Βασίλης Τσικάρας, Έξοδος (2017)
Θα προβληθεί επετειακά μεθαύριο, 25 Μαρτίου, στη Δανειστική Βιβλιοθήκη Μύρτου
Η έξοδος του Μεσολογγίου είναι ένα κορυφαίο, δραματικό επεισόδιο στην εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Δεν είναι τυχαίο το πόσο συγκίνησε τον Σολωμό, ώστε να δώσει ίσως το κορυφαίο έργο του, τους «Ελεύθερους πολιορκημένους», το οποίο μελοποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος (περιμέναμε να ακούσουμε κάποιο κομμάτι στην ταινία).
Ο Τσικάρας επιλέγει ένα άλλο επεισόδιο, που δείχνει το μέγεθος του πατριωτισμού και της αυτοθυσίας που διακατείχε τότε τους έλληνες.
To μέγεθος του πατριωτισμού:
Τα «παιδιά της Σαμαρίνας» κατεβαίνουν να συνδράμουν τους πολιορκημένους, ώστε να διευκολύνουν την έξοδο.
Η Σαμαρίνα και τα γύρω χωριά είναι βλαχοχώρια. Γλώσσα τους τα ρουμάνικα, τα οποία βέβαια μιλάνε όπως και την ελληνική, με συνείδηση όμως πέρα για πέρα ελληνική. Ακούμε κάποιες φράσεις. Αναγνώρισα το ora buna, καλή ώρα. Τα ρουμάνικά μου είναι σε επίπεδο άνευ διδασκάλου. Τα εξασκώ, όπως και τα βουλγάρικα και τα αλβανικά, μεταφράζοντας και αναρτώντας από το tiktok.
Το έργο χωρίζεται σε κεφάλαια, που όλα σχεδόν έχουν σαν τίτλο το πόσες μέρες τους μένουν για να φτάσουν στο Μεσολόγγι.
Στο δρόμο τους θα συγκρουστούν με τούρκους. Θα απελευθερώσουν ελληνίδες που είχαν αιχμαλωτίσει, και θα σκοτώσουν ένα τούρκο που συνόδευε έναν αυστριακό διπλωμάτη (Μέτερνιχ, μην ξεχνάμε).
Το μέγεθος της θυσίας:
Αυτό θα το δούμε στα γράμματα τέλους. «Από τους 120 γύρισαν πίσω οι 33».
Ένας στους τέσσερις.
Εξαιρετική ταινία, με συγκίνησε ιδιαίτερα.
No comments:
Post a Comment