τρίτο lockdown, στο οποίο πολλοί διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν εκτός εντατικής, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες. Πολλοί δεν τα κατάφεραν γι’ αυτό και μόνο το λόγο.
Εμείς εισάγουμε τουρίστες, δεν εξάγουμε όπως η Σουηδία. Και εμάς η έγνοια όπως και των Σουηδών ήταν η οικονομία, που όμως στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Έτσι το καλοκαίρι πλάκωσαν ένα σωρό τουρίστες χωρίς επαρκή έλεγχο. Διάβασα για μια τετραμελή οικογένεια ολλανδών που ήλθαν στην Ελλάδα όντας φορείς, κανείς δεν τους πήρε χαμπάρι, και γυρίζοντας στην πατρίδα τους θριαμβολογούσαν.
Η εκατόμβη που έζησε το φθινόπωρο η Θεσσαλονίκη οφείλεται εν πολλοίς στην κοσμοπλημμύρα στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στην οποία οι περισσότεροι ήταν χωρίς μάσκα, και την εισροή μεταναστών από τα βόρεια σύνορα.
Η Σουηδία, διαβάζω στην ίσκρα, διεξήγαγε πολλαπλάσια τεστ από την Ελλάδα. Αυτό μπορούμε να το καταλογίσουμε στην κυβέρνηση, ότι άργησε.
Είναι προφανές ότι πολλά περιοριστικά μέτρα ήσαν εντελώς παράλογα, έχω αναφερθεί πολλές φορές σ’ αυτό. Όμως όλα παραβιάζονταν από πολλούς, και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κορονοπάρτι.
Αυτοί που κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση ότι έθεσε τέρμα στο lockdown ενώ είχαμε περισσότερα κρούσματα όταν το επέβαλε, είναι φαντάζομαι οι ίδιοι που ήσαν κατά του lock down και όχι όσοι ήσαν υπέρ, με τις πιθανές εξαιρέσεις βέβαια. Όμως ήταν αναμενόμενο, και επιβεβαιώθηκε πέρυσι, ότι με το καλοκαίρι η πανδημία θα παρουσίαζε ύφεση. Και βέβαια περιμέναμε και τους τουρίστες.
Επαναλαμβάνω την πρόβλεψη: δεν θα υπάρξει άλλο lockdown. Θα έχουμε βέβαια πάρα πολλά κρούσματα, αλλά αυτά θα είναι κυρίως από τους μη εμβολιασθέντες, και βέβαια το σύστημα υγείας θα μπορεί να τους αντιμετωπίσει, ακόμη και αν φτάσει στα όριά του. Εξάλλου δεν αντέχει πια ο λαός άλλο lockdown, αλλά ούτε και η οικονομία μας.
13-6-2021
Αυτό κι αν είναι είδηση!!!
Το διάβασα στην αγγλική έκδοση του in.gr
Κάναμε δώρο στην Αλβανία 20.000 εμβόλια AstraZeneca.
Χρειάζονται σχόλια;
Το έγραψα σε παραπάνω σχόλιο, το ξαναγράφω διαφορετικά, με αφορμή τα όσα ακούγονται κατά των αρνητών του εμβολίου.
Τόσο αυτοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο όσο και αυτοί που τρέχουν να το κάνουν, όπως εγώ, παίζουν με τις πιθανότητες. Κάποιοι την έπαθαν επειδή εμβολιάστηκαν, κάποιοι επειδή δεν εμβολιάστηκαν, όπως η συγχωρεμένη η Σταυρούλα.
Όμως να τονίσω εδώ, όσο πιο ηλικιωμένος είσαι και όσο πιο σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας έχεις, τόσο οι πιθανότητες να την πάθεις από τον κορονοϊό είναι μεγαλύτερες.
Νομίζω.
29-6-2021
Μόλις έβγαλα το ψηφιακό πιστοποιητικό κορονοϊού. Έδωσα τον αριθμό της ταυτότητάς μου, και είχε μια επιλογή για το ταξιδιωτικό έγγραφο με το οποίο θα ταξιδέψω.
Έχω κλείσει εισιτήριο για Κρήτη, ποτέ δεν μου ζήτησαν ταξιδιωτικό έγγραφο. Πάτησα συνέχεια αλλά μου έβγαλε μήνυμα ότι πρέπει να συμπληρώσω αυτό το πεδίο. Τότε πρόσεξα το βελάκι. Οι επιλογές είναι δύο: Ταυτότητα ή διαβατήριο. Εγώ επέλεξα ταυτότητα, έτσι κι αλλιώς διαβατήριο δεν έχω.
Όμως, λέω τώρα, αν θελήσω να ταξιδέψω εκτός Ευρώπης, θα πρέπει να βγάλω διαβατήριο. Τι γίνεται τότε, βγάζω δεύτερο ψηφιακό πιστοποιητικό;
Αν ξέρει κανείς ας μου απαντήσει.
Τώρα το πρόσεξα, λέγεται ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, ισχύει μόνο για την Ευρώπη, στις χώρες της οποίας μπορείς να ταξιδεύεις και με την ταυτότητα μόνο.
1-7-2021
Η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται λέει κυρίως στην Αττική και στην Κρήτη.
Αύριο ταξιδεύω. Φεύγω από τη Σκύλλα (Αττική) και πάω στη Χάρυβδη (Κρήτη).
Ευτυχώς που έχω κάνει το εμβόλιο, για να νιώθω κάπως ασφαλής.
Αλήθεια, τη μετάλλαξη Έβγα για πότε την περιμένουμε; (κλεμμένο αυτό).
7-7-2021
«Δεν θέλω να σας τρομάξω αλλά…. Άλλο ένα σύμπτωμα του ιού είναι η σμίκρυνση του τσουτσουνίου».
Όχι, δεν το λέω εγώ, το λέει ο Billy The Kid στο twitter. Αν το έλεγε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα έτρεχαν όλοι να εμβολιαστούν.
Και ο αντίλογος;
Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων Αντιεμβολιαστών θα έλεγε ακριβώς το αντίθετο, ότι «ένα σύμπτωμα του εμβολίου είναι η σμίκρυνση του τσουτσουνίου».
Μπα, τον Διχασμό δεν τον γλιτώνουμε.
Γιατί;
Είναι μέσα φύση των ανθρώπων να χωρίζονται σε δυο αντίπαλες παρατάξεις, περισσότερο ή λιγότερο πολωμένες.
Το διάβασα πριν χρόνια στο «Η πίσω όψη του καθρέφτη» του ηθολόγου Κόνραντ Λόρεντς, το οποίο μετάφρασα για τις εκδόσεις Θυμάρι.
Υ.Γ. Εγώ πάντως που το έκανα δεν είδα να μου μίκρυνε. Δεν ξέρω βέβαια μετά από πέντε χρόνια, που μπορεί να βγάλω και ουρά.
Συμπλήρωμα:
Επειδή παραπονέθηκε η φίλη μου η Μαρία σε σχόλιο γιατί δεν έγραψα για τις γυναίκες: Αν βάλουμε στη θέση του τσουτσουνίου το στήθος έχουμε καλύψει και το γυναικείο πληθυσμό. Υπάρχουν διάφορα σχετικά σχόλια στο twitter.
17-7-2021
Βόμβα οι ανεμβολίαστοι νέοι.
Έχουν το σκεπτικό: εγώ δεν κινδυνεύω ιδιαίτερα από τον ιό, γιατί να κινδυνεύσω από τις τυχόν επιπτώσεις του εμβολίου;
Κινδυνεύουν όμως οι γονείς και οι παππούδες.
Έρχονται από την Ίο, εκδρομή φοιτητικό πακέτο, κολλάνε τον πατέρα. Τώρα νοσηλεύεται και είναι η κατάστασή του σοβαρή. Μακάρι να τα καταφέρει.
Γνωστός μου.
Για την ακρίβεια, στην επταμελή της υποστήριξης του διδακτορικού μου.
19-7-2021
Όταν ακούς την κοινή λογική.
Φίλος μου κάνει rapid test, θετικός.
Για ποιο λόγο;
Στη δουλειά της γυναίκας του εμφανίστηκαν κρούσματα. Αυτή αρνητική.
Κάνει μοριακό τεστ, μηδέν αντισώματα.
-Όχι, δεν έχει σημασία που δεν υπάρχουν αντισώματα, από τη στιγμή που το rapid test έδειξε θετικό είσαι καλυμμένος, δεν μπορείς να κάνεις το εμβόλιο, του λέει αυτός που τον ανέλαβε στο εμβολιαστικό κέντρο.
Και αν το rapid test βγήκε ψευδώς θετικό; Έχουμε διαβάσει πολλά τέτοια.
Τι λέει η κοινή λογική;
Ότι μένεις ακάλυπτος.
Σιγά που θα τον άκουγε ο φίλος μου.
Την επομένη αμέσως μπαίνει στην πλατφόρμα, επιλέγει άλλο εμβολιαστικό κέντρο και τρέχει και κάνει το εμβόλιο.
Όχι θα κάτσει να ρισκάρει!
Μα μήπως είναι επικίνδυνο;
Ξέρετε πόσοι νοσήσαντες έκαναν το εμβόλιο οι οποίοι, σαν ασυμπτωματικοί, δεν είχαν κάνει τεστ;
Τι, δεν ξέρετε;
Ούτε κι εγώ.
22-7-2021
Χθες βράδυ συνάντησα ένα συμμαθητή μου στην πλατεία του χωριού μου, του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας.
Χθες έκανε το πρώτο εμβόλιο.
Γιατί μόλις χθες;
Διότι άκουγε διάφορα, για παρενέργειες, για τσιπάκια στο χέρι…
Ο φίλος μου και συγκάτοικος μια εποχή Νίκος Τζανάκης, είπε:
Νίκος: Δύο στους τρεις ανεμβολίαστους δεν θα νοσήσουν.
Εγώ: Δύο στους τρεις ανεμβολίαστους θα θριαμβολογήσουν.
Νίκος: Ένας στους τρεις θα νοσήσει.
Εγώ: Ένας στους τρεις θα πει: γ@#ώ την ώρα και τη στιγμή που πήρα την απόφαση να μην εμβολιαστώ.
Εύχομαι στους αγαπητούς ανεμβολίαστους φίλους που με διαβάζουν να ανήκουν στην κατηγορία των δύο από τους τρεις.
24-7-2021
Ανάρτησα στο facebook μια φωτογραφία με τους δυο παπαγάλους στο Lido (Ιεράπετρα), ο ένας στο κλουβί και ο άλλος εκτός. Το συνοδευτικό κείμενο:
«Έσπαγα το κεφάλι μου, γιατί ο ένας είναι στο κλουβί και ο άλλος όχι. Μετά κατάλαβα. Ο ένας είναι εμβολιασμένος και ο άλλος όχι. Τώρα ποιος είναι στο κλουβί, είναι εύκολο να καταλάβετε».
20-7-2021
«Έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν».
Εγώ το είχα φανταστεί. Ο Νίκος Τζανάκης το είδε.
31-7-2021
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό από τους ανεμβολίαστους.
Η δική μου άποψη είναι ότι όντως τον μεταδίδουν ευκολότερα.
Φυσικά όχι όλοι οι εμβολιασμένοι, αλλά αυτοί που θα νοσήσουν.
Για ποιο λόγο;
Μα γιατί, όταν νοσήσουν, νοσούν ελαφρά.
Και το πιο ελαφρά ποιο είναι;
Το να είναι ασυμπτωματικοί.
Αναλογικά, οι ασυμπτωματικοί θα εντοπιστούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στους ανεμβολίαστους από ότι ανάμεσα στους εμβολιασμένους.
Ο εμβολιασμένος που είναι ασυμπτωματικός, αν θέλει να ταξιδέψει θα παρουσιάσει τη βεβαίωση εμβολιασμού. Ο ανεμβολίαστος όμως που είναι ασυμπτωματικός θα πρέπει να κάνει το rapid test και θα εντοπισθεί ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μπει σε καραντίνα.
Να λοιπόν γιατί ο εμβολιασμένος είναι πιο πιθανόν να μεταδώσει τον κορονοϊό.
-Να σταματήσετε να εμβολιάζεστε, δεν βλέπετε ότι είστε επικίνδυνοι να μας κολλήσετε τον κορονοϊό;
-Καλέ τι μας λέτε, να εμβολιαστείτε εσείς, ώστε αν κολλήσετε, που οι πιθανότητες είναι μόλις 15%, να έχετε τα ελαφρά συμπτώματα που έχουμε εμείς.
-Βρε δεν πα να…
Σεμνύνομαι να παραθέσω τη συνέχεια του διαλόγου.
3-8-2021
Πριν λίγες μέρες έκανα την ανάρτηση: ανεμβολίαστα παιδιά κόλλησαν τον πατέρα. Χθες έφυγε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
4-8-2021
Στο in.gr διαβάζω ότι 53,99% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι.
Στο typosthes.gr (σημερινή ημερομηνία) διαβάζω ότι «Πέθανε ενώ είχε κάνει και τα δυο εμβόλια. Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος νεκρός».
Εδώ και πάνω από ένα μήνα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί όσοι ήθελαν. Εξαιρούνται οι κάτω των δεκατεσσάρων ετών, για τους οποίους, αν δεν απατώμαι, δεν έχει ακόμη αποφασισθεί αν θα εμβολιασθούν.
Αρχικά οι νεκροί ήταν γύρω στους δέκα, τώρα είναι γύρω στους είκοσι (σήμερα είναι 17, χθες ήταν 24, το ίδιο και προχθές.
Τι δεν καταλάβατε;
15-8-2021
Πήγα σήμερα στα επείγοντα, στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ήταν κερί ή ωτίτιδα;
Η υπάλληλος, αφού της έδωσα το ΑΜΚΑ και μου έβγαλε το παραπεμπτικό, μου είπε ότι ο γιατρός θα έλθει στις 11 και ότι είμαι έκτος. Να φύγω και να έλθω στις 11. Ευτυχώς βρήκα το φίλο μου το Σταύρο και μετά τον ανιψιό μου το Μανώλη και κουβεντιάσαμε λίγο. Είχε και wifi το νοσοκομείο, σέρφαρα για λίγο.
Πηγαίνω έντεκα παρά στο ιατρείο. Αφού περιμέναμε κανένα δεκάλεπτο ήλθε μια κοπέλα, προφανώς ειδικευόμενη. Θα έλθετε με τη σειρά. Εγώ της είπα ότι ήλθα από τις εννιάμισι και ότι στην υποδοχή μου είπαν ότι ήμουν έκτος. Και οι άλλοι είχαν μια ανάλογη ενημέρωση, και συμφωνήσαμε να κοιτάξουμε την ώρα έκδοσης του παραπεμπτικού, για να βρούμε τη σειρά. Κανονικά η γιατρός θα έπρεπε να πάρει τα παραπεμπτικά και να τα βάλει στη σειρά ανάλογα με την ώρα έκδοσης και να φωνάζει τον καθένα, αλλά ειδικευόμενη καθώς ήταν δεν ήξερε.
Ένας έφερε αντίρρηση. Προφανώς είχε έλθει λίγο πριν τις έντεκα, κάθισε και περίμενε ενώ στο μεταξύ ήλθαμε οι υπόλοιποι. Δηλαδή, λέει, αν κάποιος έβγαζε το παραπεμπτικό δώδεκα και ένα λεπτό θα ήταν τώρα πρώτος; Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει παραπεμπτικό τέτοια ώρα, του απάντησε κάποιος. Μουρμούρισε για λίγο, κάτι πέταξε και μένα που είχα πάρει την πρωτοβουλία, εγώ δεν του απάντησα.
Γιατί;
Διότι πριν έλθει η γιατρός, μια κοπέλα δίπλα του προσπαθούσε να τον πείσει να εμβολιαστεί, και αυτός ήταν ανένδοτος.
Επίσης:
Τη μάσκα τη φορούσε κάτω από τη μύτη, ο μοναδικός.
Οι υπόλοιποι είμασταν εμβολιασμένοι και φοράγαμε τη μάσκα κανονικά.
Να είναι καλά η γιατρός, μου έβγαλε το κερί, ενώ θα μπορούσε να με εξαποστείλει, να μου πει να βάλω unisept και να έλθω μετά από δέκα μέρες. Μου το έχουν κάνει αυτό κάμποσες φορές στην Παμμακάριστο, στην Αθήνα. Κάποιες φορές βέβαια είναι αναγκαίο, όταν το κερί έχει σκληρύνει, όμως όχι όλες. Και εγώ πηγαίνω κάθε χρόνο πριν κατέβω στην Κρήτη, χωρίς δηλαδή να έχω πρόβλημα ξέροντας ότι το δεξί μου αυτί μαζεύει κερί, αλλά αυτή τη φορά το αμέλησα. Τώρα το ένιωσα λίγο βουλωμένο μετά το μπάνιο και είπα να πάω στα επείγοντα, έχοντας την αρχή ότι κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.
30-8-2021
Πήγα σήμερα στο Κεντρί (Ιεράπετρα), το χωριό της μάνας μου, να δω την ανιψιά μου την Αντιγόνη στο καφενείο της. Εκεί συνάντησα τον παπα-Γιώργη Γιανναδάκη. Όχι μόνο είχε εμβολιαστεί αλλά φορούσε και μάσκα.
Κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του.
Για τον κανόνα, για τον οποίο μου μίλησε μια θεια μου δίπλα, ας μη μιλήσω καλύτερα.
31-8-2021
Αλήθεια, πέρασε από το μυαλό των υγειονομικών, αρνητών του εμβολιασμού, να κάνουν τεστ αντισωμάτων μήπως πέρασαν τον κορονοϊό ασυμπτωματικοί, ώστε να μην υποχρεωθούν να εμβολιασθούν;
Λέω τώρα.
Σε σχόλιο η φίλη μου Μαρία Μενεγάκη μου λέει ότι κάποιοι το είπαν, και παρ’ όλα αυτά τους υποχρεώνουν να εμβολιαστούν.
6-9-2021
Από του χάρου τα δόντια.
Τη γλίτωσε ο Γιώργος ο (ας μη πούμε το επώνυμο, ας πούμε μόνο ότι τελειώνει σε -άκης) από τον κορονοϊό. Μοιραστήκαμε την ίδια καμπίνα επιστρέφοντας από την Κρήτη. Ως γνωστό οι τετράκλινες γίναν δίκλινες λόγω του κορονοϊού.
Τον κόλλησε το Μάρτη που πέρασε. Δυστυχώς ξέχασα να τον ρωτήσω αν θυμάται πώς. Εξήντα χρονών με αρκετά υποκείμενα προβλήματα, δεν είχε ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα του για να κάνει το εμβόλιο, και έτσι την έπαθε.
Πήρε τηλέφωνο το ΠΑΓΝΗ, και η θεραπεία που του έδωσαν ήταν κολχικίνη (το ήξερα, έχω εφοδιασθεί), ζυθρο-κάτι, δεν θυμάμαι, προφανώς γενόσημο του ζυθρομάξ, βιταμίνη C των χιλίων μία την ημέρα, και πολλά αναβράζοντα ντεπόν των 1000. Τα 15 με 18 που μου είπε ότι έπαιρνε το βρήκα υπερβολικό.
Είχε φοβερό πόνο στα κόκκαλα και έλιωνε στον πυρετό επί επτά μέρες, 40-41. Πήρε τηλέφωνο, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Επειδή το οξυγόνο του ήταν κάπου 92 τον έστειλαν πάλι σπίτι.
Ο γιατρός, λέει, του είπε: ο πυρετός θα κρατήσει δώδεκα μέρες συνολικά. Την δέκατη τρίτη θα είσαι απύρετος. Αν όμως εμφανιστεί ξανά, την έβαψες (φυσικά του το είπε πιο κομψά).
Τελικά δεν του εμφανίστηκε. Έχασε 13 κιλά, η γεύση του δεν έχει επανέλθει ακόμη ενώ αντιλαμβάνεται μόνο πολύ έντονες οσμές.
Μου λέει ότι θα πάει να πιει ένα ποτό. Εγώ του λέω δεν θα βγω.
Ούτε όταν κατέβηκα στην Κρήτη βγήκα, παρά μόνο για να πάρω το αμάξι μου από το γκαράζ όταν το πλοίο έφτασε στο Ηράκλειο.
Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά, λέει η παροιμία.
9-9-2021
Το επαναληπτικό εμβόλιο που πρέπει να γίνεται μετά από έξι μήνες ξεκίνησε; Η Καθημερινή το υπενθυμίζει. Για κάποιους έχει περάσει το εξάμηνο. Τι λέει ο Γεωργιάδης που το έκανε στις 29-12-2020, την πρώτη ίσως μέρα που ξεκίνησε ο εμβολιασμός;
(Πολλά μπορείς να του καταμαρτυρήσεις-σίγουρα δεν πήγε με τη σειρά του - αλλά μ@λ@κ@ς δεν είναι ο άνθρωπος).
10-9-2021
Ανεμβολίαστος ο Νίκος, 53 χρονών, κρητικός. -Αν κολλήσεις; τον ρωτώ. -Σκόρδο, τζατζίκι και λεμόνι, αυτό είναι το φάρμακο, μου λέει.
Δεν την γλίτωσε, τον έπιασε, λίγο πριν το καλοκαίρι. Τον συνάντησα πριν κατέβω στην Κρήτη και μου το είπε. Έκανε μόνο μια μέρα πυρετό, έμεινε καραντίνα δεκαπέντε μέρες και μετά πήγε στη δουλειά.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο την έβγαλε με σκόρδο, τζατζίκι και λεμόνι. -Καλά έκανες, του είπαν από τον ΕΟΔΥ όταν τους πήρε τηλέφωνο.
Σήμερα που συναντηθήκαμε σε ένα καφενεδάκι μου το ξέρασε. Ο πόνος στα κόκκαλά του λέει ήταν κάποιες φορές τόσο αφόρητος παρά τα ντεπόν που έπαιρνε, που έλεγε, «Θε μου και πάρε με».
11-9-2021
Το αντέγραψα από το twitter, δεν είμαι σίγουρος ότι δεν είναι ανέκδοτο.
·
Ήρθε η ανεμβολίαστη θεολόγος, με το ράπιντ της τυπωμένο, το άφησε στο γραφείο, αγιάστηκε, μοίρασε βιβλία, και μετά στο σύλλογο τη ρωτάει ο δντης αν έφερε το αρνητικό ράπιντ. Το ’φερα λέει αλλά μόνο αρνητικό κάνει; Τι εννοείς; Εμένα βγήκε θετικό. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΟ ΠΑΙΔΙΑ.
14-9-2021
Υποστηρίζω τα ηλικιακά μου (κατά το ταξικά μου) συμφέροντα. Να εμβολιαστούν όλοι για να νιώθω εγώ ο ηλικιωμένος ασφαλής.
Ο νέος: Υποστηρίζω τα νεανικά μου συμφέροντα. Γιατί να εμβολιαστώ από τη στιγμή που δεν κινδυνεύει η ζωή μου από τον κορονοϊό ενώ δεν ξέρω τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου;
18-9-2021
Και πάλι οι πιθανότητες.
Είπαμε, χοντρικά οι πιθανότητες να αρρωστήσεις αν είσαι εμβολιασμένος είναι γύρω στο 20%.
Γνωστό μου ζευγάρι, εμβολιασμένοι και οι δυο, με Astra Zeneca, αυτός αρρώστησε, αυτή δεν αρρώστησε. Αυτός, σαν εμβολιασμένος, την έβγαλε με απλή καραντίνα.
Αυτοί που πέθαναν από τον κορονοϊό γιατί δεν εμβολιάστηκαν έπαιξαν με τις πιθανότητες. Το ίδιο και αυτοί που εμβολιάστηκαν και πέθαναν από το εμβόλιο.
Εγώ πάντως εμβολιάστηκα, γιατί πιστεύω ότι οι περισσότερες πιθανότητες να την πάθεις είναι αν δεν έχεις εμβολιαστεί.
Έγραψα για γνωστό μου που πέθανε από τον κορονοϊό. Τελικά έμαθα ότι είχε προλάβει να κάνει μόνο το ένα εμβόλιο. Στην ηλικιακή ομάδα τη δική μου, άργησε να πεισθεί.
19-9-2021
Στο twitter μπαίνω για να χαλαρώνω με τα διάφορα που διαβάζω, αρκετά χιουμοριστικά, όπως το παρακάτω.
«Να σας ενημερώσω, κυρίως τους ανεμβολίαστους άντρες, πως όταν κάποιος γίνεται εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, τα προσωπικά του αντικείμενα και το ΚΙΝΗΤΌ παραδίδονται στη σύζυγο».
Εγώ να συμπληρώσω: και τις ανεμβολίαστες γυναίκες.
27-9-2021
Βλέπω να ανεβαίνουν την Κλεάρχου γονείς και μαθητές, επιστρέφοντας από το δημοτικό προφανώς. Η μόνη υπόθεση που μπορώ να κάνω είναι ότι το τμήμα των παιδιών είχε 50% συν ένα κρούσματα με κορονοϊό. Εσείς μπορείτε να υποθέσετε κάτι άλλο;
28-9-2021
Συνηγορία υποχρεωτικότητας (κατά το «Συνηγορία παραλογοτεχνίας» του Πέτρου Μαρτινίδη).
Φοράω το κράνος, για την ασφάλειά μου.
Φοράω τη ζώνη, για την ασφάλειά μου.
Δεν θα μπω στο σπίτι μου αν έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο μετά από σεισμό, για την ασφάλειά μου.
Δεν θα ανάψω φως αν έχουμε συσκότιση σε περίπτωση πολέμου, για την ασφάλειά μου και την ασφάλεια των άλλων.
Ποτέ δεν διανοήθηκα ότι η υποχρεωτικότητα των μέτρων αυτών περιορίζει την ελευθερία μου.
(Μετά από συζήτηση με τη φυσιοθεραπεύτριά μου).
5-10-2021
Και πάλι από το twitter:
«Αν αληθεύει τιμή και δόξα στους γιατρούς που έπαιρναν από ψέκες τετρακοσάρια για να τους κάνουν ψεύτικο εμβόλιο και τους έκαναν αληθινό».
Αν. Γιατί ένα πυρετάκο να έκαναν αυτοί που τάχα ψευτοεμβολίασαν θα είχαν πρόβλημα. Εν τάξει, θα τους έδιναν πίσω το τετρακοσάρι όμως ένα σωρό άλλα θα τα είχαν τσεπώσει. Τιμή και δόξα. Αν.
11-10-2021
Twitter, ξανά. Ο
₯ DenAntexWallo @Lampatzampa σχολιάζει: «Πενήντα γιγαμπάιτ και μαλακίες να πούμε».
Τι σχολιάζει;
«Ελληνικός οίκος ανοχής στη Βιέννη γίνεται εμβολιαστικό κέντρο. Προσφέρει και “δωράκι” σε όσους εμβολιάζονται».
Αλήθεια είναι;
Το γκουγκλάρω.
Ναι, αλήθεια είναι. Το βρήκα στο hellasjournal.com https://bit.ly/3FGtY5e
Αντιγράφω:
«Ο εμβολιασμός είναι επίσης δωρεάν» δήλωσε ο Λάσκαρης, ο οποίος αναμένουμε να δούμε αν θα εμπνεύσει και ελληνικούς οίκους ανοχής να κάνουν κάτι αντίστοιχο».
Τώρα πια για να μπεις σε οίκο ανοχής πρέπει ή να είσαι εμβολιασμένος ή να έχεις κάνει rapid test. Και οι κοπέλες και οι υπηρεσίες πρέπει να είναι εμβολιασμένες. Το πρόστιμο είναι τσουχτερότατο, 10.000 ευρώ.
Συμπέρασμα: δεν θα υπάρχει δωράκι για όποιον πάει να εμβολιαστεί αν προηγουμένως δεν έχει κάνει rapid test.
Παρ’ όλα αυτά, λέτε πράγματι να εμπνευστούν ορισμένοι οίκοι ανοχής και να προσφέρουν δωράκι μαζί με το εμβόλιο;
Λέω να μη βιαστώ να κάνω την τρίτη δόση.
12-10-2021
Έκλεισα ραντεβού στο ενδοκρινολογικό της Αλεξάνδρας. Το 1535 μου λέει ότι πρέπει να έχω αρνητικό rapid test εικοσιτετραώρου. Τσαλαβουτάω στα νερά φεύγοντας χθες από το Κέντρο Υγείας Πατησίων όπου το έκανα (είχα πάει πιο νωρίς για φυσιοθεραπεία), βράχηκα μέχρι τους αστραγάλους, τα παπούτσια μου έγιναν μούσκεμα. Πηγαίνω σήμερα στο Αλεξάνδρας, ούτε που μου το ζήτησαν. Δεν με ρώτησαν καν αν είμαι εμβολιασμένος. Το είπα στη γιατρό που με εξέτασε, περιορίστηκε να γελάσει.
Τσάμπα μούσκεψαν τα παπούτσια μου στο νερό.
Επίσης:
Σκεφτόμουνα να το βγάλω την ίδια μέρα του ραντεβού, ώστε από το Κέντρο Υγείας να πάω κατευθείαν στο νοσοκομείο.
Ευτυχώς που δεν το έκανα.
Μου έδωσαν ένα χαρτί με οδηγίες, πώς να το ψάξω στο gov.gr (παρεμπιπτόντως έλειπε ένα παράθυρο, αλλά εγώ σαν κομπιουτεράς δεν είχα πρόβλημα να το βρω) και να το τυπώσω.
Καλά, εγώ έχω υπολογιστή και εκτυπωτή, αλλά σίγουρα θα υπάρχει κόσμος που δεν έχει. Αυτοί δηλαδή τι πρέπει να κάνουν;
15-10-2020
Από σήμερα και πάλι ο δακτύλιος.
Επιστροφή στην κανονικότητα.
Γιατί είχε καταργηθεί;
Για να μην αναγκάζεται ο κόσμος να παίρνει τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας τις μέρες που δεν κυκλοφορούσε. Μέτρο κατά του κορονοϊού.
Τι άλλαξε στο μεταξύ;
Η κυβέρνηση δεν εκβιάζει μόνο τους αντιεμβολιαστές, τους εκδικείται κιόλας. Μέσα σε ένα λεωφορείο με τόσο κόσμο, προφανώς αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.
Θυσία στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Εμένα δεν με πιάνει, όχι μόνο γιατί είμαι εμβολιασμένος αλλά και γιατί έχω μηχανή. Έτσι κι αλλιώς στο κέντρο προτιμώ να πηγαίνω πάντα με μηχανή, τόσο για το μποτιλιάρισμα όσο και για να γλιτώνω το πάρκιν.
25-10-2021
Διαβάζω στο in.gr: «Eίναι τρομερό το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν επηρεάζονται από τους 30 με 50 νεκρούς καθημερινά, τόνισε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος».
Πού το βλέπει το τρομερό γεγονός;
Εμείς οι Έλληνες είμαστε η αποθέωση της αισιοδοξίας: σιγά που θα βρει εμένα ο κορονοϊός.
Συμπληρώνω την ίδια μέρα: Τι 30 με 50, σήμερα είναι 63. Μου φαίνεται όπου να ’ναι το πρώτο νούμερο για τα νέα κρούσματα και για τους διασωληνωμένους από 3 θα γίνει 4.
Και η αισιοδοξία καλά κρατεί.
27-10-2021
Θα ήταν άδικο.
Το 40% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστοι, όμως στις ΜΕΘ καταλαμβάνουν το 85-90% των κλινών. Μακάρι να μη φρακάρει το σύστημα, να υπάρχει επάρκεια κλινών ώστε να μπορεί να νοσηλευθεί το 10-15% που αν και εμβολιασμένοι πρέπει να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Αλλιώς είναι άδικο.
28-10-2021
Στην ανάρτησή μου στις 27 του Οκτώβρη γράφω:
«Μου φαίνεται όπου να ’ναι το πρώτο νούμερο για τα νέα κρούσματα και για τους διασωληνωμένους από 3 θα γίνει 4».
Σήμερα, μόλις τρεις μέρες μετά, διαβάζω στο worldometers, τα κρούσματα είναι 4.670 και οι διασωληνωμένοι 404.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Μπορεί να ξεκινήσει από τους αρνητές παπάδες, που καθώς είναι στην υπηρεσία του θα είναι πιο εύκολο να τους πείσει.
30-10-2021
«Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι» προέβλεψε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία».
Στην ανάρτησή μου της 27 Οκτωβρίου γράφω: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε η αποθέωση της αισιοδοξίας: σιγά που θα βρει εμένα ο κορονοϊός».
Ας το εξειδικεύσουμε: «Έστω κι αν με βρει, σιγά που θα καταλήξω εγώ στο νοσοκομείο. Ούτε μια στις δέκα δεν είναι οι πιθανότητες».
Όμως κάθε μέρα «καταλήγουν» καμιά πενηνταριά άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι. Έπαιξαν κι αυτοί με τις πιθανότητες και έχασαν.
Έκλεισα ραντεβού για την τρίτη δόση. Εσείς ακόμη να κάνετε την πρώτη;
4-11-2021
Μόλις έκανα την τρίτη δόση. Εσείς ακόμη να κάνετε την πρώτη;
Σαν δεν ντρεπόσαστε!
Λάθος: Σαν δεν φοβόσαστε!
9-11-2021
Εσείς με τα πλαστά πιστοποιητικά.
Το πλαστό σας πιστοποιητικό γράφει π.χ. ότι εμβολιαστήκατε στις 12 Νοεμβρίου.
Ακούτε, διαβάζετε, ότι γίνεται χαμός στις ΜΕΘ με τα νέα κρούσματα. Επίσης ότι αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται να εμβολιαστούν.
Αρχίζετε να αμφιβάλλετε. Βρε μπας και ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι πραγματικά πολύ μεγάλος, μήπως θα πρέπει να κάνω το εμβόλιο;
Πάτε να κλείσετε ραντεβού.
Ωωωωπ!!!! Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες από τότε που κάνατε τη δεύτερη δόση.
Καλή υπομονή, και προπαντός καλή τύχη.
12-11-2021
Διαβάζω στο in.gr.
Άγιον Όρος: Πάνω από 40 μοναχοί νοσούν. Μένουν κλεισμένοι στα κελιά τους.
Αλήθεια, ξέρει κανείς να μας πει το ποσοστό των μοναχών που έχουν εμβολιασθεί; Θα ήταν ενδιαφέρον να ξέραμε.
13-11-2021
Υποχρεωτικός, λέει, ο εμβολιασμός μετά από επτά μήνες για τους άνω των 60 ετών.
Σιγά μην περίμενα τον Μητσοτάκη να μου το πει. Πριν μια βδομάδα, συμπληρώνοντας τους έξι μήνες, έκανα το εμβόλιο.
Τώρα το ερώτημά μου είναι: οι κάτω των 60 θα θεωρούνται εσαεί εμβολιασμένοι;
Κάνω μια δυσοίωνη πρόβλεψη: τα κρούσματα μεταξύ των εμβολιασμένων όλο και θα αυξάνουν, και από περίπου 15% εκείνων που νοσηλεύονται στην εντατική που είναι σήμερα θα περάσουν το 20% και πάει λέγοντας, καθώς τα αντισώματα από το εμβόλιο όλο και θα μειώνονται.
18-11-2021
Σε χθεσινή μόλις ανάρτησή μου έγραφα:
«Κάνω μια δυσοίωνη πρόβλεψη: τα κρούσματα μεταξύ των εμβολιασμένων όλο και θα αυξάνουν, και από περίπου 15% εκείνων που νοσηλεύονται στην εντατική που είναι σήμερα θα περάσουν το 20% και πάει λέγοντας, καθώς τα αντισώματα από το εμβόλιο όλο και θα μειώνονται».
Δεν φανταζόμουν ότι θα είχα μόλις την επομένη την επιβεβαίωση από άρθρο στην «Καθημερινή». Τίτλος του: «Κορονοϊός: αύξηση κρουσμάτων σε εμβολιασμένους». Πιο κάτω διαβάζω: «…τις τελευταίες ημέρες περίπου το 40% των κρουσμάτων που δηλώνονται αφορούν πλήρως εμβολιασμένους…».
15% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι, 40% των κρουσμάτων που δηλώνονται αφορούν πλήρως εμβολιασμένους. Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που έχει λεχθεί άπειρες φορές, ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν συνήθως ελαφρά. Φυσικά πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ ότι το «πλήρως εμβολιασμένοι» αφορά όλους όσους έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, ανεξάρτητα αν έχουν περάσει ήδη έξι, επτά, οκτώ ή και εννιά μήνες απ’ αυτήν, οπότε τα αντισώματα έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Και τα δυο ποσοστά όλο και θα αυξάνονται.
19-11-2021
Διαβάζω σε σημερινό άρθρο του in.gr ότι ο κορονοϊός μπορεί να πλήξει τα μάτια και τα αυτιά. Ακόμη, ότι στη διάρκεια του lock down πολλοί οφθαλμίατροι έκλεισαν τα ιατρεία τους.
Φίλος μου συμβούλευσε το γιο του, τριανταπεντάρη, να κλείσει το ιατρείο του τώρα με τον κορονοϊό.
Δεν τον άκουσε.
Κόλλησε κορονοϊό.
Του το είπε αφού είχε αναρρώσει.
Μου το είπε ο πατέρας του.
Συμπτωματικά εκείνη τη μέρα είχα διαβάσει ότι ένας οφθαλμίατρος, πενηνταπεντάρης αυτός, κόλλησε κορονοϊό και πέθανε.
Μια ακόμη επιβεβαίωση ότι αν κολλήσουν κορονοϊό οι ηλικιωμένοι η ζωή τους κινδυνεύει πολύ περισσότερο από ό,τι των νέων.
22-11-2021
Γνώμη μου.
Να μην επιβληθεί καθολικό lockdown, γιατί για να εφαρμοστεί θα πρέπει να κατεβάσουν στους δρόμους ακόμη και τους lockατζήδες για να ελέγχουν την εφαρμογή του. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα προηγούμενα.
Και το άλλο πού το πας: θα αναβιώσουν τα κορονοπάρτι, με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους να χορεύουν αδελφωμένοι.
23-11-2021
-Γιατί δεν φοράς τη μάσκα;
-Έχω κολπική μαρμαρυγή, με πνίγει.
-Αυτό θα πεις στον άγιο Πέτρο;
Το μαύρο χιούμορ του γιου μου.
26-11-2021
Διαβάζω στο in.gr ότι ο καθηγητής Νίκος Καπραβέλος προτείνει, ανάμεσα στα άλλα, κλείσιμο των σχολείων.
Συμφωνώ απόλυτα.
Γιατί;
Διότι οι μαθητές στα περισσότερα σχολεία θα κάνουν κατάληψη. Αυτό σημαίνει ότι θα συνευρίσκονται χωρίς μάσκες και rapid test, όπως τους επιβάλλεται τώρα, μέσα στις σχολικές αίθουσες. Το αποτέλεσμα καταλαβαίνετε ποιο θα είναι.
Εν τάξει, όχι από τώρα, αλλά θα έλεγα σίγουρα δεκαπέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα.
27-11-2021
Αντιγράφω από το twitter
«Οι φήμες λένε ότι όλος ο Έβρος έχει πάρει ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού από Βουλγαρία και τώρα που κάποιοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν μπορούν. Για να μην απορούμε γιατί κάποιοι νομοί στα βόρεια πάνε από το κακό στο χειρότερο».
Αντιγράφω την ανάρτησή μου της 12ης Νοεμβρίου.
«Εσείς με τα πλαστά πιστοποιητικά.
Το πλαστό σας πιστοποιητικό γράφει π.χ. ότι εμβολιαστήκατε στις 12 Νοεμβρίου.
Ακούτε, διαβάζετε, ότι γίνεται χαμός στις ΜΕΘ με τα νέα κρούσματα. Επίσης ότι αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται να εμβολιαστούν.
Αρχίζετε να αμφιβάλλετε. Βρε μπας και ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι πραγματικά πολύ μεγάλος, μήπως θα πρέπει να κάνω το εμβόλιο;
Πάτε να κλείσετε ραντεβού.
Ωωωωπ!!!! Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες από τότε που κάνατε τη δεύτερη δόση.
Καλή υπομονή, και προπαντός καλή τύχη».
28-11-2021
Πρόβλεψη.
Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πάνω από εξήντα χρονών.
Είμαι σίγουρος ότι μαζί με τα ξερά θα καούνε και αρκετά χλωρά. Θα διαβάσουμε για αρκετές περιπτώσεις μετά τις 15 του Γενάρη, που θα εφαρμοστεί το μέτρο.
3-12-2021
Περπατάτε στο δρόμο. Ξέρετε αν εκείνος που βρίσκεται δίπλα σας στο περίπτερο, ή έστω τον προσπερνάτε, είναι θετικός, και κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα;
Δεν το ξέρετε.
Όταν όμως είναι χωριανός, το ξέρετε.
Μικρή κοινωνία το χωριό.
Αυτό.
3-12-2021
Μου το έστειλε ξάδελφος στο viber.
«Οι περιπτώσεις του ανεμβολίαστου αρνητή μητροπολίτη και του αρνητή Τράγκα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον εμβολιασμό. Εμβολιαστείτε γιατί οι “ηγέτες” του ανεμβολιασμού θα βρίσκουν πάντα ΜΕΘ για πάρτη τους, ενώ εσείς θα ψοφολογάτε στους διαδρόμους σε ράντζα».
6-12-2021
Μετάλλαξη Δ, μετάλλαξη Ο…
Ποια θα είναι η επόμενη μετάλλαξη;
Πού να ξέρω;
Θα γίνει κλήρωση, θα βάλουν όλα τα γράμματα του αλφαβήτου σε ένα κουτί και θα τραβήξουν ένα.
13-12-2021
Με αφορμή τον θάνατο του Τράγκα:
Όταν τελειώσει αυτό το κακό, πολλοί αντιεμβολιαστές θα θριαμβολογούν, θα τους ακούσουμε. Δεν θα ακούσουμε όμως εκείνους που το έχουν μετανιώσει.
Μακάρι εκεί που πήγαν να είναι καλύτερα από ότι εδώ.
14-12-2021
Κοιτάζω το θερμόμετρο (συγκεκριμένα το πιστολάκι, αυτό που έχουν οι επί της υποδοχής στις μονάδες υγείας), έχω δέκατα.
Λες να έχω κορονοϊό;
Να βρω πού στο διάβολο έβαλα το self-test που πήρα δωρεάν από το φαρμακείο.
Έψαχνα όλος αγωνία, έψαχνα, έψαχνα… δεν μπορούσα να το βρω με τίποτα.
Στο τέλος απογοητεύθηκα και ξύπνησα.
17-12-2021
Πηγαίνω στην ψησταριά. Ξαφνικά μου ήλθε η όρεξη να φάω ένα γύρο πίττα, μια πατάτες τηγανητές και να πιω ένα κατρούτσο κόκκινο κρασί, ό,τι πρέπει για την καρδιά μου και ό,τι δεν πρέπει για τις αιμορροΐδες μου. Για τρίτη φορά.
Έρχεται ο σερβιτόρος.
-Έχετε πιστοποιητικό εμβολιασμού;
-Μα και βέβαια έχω.
Ανοίγω την εφαρμογή του κινητού μου, το σκανάρει.
-Μπορώ να δω και την ταυτότητά σας;
-Μα και βέβαια.
Του του δείχνω.
-Εσύ είσαι εμβολιασμένος; τον ρωτώ.
-Και βέβαια είμαι.
-Δείξε μου το πιστοποιητικό σου.
-Να το κάνεις τι;
-Να δω αν είσαι όντως εμβολιασμένος. Μπορεί να μου λες ψέματα, να μην είσαι εμβολιασμένος, να είσαι φορέας και αυτή τη στιγμή να με κολλήσεις.
-Δεν είμαστε καλά. Να το, και τώρα τι κατάλαβες;
Μου δείχνει την εφαρμογή στο κινητό του. Εγώ αλλάζω γρήγορα γρήγορα την εφαρμογή στο δικό μου με την εφαρμογή covid certificate check και τη σκανάρω. Πράγματι είναι εμβολιασμένος.
-Ωραία φίλε, τώρα μπορείς να με σερβίρεις.
Προφανώς όλο αυτό το στόρι είναι φανταστικό. Πραγματικό είναι ότι πήγα όντως δυο φορές στην ψησταριά Γαλατσίου και Βεΐκου γωνία και έφαγα ένα γύρο πίττα, μια τηγανιτές πατάτες, και ήπια ένα κατρούτσο κόκκινο κρασί, και ο σερβιτόρος μου ζήτησε πιστοποιητικό και ταυτότητα.
Όχι μόνο.
Κατέβασα μόλις τώρα την εφαρμογή στο κινητό μου. Δουλεύει. Σκάναρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τύπωσα στον εκτυπωτή και κουβαλώ μαζί μου στο πορτοφόλι μου, καλού κακού. Μου γράφει: Δεκτό, με πράσινα γράμματα, και το όνομά μου στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Έτσι, για να ξέρετε τι διαβάζουν αυτοί που σας σκανάρουν.
Μπορείτε να την κατεβάσετε κι εσείς στο κινητό σας και να τη χρησιμοποιήσετε αν σας κολλήσει κάποιος.
19-12-2021
Μου πέρασε από το μυαλό.
Να κολλήσω μια επιγραφή στην πόρτα του σπιτιού μου που να γράφει: ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεκτά για κάλαντα θα γίνονται μόνο παιδιά που έχουν εμβολιαστεί.
Μετά όμως σκέφτηκα ότι θα ήταν άδικο. Τι φταίνε τα καημένα αν δεν εμβολιάστηκαν, είτε γιατί έχουν γονείς φονταμενταλιστές αντιεμβολιαστές είτε γιατί οι γονείς τους απλά διστάζουν να τα εμβολιάσουν επειδή έχουν κάποιες επιφυλάξεις.
23-12-2021
Χθες πήγα να αγοράσω από το Skroutz μάσκες FFP2 (η ευρωπαϊκή ονομασία της KN-95). 24 λεπτά η μία. Επειδή παραγγέλλοντας 50 δεν μπορούσα να συμπληρώσω το μίνιμουμ ποσό των 15 ευρώ για να έχω δωρεάν ταχυδρομικά έψαξα παρακάτω. Βρήκα πακέτο των 100 με 14,87 λεπτά η μία. Μη συμπληρώνοντας τα 15 ευρώ θα πλήρωνα και 2,50 ευρώ μεταφορικά, σύνολο 17,37. Το παράγγειλα. Σήμερα παίρνω e-mail «Η αποστολή βρίσκεται σε αναζήτηση αντικατάστασης καταστήματος. Το κατάστημα “C&b” που επιλέχθηκε αρχικά δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει την αποστολή».
Και δεν θα βρεθεί, είμαι σχεδόν σίγουρος. Η μάσκα που έκανε 24 λεπτά χθες σήμερα κάνει 39 λεπτά. Τι να κάνω, παράγγειλα 39, σύνολο 15,21 ευρώ, ίσα ίσα για να μην πληρώσω μεταφορικά.
Μπορείτε να υποθέσετε ποιες «ανάγκες» συνέστησαν την μάσκα αυτή. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της διπλής μάσκας. Ο φυσιοθεραπεύτριά μου μού είπε σήμερα ότι η διπλή μάσκα την πνίγει. Εμένα με πνίγει και η μονή, καθώς έχω κολπική μαρμαρυγή. Διπλή δεν έχω δοκιμάσει.
Από το φαρμακείο την αγόρασε ο φίλος μου ο Κώστας ένα ευρώ.
Αν δεν μου έλθει το πακέτο των 100, που δεν το νομίζω, θα χρησιμοποιώ την ίδια μάσκα, και ας είναι μιας χρήσης. Αυτός που τυχόν θα κάνει έλεγχο δεν μπορεί να ελέγξει αν είναι ξαναφορεμένη. Εξάλλου έχω κάνει την τρίτη δόση.
Συμπληρώνω μετά από δυο μέρες, 27-12-2021.
Μάλλον τι να συμπληρώσω, κάνω αντιγραφή και επικόλληση από το e-mail που μου έστειλε το Skroutz.
Μάσκα Μιας Χρήσης FFP2 σε Ατομική Συσκευασία Λευκό 100τμχ.
Το προϊόν της παραγγελίας 211223-1835589 δε βρέθηκε σε κανένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα για Αγορές μέσω Skroutz, στο ίδιο εύρος τιμής.
Η διαδικασία επιστροφής χρημάτων έχει ξεκινήσει, το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί στην κάρτα σου είναι 17,37 €
24-12-2021
Χριστούγεννα με τους φίλους μου Γιώργη και Μαρουσώ.
-Πήρατε τα δωρεάν self-test;
-Πέρασα από δυο φαρμακεία και δεν είχανε, μου λέει η Μαρουσώ. Δεν είχα χρόνο να ψάξω για άλλα.
Είναι σίγουρο ότι εφοδιάστηκαν τα φαρμακεία με επαρκή ποσότητα self-test; Μακάρι αυτά τα δυο φαρμακεία να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Ή μήπως όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε;
25-12-2021
Διαβάζω στο in.gr:
«Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας τόνιζε πως εξετάζεται η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας για την αναμνηστική δόση, ενώ δεν απέκλεισε το ίδιο να συμβεί και με την πρώτη δόση για τις νεότερες ηλικίες».
Είμαι φιλόλογος, όμως δεν κατάλαβα τι σημαίνει «έμμεση υποχρεωτικότητα». Εμένα σαν οξύμωρο μου φαίνεται, αλλά αν κάνω λάθος ας μου εξηγήσει κανείς.
28-12-2021
Βρε παιδιά, το πήρατε χαμπάρι; Προχθές και χθες είχαμε 20.000 και κάτι κρούσματα, σήμερα 28,828, αύριο 35.580, μεθαύριο 40.560.
Μην το ξεχάσω, Χρόνια πολλά, ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος.
29-12-2021
28,828 χιλιάδες τα κρούσματα σήμερα, λες στην πραγματικότητα να ήταν 28.830; Με πυρετό ο Μιχάλης, έκανε το τεστ, αρνητικό, ο γιατρός του είπε ότι μάλλον είναι γαστρεντερίτιδα. Μας ενημέρωσε εμένα και το Γιώργη που την Κυριακή παίζαμε μαζί του πρέφα. Έκανα self-test, αρνητικό. Ο.Κ. λοιπόν, 28.828 τα κρούσματα.
[Συμπληρώνω την επομένη: αρνητικό και το μοριακό τεστ. Η μικροβιολόγος του του είπε ότι τα μισά τεστ που εξέτασε ήταν θετικά.].
Κατευθύνομαι στο παρκάκι πρωί πρωί για την πρωινή μου γυμναστική, στα όργανα. Δίπλα στον κάδο απορριμμάτων είναι μια γάτα και τρώει. Κάποια γειτόνισσα (γείτονας το αποκλείω) άφησε φαγητό για τις γάτες σε ένα αλουμινόχαρτο.
Πλησιάζω. Με κοιτάζει επιφυλακτικά. Να φύγει ή να μη φύγει;
Της χαμογελάω και της λέω: -Μη φοβάσαι, συνέχισε το φαγητό σου.
Κατάλαβε, δεν έφυγε, όμως δεν συνέχισε το φαγητό της. Με κοιτούσε επιφυλακτικά, σίγουρα μέχρι που προσπέρασα.
Νομίζω είναι εμπειρία όλων σας. Αν συναντήσετε μια γάτα θα απομακρυνθεί. Τις περισσότερες φορές κρύβεται κάτω από ένα αυτοκίνητο.
Υπάρχει περίπτωση να την κλωτσήσετε ποτέ;
Αυτή όμως δεν παίζει με τις πιθανότητες.
Το ίδιο και εμείς που εμβολιαστήκαμε.
30-12-2021
Αυτοί που καταλήγουν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αντιεμβολιαστές.
Μεγάλε Δαρβίνε!!!
Είπα τα κάλαντα με τη λύρα, τα ανέβασα στο διαδίκτυο.
Μπορεί να μην τα ακούσατε.
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
ψιλή μου δενδρολιβανιά
Κι αααρχή, κι αρχή καλός μας χρόνος
Εκκλησιά, εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος
Ποτέ στο σπίτι σας εχθρός,
Προπάντων κορονοϊός
Πόδι, πόδι να μην πατήσει
Και να σας, και να σας ταλαιπωρήσει.
Και εις έτη πολλά.
31-12-2021
Δεν ξέρω αν το ξέρατε, το rapid τεστ είναι το σελφ τεστ. Η διαφορά; Ο φαρμακοποιός ή το διαγνωστικό κέντρο μεταδίδει τα αποτελέσματα στο emvolio.gov.gr, ώστε να έχεις τη βεβαίωση ότι είσαι αρνητικός για να πας στη δουλειά σου. Κάποιος τουιτεράς έγραψε ότι ο γαμπρός του, φαρμακοποιός, βγάζει τρελά λεφτά απ’ αυτή τη δουλειά. Να μη ρισκάρω να πω πόσα βγάζει τη βδομάδα, μπορεί και να μη θυμάμαι καλά, θυμάμαι όμως πολύ καλά ότι το χρεώνει 7 ευρώ ενώ του κοστίζει 2.
Αν δεν θέλετε βεβαίωση για αρνητικό τεστ αλλά απλά ανησυχείτε για τυχόν συμπτώματα που έχετε, δεν χρειάζεται να σκάσετε το εφτάρι, κάντε σελφ τεστ μόνοι σας.
Παρεμπιπτόντως, μιλώντας με μια φίλη, υπολογίσαμε τους νεκρούς ανά νοσήσαντες παγκόσμια, από την αρχή της πανδημίας, με βάση τα στοιχεία του worldometers.info. Είναι 1,7%. Το ποσοστό βέβαια μεγαλώνει όσο ανεβαίνει η ηλικία και μικραίνει όσο μικραίνει η ηλικία.
1-1-2022
Παιδιά, κάντε το εμβόλιο, κοροϊδίστικα λεφτά πληρώνετε για rapid test, και τώρα χάνετε χρόνο με το να περιμένετε στις ουρές μπροστά στα φαρμακεία. Και οι πάνω από εξήντα, σκεφτείτε και το κατοστάρι.
Συμβουλή.
4-1-2022
-Εμείς οι αντιεμβολιαστές έχουμε δίκιο που δεν εμβολιαζόμαστε.
-Όχι, εμείς οι εμβολιαστές έχουμε δίκιο που εμβολιαζόμαστε.
-Όχι, εμείς.
-Όχι, εμείς.
………………………………………………………………………………………………….
-Να βρούμε έναν αδέκαστο κριτή να αποφανθεί ποιος από τους δυο μας έχει δίκιο.
Φυσικά δεν μπόρεσαν να βρουν. Ο μόνος αδέκαστος κριτής, ο Νασρεντίν Χότζας, έχει πεθάνει εδώ και αιώνες.
Και ο καυγάς συνεχίζεται.
Αναμνήσεις από τον στρατό.
Εν δυο κάτω, εν δυο κάτω, όσο πιο βαθιά, τόσο πιο καλά, όσο πιο βαθιά, τόσο πιο καλά.
Να αφήσετε τους πονηρούς συνειρμούς, όσο πιο βαθιά χώνεται η μπατονέτα, τόσο πιο σίγουρο είναι το αποτέλεσμα του τεστ για τον κορονοϊό.
Και μόνοι μας μπορούμε να χώσουμε βαθιά την μπατονέτα, αλλά πρέπει να σκάσουμε τα εφτά ευρώ στο φαρμακοποιό γιατί αυτός μπορεί να πιστοποιήσει ότι δεν είμαστε θετικοί, εμείς όχι.
Δηλαδή εσείς, εγώ είμαι εμβολιασμένος. Αν έχω συμπτώματα θα κάνω self-test, και αν βγει θετικό θα κάτσω καραντίνα και θα πάρω μια αγωγή, ελπίζοντας να μη χρειαστώ νοσηλεία. Έχω πρόβλημα με τη μέση μου, θέλω ορθοπεδικό στρώμα, ένα ράντσο δεν θα με βόλευε καθόλου.
Αντιγράφω το tweet του τολκινολόγου:
«Αυστρία: Rapid/PCR δωρεάν, μισθός €3.104 Αγγλία: Rapid/PCR δωρεάν, μισθός €2.313 Γερμανία: Rapid/PCR δωρεάν, μισθός €2.952 Δανία: Rapid/PCR δωρεάν, μισθός €3.914 Ελλαδα: Rapid/PCR 47 ευρω. μισθός € 600».
Το ξέρετε το «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».
Ποια είναι αυτά;
Το πρώτο: αντί να ξοδεύεται το κράτος για rapid και PCR, ξοδεύεται ο πολίτης.
Το δεύτερο: με τέτοιο μισθό, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς, να κάνεις το εμβόλιο;
Μια μορφή πίεσης ακόμη.
Μετάλλαξη ό-μικρον και έχει τέτοια διασπορά, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν έλθει η ω-μέγα.
5-1-2022
Το διάβασα χθες στο twitter. Μαθητής, δημοτικού νομίζω, κολλάει στο σχολείο κορονοϊό, τον μεταδίδει στον πατέρα του ο οποίος πεθαίνει. Νοιώθει απαρηγόρητος, εγώ σκότωσα τον πατέρα μου, λέει.
Και όμως, είναι ο αθώος της ιστορίας. Ο πρώτος ένοχος είναι η υπουργός παιδείας, με τα πρωτόκολλα που έχει για τη λειτουργία των σχολείων που ευνοούν απίστευτα τη μετάδοση του κορονοϊού. Ο δεύτερος, κατά 85%, είναι ο πατέρας· κατά 85% ήταν ανεμβολίαστος, όσο είναι περίπου και το ποσοστό
των ανεμβολίαστων που βρίσκονται στην εντατική.
Πολλοί γονείς θα κολλήσουν τον κορονοϊό από τα παιδιά τους τώρα με το άνοιγμα των σχολείων, και οι περισσότεροι βέβαια απ’ αυτούς θα είναι ανεμβολίαστοι. Μακάρι να μην καταλήξει κανείς.
Εμβολιαστείτε, που να πάρει.
Πολύ καλή μου φίλη, αντιεμβολιάστρια, κόλλησε κορονοϊό. Το περνάει βέβαια ήπια, με ένα μικρό πονόλαιμο, όμως υπήρχε λόγος;
6-1-2022
Διαβάζω στο in.gr:
«Το σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει είναι ότι μέχρι τώρα μπορεί κάποιος εμβολιασμένος που νοσεί να κυκλοφορεί ελεύθερα με το πιστοποιητικό και έτσι να διασπείρει τον ιό. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση εξετάζει να ακυρώσει προσωρινά το πιστοποιητικό εμβολιασμού».
Καλά που μου το είπανε.
Αν τύχει και κολλήσω, που θα το ξέρω με το self-test, δεν είμαι κορόιδο να κάνω rapid ή μοριακό για επιβεβαίωση, και να μου ακυρώσουν έτσι το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όχι βέβαια ότι σκοπεύω να κυκλοφορώ ελεύθερα και να διασπείρω τον ιό, αλλά μπορεί π.χ. να χρειαστεί να πάω να αγοράσω κάποιο φάρμακο. Εξάλλου οι μάσκες που αγόρασα είναι ffp3, που προσφέρουν 99% προστασία, και όχι ffp2, που με καλύπτουν νομότυπα αλλά προσφέρουν μόνο 95% προστασία.
Διαβάζω στο in.gr:
«Χανιά – Έκλεισαν 15 μέρες οίκο ανοχής, πελάτης δεν είχε το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης…
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 σε οίκο ανοχής στα Χανιά και «λουκέτο» 15 ημερών, καθώς πελάτης δεν είχε το απαραίτητο πιστοποιητικό. Ο ίδιος θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ».
Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους.
Θα μου πείτε: σιγά μην τρέχω στα μπουρδέλα.
Κι εγώ, σιγά μην τρέχω στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.
9-1-2021
Διαβάζω πάλι στο in.gr:
«Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή αναφορά του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στα σχολεία, ο οποίος τόνισε ότι «είχαμε 15.000 θετικά selft test την πρώτη μέρα και κοντά στα 10.000 σήμερα που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και δεν θα γνώριζε ότι νοσεί».
Και αν αυτοί οι 10.000 κόλλησαν από αυτούς που τα τεστ τους έδειξαν ψευδώς αρνητικούς; Ξέρουμε ότι τα τεστ δεν είναι εκατό τοις εκατό αξιόπιστα.
Μα σε μια μέρα;
Έχετε δίκιο, ας περιμένουμε να δούμε πόσα θα είναι τα κρούσματα μετά από τρεις τέσσερις μέρες, οπότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα.
11-1-2022
Τελικά δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή υπάρχει κάποια πονηριά;
Ο λόγος για τα πιστοποιητικά νόσησης.
Διαβάζω στο πιστοποιητικό νόσησης φίλης:
Το πρώτο θετικό διαγνωστικό τεστ έγινε την ημέρα του Αή Γιαννιού (για όσους δεν ξέρουν, στις 7 Ιανουαρίου). Η ισχύς του ξεκινάει μετά από ένα μήνα, δηλαδή 6 Φλεβάρη. Το πιστοποιητικό ισχύει όχι περισσότερο από 90 μέρες από τη μέρα του πρώτου θετικού τεστ, δηλαδή μέχρι 7 Απριλίου.
Αυτό το τελευταίο ακυρώνεται από το προηγούμενο, που λέει ότι η ισχύς του ξεκινάει ένα μήνα μετά. Ουσιαστικά δηλαδή το πιστοποιητικό νόσησης ισχύει μόνο για δυο μήνες και όχι τρεις, όπως διατυμπανίζεται.
Για να μη νομίσετε ότι σας λέω ψέματα αναρτώ το επίμαχο κομμάτι από το πιστοποιητικό.
13-1-2022
Αν έχεις τύχη!!!
Φίλη μου, άνω των εξήντα, ανεμβολίαστη, πέρασε τον κορονοϊό πριν λίγες μέρες σχεδόν ασυμπτωματικά. Για 180 μέρες από τη νόσηση, δηλαδή για έξι μήνες, «δεν υπέχει υποχρέωση» να σκάσει το κατοστάρι.
Και βέβαια η τύχη της ήταν διπλή.
Θα μπορούσε να καταλήξει, με τη μια ή, ακόμη χειρότερα, και τις δυο σημασίες της λέξης, στο ράντζο ενός νοσοκομείου.
15-1-2022
Διαβάζω στο in.gr:
«Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα».
Δηλαδή τι να προσκομίσουν;
Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι το ταμπελάκι με τη μια γραμμή, δεν μπορώ να φανταστώ τίποτε άλλο.
[Ίσως θα πρέπει να διευκρινίσω, γι’ αυτό παραθέτω την απάντησή μου σε ένα σχόλιο: «Είναι αυτό που λένε, στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Για την αξιοπιστία το σχόλιο με το ταμπελάκι»].
16-1-2022
Αλήθεια, ξέρει κανείς;
Δεν θα το διατυμπάνιζαν.
Οι σπιρομετρήσεις, στις οποίες φυσάς σε μια φούσκα για να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι πνεύμονές σου, έχουν απαγορευθεί λόγω κορονοϊού.
Τι γίνεται με τα αλκοτέστ, που και σ’ αυτά φυσάς;
Υποθέτω ότι και αυτά θα έχουν απαγορευθεί. Αλλά πού να το ανακοινώσουν, που θα ξεχυθούν όλοι μεθυσμένοι στους δρόμους. Λες και δεν μας έφτανε ο κορονοϊός, να έχουμε και τροχαία. (Είναι χωνάκι μιας χρήσης, μου λέει φίλος σε σχόλιο).
18-1-2022
Το διάβασα σε ανάρτηση φίλου στο facebook.
Αγαπημένο του πρόσωπο.
Είχε κάνει και τις δυο δόσεις.
Μετά, καρδιακό επεισόδιο και στεν.
Μήπως φταίει το εμβόλιο;
Προβληματισμός για την τρίτη δόση: να την κάνει, να μην την κάνει;
Πριν αποφασίσει να την κάνει πρόλαβε ο κορονοϊός.
Ένας από τους σημερινούς 106 νεκρούς.
19-1-2022
Διαβάζω στο in.gr:
«Από τους 679 διασωληνωμένους, οι 131 είναι πλήρως εμβολιασμένοι». Κάνω την πράξη, 19,29% των διασωληνωμένων είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι.
Είχα διαβάσει ότι το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 15%. Το ότι είναι πιο πάνω μπορεί να αποδοθεί, αφενός στο ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων και αφετέρου στο ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πέφτουν τα αντισώματα, άρα τόσο πιο ευάλωτοι είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Κοιτάζω το emvolio.gov.gr, οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 7.232.075, δηλαδή τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού. Το υπόλοιπο είναι ανεμβολίαστοι η μη πλήρως εμβολιασμένοι, και βέβαια παιδιά μέχρι πέντε χρονών για τα οποία δεν προβλέπεται εμβολιασμός.
Αυτά, πληροφοριακά.
22-1-2022
Μακάβριο.
Αντιγράφω από το in.gr:
«Τις τελευταίες 15 μέρες το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση, σύμφωνα με τους επιστήμονες».
Ακόμη:
«Δημόπουλος: Στον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων άνω των 60 οφείλονται οι πολλοί θάνατοι».
Τέλος: «Ζούμε σε μία χώρα με πιο γηρασμένο πληθυσμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μία χώρα που ακόμα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών».
Το σχόλιό μου: Έτσι που πάμε, σε λίγο δεν θα είμαστε η χώρα με τον πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη.
Κάνω πρόβλεψη, σιγουρότατη.
Σήμερα και αύριο θα πέσουν κατακόρυφα τα κρούσματα.
Δεν είναι δύσκολο να μαντέψετε γιατί.
(Τελικά έπεσα έξω. 19.073 τα νέα κρούσματα, όμως 113 οι νεκροί σήμερα. Μάλλον θα πάγωσαν)
24-1-2022
Πήρα μήνυμα από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο κινητό μου. Με ενημέρωνε για τις «πολύ έντονες χιονοπτώσεις» και συνιστούσε «να αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση».
Αναρωτιέμαι αν το να πάει κανείς στο ραντεβού του για τον εμβολιασμό θεωρείται άσκοπη μετακίνηση.
Post hoc, ergo propter hoc. Μετά απ’ αυτό, άρα εξαιτίας αυτού. Αυτό είναι ένα λογικό λάθος, η αιτιακή σύνδεση δεν είναι καθόλου υποχρεωτική.
Αντιγράφω από προηγούμενη ανάρτηση:
«Το διάβασα σε ανάρτηση φίλου στο facebook.
Αγαπημένο του πρόσωπο.
Είχε κάνει και τις δυο δόσεις.
Μετά, καρδιακό επεισόδιο και στεν.
Μήπως φταίει το εμβόλιο;»
Αγαπημένη φίλη, ανεμβολίαστη, προσβάλλεται από τον κορονοϊό. Τον περνάει σχεδόν ασυμπτωματικά. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες και με ενημερώνει σήμερα ότι έπαθε μικρό ισχαιμικό επεισόδιο και βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Μήπως φταίει ο κορονοϊός;
Επαναλαμβάνω, το μετά απ’ αυτό δεν σημαίνει και εξαιτίας αυτού.
27-1-2022
Αγαπημένη φίλη κόλλησε κορονοϊό. Το ίδιο και ο άντρας της, ο πεντάχρονος γιος τους και η μητέρα της που ήλθε σπίτι τους για babysitting. Εμβολιασμένοι άπαντες με τρίτη δόση, εκτός από τον μικρό που δεν πρόλαβε. Το ραντεβού του ήταν για πρώτη Φλεβάρη.
Αλήθεια, τι δουλειά κάνει η φίλη μου;
Καθηγήτρια φιλόλογος.
29-1-2022
Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση, χαλαρώνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι θυσία (κοντά 100 νεκροί κάθε μέρα) στο βωμό της επιστροφής στην κανονικότητα.
Και βέβαια μαζί με τα ξερά καίγονται και κάποια χλωρά.
31-1-2022
Διαβάζω στο in.gr ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ήραν αρκετά περιοριστικά μέτρα.
«Και η Νορβηγία ήρε τα περισσότερα από τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού κρίνεται απίθανο να πιέσει τις υπηρεσίες υγείας, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός της χώρας» (η υπογράμμιση δική μου).
Επίσης:
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ της Ευρώπης δήλωσε «Τελικά, όλος ο πληθυσμός στην Ευρώπη θα αποκτήσει κάποια μορφή ανοσίας στον ιό, «είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω νόσησης», όπως είπε, προσθέτοντας ότι οι επιλογές είναι οι ίδιες για τον καθένα: «να εμβολιαστεί ή να νοσήσει, γνωρίζοντας όμως ότι ο πλήρης εμβολιασμός μπορεί να τον σώσει από νοσηλεία και θάνατο».
Θα κλείσω αντιγράφοντας από την προηγούμενη ανάρτησή μου: «Οι ανεμβολίαστοι θυσία στο βωμό της επιστροφής στην κανονικότητα».
3-2-2022
Ξεκινούσα προηγούμενη ανάρτησή μου (27-1-2022) ως εξής: «Post hoc, ergo propter hoc. Μετά απ’ αυτό, άρα εξαιτίας αυτού. Αυτό είναι ένα λογικό λάθος, η αιτιακή σύνδεση δεν είναι καθόλου υποχρεωτική».
Αφορμή ήταν μια ανάρτηση στο facebook που έλεγε για κάποιον που μετά το εμβόλιο έπαθε έμφραγμα. Τη συνέχεια δεν ήθελα να τη γράψω, την είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση (19-1-2022):
«Προβληματισμός για την τρίτη δόση: να την κάνει, να μην την κάνει;
Πριν αποφασίσει να την κάνει πρόλαβε ο κορονοϊός.
Ένας από τους σημερινούς 106 νεκρούς».
Και πώς τέλειωνα την ανάρτηση;
«Αγαπημένη φίλη, ανεμβολίαστη, προσβάλλεται από τον κορονοϊό. Τον περνάει σχεδόν ασυμπτωματικά. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες και με ενημερώνει σήμερα ότι έπαθε μικρό ισχαιμικό επεισόδιο και βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Μήπως φταίει ο κορονοϊός;
Επαναλαμβάνω, το μετά απ’ αυτό δεν σημαίνει και εξαιτίας αυτού».
Ξέχασα να γράψω μετά το «σημαίνει» το «υποχρεωτικά». Το λογικό αυτό λάθος είναι λάθος γενίκευσης, το λάθος στο οποίο μπορεί να πέσουμε με έναν επαγωγικό συλλογισμό.
Γιατί το γράφω αυτό.
Δεν ήθελα να το πιστέψω ότι το ισχαιμικό της φίλης μου οφειλόταν στον κορονοϊό.
Αντιγράφω από μήνυμά της στο viber:
«Ο ιός κάνει θρομβώσεις και ένας πετάχτηκε στο κεφάλι. Πάλι καλά που δεν παρέλυσα».
Είχα προσπαθήσει να την πείσω να κάνει το εμβόλιο, αυτή μου έστελνε τις αναρτήσεις των ψεκασμένων (νιώθω αγανακτισμένος γι’ αυτό χρησιμοποιώ τη σκληρή λέξη). Νιώθω τύψεις που δεν προσπάθησα περισσότερο. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα την πάθαινε, γιατί έχω φίλους αντιεμβολιαστές, τουλάχιστον πέντε, που κανείς τους δεν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.
(Προς)εύχομαι να το ξεπεράσει, να μην της αφήσει κουσούρι.
4-2-2022
Διαβάζω στο in.gr: «Όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης».
Προσέχετε, μην μπερδευτείτε.
Εγώ που είμαι εμβολιασμένος με την τρίτη δόση (9-11-2022), αν αρρωστήσω γιατί να βγάλω πιστοποιητικό νόσησης που ισχύει για τρεις μήνες μετά το πρώτο θετικό τεστ (στην ουσία δύο μήνες, ένα μήνα μετά το πρώτο θετικό τεστ, δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορείς ελεύθερος κι ωραίος ενώ είσαι θετικός, σαν να μη συμβαίνει τίποτα), ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού με την τρίτη δόση ισχύει επ’ αόριστον; Προς το παρόν φυσικά, γιατί μόλις μπει και η τέταρτη δόση θα έχει περιορισμένη ισχύ.
Να το κάνω πιο λιανά: όσοι έχετε κάνει την τρίτη δόση, αν αρρωστήσετε δεν σας συμφέρει να βγάλετε πιστοποιητικό νόσησης.
7-2-2021
Τα εμβόλια, όλα τα εμβόλια, τα κάνουμε για να μην κολλήσουμε, όχι για να κολλήσουμε ήπια.
Το γράφω αυτό γιατί συχνά λέγεται σαν επιχείρημα ότι και οι εμβολιασμένοι κολλάνε.
Ναι, όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό, όχι όλοι.
Πάλι αντιγράφω από το in.gr:
«Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφειρόπουλος, η Όμικρον 2…».
Ο2, θα μπορούσες να την πεις και διοξυγόνο.
Τι είναι το διοξυγόνο;
Αντιγράφω από τη βικιπαίδεια:
«…μια διατομική αλλομορφή του στοιχειακού οξυγόνου, που όταν είναι χημικά καθαρό και υπό κανονικές συνθήκες, είναι ένα αέριο άχρωμο, άοσμο και άγευστο, με μοριακό τύπο O2».
Νομίζω ότι ένα σχόλιο σε μια ανάρτησή μου και την απάντησή μου πρέπει να τα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση, σαν απάντηση στο επιχείρημα ότι και οι εμβολιασμένοι κολλούν.
- Ξέρω πολλούς εμβολιασμένους από το κοντινό μου περιβάλλον που κόλλησαν. Αλλά ευτυχώς είναι καλά. Με δυνατό πονοκέφαλο κυρίως και πυρετό.
(Η δική μου απάντηση): Τους εμβολιασμένους όμως που δεν κόλλησαν, και θα μπορούσαν να είχαν κολλήσει αν δεν ήταν εμβολιασμένοι, δεν μπορεί να τους μάθει ποτέ κανείς.
Επαναλαμβάνω: δεν κάνουμε το εμβόλιο για να κολλήσουμε ελαφρά, αλλά για να μην κολλήσουμε καθόλου. Απλά κάποιοι δυστυχώς κολλάνε. Το ίδιο είναι και με το εμβόλιο της γρίπης.
8-2-2022
Ο γιος της φίλης μου, πεντέμισι χρονών (έχω αναρτήσει πιο πριν σχετικά) είναι θετικός. Η φίλη μου δεν μπορεί να πάρει άδεια λόγω νόσησης τέκνου με covid! Μόνο οι εκπαιδευτικοί και οι υγειονομικοί από όλους τους δημόσιους υπαλλήλους δεν δικαιούνται. Εν τω μεταξύ ο ΕΟΔΥ τους είπε ότι το παιδί πρέπει να μπει σε καραντίνα. Μόνο του θα μπει, πεντέμισι χρονών; Μια μητέρα που αφήνει μόνο του το μικρό παιδί της μπορεί να καταλήξει στο δικαστήριο, μπορεί να της το πάρουν, ίσως να έχετε δει την ταινία του Ken Loach, «Ladybird, ladybird».
Αν κάποιες από εσάς που θα διαβάσετε την ανάρτηση είστε διατεθειμένες να κάνετε babysitting στο παιδί, έναντι αδρής αμοιβής φυσικά αφού έχει covid, αφήστε μου το τηλέφωνό σας σε μήνυμα.
Πέρασα σήμερα από το piccolino á café. Συνάντησα το Νίκο. Έχω αναφερθεί σ’ αυτόν σε προηγούμενες αναρτήσεις μου. -Θα κάνεις το εμβόλιο, Νίκο; τον είχα ρωτήσει πέρυσι την άνοιξη -Όχι, θα αντιμετωπίσω τον κορονοϊό με λεμόνι και σκόρδο.
Τον αντιμετώπισε, μου είπε, με σκόρδο και λεμόνι, και με δυο βδομάδες καραντίνα. Αυτό, λίγο πριν κατέβω στην Κρήτη για τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Γιατί όταν επέστρεψα στην Αθήνα και τον ξανασυνάντησα μου είπε αυτό που δεν μου είχε πει την προηγούμενη φορά, ότι ένιωθε τόσο φρικτούς πόνους στα κόκαλα που σήκωνε τα χέρια του ψηλά στον ουρανό και έλεγε, Θεέ μου, πάρε με, δεν αντέχω άλλο. Να κάνεις το εμβόλιο, τον συμβούλεψα.
Έκανε μετά από ένα τετράμηνο, μου είπε σήμερα, και τις δυο δόσεις.
Αυτός πήρε το μάθημά του. Όμως το παίρνουν όλοι; Πολύ αμφιβάλλω.
13-2-2022
Αναρωτιέμαι πώς δεν το σκέφτηκαν: γιατί να κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πάνω από εξήντα, που οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι; Πολλοί θα «έφευγαν». Ξέρετε τι κέρδος θα είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία;
Αποκλιμάκωση σιγά σιγά των μέτρων για μας τους εμβολιασμένους, διαβάζω -πού αλλού;- στο in.gr
Επιστροφή των όρθιων θαμώνων, επιστροφή στα γήπεδα.
Χέστηκα.
16-2-2022
Αντιγράφω, πάντα (σχεδόν) από το in.gr
«Οι πιθανότητες να κολλήσει κανείς κορονoϊό με τρεις δόσεις εμβολίου mRNA είναι μόλις 1,8% και με δύο δόσεις 6,6%.
Η τρίτη δόση μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από τον ιό κατά 86% σε σχέση με τις δύο δόσεις εμβολίου».
Αυτό, για απάντηση σε σχόλια που διαβάζω συχνά: μα κολλάνε και οι εμβολιασμένοι.
Θα το ξαναγράψω: δεν κάνουμε το εμβόλιο για να κολλήσουμε ελαφρά αλλά για να μην κολλήσουμε καθόλου. Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσουμε, που όμως είναι μόλις 1,8%.
Περνώντας έξω από το φροντιστήριο είδα τα παιδιά να φοράνε μάσκες ΚΝ-95. Και μου δημιουργήθηκαν οι συνειρμοί: Ποιος το φανταζόταν ότι θα ερχόταν μια εποχή που θα φορούσαμε στουμούχια, σαν τις κατσίκες.
Οι κρητικοί που έχουν γεννηθεί σε χωριά ξέρουν τι είναι το στουμούχι.
24-2-2022
Διαβάζω μια από τις πρώτες αναρτήσεις μου για τον κορονοϊό, και ξαφνικά αναρωτήθηκα πώς να τον λένε οι κινέζοι. Οι κινέζοι ως γνωστόν το ρο το προφέρουν ως λάμβδα, άρα θα τον προφέρουν κωλονοϊό, ιό του κώλου (μακάρι να ήταν του κώλου, θα τον είχαμε ξεπαστρέψει από καιρό).
Για να δούμε;
Το ψάχνω στο translate.google.com. Όχι, μεταφράζουν στη γλώσσα τους, 新冠病毒, shinguan (νέο στέμμα) bingdu (ιός).
25-2-2022
Έρικα, Έρικα, πώς είσαι Έρικα;
Με κορονοϊό, στο Κίεβο.
Υπάρχει χειρότερος συνδυασμός;
27-2-2022
Δεν καταλαβαίνω γιατί όλα αυτά τα μέτρα κατά των ρώσων. Αφού η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία ήλθε κουτί στην κυβέρνηση, όλοι ξέχασαν τον κορονοϊό και έχουν στρέψει την προσοχή τους στον πόλεμο. 17.208 τα νέα κρούσματα χθες, 54 οι νεκροί και 408 οι διασωληνωμένοι.
2-3-2022
Με βομβαρδίζουν καθημερινά με e-mail οι «τράπεζες» να ασφαλίσω, να αναβαθμίσω, κ.λπ. το λογαριασμό μου, εδώ και δυο μέρες με βομβαρδίζει και η ελληνική κυβέρνηση, να μην ξεχάσω το αυριανό ραντεβού μου για τον εμβολιασμό.
Λες και θα ήταν ποτέ δυνατόν.
4η δόση, μετά από τετράμηνο, καθώς είμαι υψηλού κινδύνου λόγω κολπικής μαρμαρυγής.
20-3-2022
4η δόση.
Την έκανα προχθές, μετά από τέσσερις μήνες, καθώς είμαι υψηλού κινδύνου λόγω κολπικής μαρμαρυγής.
Συμπληρώθηκαν τα δυο εικοσιτετράωρα. Δυο φορές ένιωσα μόνο ένα ποναλάκι στο μπράτσο, για δευτερόλεπτα.
Και το απίστευτο: μετά από λίγες ώρες μου πέρασε η αρρυθμία, που με κρατούσε κοντά οκτώ μέρες.
Post hoc, ergo propter hoc.
23-3-2022
Όχι, αυτό δεν θα το αναρτήσω.
Θετικοί η Βάσω και ο Μανώλης. Η Βάσω απύρετη, δεύτερη μέρα σήμερα, ο Μανώλης με πυρετό. Ελπίζω όλα να πάνε καλά.
24-3-2022
Έμαθα και ο παππούς, αλλά πάει καλά. Ο Μανώλης απύρετος, από χθες.
28-3-2022
Βόμβες κορονοϊού
Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ, γι’ αυτό και δεν μου πέρασε από το μυαλό. Μου το είπε ένας φίλος σήμερα.
Τελικά επικίνδυνοι δεν είναι οι ανεμβολίαστοι αλλά οι εμβολιασμένοι που είναι θετικοί και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Τους ανεμβολίαστους, κάποιους τουλάχιστον, μπορεί να τους ξέρεις και να τους έχεις σε απόσταση, τους άλλους όμως;
Γιατί να κλείσει το μαγαζί του ο μαγαζάτορας και να χάσει τόσα λεφτά; Και ο πελάτης, γιατί να μην πάει να κάνει τα ψώνια του, να βγει και έξω να ξεσκάσει;
Ας μην απορούμε λοιπόν για τα τόσα κρούσματα.
28-3-2022
Πρόβλεψη.
Οι υγειονομικοί υπάλληλοι που είναι σε αναστολή θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Το έγραψα και παλιά, από τώρα και στο εξής είναι «όποιον πάρει ο χάρος».
Και βέβαια τους περισσότερους θα τους πάρει από τους ανεμβολίαστους.
29-3-2022
Μετά από συζήτηση που είχα με το φίλο μου το Θανάση αποφάσισα τελικά να κάνω την ανάρτηση.
Το πρώτο: Ο Πολάκης λέει έκανε έρευνα και βρήκε αυτό που ήθελα να ήξερα και εγώ, πόσοι τοις εκατό των νεκρών είναι εμβολιασμένοι και πόσοι ανεμβολίαστοι. Βρήκε ότι το 30% των νεκρών είναι εμβολιασμένοι, και αυτό το θεώρησε ως επιχείρημα.
Το δεύτερο: Το είχα διαβάσει, αλλά το άκουσα και από έναν ανεμβολίαστο στο φαρμακείο του φίλου μου του Νίκου (που, σημειωτέον, μπήκε χωρίς μάσκα, με ρίσκο και για τον ίδιο και για το Νίκο, να μπουκάρει ξαφνικά κανένα κλιμάκιο υγειονομικού ελέγχου και να τους κόψει πρόστιμο). Το 40% αυτών που νοσηλεύονται στην εντατική είναι εμβολιασμένοι.
Γαμώ το, απλά μαθηματικά είναι. Το 30 και το 40% είναι από το 70% του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένοι, ενώ το υπόλοιπο 70 και 60% είναι από το 30% του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστοι.
Καλά, δεν έχουν καθόλου μυαλό για να καταλάβουν προς τα πού κλίνει η ζυγαριά;
8-4-2022
Επειδή ένας φίλος μου άφησε σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτησή μου ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι 82% και όχι 70% (δεν με ενδιέφερε ο ακριβής αριθμός με βάση αυτό που ήθελα να υποστηρίξω), θα ήθελα να κάνω κάποιες διευκρινίσεις.
Εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο όχι πριν από έξι μήνες. Όμως εγώ ξέρω ότι σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως εγώ συνιστούν να το κάνουν στο τετράμηνο, και μάλιστα σε κάποια άλλα άτομα, ανοσοκατασταλμένους κ.λπ. στο τρίμηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά το τετράμηνο είσαι πολύ λίγο καλυμμένος, άρα είναι πιο εύκολο να κολλήσεις τον ιό, όπως η φίλη μου η Λίλα. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να θεωρούμε εμβολιασμένους αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο όχι πριν από τέσσερις μήνες, και ο θάνατος εκείνων που έχουν κάνει το εμβόλιο πιο πριν να καταχωρείται ως θάνατος μη εμβολιασμένων; Τότε θα είχαμε μια ανατροπή των στατιστικών, κρούσματα που αποδίδονται στους εμβολιασμένους θα αποδίδονταν στους ανεμβολίαστους.
Για το τετράμηνο το ξέρω και από τον ιό της γρίπης, ότι η προστασία που παρέχει φθίνει μετά τους τέσσερις μήνες, γι’ αυτό και εγώ κάνω δυο εμβόλια, ένα μέσα Σεπτέμβρη και ένα μέσα Γενάρη. Αυτό του Γενάρη με καλύπτει μέχρι μέσα Μαΐου, οπότε ουσιαστικά βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού.
Από τότε που κάνω τα δυο εμβόλια βρήκα την υγειά μου. Παλιά διαλυόμουνα τρεις φορές τουλάχιστον το χρόνο, με πυρετό, στο κρεβάτι, και περνούσε πολύς χρόνος μέχρι να συνέλθω. Έχω πρόβλημα με τα λαιμά μου. Τώρα την περνάω στο πόδι με δέκατα που κρατάνε μόνο κάποιες ώρες.
15-4-2022
Θάνος Πλεύρης: Δεν καταργούνται τα μέτρα αλλά η υποχρεωτικότητά τους.
Αυτό λέγεται οξύμωρο σχήμα. Μέτρα χωρίς υποχρεωτικότητα απλά δεν είναι μέτρα. Δεν νομίζω να μην το ξέρει, αλλά σου λέει πολλοί δεν θα το καταλάβουν. Καταλαβαίνουν μόνο τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
20-4-2022
Χρόνια είχα να χρησιμοποιήσω τσατσάρα. Περιμένω τον κουρέα μου να αναρρώσει από covid για να πάω να κουρευτώ.
Και θυμήθηκα το ανέκδοτο:
Λέει ο φίλος στο φίλο που θα πήγαινε στην Αθήνα, να μη λέει τς και τον κοροϊδεύουνε, αλλά κ. (Πραγματικό, στο στρατό. -Αναφέρσου. -Στρατιώτης Κυμάκης Γεώργιος ΥΕΑ. -Τσιμάτσης το τς πώς γράφεται; -Με κάπα).
Έρχεται στην Αθήνα, πηγαίνει στο περίπτερο και λέει στον περιπτερά: -Δώσε μου μια κακάρα.
22-4-2022
Το πληροφορήθηκα πριν λίγες μέρες από φίλο.
Τώρα λέει θα μετρούνται ως νεκροί από τον κορονοϊό μόνο όσοι πεθαίνουν από τον κορονοϊό και όχι από τα υποκείμενα νοσήματα εξαιτίας του κορονοϊού.
Δεν είναι ιατρικό το ζήτημα, είναι πολιτικό: για να μην ανησυχούμε.
Το έχω ξαναγράψει. Από δω και πέρα που η παραλλαγή Ο είναι ήπια και οι περισσότεροι τη βγάζουν στο σπίτι τους με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να μην κινδυνεύει να κρασάρει, η πολιτική της κυβέρνησης είναι «Όποιον πάρει ο χάρος».
15-9-2022
Είπα να αναρτήσω, γιατί πολλοί που ενδιαφέρονται μπορεί να μην έχουν ενημερωθεί.
Πριν λίγο έκλεισα ραντεβού για την πέμπτη δόση για αύριο Παρασκευή στις 10 η ώρα στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Προς το παρόν η πέμπτη δόση είναι για τους πάνω από 60, και εγώ είμαι πάνω από 60. (Ε, πόσο ακριβώς είμαι δεν σας λέω, αν είστε τόσο περίεργοι και θέλετε να μάθετε να κοιτάξετε το προφίλ μου στο facebook).
15-9-2022
Το έχω ξαναγράψει, άλλοι προτιμούν να ρισκάρουν με τον κορονοϊό και άλλοι με τα εμβόλια. Προφανώς αυτοί που θα προτιμούσαν να ρισκάρουν με τον κορονοϊό είναι πολλοί περισσότεροι, και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι περίπου διότι πάρα πολλοί εξαναγκάσθηκαν να κάνουν το εμβόλιο.
Εγώ προτίμησα να ρισκάρω με το εμβόλιο.
Πήρα όμως και ένα ακόμη ρίσκο.
-Μα θα ταξιδέψεις σε τετράκλινη καμπίνα; Και αν ένας από τους άλλους τρεις έχει κορονοϊό; Να πάρεις δίκλινη, να είσαι μόνος σου.
Δυστυχώς τα οικονομικά μου είναι τέτοια που δεν είχα άλλη επιλογή από το να το ρισκάρω.
Εν τάξει, όταν κατέβηκα στην Κρήτη ο εμβολιασμός μου ήταν πρόσφατος (4ος), τον έκανα στις 21 του Μάρτη, όμως στην επιστροφή μου, που είναι στις 21 Σεπτέμβρη, θα έχουν περάσει ακριβώς έξι μήνες, και ξέρω ότι μετά τους τέσσερις μήνες η δράση του εμβολίου μειώνεται. Δεν σας κρύβω ότι είχα κάποια ανησυχία, ότι αν στην καμπίνα μου ήταν κάποιος με κορονοϊό το πιο πιθανόν είναι να μου τον κόλλαγε, και καθώς είμαι υψηλού κινδύνου λόγω υποκειμένων νοσημάτων, και ηλικίας βέβαια, ίσως να ήταν δύσκολα τα πράγματα.
Πριν δυο ώρες έκανα την πέμπτη δόση και νιώθω ανακουφισμένος. Ελπίζω να με καλύψει για την Τρίτη στο ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα.
Μου έκανε εντύπωση:
Δυο πριν από μένα ήταν ολοφάνερα πάνω από εξήντα χρονών, ο ένας μάλιστα τρία χρόνια μικρότερός μου, άκουσα τη χρονολογία γέννησής του. Έκαναν την τέταρτη δόση.
Πώς το ξέρω;
Ρώτησα τις αδελφές μέσα, έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα την πέμπτη δόση; Όχι, μου λένε, μας κάνεις σεφτέ.
Και όμως αυτοί οι δύο, αλλά και οι προηγούμενοι εκείνης της μέρας (νομίζω χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την πέμπτη δόση) θα μπορούσαν να είχαν κάνει την πέμπτη δόση που καλύπτει και για την καινούρια μετάλλαξη, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να κάνουν την τέταρτη. Ήμουν σίγουρος γι’ αυτό, αλλά επειδή θα έκανα αυτή την ανάρτηση ήθελα να σιγουρευτώ, και γι’ αυτό ρώτησα.
Δεν ξέρω πώς γίνεται μέσα από το μενού του emvolio.gov.gr το κλείσιμο της πέμπτης δόσης χωρίς να έχεις κάνει την τέταρτη, όμως ο φαρμακοποιός σας θα ξέρει αν εσείς δεν καταφέρετε να το βρείτε.
Αυτά τα γράφω για εκείνους τους λίγους που θα αποφασίσουν να κάνουν την πέμπτη δόση. Αν και δεν θα είναι και τόσο λίγοι, γιατί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικά μέχρι τέλος της χρονιάς όπως διάβασα. Όμως λίγοι είναι οι πάνω από εξήντα που δεν είναι συνταξιούχοι.
16-9-2022
Όσο και αν σαρώνω το QR code της βεβαίωσης για τον πέμπτο εμβολιασμό μου στις 16 του Σεπτέμβρη, η εφαρμογή στο κινητό μου Covid Free GR Wallet δεν την παίρνει, μου βγάζει πάλι την βεβαίωση του τέταρτου εμβολιασμού μου, στις 21 του Μάρτη.
Smart phone το κινητό μου, αλλά η εφαρμογή του υπουργείου δεν είναι και τόσο smart.
24-9-2022
Ποτέ μην αναβάλλεις.
Ή μήπως πρέπει;
Ψοφόκρυο προχθές, έπρεπε να περάσω τη μηχανή ΚΤΕΟ.
Και αν μου συμβεί κάτι και δεν μπορέσω να περάσω έγκαιρα, και πληρώσω πρόστιμο;
Ε, δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω με τη μηχανή ενώ κάνει κρύο.
Στη σιέστα μου είχα την ιδέα να κοιμηθώ μόνο με μια κουβέρτα, αφήνοντας αναμμένο το υπόστρωμα.
Ξύπνησα με βήχα.
Τώρα ποιο από τα δυο ήταν, που πήγα στο ΚΤΕΟ με το κρύο ή που κοιμήθηκα μόνο με ένα πάπλωμα;
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, είναι κρύωμα.
Χθες έπρεπε να πάω σε ένα ιατρικό ραντεβού.
Να πάω με τη μηχανή ή με το αυτοκίνητο;
Εκτός από το πάρκιν που θα έπρεπε να πληρώσω ήξερα ότι στους δρόμους γίνεται χαμός, με τη μηχανή θα ήταν πιο άνετα.
Τελικά καθυστέρησα και λίγο με κάτι τηλέφωνα και κάτι τσατ, πήγα με τη μηχανή.
Λιακάδα, δεν κρύωνα καθόλου.
Φυσικά τόσο στο ΚΤΕΟ όσο και στο νοσοκομείο φορούσα μάσκα. Στο νοσοκομείο βέβαια ήταν υποχρεωτικό, αλλά και να μην ήταν πάλι θα φορούσα, όπως φοράω παντού όπου πηγαίνω σε εσωτερικό χώρο, δεν είμαι τόσο ανεύθυνος. Σουπερμάρκετ, φαρμακείο, οπωσδήποτε.
Δεν έκανα πυρετό, απλώς βήχα. Καμιά σχέση με αυτό που πέρασα πριν ένα μήνα νομίζω, με φοβερό πονόλαιμο, πήρα αντιβίωση. Το self test (σιέλου) που είχα κάνει έδειξε αρνητικό.
Είπα, δεν είμαι ανεύθυνος.
Απόψε έχουμε συνάντηση στη Λέσχη Ανάγνωσης. Θα ήμουν ανεύθυνος να πάω χωρίς να κάνω τεστ.
Και το έκανα, πάλι σιέλου, πριν από λίγο.
Και βγήκε θετικό.
Και ήταν η μοναδική φορά που έχω κάνει σελφ τεστ και ήμουν 100% σίγουρος ότι θα έβγαινε αρνητικό.
Μα γιατί τόσο ήπια συμπτώματα;
Φαντάζομαι γιατί έχω κάνει και την πέμπτη δόση.
Τώρα θα καθίσω μέσα βέβαια, για κάμποσες μέρες.
Δεν θα πάρω ούτε κλαρισίντ ούτε ζεαξανθίν, με τα οποία είμαι εφοδιασμένος. Το οξυγόνο μου είναι 97, όπως συνήθως.
Ελπίζω ότι θα αναρρώσω αφού νιώθω εντελώς καλά σήμερα, ότι δεν θα χειροτερέψω.
Πριν αναρτήσω θέλω να κάνω μια πλάκα στον φίλο μου τον Νίκο, τον φαρμακοποιό.
Μου είπε να περάσω πριν τα Χριστούγεννα, να ευχηθούμε αλλήλους χρόνια πολλά από κοντά.
Τον πήρα τηλέφωνο.
Του είπα να περάσω να του κάνω τα χρόνια πολλά από κοντά.
Πέρνα μου λέει.
Μετά του είπα ότι έχω covid.
Ποια είναι η πλάκα;
Νομίζει ότι του έκανα πλάκα.
Όταν δει την ανάρτηση με τη φωτογραφία θα καταλάβει ότι δεν του έκανα πλάκα.
Πέμπτη 22-12-2022
Ομιλείτε ελληνικά.
Τελικά, 8η μέρα σήμερα, αρνητικό το τεστ. Την Κυριακή, πέμπτη μέρα, ήταν θετικό.
Ήθελα από καιρό να το σχολιάσω, ας το κάνω επί τη ευκαιρία.
Όπως η φύση απεχθάνεται το κενό, έτσι προτιμά και την πιο σύντομη διαδρομή.
Covid, δυο συλλαβές.
Κορονοϊός, πέντε συλλαβές.
Όλο και περισσότερος κόσμος γράφει τώρα πια covid και όχι κορονοϊός.
Και εγώ το ίδιο.
(Γράψε λάθος. Μετά από λίγο που κοίταξα είδα ότι ήταν θετικό. Πολύ αχνή η γραμμή σε σχέση με την πολύ έντονη της Κυριακής, όμως ευδιάκριτη).
28-12-2022
Αρνητικός
Αυτή τη φορά δεν ήταν λάθος. Αρνητικός, μετά από 11 μέρες. Και το περίεργο: μετά από 52 μέρες μου ξαναήλθε ο κανονικός ρυθμός, ενώ είχα σταματήσει το angoron στο μήνα πάνω, όπως μου είχε πει ο γιατρός. Βέβαια μια δυο μέρες θα κρατήσει.
Σάββατο 31-12-2022
Ήθελα και να κάτεχα…
Μου το είπε ο φίλος μου ο Γιώργης ο Μανιαδάκης: Την προηγούμενη βδομάδα οι νεκροί από κορονοϊό ήταν 120 ενώ από γρίπη μόνο 2, πράγμα που λέει πολλά.
Αν τους επιμερίσουμε στις 7 μέρες, μας κάνουν 17 νεκροί κατά μέσον όρο την ημέρα.
Αυτό εμένα δεν μου λέει τίποτα. Θα ήθελα να ήξερα πόσοι είναι και οι νεκροί που πέθαναν από υποκείμενα νοσήματα ενώ είχαν κορονοϊό, οι οποίοι παλιά υπολογίζονταν στους νεκρούς από κορονοϊό.
Μπορεί κανείς να μας πει;
Φαντάζομαι ότι το νούμερο είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Όμως πάλι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτό το μεγάλο νούμερο είναι τόσο μεγάλο γιατί τα πάντα έχουν επανέλθει στην κανονικότητα. Επαφίεται στον πατριωτισμό του καθενός να φοράει μάσκα, ακόμη και στα ΜΜΚ όπου είναι υποχρεωτική.
Σίγουρα οι νοσήσαντες είναι πάρα πολλοί. Είναι γνωστό ότι οι καινούριες παραλλαγές του κορονοϊού δεν είναι και τόσο επικίνδυνες, οι περισσότεροι νοσήσαντες τη βγάζουν στο σπίτι.
Είχα μήνες να κοιτάξω το https://www.worldometers.info/coronavirus/
Βλέπω ότι δεν καταχωρούνται θάνατοι σε ημερήσια βάση ούτε καινούριες περιπτώσεις.
Μπορώ να υποθέσω ότι οι καινούριες περιπτώσεις είναι περισσότερες από αυτές που έχουν καταγραφεί.
Η δική μου δεν έχει καταγραφεί.
Γιατί;
Διότι δεν πήγα σε φαρμακείο να κάνω rapid test, οπότε το αποτέλεσμα θα πέρναγε στην πλατφόρμα, το έκανα σπίτι μου. Φαντάζομαι σαν εμένα θα είναι και πολλοί άλλοι.
Τώρα που αρρώστησα με covid έμαθα για το post covid effect: εξασθενίζει το ανοσοποιητικό και είσαι ευάλωτος σε λοιμώξεις. Επίσης πέφτει η D3.
Ταλαιπωρούμαι τώρα σχεδόν δυο βδομάδες με φλέματα. Προχθές πήγα στην πνευμονολόγο στον ΕΟΠΠΥ Γαλατσίου, μου είπε να κάνω ακτινογραφία θώρακος. Για triplex καρδίας θα πήγαινε πολύ μακριά η βαλίτσα, εξάλλου είχα κάνει πριν 3,5 μήνες. Θα την κάνω σήμερα, δωρεάν, στον ΕΟΠΠΥ Πατησίων (οι ιδιώτες σού την κάνουν ψηφιακά και σου ζητάνε 10 ευρώ παραπάνω, εκεί που η συμμετοχή σου είναι 1,22 ευρώ). Θα τη δει μεθαύριο.
Μου έγραψε να κάνω και αιματολογικές, αλλά είχα κάνει στις 5 Γενάρη, μετά τον κορονοϊό, και μου τις έσβησε. Τις γράφω ποιες ήταν (μου ήλθαν σε e-mail καθώς έχω άυλη συνταγογράφηση), αν θέλει κανείς που πέρασε κορονοϊό να τις κάνει. CRP, γενική αίματος, ζάχαρο, ουρία, τρανσαμινάσες, κρεατινίνη.
Κλείνω με την ευχή: μακριά από εσάς ο κορονοϊός, και αν σας πετύχει να την περάσετε όσο γίνεται πιο ανώδυνα.
Δευτέρα 30-1-2023
Εμβόλιο
Καθώς έχουν επιστρέψει τα πάντα στην κανονικότητα και οι καινούριες μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν είναι τόσο επικίνδυνες, δεν γράφω πια τόσο συχνά όσο παλιά.
Καταρχάς, η πνευμονολόγος μου είχε βάλει τις φωνές γιατί δεν ρώτησα τον γιατρό μου για τη γρίπη ενώ έχουν περάσει τόσες μέρες (12 για την ακρίβεια). Με ρώτησα τι χρώματα έχουν τα φλέματά μου, αν είναι κίτρινα, της είπα δεν πρόσεξα, φτύνω στη λεκάνη της τουαλέτας, αλλά είδα ότι μια φορά που φύσηξα τη μύτη μου βγήκε κίτρινο.
-Όταν έχουμε κίτρινα φλέματα παίρνουμε αντιβίωση, ήταν απόλυτη σ’ αυτό.
Παρασκευή την επισκέφτηκα, Δευτέρα έβγαλα την ακτινογραφία, Τρίτη την πήγα, μαζί με την αξονική πνευμόνων που είχα κάνει πριν δυόμισι χρόνια.
Ανακούφιση: δεν υπήρχαν διαφορές με την ακτινογραφία, και αυτό λέει είναι πολύ καλό. Άρα ο κορονοϊός, αλλά και το agoron που είχα σταματήσει να το παίρνω μόλις πριν δυο μήνες γιατί φαινόταν ότι η κολπική μαρμαρυγή μου είχε γίνει χρόνια (ο γιατρός μου με συμβούλευσε να το σταματήσω αν σε ένα μήνα δεν επανερχόταν ο κανονικός ρυθμός, δεν είχε νόημα να το συνεχίσω) δεν μου πείραξαν τα πνευμόνια.
Ήμουν πολύ καλύτερα, με ρώτησε αν θέλω να πάρω αντιβίωση. Είπα θέλω.
Δεν ήθελα να ρισκάρω άλλο. Αν δεν είχε προηγηθεί ο κορονοïός ίσως να ρίσκαρα.
Είναι η έβδομη μέρα που παίρνω κλαρισίντ, θα πάρω και αύριο.
Τελικά η αντιβίωση είναι το παν. Μετά το δεύτερο χάπι ένιωθα απίστευτα καλύτερα. Το τρεμπόν που έπαιρνα δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό ήταν.
Αυτό ήταν παρέκβαση, για να πω ότι ο κορονοϊός δεν μου πείραξε τα πνευμόνια.
Έχω κάνει πέντε εμβόλια, ενώ πολλοί έχουν μείνει στα τρία. Είχα άγχος μήπως δεν μου πουν να κάνω άλλο εμβόλιο, ξέροντας ότι η μάξιμουμ κάλυψή του είναι για ένα εξάμηνο.
Μπήκα στο emvolio.gov.gr με την ευκαιρία που έγραφα κάτι σχετικό σε ένα άλλο κείμενό μου και ήταν ευχάριστη έκπληξη να δω ότι μου συστήνεται να κάνω αναμνηστική δόση. Δεν ξέρω από πότε μου το συστήνει, πιθανόν μετά το τετράμηνο, γιατί δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη εξάμηνο από το τελευταίο εμβόλιο που έκανα στην Κρήτη στις 16 Σεπτεμβρίου. Το εξάμηνο συμπληρώνεται στις 16 Μαρτίου.
Φυσικά δεν πρόκειται να το κάνω τώρα, αφού πρόσφατα νόσησα με τον κορονοϊό. Θα υπολογίσω πότε, ώστε να είμαι καλυμμένος όταν πάω στην Κρήτη.
Νόσησα στις 20 Δεκέμβρη, άρα το εξάμηνο κλείνει στις 20 Ιουνίου. Αν το κάνω στο τρίμηνο από την ημέρα που νόσησα θα πρέπει να το κάνω στις 20 Μάρτη. Το σύστημα δεν θα μου συστήσει άλλο εμβόλιο πριν περάσει τετράμηνο, οπότε θα έχουμε 20 Ιουλίου, που θα βρίσκομαι στην Κρήτη.
Και αν δεν μου συστήσει; Φοβάμαι να αρρωστήσω στην Κρήτη, έτσι όπως έχουν υποβαθμίσει το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, αν τύχει και χρειαστώ νοσηλεία.
Λέω να το κάνω στο πεντάμηνο, δηλαδή τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Θα είμαι καλυμμένος για ένα τετράμηνο, μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη, οπότε θα έχω επιστρέψει στην Αθήνα.
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023
Αντιεμβολιαστές
Δεν μπορώ να μην το γράψω.
Με πήρε τηλέφωνο ξάδελφος για τα χρόνια πολλά.
Μου είπε ότι ο γούμενος σε ένα γυναικείο μοναστήρι είπε στις καλόγριες να μην εμβολιαστούν γιατί έτσι του είχαν μηνύσει από το άγιο Όρος.
Κόλλησαν όλες και νοσηλεύτηκαν.
Κόλλησε και αυτός, και πέθανε.
Μου είπε και για μια τετραμελή οικογένεια, φανατικοί αντιεμβολιαστές.
Κόλλησαν οι τρεις, ενώ η κόρη δεν κόλλησε, γιατί δεν έμενε μαζί τους.
Πέθαναν και οι τρεις.
Αυτό στην πρώτη φάση, που η μετάλλαξη Ο ήταν ιδιαίτερα φονική.
Αγίου Βαλεντίνου.
Ο κινηματογράφος στα χρόνια του κορονοϊού
Ο φίλος μου ο Νίκος ο φαρμακοποιός με προειδοποίησε: όχι σε κλειστούς χώρους.
Μια κινηματογραφική αίθουσα είναι κλειστός χώρος.
Έπαψα να πηγαίνω στις δημοσιογραφικές προβολές, αν βρω τις ταινίες που θα προβληθούν ή αν μου στείλουν σύνδεσμο οι εταιρείες διανομής θα γράψω γι’ αυτές. Όμως χθες έκανα εξαίρεση: πήγα στη δωρεάν προβολή δυο ιρανικών ντοκιμαντέρ κατά την οποία θα μιλούσαν οι σκηνοθέτιδες, έχω κάνει σχετική ανάρτηση.
Και να το πρόβλημα, που δεν το είχα συνειδητοποιήσει.
Φυσικά θα φορούσα μάσκα.
Θα φορούσα όμως και γυαλιά.
Η αναπνοή μου όμως εξαιτίας της μάσκας θόλωνε τα γυαλιά.
Τι να βγάλω, τα γυαλιά ή τη μάσκα;
Προτίμησα να βγάλω τα γυαλιά.
24-2-2024
Εμβόλιο
Από συζήτηση με φίλη που άρπαξε κορονοϊό (της εύχομαι περαστικά και από εδώ, και πάλι χρόνια πολλά για τα γενέθλιά της).
Δεν έχει σημασία πόσα εμβόλια έχετε κάνει, σημασία έχει πότε κάνατε το τελευταίο. Αν το κάνατε μέσα στο τετράμηνο, είστε πάρα πολύ καλυμμένοι. Αν το κάνατε μέσα στο εξάμηνο, είστε αρκετά καλυμμένοι. Χοντρικά, όσο πιο πριν το κάνατε, τόσο λιγότερο είστε καλυμμένοι.
Ευτυχώς που οι τελευταίες μεταλλάξεις είναι αρκετά εξασθενημένες. Τα ρίσκα για τους ανεμβολίαστους είναι πολύ λιγότερα από ότι ήταν στην αρχή της πανδημίας. Φίλη αντιεμβολιάστρια πέθανε τότε, όπως και ένας γνωστός μου.
31-3-2023
Μεγάλη Πέμπτη 13-4-2023
Όλα είναι πια ελεύθερα, έπαψα να παρακολουθώ τι γίνεται, νομίζω ότι καιρός είναι να βάλουμε σ’ αυτή την ανάρτηση ένα
ΤΕΛΟΣ
No comments:
Post a Comment