Book review, movie criticism

Friday, April 15, 2022

Christian Petzold, Polizeiruf 110, Kreise (2015)

Christian Petzold, Polizeiruf 110, Kreise (2015)

 


  Όταν λέμε να βλέπουμε κάποιον σκηνοθέτη πακέτο, εννοούμε όλες του τις ταινίες, ακόμη και εκείνες που δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, όπως τα τρία επεισόδια σε αστυνομικές σειρές που γύρισε ο Christian Petzold.

  Στους «Κύκλους» ένας αστυνομικός και μια αστυνομικίνα καλούνται να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα.

  Τώρα τι να δώσω μια περίληψη της πλοκής και να χάνω χρόνο, απλά να πω ότι μου άρεσε το ερωτικό στοιχείο της ιστορίας. Αυτός, ο δολοφόνος (τον πρόδωσε τελικά η αγάπη του για τον μοντελισμό) αναζητεί παρηγοριά σε μια μπαργούμαν, καθώς η γυναίκα του τον περιφρονεί, και θα το πληρώσει με τη ζωή της. Έχει σκηνοθετήσει ένα τέλειο άλλοθι, που μάλλον μόνο σε αστυνομικά έργα θα μπορούσε να το συναντήσει κανείς, όχι σε πραγματικά εγκλήματα, τα οποία πάντα από κάπου μπάζουν (υπόθεση Μπάμπη, όχι εμένα, του άλλου).

  Και βέβαια συγκινητικό είναι το τέλος. Ο αστυνομικός αρχίζει να τρέφει αισθήματα για την αστυνομικίνα. Κλαίει στον αποχωρισμό, την περιμένει ο άντρας της να την πάρει από το ξενοδοχείο. Η κάμερα φυσικά δεν τον δείχνει κατά πρόσωπο. Αυτή του λέει ότι δεν είναι ιδιαίτερα ερωτευμένη με τον άνδρα της, όμως δεν είναι έτοιμη και για έναν μεγάλο έρωτα. Σκύβει και τον φιλάει.

  Ο γνωστός Petzold, με το unhappy end των ερωτικών ιστοριών.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία του «Το τραγούδι του Φοίνικα».

 

No comments: