Book review, movie criticism

Tuesday, June 15, 2021

Nicholas Ray, Σε ένα έρημο τοπίο (In a lonely place, 1950)

Nicholas Ray, Σε ένα έρημο τοπίο (In a lonely place, 1950)

 


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους, σε επανέκδοση.

  Αυτός είναι επιτυχημένος σεναριογράφος, αλλά παρορμητικός και βίαιος σαν χαρακτήρας. Αυτή τον χαλβαδιάζει από απέναντι.

  Μεθυσμένος, ανίκανος να διαβάσει το μυθιστόρημα που του έδωσαν για να το κάνει σενάριο, παίρνει μια θαυμάστριά του που το διάβασε στο σπίτι του για να του το αφηγηθεί. Όμως η θαυμάστρια αυτή βρίσκεται σκοτωμένη.

  Ποιος τη σκότωσε;

  Οι υποψίες βέβαια πέφτουν σ’ αυτόν, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις. Αυτός είναι βέβαιος ότι τη σκότωσε ο φίλος της, από ζήλεια.

  Στο μεταξύ τα φτιάχνει με αυτήν από απέναντι. Όμως ο βίαιος χαρακτήρας του, όπως έχει εκδηλωθεί σε κάποια επεισόδια, αλλά και η υποψία ότι δεν αποκλείεται να σκότωσε αυτός την κοπέλα, θα την προβληματίσει.

  Τι θα βγει από αυτή τη σχέση;

  Θα κάνω το σπόιλερ, έμμεσα. Αν η ταινία συνεχιζόταν για ένα πεντάλεπτο ακόμη θα μου άρεσε περισσότερο.

  Πολύ ωραία ταινία, εξαιρετικοί στις ερμηνείες τους ο Humphrey Bogart και η Gloria Grahame, παντρεμένη τότε με τον κατά δώδεκα χρόνια μεγαλύτερό της σκηνοθέτη. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την τσάκωσε στο κρεβάτι με τον δεκατριάχρονο γιο του από τον πρώτο του γάμο, γι’ αυτό και χώρισαν, το 1952. Ο βιογράφος της το διαψεύδει, όμως λίγα χρόνια αργότερα, το 1958, αφού χώρισε και από τον τρίτο σύζυγό της, παντρεύτηκαν, και ο γάμος τους κράτησε δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, περισσότερο από τους τρεις άλλους γάμους της. Ήταν δεκατέσσερα χρόνια μικρότερός της.

  Μια ακόμη επιβεβαίωση ότι ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά-για αρκετά χρόνια σίγουρα.


No comments: