Book review, movie criticism

Thursday, April 14, 2022

Renan Ozturk και Freddie Wilkinson, Η ιερότητα του βουνού (The sanctity of space, 2021)

Renan Ozturk και Freddie Wilkinson, Η ιερότητα του βουνού (The sanctity of space, 2021)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Και πριν δυο τρία χρόνια είχα δει ντοκιμαντέρ για ορειβασία, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τον τίτλο. Ήταν συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, όπως βέβαια και η «Ιερότητα του βουνού» των Ozturk και Wilkinson.

  Συχνά γράφω για το σασπένς, για την αγωνία τι θα συμβεί στη συνέχεια, αν θα τα καταφέρει ο ήρωας ή όχι, αν θα…

  Το σασπένς εδώ είναι αν θα καταφέρει να φτάσει στην κορυφή του βουνού. Και βέβαια το σπόιλερ είναι δεδομένο, θα τα καταφέρει, αλλιώς δεν θα είχαμε την ταινία.

  Δεν τα καταφέρνουν όλοι. Ακούμε στο ντοκιμαντέρ για δυο φίλους τους που χάθηκαν σε κάποιο βουνό της Κίνας, καταπλακωμένοι από μια χιονοστιβάδα.

  Όμως δεν ακούμε μόνο τις δικές τους αφηγήσεις και δεν βλέπουμε μόνο τις δικές τους αναρριχήσεις πριν φτάσουμε στην τελική, σε μια απάτητη βουνοκορφή στην Αλάσκα. Έχουμε συνέντευξη και ντοκιμαντερίστικες σκηνές από ένα ζευγάρι, ηλικιωμένοι τώρα πια, από τις δικές τους αναρριχήσεις.

  Και πάλι η σύμπτωση: Την επομένη που είδα την ταινία (προχθές) διαβάζω στο npress ότι πέθανε ο κορυφαίος έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης, ενώ κατέβαινε από το βουνό Νταουλαγκίρι των Ιμαλαΐων. «Ο έμπειρος ορειβάτης βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων αλλά στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ «έσβησε» ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου».

  Τελικά το δικό μου χόμπι είναι εντελώς ακίνδυνο: ξένες γλώσσες. Τώρα έχω πιάσει τα αλβανικά.

 

No comments: