Book review, movie criticism

Sunday, August 23, 2015

Sohrab Shahid Saless, Rosen für Africa



Sohrab Shahid Saless, Rosen für Africa (1992)

  Έχουμε ξαναγράψει για τον Saless, για πάρα πολλά έργα του. Σειρά έχει το κύκνειο άσμα του, το «Ρόδα για την Αφρική».
  Και σ’ αυτό το έργο βλέπουμε την εμμονή του Σάλες με τους ψυχικά διαταραγμένους. Και για μια ακόμη φορά παίρνει την ιστορία για την τηλεταινία του από ένα μυθιστόρημα, το Rosen für Africa του Ludwig Fels.
  Ο Paul τα φτιάχνει με την Καρόλα. Αυτή θα μείνει έγκυος. Δεν νοιώθει ενθουσιασμένος με την έλευση του παιδιού. Χάνει τη δουλειά του, και η μόνη δουλειά που καταφέρνει να βρει είναι σκουπιδιάρης. Ονειρεύεται να φύγει για την Αφρική. Η Αφρική είναι η δική του Ουτοπία, για να θυμηθούμε την άλλη ταινία του Saless.
  Φέρεται όλο και με μεγαλύτερη σκληρότητα στην Καρόλα. Παρακολουθούμε αρκετές βίαιες σκηνές. Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο, τον εγκαταλείπει. Όλες οι απόπειρές του να τα ξαναφτιάξει μαζί της αποβαίνουν άκαρπες. Στην τελευταία θα εισπράξει και ξύλο από τον πατέρα της.
  Το όνειρό του, η φυγή στην Αφρική, γίνεται τώρα πραγματική εμμονή. Όμως χρειάζονται χρήματα. Προσπαθεί να πείσει τον Τζούτζη,  το ηλικιωμένο φίλο του – στον οποίο δεν φέρεται καλύτερα απ’ ότι στη φίλη του – να κάνουν μια ληστεία, να κλέψουν ένα ταμιευτήριο. Τελικά θα τον πείσει. Και ενώ ο φίλος του έπρεπε να τον περιμένει απ’ έξω, μπαίνει μέσα στο ταμιευτήριο τη στιγμή που ο Πάουλ έχει βουτήξει τα χρήματα. Τον ακουμπάει στον ώμο, προφανώς κάτι θέλει να του πει. Ο Πάουλ έκπληκτος παραπατά, πέφτει κάτω και το πιστόλι εκπυρσοκροτεί. Η σφαίρα βρίσκει τον Τζούτζη.
  Τον κουβαλάει στο αυτοκίνητο. Στο δρόμο ο Τζούτζη ξεψυχάει. Τον πηγαίνει στο νεκροταφείο και τον αφήνει στον τάφο της γυναίκας του, της «καλύτερης συζύγου που υπήρξε ποτέ». Ρίχνει πάνω του και μερικές δεσμίδες από τα χρήματα της ληστείας. Μετά πηγαίνει σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο. Παίρνει τηλέφωνο τη φίλη του. Της λέει ότι την αγαπάει. Στη συνέχεια αυτοπυροβολείται. Θανάσιμα. Και η ταινία τελειώνει.  
  Αμέσως μόλις γύρισε την ταινία ο Σάλες έφυγε για την Αμερική, όπου ήταν η οικογένειά του. Θα πεθάνει έξι χρόνια αργότερα, από μια χρόνια πάθηση του συκωτιού.

No comments: