Book review, movie criticism

Tuesday, April 30, 2019

Frederick Wisemen, Ex libris: the New York public library (2017)


Frederick Wisemen, Ex libris: the New York public library (2017)

  Από την Πέμπτη, επομένη της πρωτομαγιάς, στο Τριανόν, λέγει η ενημέρωσή μου στο email, αλλά δεν βλέπω το Αθηνόραμα να την έχει στις ταινίες της προσεχούς Πέμπτης. Εγώ όμως επειδή θα ταξιδέψω σήμερα για Κρήτη, είπα να κάνω τώρα την ανάρτηση.
  Τη φοβήθηκα την ταινία: τρεις ώρες και εικοσιπέντε λεπτά, και μάλιστα ντοκιμαντέρ, λέω θα σκυλοβαρεθώ. Όμως δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Απεναντίας, η ταινία μου άρεσε πολύ.
  Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Δίνει πολλές πλευρές της λειτουργίας της, όπως π.χ. εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, συνεδριάσεις του συμβουλίου της όπου θίγονται τα διάφορα προβλήματα, κυρίως χρηματοδότησης, και το αγαπημένο μου θέμα, η ανάγκη ψηφιοποίησης των βιβλίων, των εγγράφων κ.λπ. ώστε να είναι προσιτά στο ευρύ κοινό, και βέβαια το συναφές πρόβλημα του copyright, κ.ά. Όμως υπήρχαν και εκδηλώσεις που αναφέρονταν σε θέματα ανεξάρτητα από τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, όπως π.χ.  για την εβραϊκή κοινότητα, για την κοινότητα των μαύρων, κ.ά. Άκουσα για τον αγαπημένο μου Μάρκες, για το βιβλίο του «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», όμως η αρχή ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή για μένα. Μιλάει ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, του οποίου το «Εγωιστικό γονίδιο» διάβασα πριν χρόνια.
  Πάρα πολλά τα θέματα, τα περισσότερα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για μένα, ελπίζω και για σας.
 

No comments: