Book review, movie criticism

Wednesday, April 27, 2022

Akira Kurosawa, One wonderful Sunday (1947)

Akira Kurosawa, One wonderful Sunday (1947)

 


  Στο «Μια θαυμάσια Κυριακή» ο Κουροσάβα διεκτραγωδεί τη μοίρα των φτωχών ανθρώπων μετά την ήττα· των φτωχών, γιατί υπάρχουν και οι προνομιούχοι, εκείνοι που ο πόλεμος δεν επηρέασε το επίπεδο ζωής τους. Οι μαυραγορίτες κάνουν χρυσές δουλειές.

  Ραντεβού την Κυριακή. Όμως τι να κάνουν με τα ελάχιστα λεφτά που έχουν πάνω τους;

  Αυτός είναι απελπισμένος, αυτή όμως βλέπει με αισιοδοξία τη ζωή. Αυτός μένει σε ένα φίλο του, αυτή στην αδελφή της με την οποία δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά.

  Θα παίξουν με μικρά παιδιά. Θα δώσουν σε κάποιο φτωχό παιδί να φάει, αρνούμενοι να πάρουν τα λεφτά που τους δίνει. Γιατί να μην πάνε να ακούσουν την «Ημιτελή» του Σούμπερτ;

  Ουρά ο κόσμος. Οι μαυραγορίτες αγοράζουν όλα τα εισιτήρια της Β΄θέσης που κάνουν δέκα γιεν και τα πουλάνε δεκαπέντε. Αυτός τσακώνεται με έναν, θα τον σπάσουν στο ξύλο αυτός και οι συνεργάτες του.

  Σε ένα καφέ που θα πάνε θα διαπιστώσουν ότι δεν φτάνουν τα λεφτά τους να πληρώσουν τους καφέδες που ήπιαν, αφήνει ενέχυρο το παλτό του.

  Πάνε στο σπίτι του. Αυτός είναι απελπισμένος. Θέλει να κάνει έρωτα μαζί της. Αυτή φεύγει τρομοκρατημένη. Γυρνάει. Την βλέπουμε πλάτη. Ξεκουμπώνει το παλτό της. Ξεσπάει σε κλάματα. Δεν είναι έτοιμη. Αυτός τρέχει και την αγκαλιάζει.

  Θα βρεθούν σε ένα αμφιθέατρο. Γιατί να μη βάλουν την φαντασία τους να δουλέψει; Αυτός θα διευθύνει μια φανταστική ορχήστρα, που θα παίζει την «Ημιτελή» που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν.

  Μαγικός ρεαλισμός.

  Εν τάξει, η «Ημιτελής» είναι από τις αγαπημένες μου συμφωνίες, αλλά η συμφωνία που θα μπορούσα να διευθύνω εγώ είναι η «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» του Ντβόρζακ. Έχω στο μυαλό μου ολόκληρα κομμάτια της.

  Ο Κουροσάβα έχει χαρακτηρισθεί «δυτικός», και αρέσει περισσότερο στους δυτικούς από ό,τι στους συμπατριώτες του. Αυτό φαίνεται και από τη μουσική. Στην ταινία ακούμε την «Κουμπαρσίτα» αλλά και το «Τορεαντόρ» από την Κάρμεν. Στον «Ηλίθιο» ακούσαμε τη «Νύχτα στο φαλακρό βουνό» του Μουσόργκσκι.

  Η κοπέλα εξαιρετική στην ερμηνεία της.

  Το εννιάρι που έβαλα στην ταινία μου φαίνεται λίγο.  

  Η προηγούμενη ταινία που είδαμε ήταν το «No regrets for our youth».

 

No comments: