Book review, movie criticism

Thursday, March 7, 2024

Ruán Magan, 100 χρόνια από τον Οδυσσέα (100 Years of Ulysses, 2022)

 

Ruán Magan, 100 χρόνια από τον Οδυσσέα (100 Years of Ulysses, 2022)

 


  Από σήμερα στο Στούντιο

  Τελικά το βιβλίο είναι πιο διάσημο από τον συγγραφέα. Σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξέρουν το βιβλίο και θα έχουν ξεχάσει τον συγγραφέα. Το λέω αυτό, γιατί το ντοκιμαντέρ αυτό είναι μια βιογραφία του James Joyce.

  Ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, έμαθα πράγματα για τη ζωή του που ή τα άκουσα για πρώτη φορά ή τα είχα ξεχάσει. Επίσης έμαθα πράγματα για την ιστορία της Ιρλανδίας που αγνοούσα.

  Έδιωξαν τους Άγγλους για να πέσουν κάτω από τη δεσποτεία της καθολικής εκκλησίας. Ένας από τους πρώτους αγωνιστές για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας συνάντησε τελικά την εχθρότητα των συμπατριωτών του, δεν συγκράτησα το όνομά του.

  Ο «Οδυσσέας» αντιμετωπίστηκε επίσης με εχθρότητα από τους ιρλανδούς όπως και ο συγγραφέας. Τώρα τον αναγνωρίζουν ως το μεγαλύτερο ιρλανδό συγγραφέα, και το μυθιστόρημά του ως το αριστούργημα όχι μόνο της ιρλανδικής λογοτεχνίας αλλά και της παγκόσμιας.

  Πολλοί τον έχουν στις βιβλιοθήκες τους, πολλοί λίγοι το έχουν διαβάσει μέχρι κάποιο σημείο, και ακόμη λιγότεροι μέχρι τέλους.

  Ο «Οδυσσέας» είναι έργο ζωής του Τζόυς, όπως και η «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη. Όμως δεν είχαν την ίδια μοίρα. Η «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη επισκιάστηκε από τα μυθιστορήματα που έγραψε στη συνέχεια. Και τα οποία βέβαια δεν τα έγραψε επτά φορές όπως την «Οδύσσεια». Μάλιστα το αριστούργημά του, την «Αναφορά στον Γκρέκο», δεν πρόλαβε να το διαβάσει δεύτερη φορά, να κάνει διορθώσεις, τον βρήκε ο θάνατος.

  Τον «Οδυσσέα» τον διάβασα και έγραψα γι’ αυτόν.

  Υπάρχει μια κινηματογραφική μεταφορά του «Οδυσσέα» (1967) από τον Joseph Strick.    Στην κριτική που έγραψα για την ταινία, γράφω στο τέλος: Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αυτοματοποιημένους αγγλικούς υπότιτλους. Αν πατήσετε πάνω στον σύνδεσμο θα σας βγάλει αυτό: This video is no longer available due to a copyright claim by LeakID. Ακριβώς την τελευταία μέρα του τριμήνου μετά από το οποίο διαγράφεται η ειδοποίηση, μου έκλεισαν τον λογαριασμό.

  Χέστηκα, για να χρησιμοποιήσω την ατάκα αγαπημένης φίλης.  

  Υπάρχει και μια ακόμη κινηματογραφική μεταφορά του «Οδυσσέα» που όμως έχει τίτλο «Bloom», από το όνομα του κεντρικού ήρωα. Γυρίστηκε το 2003 από τον Sean Walsh.

No comments: