Book review, movie criticism

Wednesday, November 15, 2023

Laura Poitras, Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία (All about the beauty and the bloodshed, 2023)

 

Laura Poitras,  Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία (All about the beauty and the bloodshed, 2023)

 


 Από αύριο στους κινηματογράφους

  Ξέρω για το πρόβλημα των ναρκωτικών, το έχουν πραγματευθεί πολλοί σκηνοθέτες, αλλά πρώτη φορά βλέπω ταινία που να πραγματεύεται το πρόβλημα των «νόμιμων», δηλαδή των συνταγογραφούμενων, ναρκωτικών, όπως είναι τα διάφορα παυσίπονα.

  Η ταινία είναι ντοκιμαντέρ και αφηγείται τη ζωή της φωτογράφου Nan Goldin. Η σκηνοθέτηδα έχει πάρει αρκετό φωτογραφικό αλλά και κινηματογραφικό υλικό της Goldin και το έχει μπάσει στην ταινία της. Τελικά ίσως το μοντάζ να είναι πιο δύσκολο στα ντοκιμαντέρ από ό,τι στις ταινίες μυθοπλασίας.

  Ξεκινάει από την παιδική της ηλικία. Η Ναν μιλάει για την μεγαλύτερη αδελφή της που αυτοκτόνησε, την ανάδοχη οικογένεια που την ανέλαβε… μετά βλέπουμε την δραστηριότητά της σαν φωτογράφου.

  Έκανε εκθέσεις με τολμηρές φωτογραφίες, και πήρε και βίντεο.

  Στην ταινία ακούμε «για το απίστευτο στίγμα της εργασίας στο σεξ… δεν είναι πάρτι, είναι από τις πιο δύσκολες δουλειές που υπάρχουν». Αν κατάλαβα καλά την έκανε για δυο χρόνια.

  Καταπιάστηκε και με το θέμα του aids.

  Όμως το κύριο θέμα της ταινίας είναι η καταγγελία της οικογένειας Sackler, που μέσω της εταιρείας τους Purdue Pharma που πωλούσε oxycontin, ένα οπιοειδές για την αντιμετώπιση ήπιων έως μέτριων πόνων, θησαύρισε. Οι γιατροί επέμεναν στη λήψη του πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Μάλλον έπαιρναν τη μίζα τους. Αυτό είχε σαν συνέπεια πολλοί να εθιστούν στο όπιο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, λόγω υπερβολικής δόσης, να πεθάνουν κάπου μισό εκατομμύριο αμερικανοί.

  Οι Sackler το έπαιζαν φιλάνθρωποι, και χρηματοδοτούσαν μουσεία και γκαλερί. H Goldin, αφού υπήρξε και η ίδια θύμα, ίδρυσε την P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now, Παρέμβαση τώρα ενάντια στην συνταγογράφηση του εθισμού) που έκανε αρκετές σχετικές παρεμβάσεις.  

  Υπάρχουν αρκετά πλάνα από τις παρεμβάσεις τους σε μουσεία και σε διάφορους άλλους καλλιτεχνικούς χώρους, που είχαν σαν στόχο να τους κάνουν να αρνηθούν τη χρηματοδότηση από τους Sackler.

  Το κατάφεραν.

  Και οι Sackler τι απέγιναν;

  Δεν είναι δύσκολο να το φανταστείτε. Αλλά αν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να πάτε να δείτε την ταινία-την οποία έτσι κι αλλιώς αξίζει να τη δείτε.

No comments: