Book review, movie criticism

Sunday, March 24, 2024

Petr Václav, Il bohemian (Il boemo, 2022)

 

Petr Václav, Il bohemian (Il boemo, 2022)

 


  Καταρχάς να ευχαριστήσω τη φίλη μου την Αιμιλία που μου υπέδειξε την ταινία. Είναι πράγματι μια μουσική πανδαισία.

  Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία του Josef Mysliveček (1737–1781).

  Αγνοούσα τον Μουσλιβέτσεκ (το όνομά του σημαίνει κυνηγός), όμως διαβάζοντας τη βιογραφία του βλέπω ότι κατείχε μια σημαντική θέση στη μουσική ζωή του 18ου αιώνα. Επίσης ότι ήταν φίλος του νεαρού Μότσαρτ και τον βοήθησε πολύ.

  Στον σύνδεσμο της βικιπαίδειας διαβάζω ότι ζούσε μια ακόλαστη ζωή, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για ερωμένες του. Δεν ξέρω από πού άντλησε τις πληροφορίες του ο Βάτσλαβ που υπογράφει και το σενάριο. Όπως και να έχει, καλό είναι να μη βάζουμε στον προκρούστη της πραγματικής βιογραφίας την κινηματογραφική μεταφορά, αλλά να την απολαμβάνουμε σαν κάτι το ανεξάρτητο.

  Σίγουρα βέβαια το θλιβερό τέλος του δεν είναι επινοημένο. Κόλλησε λέπρα, η οποία του συντόμευσε τη ζωή. Πέθανε ενώ ήταν μόλις 48 χρόνων.

  Δεν έχει νόημα να γράψω την πλοκή, η οποία είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα.

  Βλέπουμε τον Μισλιβάτσεκ να παίζει ένα κομμάτι στο πιάνο. Στο ίδιο δωμάτιο ο μικρός Μότσαρτ. Μόλις τελειώνει, κάθεται στο πιάνο ο Μότσαρτ και το παίζει, προς μεγάλη του έκπληξη. Καταπληκτική μνήμη ο Μότσαρτ.

  Βλέπουμε και έναν βασιλιά, δεν θυμάμαι ποιας πόλης, απομυθοποιημένο.

  Βιογραφικά για τον Μισλιβάτσεκ μπορείτε να διαβάσετε στη βικιπαίδεια.

  Εγώ θα μείνω σ’ αυτό που μου άρεσε περισσότερο: στη μουσική πανδαισία. Σαν δείγμα της μουσικής του θα παραπέμψω στο youtube στο κονσέρτο του για βιολί σε D μείζονα. Πραγματικά υπέροχο, πρώτη επιλογή στο youtube, ίσως είναι το καλύτερο έργο του.

  Α, το ξέχασα αυτό. Είναι άραγε τόσο καλά ντουμπλαρισμένο, ή παίζουν πράγματι πραγματικοί μουσικοί;

 

No comments: