Book review, movie criticism

Saturday, April 30, 2022

Akira Kurosawa, The quiet duel (1949)

 

Akira Kurosawa, The quiet duel (1949)

 


  Η «Ήσυχη μονομαχία» δεν είναι crime όπως ο «Μεθυσμένος άγγελος», είναι drama, αλλά με ίδιους χαρακτήρες. Ο Toshiro Mifune που υποδύεται τον γκάνγκστερ στον «Μεθυσμένο άγγελο» εδώ είναι ο μεθυσμένος άγγελος: ένας γιατρός γεμάτος καλή θέληση να βοηθήσει τους ασθενείς του, γεμάτος αγάπη γι’ αυτούς. Σώζει μια κοπέλα από την αυτοκτονία. Ήθελε να αυτοκτονήσει γιατί έμεινε έγκυος και την παράτησε ο φίλος της, και δεν ήθελαν να της κάνουν έκτρωση. Εργάζεται σαν βοηθός νοσοκόμα στο νοσοκομείο που εργάζεται και ο γιατρός. Δεν τον συμπαθεί, αλλά αργότερα θα αλλάξει γνώμη.

  Πότε;

  Όταν κρυφακούσει μια συνομιλία με τον πατέρα του, τον Takashi Shimura, ο οποίος ήταν στην προηγούμενη ταινία ο «Μεθυσμένος άγγελος». Έχει διαλύσει τον αρραβώνα με την αρραβωνιαστικιά του. Γιατί; Διότι είναι συφιλιδικός. Κόλλησε τη σύφιλη  κατά την εγχείρηση ενός συφιλιδικού ασθενή. Ξέρει ότι τον αγαπά, ότι αν της πει για την αρρώστια του θα τον περιμένει μέχρι να γιατρευτεί, που μπορεί να περάσουν και δέκα χρόνια. Όχι, δεν θέλει να της καταστρέψει τη ζωή περιμένοντάς τον. Αυτά κρυφάκουσε η βοηθός νοσοκόμα και άλλαξε γνώμη για τον γιατρό. Μάλιστα αποφάσισε τελικά να μελετήσει για να γίνει νοσοκόμα.

  Ο συφιλιδικός ασθενής είναι η διπλοτυπία του yakuza στον «Μεθυσμένο άγγελο». Δεν θέλει να παραδεχθεί ότι είναι άρρωστος, φέρεται προκλητικά στον γιατρό, αφήνει την γυναίκα του έγκυο ενώ δεν έπρεπε. Το παιδί πέθανε πριν γεννηθεί, της το βγάζουν με χειρουργική επέμβαση. Όταν αυτός βλέπει το παραμορφωμένο μωρό καταρρέει.

  Ο υπεύθυνος και ο ανεύθυνος, που τίθενται αντιστικτικά ο ένας απέναντι στον άλλο.

  Το έργο έχει σαν θέμα το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, που με τον κορονοϊό γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο. Έγραψα σε ανάρτησή μου ότι υπάρχουν κινητές βόμβες ανάμεσά μας όπως με πληροφόρησε φίλος μου, άτομα ανεύθυνα που ενώ είναι θετικά κυκλοφορούν σκορπίζοντας τον ιό στους γύρω τους. Όσο για τη σύφιλη, δεν είναι πια από τις μάστιγες της εποχής, όπως και η φυματίωση που είδαμε στον «Μεθυσμένο άγγελο». Το έιτζ φάνηκε σαν ισοδύναμη απειλή, που όμως μαστίζει μόνο τις υπανάπτυκτες χώρες. Για να δούμε τι θα γίνει με τον κορονοϊό, που εικάζεται ότι θα γίνει ενδημικός.

  Άραγε το έργο θα τελειώσει μέσα στη μαυρίλα, με την παρατημένη αρραβωνιαστικιά να τον εκλιπαρεί την παραμονή του γάμου της;

  Όχι, η μαθητευόμενη νοσοκόμα τον έχει ερωτευθεί, του το ομολογεί άλλωστε.

  Θα τα φτιάξει μαζί της;

  Εγώ πιστεύω ναι.

  Όμως μετά το τέλος της ταινίας.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν, όπως είπαμε, για τον «Μεθυσμένο άγγελο».

  

 

 

No comments: