Book review, movie criticism

Thursday, March 14, 2024

Matteo Garrone, Εγώ, καπετάνιος (Io capitano, 2023)

 

Matteo Garrone, Εγώ, καπετάνιος (Io capitano, 2023)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Ας το γράψω ακόμη μια φορά.

  Της γης οι κολασμένοι είναι σήμερα οι λαθρομετανάστες.

  Αλλά και σ’ αυτούς υπάρχουν διαβαθμίσεις. Για παράδειγμα οι μελαμψοί ασιάτες μουσουλμάνοι είναι λιγότερο κολασμένοι. Περνάνε άνετα στην Τουρκία, και τα ελληνικά νησιά είναι κοντά στις ακτές τους. Αυτοί που είναι περισσότερο κολασμένοι είναι οι μαύροι αφρικανοί.

  Οι μαύροι αφρικανοί αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες για να φτάσουν στη γη της επαγγελίας, την Ευρώπη. Πρέπει να διασχίσουν την Σαχάρα και μετά να περάσουν από τη Λιβύη.

  Στη Σαχάρα αρκετοί αφήνουν τα κόκαλά τους. Από την ομάδα στην οποία βρίσκονται οι δεκαεξάχρονοι σενεγαλέζοι Moussa και Seydou (Να είχε άραγε έναν αφρικανό πρόγονο η Λεά;) και που ο τράφικερ θα τους παρατήσει κάποια στιγμή, δυο δεν θα τα καταφέρουν. Ο ένας πέφτει από το φορτηγό (πού να σταματήσει ο οδηγός, ας κρατιότανε γερά όπως τους είχε συμβουλεύσει) και στη συνέχεια μια γυναίκα, καθώς διασχίζουν με τα πόδια τη Σαχάρα.

  Για το τι τους περίμενε στη Λιβύη ήξερα, γιατί είχα διαβάσει παλιά. Χειρότερη μεταχείριση δεν θα μπορούσαν να έχουν. Πολλοί καταλήγουν στις φυλακές.

  Αυτά που τράβηξαν στη Λιβύη τα δυο ξαδέλφια δεν θα τα αφηγηθούμε. Να πούμε μόνο ότι έδωσαν στον Moussa να κυβερνήσει το σαπιοκάραβο που μετέφερε ένα σωρό λαθρομετανάστες, δίνοντάς του κάποιες βασικές οδηγίες. Όταν τους βλέπει αρνείται, νιώθει υπεύθυνος για τόσες ψυχές. Όμως δεν μπορεί να κάνει πίσω, η συμφωνία ήταν αυτή, αφού δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν και για τους δυο, θα πλήρωναν για τον ένα ενώ ο άλλος θα έκανε τον καπετάνιο.

  Τελικά τι έγινε;

  Το σπόιλερ το κάνει ο τίτλος.

  Όσοι αφρικανοί δουν την ταινία θα αποθαρρυνθούν από το να επιχειρήσουν αυτό το ταξίδι.

  Όσοι ευρωπαίοι δουν την ταινία, δεν μπορούν παρά να νιώσουν μεγαλύτερη συμπάθεια για τους λαθρομετανάστες.

  Φυσικά όχι όλοι, ο ρατσισμός καλά κρατεί.

  Να συμπληρώσω ακόμη.

  Διάβασα παλιά, εδώ και χρόνια, ότι οι ιταλοί βούλιαξαν εν ψυχρώ ένα τέτοιο καράβι που μετέφερε λαθρομετανάστες. Πίστευαν ότι καθώς θα κυκλοφορούσε η είδηση, θα αποθαρρύνονταν πολλοί από το να ρισκάρουν αυτό το ταξίδι.

  Και ένα ακόμη:

  Παλιά έβλεπα μετά μανίας μαύρο αφρικανικό κινηματογράφο. Είδα πακέτο δυο κορυφαίους σενεγαλέζους σκηνοθέτες, τον Djibril Diop Mambéty και τον Ousmane Sembène.

  Η ταινία είναι εξαιρετική, η βαθμολογία της στο ΙΜDb είναι 7,6.

  Εγώ έβαλα 8.  

No comments: