Book review, movie criticism

Friday, March 15, 2024

Βασίλης Τσικάρας, Operation star (2024)

 

Βασίλης Τσικάρας, Operation star (2024)

 


  Από χθες στους κινηματογράφους

  Ο Βασίλης Τσικάρας είναι γνωστός περισσότερο για τα ιστορικά του δράματα. Έχουμε δει την «Έξοδο» και μας άρεσε πολύ. Η έξοδος αναφερόταν στην έξοδο του Μεσολογγίου. Η επιχείρηση αστέρι αναφέρεται στην αποτυχημένη προσπάθεια ανατίναξης μιας γέφυρας το 1943.

  Αν δεν αναφερόταν σε πραγματικό γεγονός, θα έλεγα ότι το σενάριο ο Βασίλης Τσικάρας το εμπνεύστηκε από την ταινία «Η κινέζα χήρα» (2017) του Bille August.

  Στην ταινία του August ένας Αμερικανός που έπεσε με το αλεξίπτωτό του σε περιοχή κατακτημένη από τους γερμανούς περιθάλπεται από μια χήρα που ο άντρας της σκοτώθηκε στον πόλεμο. Στην ταινία του Τσικάρα, οι δυο επιζήσαντες από την ομάδα των σαμποτέρ βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι μιας χήρας που ο άντρας της σκοτώθηκε στον αλβανικό πόλεμο.

  Στην ταινία του August, οι γιαπωνέζοι εισβάλουν στο χωριό, ξέρουν για τον αλεξιπτωτιστή, όπως και ότι κάποιος από το χωριό τον βοήθησε. Στην ταινία του Τσικάρα, οι γερμανοί εισβάλλουν στο χωριό, έχουν δει τους δυο άντρες με τα κιάλια να καταφεύγουν εκεί. Ψάχνουν ένα ένα τα σπίτια.

  Στην ταινία του August οι γιαπωνέζοι σκοτώνουν τον κοινοτάρχη.

  Και στην ταινία του Τσικάρα οι γερμανοί σκοτώνουν τον κοινοτάρχη.

  Στην ταινία του August υπάρχει το ειδύλλιο ανάμεσα στη χήρα και στον αμερικανό πιλότο. 

  Στην ταινία του Τσικάρα έχουμε επίσης το ειδύλλιο ανάμεσα στη χήρα και στον ταγματάρχη.

  Στην ταινία του August οι αντάρτες βοηθούν το ερωτευμένο ζευγάρι που το έχει σκάσει από το χωριό, και συγκρούονται με τους γιαπωνέζους που τους έχουν πάρει καταπόδι.

  Στην ταινία του Τσικάρα, αντάρτες βοηθούν το ερωτευμένο ζευγάρι στο φευγιό του, συγκρουόμενοι με τους γερμανούς.

  Στην ταινία του Αugust το ζευγάρι…

  Όχι, δεν μπορώ να σας πω γιατί θα κάνω σπόιλερ. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το τέλος είναι διαφορετικό στις δυο ταινίες.

  Πολύ καλή ταινία, εντυπωσιακές οι σκηνές μάχης, αν σκεφτεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός της ταινίας μάλλον δεν έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό πολεμικών ταινιών που γυρίζουν χολιγουντιανά στούντιο. Και βέβαια εντυπωσιακές είναι οι σκηνές drone shots, που δεν έχουν τον περιορισμό ύψους των crane shots, που ανήκουν τώρα πια στην προϊστορία του κινηματογράφου.

  Εξαιρετικοί και στην ερμηνεία τους οι ηθοποιοί. Μας άρεσε πολύ το ποντιακό τραγούδι που ακούσαμε.

  Μας άρεσε επίσης που ο Τσικάρας δεν έβαλε στο ίδιο τσουβάλι όλους τους γερμανούς. Ένας ξεχώρισε από τους άλλους που ήταν αδίστακτοι, και σκότωναν εν ψυχρώ τους χωριανούς.

  Και θυμήθηκα μια άλλη περίπτωση, πραγματικό γεγονός.

  Τα χωριά της Βιάννου στην Κρήτη λέγονται και καμένα χωριά, γιατί τα έκαψαν οι γερμανοί σκοτώνοντας ένα σωρό κόσμο. Ένα από τα χωριά ήταν και το Μύρτος, του φίλου μου του Πρατικάκη που μας είπε και την ιστορία.

  Ένας μυρτιανός κρύφτηκε σε ένα φούρνο. Πάτησε με τα πόδια του στα πλάγια, και δεν φαινόταν από το άνοιγμα. Όμως ένας γερμανός στρατιώτης έβαλε το κεφάλι του μέσα και κοίταξε προς τα πάνω. Τον είδε, όμως δεν είπε τίποτα, σηκώθηκε και έφυγε. Έτσι γλίτωσε τη ζωή του ο μυρτιανός.

No comments: