Book review, movie criticism

Thursday, April 28, 2022

Akira Kurosawa, Drunken angel (1948)

Akira Kurosawa, Drunken angel (1948)

 


  Ο «Μεθυσμένος άγγελος» είναι μια ταινία γιακούζα, το αντίστοιχο του crime του δυτικού κινηματογράφου. Είναι η πρώτη ταινία που γύρισε ο Κουροσάβα με τον Toshiro Mifune, από τις δεκαέξι συνολικά στις οποίες πρωταγωνιστούσε. 

  Ο «μεθυσμένος άγγελος» είναι ο γιατρός.

  Γιατί μεθυσμένος;

  Γιατί πίνει.

  Είναι όμως χρυσός άνθρωπος, παρά τον οξύθυμο χαρακτήρα του: είναι ένας άγγελος.

  Ο Γιακούζα πάσχει από φυματίωση. Αρνείται να το παραδεχθεί, όμως θα βγάλει ακτινογραφία. Αντιδρά στη θεραπεία με αποτέλεσμα να εξοργίζει το γιατρό.

  Καθώς είναι άρρωστος, ένας γιακούζα θα κοιτάξει να τον παραμερίσει. Μια γυναίκα, φίλη αυτού του γιακούζα που μόλις αποφυλακίσθηκε και την οποία φιλοξενεί ο γιατρός, θα του προτείνει να πάνε στην επαρχία, ο καθαρός αέρας θα του κάνει καλό.

  Έχασε την ευκαιρία, θέλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

  Δεν ακολουθούν όλοι τον κώδικα τιμής που υποτίθεται ότι σέβονται οι γιακούζα. Σε μια αναμέτρηση μαζί του θα σκοτωθεί. Αλλά και ο άλλος θα το πληρώσει, θα φυλακισθεί.

  Υπάρχει και η κοπελίτσα που ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού, η Yoshiko Kuga. Πρόσχαρη, χαριτωμένη, θα την δούμε μετά από τρία χρόνια στον «Ηλίθιο».

  Και μια ατάκα του γιατρού: «Τα ρούχα μου στο ενεχυροδανειστήριο για να πληρώνω μπουρδέλα».

  Στα νιάτα του.

  Όμως το παράκανε.

  Και ένας διάλογος: «Να ’μαι λοιπόν, και ασχολούμαι με την υγεία ενός αγνώστου. Πρέπει να παραδεχτώ καμιά φορά πως είμαι ένα είδος αγγέλου. -Λερωμένος, άπλυτος άγγελος. -Τα βρωμερά σας μυαλά πάντα φαντάζονται τους αγγέλους να μοιάζουν με μισόγυμνες χορεύτριες αλλά οι άγγελοι είναι σαν και μένα».

  Εγώ δεν είμαι βρωμερό μυαλό, τον άγγελο (φερεστέ, فرشته, στα περσικά) τον φαντάζομαι σαν γυναίκα, και όχι μισόγυμνη. Η αγγελοσύνη είναι στο χαρακτήρα, όχι στο σώμα. Το λέμε εξάλλου, αυτός/ή είναι ένας άγγελος.

  Η προηγούμενη ταινία ήταν «Μια θαυμάσια Κυριακή».

 

No comments: