Book review, movie criticism

Saturday, December 14, 2019

Rungano Nyoni, I am not a witch (2017)

Rungano Nyoni, I am not a witch (2017)


  Άστοχος ο τίτλος, το κοριτσάκι δεν λέει ότι δεν είναι μάγισσα, αλλά ούτε και ότι είναι. Δεν απαντάει καθόλου στις ερωτήσεις. Έτσι επιλέγεται η εκδοχή, από τον κυβερνητικό αξιωματούχο, ότι είναι μάγισσα.
  Τι θα την κάνουν;
  Την πηγαίνουν σε ένα περίπου στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου βρίσκονται και άλλες μάγισσες. Τους έχουν δεμένη μια κορδέλα στην πλάτη, που είναι περίπου σαν την αλυσίδα με το τζένιο που έδεναν οι γονείς μου τον γάιδαρο και την κατσίκα· αρκετά μεγάλη ώστε να βόσκουν άνετα στο χωράφι, αλλά που να μην μπορούν να φύγουν. Βέβαια η κατσίκα καμιά φορά «ξετζένωνε» και την ψάχναμε.
  Με την κορδέλα αυτή είναι ακίνδυνες. Δεν μπορούν να το σκάσουν και να δραστηριοποιηθούν σαν μάγισσες. Θα μπορούσαν να πετάξουν και να φτάσουν μέχρι την Βόρεια Ευρώπη.
  Και με τι ασχολούνται;
  Δουλεύουν στα χωράφια, κάποιου που πιθανόν τις μισθώνει από την ντόπια βασίλισσα. Καταναγκαστική απλήρωτη εργασία.
  Το κοριτσάκι όμως έχει διαφορετική τύχη. Αφού κατάφερε να «μαντέψει» ένα κλέφτη, ήταν σίγουρο πια ότι έχει μαγικές ικανότητες. Πρέπει να τις ασκήσει για να φέρει τη βροχή. Η γυναίκα που έχει την επίβλεψή του τού διδάσκει την όρχηση που πρέπει να εκτελέσει για να τη φέρει.
  Tο στόρι μπορεί να είναι μυθοπλασία, όμως στηρίζεται πάνω σε πραγματικό φόντο. Το ήξερα από πριν, από τη φίλη την Κάτια, διδάκτορα κοινωνικής ανθρωπολογίας που κάνει επιτόπιες έρευνες, κι αυτή από τα παιδιά του Σωτήρη, μια από τους τέσσερις εναπομείναντες στην Ομάδα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Την ευχαριστώ για το σύνδεσμο που μου έστειλε.  Όμως πριν αρχίσετε να χλευάζεται τους καθυστερημένους μαύρους που πιστεύουν στις μάγισσες και στις μαγικές τελετουργίες, σκεφτείτε ότι οι πρόγονοί σας (εν τάξει, οι Έλληνες εξαιρούμαστε) πριν μόλις τετρακόσια χρόνια πίστευαν στις μάγισσες και στη μαύρη μαγεία, και τις μάγισσες δεν τις έδεναν με κορδέλες για να τις καταστήσουν ακίνδυνες αλλά τις έκαιγαν.
  Μπορεί να φανεί προκλητικό αυτό που θα πω, και για τους πιστούς και για τους άπιστους, αλλά δεν είμαι πια ο κλασικός άθεος. Ίσως ανήκω σε μια ξεχωριστή κατηγορία μόνος μου. Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνάμεις που μας ξεπερνούν, για τις οποίες όμως δεν μπορώ να ξέρω τίποτα παραπάνω από το ότι υπάρχουν. Οι εξωγήινοι είναι μια απ’ αυτές. Η φίλη μου η Ελένη τους είδε, και την πιστεύω απόλυτα.
  Τώρα μη με ρωτήσετε ποια Ελένη απ’ όλες τις φίλες μου που έχουν αυτό το όνομα, γιατί θα σας απαντήσω…   
  Μήπως λοιπόν επηρεάζουν οι μαγικές τελετουργίες αυτές τις δυνάμεις;
  Μπορώ να φανταστώ έναν διάλογο ανάμεσα σε δυο απ’ αυτές, που έχουν τη δύναμη του βροχοποιού.
  -Βλέπεις εκείνο το κοριτσάκι που κάνει αυτές τις αστείες κινήσεις; Το ανόητο, πιστεύει ότι έτσι θα φέρει τη βροχή. Αλλά πιο ανόητοι είναι αυτοί που το έβαλαν να τις κάνει.
  -Τι λες, τους κάνουμε μια πλάκα;
  -Δηλαδή;
  -Να φέρουμε όντως τη βροχή, και να νομίσουν ότι μας έκαναν να τη φέρουμε βάζοντας το κοριτσάκι να κάνει αυτές τις γελοίες κινήσεις.
  -Χα χα χα, έχει όντως πλάκα. Και δεν τη φέρνουμε;
  Και η βροχή ήλθε.
  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε με αγγλικούς υπότιτλους στο Youtube

No comments: