Book review, movie criticism

Friday, September 30, 2022

Jonas Mekas, Guns of trees (1961)

Jonas Mekas, Guns of trees (1961)

 


  Ανέβασα ένα βιντεάκι που έδειχνε το σπίτι μου στο χωριό, και ο φίλος μου ο Μάκης ο Μωραΐτης, θεωρητικός του κινηματογράφου, μου είπε να δω ταινίες του Jonas Mekas. Επέλεξα να δω την πρώτη του, τα «Όπλα των δέντρων».

  Ήξερα τι θα έβλεπα. Του Μάκη του αρέσει ο πειραματικός-ποιητικός κινηματογράφος. Με δική του παρότρυνση είδα τον Stan Brakhage.

  Δεν μου αρέσει ο πειραματικός κινηματογράφος, αλλά είπα να δω και μια ταινία του Μέκας, να πάρω μια ιδέα, τι ήταν αυτό που τον έκανε να μου τον συστήσει.

  Και είδα.

  Η ταινία αποτελείται από ανεξάρτητα επεισόδια, και αρκετά ανεξάρτητα πλάνα. Κάποια είναι ποιητικά όπως τα εννοώ εγώ, δηλαδή «όμορφα». Τα περισσότερα όμως είναι για να εικονογραφούν τον λόγο των ηρώων (δυο ζευγάρια), που θίγουν διάφορα θέματα (εδώ θυμήθηκα τον Γκοντάρ, που μας έφυγε πριν λίγες μέρες). Κεντρικό θέμα είναι το θέμα της αυτοκτονίας. Μια φίλη τους αυτοκτόνησε πρόσφατα.

  -Μα γιατί αυτοκτονούν οι άνθρωποι;

  Ανόητο ερώτημα.

  Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, και για να αυτοκτονήσει κανείς πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας απ’ αυτούς.

  Πιστεύω ότι σχεδόν πάντα υπάρχει μια, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προδιάθεση.

  Είναι αυτό που λέμε, ήταν στραβό το κλίμα το ’φαγε και ο γάιδαρος.

  Ας δούμε την περίπτωση του Χεμινγουέι.

  Το κλίμα: υποκείμενη προδιάθεση για αυτοκτονία: και ο πατέρας του αυτοκτόνησε.

  Ο γάιδαρος;

  Εδώ κάνουμε κουτσομπολιό. Το λένε οι κακές γλώσσες.

  Δεν μπορούσε πια να κάνει σεξ. Μια τέτοια κακή γλώσσα είναι και μια βιογραφική ταινία του που είδα, όπου αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς.

  Διάβασα σε ένα βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε ότι είναι κοινό μυστικό ότι οι μισοί άντρες γύρω στα εξήντα δεν μπορούν να κάνουν σεξ.

  Ήταν τότε εξήντα χρονών.

  Παρά λίγο να το ξεχάσω, εκτός από τον λόγο των ηρώων πολλά πλάνα εικονογραφούν και απαγγελίες ποιημάτων του Allen Ginsberg, που τα απαγγέλει ο ίδιος.

  Πολύ καλός ποιητής, τον διδαχθήκαμε στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών (είπαμε, από αυτό πήρα το πρώτο μου πτυχίο, το δεύτερο από το Φιλοσοφικό Τμήμα, όμως το διδακτορικό μου είναι στη λογοτεχνία, αφηγηματικές τεχνικές).

 

No comments: