Book review, movie criticism

Monday, March 18, 2024

Abolhassan Davoodi, Motherland (2009)

 

Abolhassan Davoodi, Motherland (2009)

 


  Σαν θέμα (εγώ θα έλεγα σαν πρόσχημα) είναι η έρευνα, αν κάποιες χελώνες που φεύγουν από το Ιράν ξαναγυρίζουν πράγματι μετά από τριάντα χρόνια.

  Γιατί πρόσχημα;

  Η ταινία (σωστά τη χαρακτηρίζει το IMDb) είναι δράμα.

  Έχουμε το ζευγάρι. Ο άντρας είναι πολιτικός, η γυναίκα ερευνήτρια που ερευνά για τις χελώνες. Έχουν ένα γιο και μια κόρη. Ο γιος είναι στη Γερμανία, απειθάρχησε στον πατέρα του που ήθελε να τον κρατήσει στο Ιράν, είχε σχέδια για αυτόν. Συναντάει μια γερμανίδα ερευνήτρια που ενδιαφέρεται για τις χελώνες, για το διδακτορικό της. Στην ταινία ακούμε αρκετές φορές γερμανικά.

  Θέλει συνοδό για να πάει στο Ιράν, δεν της επιτρέπουν οι ιρανικές αρχές να πάει μόνη της. Ευκαιρία να πάει να δει τους γονείς του, θα τη συνοδεύσει. Το romance δυστυχώς μένει μετέωρο μέχρι το τέλος. Χαιρετιούνται στο αεροδρόμιο. Δεν θα την ξαναδούμε. Και είναι τόσο όμορφη!

  Η κόρη πιέστηκε από τον πατέρα να παντρευτεί κάποιον, καθώς αυτό θα τον βοηθούσε στην πολιτική του καριέρα. Είναι στο Ντουμπάι. Όμως όταν τον τσάκωσε με την γκόμενα στο κρεβάτι, ήταν ανένδοτη, θέλει να χωρίσει. Και είναι έγκυος, θα κάνει έκτρωση.

  Η μάνα της της λέει να γυρίσει στον άντρα της. Αυτή δεν απαντάει. Μάλλον συμφωνεί. Και η ίδια δεν χώρισε τον άντρα της όταν την απάτησε. Του το είπε, ο λόγος ήταν τα παιδιά.

  Κάτι που δεν είπε, αλλά το ξέρω εγώ, σε περίπτωση διαζυγίου σε ισλαμική χώρα, στις 90% των περιπτώσεων τα παιδιά μένουν με τον πατέρα.

  Τι έχουμε λοιπόν;

  Ένα πατριάρχη που θέλει να χειριστεί τα παιδιά του σύμφωνα με το πολιτικό του συμφέρον.

  Δυο άντρες που κερατώνουν της γυναίκες τους.

  Μια γυναίκα που το ανέχεται για χάρη των παιδιών, και μια άλλη που πείθεται, αν και δεν φαίνεται ρητά, από τη μητέρα της.

  Ναι, οι χελώνες επέστρεψαν τελικά μετά από τριάντα χρόνια. Και μια νέα γενιά χελωνών, που μόλις έχουν εκκολαφθεί, αναχωρεί. Τις βλέπουμε να κολυμπάνε καθώς πέφτουν τα γράμματα τέλους.  

Η προηγούμενη ταινία που είδαμε ήταν "The rain man"

No comments: