Book review, movie criticism

Saturday, September 17, 2022

Kurosh Ahari, Η νύχτα (The night, 2020)

Kurosh Ahari, Η νύχτα (The night, 2020)                                                                                                  

 


  Από προχθές στους κινηματογράφους

  Απίστευτο, και όμως αληθινό· και ενθαρρυντικό.

  Η ταινία είναι συμπαραγωγή Ιράν-ΗΠΑ.

  Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ιρανοαμερικανού Kurosh Ahari.

  Στα horror λέμε όχι, με εξαίρεση όταν πρόκειται για ταινία σκηνοθέτη τον οποίο βλέπω πακέτο ή ιρανού, έστω και της διασποράς. Και η «Νύχτα» χαρακτηρίζεται από τη βικιπαίδεια ως ψυχολογική ταινία θρίλερ και τρόμου.

  Όλες οι ταινίες έχουν δυο και τρεις ειδολογικούς χαρακτηρισμούς, όμως εμένα μου φτάνει ο χαρακτηρισμός μιας ταινίας ως «τρόμου» για να μη τη δω. Αλλά να μη μιλάω πάλι για τις ειδολογικές μου προτιμήσεις και γίνομαι κουραστικός.

  Δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στους φίλους τους, θέλουν να γυρίσουν σπίτι. Μαζί τους είναι και το μόλις ενός χρόνου κοριτσάκι τους.

   Όμως μπερδεύονται στο δρόμο, το gps δίνει αλλοπρόσαλλες οδηγίες, παραλίγο να έχουν δυο ατυχήματα, αποφασίζουν να μείνουν σε ένα μοτέλ.

  Και στο μοτέλ εξελίσσεται μια ιστορία τρόμου. Εμφανίζονται δυο φαντάσματα, ένα κοριτσάκι και μια γυναίκα.

  Και εξαιτίας αυτών των φαντασμάτων μαθαίνουμε για κρυμμένα μυστικά.

  Δεν ξέρω γιατί οι ταινίες τρόμου δεν έχουν καλή βαθμολογία στο IMDb, υποπτεύομαι ότι είναι και άλλοι σαν και μένα που δεν τους αρέσει ιδιαίτερα το είδος, βλέπουν κάποιες από περιέργεια και φυσικά δεν βάζουν καλή βαθμολογία.

  Το unhappy end κυριαρχεί στις περισσότερες, όμως όχι όλες.

  Α, όλα κι όλα, όπως ο Ποκοπίκο κρατάει μυστικά, έτσι κι εγώ δεν κάνω σπόιλερ.

  Αυτή τη φορά σας την έσκασα, δεν θα κάνω την παραμικρή νύξη.

  Αυτό που παρατήρησα, και φαντάζομαι ισχύει σε όλες τις ταινίες τρόμου, είναι ότι το πλάνο είναι πάρα πολύ σημαντικό (κάμερα, φωτισμός, γωνίες λήψης, διάρκεια…) αλλά κυρίως σημαντικός είναι ο ήχος. Ο ήχος, που συχνά είναι απλοί θόρυβοι, εντείνει την αγωνία που προκαλούν τα έργα τρόμου. Εδώ ακούμε συνέχεια κτυπήματα για τα οποία αναρωτιέται το ζευγάρι.

  Πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Ahari, ελπίζω η επόμενή του να μην είναι το ίδιο άχαρη, πράγμα που μπορεί  να το αποφύγει αν δεν είναι τρόμου. 

No comments: