Book review, movie criticism

Tuesday, June 8, 2021

Wong Kar-wai, The grandmaster (一代宗師, 2013)

Wong Kar-wai, The grandmaster (一代宗, 2013)

 


  Ο μεγάλος δάσκαλος των wuxia (γούσια), των πολεμικών τεχνών, είναι ο IP man, ο δάσκαλος του Μπρους Λι. Η ταινία εξιστορεί τη ζωή του.

  Έχω κι άλλες ταινίες με τον IP man, αλλά δεν σκοπεύω να τις δω. Οι ταινίες με πολεμικές τέχνες δεν είναι ταινίες που μου αρέσουν, όμως τις βλέπω αν είναι γυρισμένες από κάποιον μεγάλο σκηνοθέτη που παρακολουθώ ή τον βλέπω πακέτο. Ο «Μεγάλος δάσκαλος» είναι η τελευταία ταινία του Γουόνγκ Καργουάι.

  Μα γιατί IP man; Το όνομά του είναι (Ye Wen. Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «φύλλο» και το δεύτερο «ρωτώ»). Στην ταινία τον ακούμε ή κύριε Γιε ή δάσκαλε Γιε.

  Εν τάξει, ταινία με πολεμικές τέχνες, αλλά δεν είναι δυνατόν ο Γουόνγκ να έχει εγκαταλείψει το θέμα που έχει αναπτύξει σε όλες του τις ταινίες, το θέμα του ματαιωμένου έρωτα. Όμως η βιογραφία δεν είναι ένας περιοριστικός παράγοντας;

  Είναι.

  Τελικά το θέμα του ματαιωμένου έρωτα θα το δούμε ελάχιστα, στο τέλος.

  Υπήρξε μια χημεία ανάμεσα στον δάσκαλο Γιε και την Γκονγκ Ερ. Σε μια μονομαχία μεταξύ τους, εκπληκτική κινηματογραφικά, ο Γιε, προσπαθώντας να τη σώσει από μια επικίνδυνη πτώση, ραγίζει μια σανίδα πατώντας πάνω της.

  Έχασε. Όποιος έκανε την παραμικρή ζημιά στο χώρο θα ήταν ο χαμένος.

  Ανταλλάσσουν επιστολές, φιλικές επιστολές, στις οποίες όμως δεν κρύβεται η χημεία που υπάρχει ανάμεσά τους. Αυτός βέβαια είναι παντρεμένος.

  Κατά την Ιαπωνική κατοχή θα χάσει τα δυο παιδιά του από την πείνα. Πήγε στο Χονγκ Κονγκ να δουλέψει σαν δάσκαλος πολεμικών τεχνών. Δύσκολο, αλλά τα κατάφερε. Όμως οι κινέζοι έκλεισαν τα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, αδύνατο να επιστρέψει στη γυναίκα του. Το Χονγκ Κονγκ, βάσει συμφωνίας, θα ανήκε στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι το 1999. Αναγκάστηκε τότε να το επιστρέψει. Οι κινέζοι είπαν: ένα κράτος, δυο οικονομίες. Χαζοί ήταν; Το Χονγκ Κονγκ είχε μια ανθηρότατη οικονομία, δεν ήθελαν να την καταστρέψουν.

  Η Γκονγκ Ερ, μετά από μια σύγκρουση με ένα προδότη που σκότωσε τον πατέρα της και οικειοποιήθηκε την περιουσία του, αν και νίκησε, έχει φοβερά προβλήματα υγείας από τραυματισμό που υπέστη. Πονάει πολύ, παίρνει όπιο.

  Το romance το βλέπουμε μόλις στο τέλος. Εξομολογείται τον έρωτά της στον Γιε, όμως αυτός, παρόλο που συγκινείται και νιώθει ανάλογα αισθήματα, δεν ανταποκρίνεται όσο θα ήθελε. Καταλαβαίνει.

  Όμως πώς να ανταποκριθεί, όταν ξέρει ότι είναι οπιομανής;

  Εκπληκτική η Zhi Yi, κέρδισε κάμποσα βραβεία.

  Και τελειώσαμε με τον Γουόνγκ Καργουάι. Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία του «Έρως», όμως η προηγούμενη ταινία του ήταν «Οι νύχτες μου μακριά σου», την οποία είδαμε πριν δέκα χρόνια.   

  Κλείνοντας να υπενθυμίσω ότι από την Πέμπτη που μας πέρασε παίζονται σε επανέκδοση οι ταινίες του «Έκπτωτοι άγγελοι», «Ευτυχισμένοι μαζί» και «Chungking express».  

 

No comments: