Book review, movie criticism

Thursday, November 9, 2023

Kitty Green, The royal hotel, (2023)

 

Kitty Green, The royal hotel,  (2023)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Δυο κοπέλες που ταξιδεύουν μόνες (θυμήθηκα το «Θέλμα και Λουίζ») αντιμετωπίζουν κινδύνους. Η μελαχρινή παρασύρει την ξανθιά στην περιπέτεια. Θα λέγαμε ότι είναι λίγο χαζούλα, αν δεν ήταν δυστυχισμένη. Το ακούσαμε σε μια ατάκα, όταν παραπονέθηκε η ξανθιά γιατί να έλθουν εδώ.  Όχι στη μέση του πουθενά, αλλά στην άκρη του κόσμου, σε μια ερημική γωνιά της Αυστραλίας, για να δουλέψουν ως σερβιτόρες στο Royal Hotel: ήλθαμε για να ξεφύγουμε από τις οικογένειές μας.

  Όπου προφανώς δεν πέρναγαν καθόλου καλά.

  Το γραφείο ευρέσεως εργασίας δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν μπορεί να τους βρει δουλειά κάπου πιο κοντά. Η ξανθιά διστάζει, η μελαχρινή όμως την πιέζει: για χάρη της περιπέτειας.

  Ναι, αλλά οι περιπέτειες κρύβουν κινδύνους.

  Για χάρη της περιπέτειας - έτσι ακριβώς μου είπε η φίλη μου όταν της είπα να με ακολουθήσει - έκοψε δρόμο κατεβαίνοντας κάθετα μια μικρή πλαγιά και δεν με ακολούθησε στο μονοπάτι. Αποτέλεσμα; Γλίστρησε και έπαθε διάστρεμμα στον αστράγαλο.

  Στο «Βασιλικό ξενοδοχείο» συχνάζουν μέθυσοι, που δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να την πέφτουν στις bar women. Για να μη δείξει υπερβολικός ο σεναριογράφος βάζει και ένα ζευγάρι να γιορτάζουν τα 35 χρόνια γάμου τους.

  Όλη η ταινία είναι οι «περιπέτειες» μ’ αυτούς τους ερωτιδείς. Κάποιοι δεν είναι ιδιαίτερα πιεστικοί, κάποιοι όμως είναι επικίνδυνοι.

  Είναι μια ταινία γεμάτη σασπένς, σε κάθε επεισόδιο, που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει.

  Επειδή μπορεί να είναι κι άλλοι σαν εμένα και να μην τους αρέσουν τα unhappy end το σπόιλερ θα το κάνω: οι δυο κοπέλες γλιτώνουν, αφού στο τέλος περάσουν ένα τρομερό κίνδυνο.

  Η ταινία έχει βαθμολογία μόλις 5,9 στο IMDb. Οι έλληνες κριτικοί όμως, βλέπω στο Αθηνόραμα, βάζουν σχεδόν όλοι 3, πολύ καλή βαθμολογία.

  Συντάσσομαι με τους κριτικούς.

No comments: