Book review, movie criticism

Thursday, April 14, 2022

Christoph Hochhäusler, Σκοτάδι, για ένα λεπτό (Drei Leben, Eine Minute Dunkel, 2011)

Christoph Hochhäusler, Σκοτάδι, για ένα λεπτό (Drei Leben, Eine Minute Dunkel, 2011)

 


  To «Ένα λεπτό σκοτάδι» είναι η τρίτη ταινία της τριλογίας «Τρεις ζωές». Οι άλλες δυο ήταν οι «Κάτι καλύτερο από το θάνατο» του Christian Petzold τον οποίο βλέπουμε πακέτο και «Μη με ακολουθείς» του Dominik Graf.

  Ενώ ο ψυχοπαθής δραπέτης ήταν απλώς το πρόσχημα για να αναπτυχθούν πάνω του οι δυο ιστορίες στα προηγούμενα έργα, εδώ αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στην πλοκή. Το έχει σκάσει, οι αστυνομικοί τον καταδιώκουν στο δάσος. Τους ξεφεύγει.

  Η ταινία του Petzold μου άρεσε πάρα πολύ, του Graf λιγότερο, αυτή ελάχιστα.

  Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος είναι απαραίτητα κακός;

  Όχι.

  Τον βλέπουμε να αναπτύσσει μια τρυφερή σχέση με ένα κοριτσάκι που το έχει σκάσει από τους γονείς του και έχει καταφύγει κι αυτό στο δάσος. Τον προειδοποιεί, μην πας από εκεί, είναι οι αστυνομικοί που με ψάχνουν.

  Πεινάει. Ο δραπέτης θα της δώσει από το φαγητό που έχει κλέψει από κάποιους που έκαναν πικ νικ.

  Όταν ξυπνάει το κοριτσάκι έχει φύγει. Έχει πάει στην πόλη, το βλέπουμε να παρακολουθεί από μακριά τους αστυνομικούς.

  Αυτό ήταν το κορυφαίο επεισόδιο, ενώ υπάρχει και κάποιο άλλο σημαντικό. Ο ένας αστυνομικός πυροβολεί τον ύποπτο χωρίς να ρίξει προειδοποιητική βολή όπως θα έπρεπε, πράγμα που του επισημαίνει ο άλλος.

  Η σφαίρα τον βρήκε στο στήθος, έπεσε νεκρός. Έχει ακουστικά στα αυτιά του. Ο άλλος αστυνομικός, περίεργος να δει τι άκουγε, σκύβει και βάζει το ένα στο αυτί του. -Βάγκνερ, λέει.

  Πέρα από αυτά τα δυο επεισόδια δεν είδα τίποτα το συναρπαστικό. Εκτός και αν θεωρήσουμε συναρπαστικό το τέλος, όπου μαχαιρώνει την κοπέλα, ένα επεισόδιο μετά την τελευταία σκηνή της ταινίας του Petzold.

  Και δεν συλλαμβάνεται.

  Ψυχοπαθής είναι, δεν έχει εδώ θέση η ποιητική δικαιοσύνη, όμως αφήνει μια δυσάρεστη αίσθηση το τέλος, ότι εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

  Ακούσαμε και για τη διαφθορά των αστυνομικών, που όμως εδώ δεν έχει οργανική θέση στην πλοκή όπως στην ταινία «Copshop» (2021) του Joe Carnahan, η οποία παίζεται για δεύτερη βδομάδα στους κινηματογράφους.  

 

No comments: