Book review, movie criticism

Wednesday, November 8, 2023

Lili Horvat, Προετοιμασίες να είμαστε μαζί άγνωστο για πόσο (Preparations to be together for an unknown period of time, 2020)

 

Lili Horvat, Προετοιμασίες να είμαστε μαζί άγνωστο για πόσο (Preparations to be together for an unknown period of time, 2020)

 


  Και σήμερα στους κινηματογράφους, πιθανόν και δεύτερη εβδομάδα.

  Γιατί άργησα τόσο να δω την ταινία.

  Δεν θέλω να θυσιάζω το διάβασμα για να βλέπω ταινίες. Μου έτυχαν και διάφορα προβλήματα.

  Drama χαρακτηρίζει εύστοχα την ταινία η βικιπαίδεια, ενώ το IMDb drama και romance. Το IMDb δίνει συχνά δυο και τρεις χαρακτηρισμούς σε μια ταινία.

  Θα το ξαναγράψω: Το drama είναι ένα είδος που μου αρέσει πολύ. Βέβαια περισσότερο μου αρέσουν οι κωμωδίες, όμως υπάρχουν πολλές σαχλοκωμωδίες που με απογοητεύουν, ενώ μια ταινία drama δεν θα με απογοητεύσει ποτέ. Ακόμη, στο drama (κοινωνικές ταινίες) έχουμε το «σασπένς του τι» θα γίνει στο τέλος, που μου αρέσει περισσότερο από το «σασπένς του πώς» φτάνουμε στο happy end, στην περιπέτεια για παράδειγμα ή στην κωμωδία.

  Ναι, είναι και romance η ταινία, παρά τον παραπλανητικό τίτλο, που κάνοντας σπόιλερ ξενερώνει.

  Έρωτας με την πρώτη ματιά;

  Κάτι περισσότερο.

  Τον βλέπει και τον ερωτεύεται αμέσως. Σε συνέδριο νομίζω, στην Αμερική. Εκεί μένει αυτή, επιτυχημένη νευροχειρουργός. Αυτός έχει έλθει από την πατρίδα της, την Ουγγαρία. Ζει και εργάζεται στη Βουδαπέστη.

  Να βρεθούν σε ένα μήνα, στο τάδε σημείο στη Βουδαπέστη, του προτείνει.

  Όσο ισχυρός και αν είναι ο έρωτας με την πρώτη ματιά, δεν παρατάς τα πάντα για να πας να τον βρεις.

  Το αντιρεαλιστικό: δεν ανταλλάζουν καν τηλέφωνα.

  Τώρα το θυμήθηκα, το ραντεβού σε ένα χρόνο, στην πανσέληνο του Αυγούστου, στις «Λευκές νύχτες» του Ντοστογιέφσκι.

  Εδώ είναι σε ένα μήνα.

  -Κάνεις λάθος, δεν σε έχω ξαναδεί, της λέει όταν αυτή τον συναντάει, τυχαία βέβαια σ’ αυτό το σημείο.

  Της είπε ψέματα, αυτό θα το παραδεχτεί αργότερα.

  Γι’ αυτόν δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

  Σε ενδοκειμενικό εφέ έκπληξης θα δει ότι η χειρουργός που παραστάθηκε σαν βοηθός της σε μια δύσκολη εγχείρηση ήταν αυτή. Αυτό, όταν ένας συνάδελφος προθυμοποιείται να τους συστήσει και βγάζουν τις μάσκες (αμάν αυτές οι μάσκες, προχθές δεν γνώρισα την πρώην κουνιάδα μου).

  -Ναι, σε ξέρω, δεν ήσουν εσύ που…

  -Όχι, κάνετε λάθος, με μπερδεύετε με κάποια άλλη.

  Του ανταποδίδει τα ίσα.

  Όμως αρκετά είπα για την πλοκή.

  Όχι, δεν είναι ακριβώς romance, το ποιο θα είναι το τέλος, αν θα είναι happy, παίζεται μέχρι το τέλος.

  Μπορεί να παραπλανηθούμε κιόλας.

  Τον βλέπει να προχωρεί έχοντας αγκαλιασμένη μια κοπέλα από τον ώμο.

  Άρα είναι παντρεμένος, ή έχει σχέση.

  Μας έχει στήσει παγίδα η σκηνοθέτης.

  Τελικά το τέλος είναι happy ή unhappy;

  Α, όλα κι όλα, εγώ είμαι σαν τον Ποκοπίκο που κρατάει μυστικά, δεν κάνω σπόιλερ. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι μου αρέσουν οι ταινίες που έχουν happy end, όσοι με διαβάζουν μπορεί να το θυμούνται, το έχω γράψει κάμποσες φορές.

  Και η ταινία έχει happy end.

  Δεν μου αρέσουν οι ταινίες με μακρινάρι τίτλο, και ιδιαίτερα αυτός ο τίτλος που ξενερώνει ρεαλιστικά: Γιατί για άγνωστο για πόσο και όχι για πάντα;

  Έγραψα κάπου, «ρεαλιστικά», ότι ο Ερωτόκριτος μετά από κάμποσο καιρό τα έφτιαξε με μια όμορφη ακόλουθο της αυλής, και η Αρετούσα δεν άργησε να τον ακολουθήσει φτιάχνοντάς τα με ένα όμορφο αυλικό. Αλλά ήταν ποτέ δυνατόν να τελειώσει έτσι το αριστούργημά του ο Κορνάρος;

  Πολύ μου άρεσε η ταινία, και σαν πλοκή, και σαν σκηνοθεσία. Σαν σκηνοθεσία, με τα συχνά γκρο πλαν της γυναίκας και τα μεσαία διάρκειας πλάνα που δίνουν ένα κανονικό ρυθμό στην ταινία που δεν με κουράζει. Εξαιρετική η ερμηνεία της Natasa Stork, που έχει και στην πραγματικότητα την ηλικία της ηρωίδας που υποδύεται. Είναι 39 χρονών.

  Ψάχνοντας βλέπω ότι την Natasa Stork την είδα και σε μια άλλη ταινία, τον «Λευκό θεό» (2014) του Kornél Mundruczó όπου παίζει η Lili Horvat, στην οποία όμως το κεντρικό πρόσωπο ήταν ένα κοριτσάκι.

  Α, θα δω και την άλλη ταινία του στην οποία παίζει η Stork, το «Jupiters moon» (2017), πάλι σε δεύτερο ρόλο, γιατί μου αρέσει το στόρι, με ένα σύριο πρόσφυγα.

  Μου άρεσε η Stork σαν γυναίκα. Υπήρξε και εδώ μια σύμπτωση, την οποία όμως δεν θα αποκαλύψω.

No comments: