Book review, movie criticism

Thursday, December 12, 2019

Fernando Meirelles, Οι δυο πάπες (2019)


Fernando Meirelles, Οι δυο πάπες (2019)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Μετά το «Habemus papa» του Nanni Moretti έχουμε τους «Δυο πάπες» του βραζιλιάνου Φερνάντο Μεϊρέγιες (έχουμε δει επίσης την ταινία του «Η πόλη του Θεού», 2002). Καθαρή κωμωδία η πρώτη, η πλοκή της είναι εντελώς φανταστική. Απλώς με κωμικά στοιχεία η δεύτερη, στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το ανδρικό δίδυμο, που είδαμε σε κάμποσες ταινίες του Wim Wenders, δεν είναι εδώ κοινοί θνητοί, είναι δυο πάπες. Συντηρητικός ο Βενέδικτος 16ος, προοδευτικός ο Φραγκίσκος, που όμως σχεδόν σε όλο το έργο τον βλέπουμε σαν αρχιεπίσκοπο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο να συνομιλεί με τον Πάπα, τον οποίο διαδέχθηκε μετά την παραίτησή του το 2013.
  Συντηρητικός ο Βενέδικτος, προοδευτικός ο Μπεργκόλιο, φοβήθηκα μήπως το έργο εξελιχθεί σε ένα διάλογο πάνω σε δογματικά και ιερατικά θέματα. Όμως όχι. Εξάλλου ένα μεγάλο μέρος της ταινίας αποτελεί αναδρομή στο παρελθόν του Μπεργκόλιο, ειδικά στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, στο οποίο βλέπουμε και αρκετό ντοκιμαντερίστικο υλικό.
  Το έχω διαπιστώσει, κάθε κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου (εδώ είναι του «Πάπα» του Anthony McCartens) είναι πάρα πολύ καλή, ιδιαίτερα στους διαλόγους. Όμως στην περίπτωσή μας, πόσο μπορεί να αφίσταται από τα πραγματικά περιστατικά; Διαπίστωσε πράγματι ο Βενέδικτος ότι ο συντηρητισμός του δεν συνάδει με τους καιρούς και έκανε τόπο για τον προοδευτικό Μπεργκόλιο, ή ήταν ο εισαγγελέας (δεν μας λέγεται στην ταινία για ποιο λόγο τον κάλεσε) που τον οδήγησαν στην παραίτηση; Αναγνωρίζει ότι έσφαλε που κάλυψε παιδεραστή ιερέα, σε μια εξομολόγηση στον κατώτερό του Μπεργκόλιο.   
  Η εξομολόγηση αυτή μου θύμισε μια άλλη εξομολόγηση, ενός κινέζου αυτή τη φορά, στην κωμωδία του Feng Xiaogang (Shiaogang προφέρεται) «If you are the one», που καθώς τραβούσε σε μάκρος, ώρες ολόκληρες, ο ιερέας κουρασμένος ζήτησε από τον εξομολογούμενο να βρει άλλον να τον εξομολογήσει.
  Εξαιρετικότατοι στους ρόλους του, ο Άντονι Χόπκινς σαν Βενέδικτος και ο Τζόναθαν Πράις σαν Μπεργκόλιο. Μου άρεσε, παρά τους αρχικούς φόβους μου, πάρα πολύ η ταινία.
  Καλό θα ήταν, αν αποφασίσετε να τη δείτε, να διαβάσετε τα βιογραφικά των δυο παπών.

No comments: