Book review, movie criticism

Tuesday, April 30, 2019

Jim Abrahams, Big business (1988)


Jim Abrahams, Big business (1988)


  Πήραμε σβάρνα τη Μπέτι Μίντλερ, εξαιρετική κωμικό, και είδαμε μια ακόμη ταινία της, την «Big business», όπου μαζί με την Λίλι Τόμλιν παίζουν τις δίδυμες.
  Γεννούν ταυτόχρονα οι μανάδες τους, δίδυμα, αλλά οι νοσοκόμες μπλέκουν τα μωρά, με αποτέλεσμα κάθε μάνα να πάρει ένα δικό της και ένα της άλλης. Οι γονείς, οι μεν πλούσιοι, οι δε φτωχοί. Ο φτωχός πατέρας, ακούγοντας τι ονόματα θα δώσουν οι πλούσιοι στις κόρες τους, αποφασίζει να δώσει και αυτός στις δικές του τα ίδια ονόματα.
  Στη συνέχεια βλέπουμε τις δίδυμες μεγάλες. Οι φτωχές δουλεύουν σε μια εταιρεία την οποία οι πλούσιες θέλουν να πουλήσουν. Δηλαδή όχι και οι δυο, η μια, η Μπέτι Μίντλερ, ενώ η άλλη είναι από επιφυλακτική έως αντίθετη. Και βέβαια όταν αποκαλύπτεται ότι οι αγοραστές σκοπεύουν να κλείσουν την επιχείρηση απολύοντας ένα σωρό κόσμο και στη θέση της να ανοίξουν ορυχείο, δεν έχει πια κανένα ενδοιασμό.
  Οι πραγματικές δίδυμες μοιάζουν στον χαρακτήρα, σοβαρές αυτές που ενσαρκώνει η Λίλι Τόμλιν, ενώ αυτές που ενσαρκώνει η Μπέτι Μίντλερ είναι κοκέτες και ελαφρόμυαλες.
  Αυτό είναι το στόρι, που με τις δίδυμες, έτσι όπως εξελίσσεται η πλοκή, είναι σαν να βρισκόμαστε σε σαιξπηρική κωμωδία παρεξηγήσεων. Μου θύμισε τη «Δωδεκάτη νύχτα» που κάναμε στο πανεπιστήμιο.
  Απολαυστικότατη, θα δούμε και άλλες κωμωδίες με την Μπέτι Μίντλερ. Είπαμε, η κωμωδία είναι το αγαπημένο μου είδος.

No comments: