Book review, movie criticism

Thursday, June 27, 2024

David Lynch, (The straight story, 1999)

 

David Lynch,  (The straight story, 1999)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Μεγάλος σκηνοθέτης ο David Lynch, δεν ήταν δυνατόν να μη δω μια ταινία του, και μάλιστα όταν πρόκειται για επανέκδοση (οι επανεκδόσεις είναι κατά τεκμήριο καλές). Είχα όμως την δυσπιστία μήπως είναι κι αυτή καμιά παλαβιάρικη σαν το «Mulholand drive» (να μην τα λέω κάθε φορά, κατά τα γούστα μου πάντα), όμως δεν ήταν έτσι.

  Ο Άλβιν, 73 χρονών, με προβλήματα υγείας (περπατάει με δυο μπαστούνια), όταν μαθαίνει ότι ο αδελφός του, που βρίσκεται 390 χιλιόμετρα μακριά, έπαθε εγκεφαλικό, αποφασίζει να πάει να τον δει. Είχαν δέκα χρόνια να μιλήσουν, μετά από ένα τσακωμό.

  Το αίμα νερό δεν γίνεται.

  Δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, η όρασή του δεν είναι και τόσο καλή, πώς να πάει;

  Η απλή λύση θα ήταν να πάρει το λεωφορείο.

  Γιατί δεν το έκανε;

  Θα έλεγα σκηνοθετική αδεία, αν η ταινία δεν βασιζόταν σε πραγματική ιστορία.

  Ο Alvin Straight γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1996, 76 χρονών. Στην ταινία μαθαίνουμε ότι το ταξίδι αυτό με το χορτοκοπτικό του, στον κοτσαδόρο του οποίου είχε δέσει μια σκεπαστή άμαξα, το έκανε στα 73 του χρόνια.

  Σχεδόν όλη η ταινία είναι το οδοιπορικό αυτό.

  Το σασπένς δεν είναι αν θα φτάσει στον προορισμό του, για να γίνει ταινία η περιπέτειά του σίγουρα έφτασε, αλλά για το ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο, τι θα συναντήσει στο δρόμο του. Και βέβαια περιμένουμε ότι ένα από τα προβλήματα που θα συναντήσει είναι με το χορτοκοπτικό του, αποκλείεται να μην του βγάλει πρόβλημα στο δρόμο.

  Το πρώτο επεισόδιο είναι με μια κοπέλα που συνάντησε. Είχε φύγει από το σπίτι. Δεν του λέει λεπτομέρειες. Αυτός της λέει για τη δική του ζωή. Σε κάποιον άλλο θα μιλήσει αργότερα και για την κόρη του, μια lady bird η οποία μένει μαζί του.

  Αυτό που με συγκίνησε ιδιαίτερα είναι η προθυμία των ανθρώπων τους οποίους συναντούσε να τον βοηθήσουν. Το είχα δει και σε μια άλλη ταινία, δεν θυμάμαι ποια, και το είχα αναφέρει στην ανάρτηση που έκανα.

  Αποκλείεται να είναι 73 χρόνων και ο Richard Farnsworth που τον ενσαρκώνει (για την ερμηνεία του προτάθηκε για βραβείο όσκαρ), σίγουρα είναι παραπάνω.

  Διάβασα τη βιογραφία του.

  Πέθανε ένα χρόνο μετά την προβολή της ταινίας, το 2000. Γεννήθηκε όπως και ο Alvin το 1920, άρα θα ήταν σίγουρα 78 χρονών όταν γυρίστηκε η ταινία.

  Διάβασα τη βιογραφία του Farnsworth.

  Συγκινήθηκα με το θάνατό του.

  Σε τελική φάση καρκίνου είχε φοβερούς πόνους. Επίσης είχε παραλύσει εν μέρει. Δεν άντεξε και αυτοπυροβολήθηκε.

  Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι η ταινία θα είχε υψηλή βαθμολογία στο IMDb, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα είχε 8, μια βαθμολογία που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.  

 

  

No comments: