Book review, movie criticism

Wednesday, November 22, 2017

James Martin, The theory of everything (2014)

James Martin, The theory of everything (2014)


  Είδα το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε ένα χρόνο πριν από την ταινία του James Martin πάνω στη ζωή του Stephen Hawking, αλλά δεν έγραψα γι’ αυτό.  
  Η «Θεωρία των πάντων» είναι βιογραφική ταινία που στηρίζεται στο βιβλίο της πρώτης του γυναίκας, της Jane Hawking που έχει τίτλο «Travelling to Infinity: My Life with Stephen». Αφηγείται τη σχέση τους, το γάμο τους παρά τα προβλήματα στην υγεία του (οι γιατροί του έδιναν δυο χρόνια ζωής), την επιστημονική του εξέλιξη, τα τρία παιδιά τους, το ρομαντικό φλερτ της με τον Jonathan Hellyer Jones, τον οποίο παντρεύτηκε αμέσως μετά το διαζύγιό της με τον Stephen.
  Είχα τη φαεινή ιδέα να διαβάσω τη βιογραφία του Hawking στην βικιπαίδεια όταν ήμουν στην αρχή του έργου. Το λέω αυτό, γιατί στην ταινία υπήρχε μια ορισμένη ασάφεια. Ο Stephen ανακοινώνει ότι θα πάει στην Αμερική με τη νοσοκόμα του. Είναι τόσο περίεργο; Στη βικιπαίδεια διάβασα ότι το 1990 παράτησε την Jane για τη νοσοκόμα του Elaine Mason. Μετά το διαζύγιό του το 1995 την παντρεύτηκε, όμως χώρισαν το 2006. Τότε ξανάσμιξε με την οικογένειά του από την οποία είχε αποξενωθεί. Όμως με την Jane σαν καλοί φίλοι πια, αφού όπως είπαμε αυτή είχε παντρευτεί τον Jonathan Hellyer Jones.
  Εξαιρετική η ερμηνεία της Felicity Jones για την οποία προτάθηκε για τέσσερα βραβεία χωρίς όμως να κερδίσει κανένα. Αντίθετα ο Eddie Redmayne με την εκπληκτική ερμηνεία του σε ένα πραγματικά δύσκολο ρόλο κέρδισε τέσσερα βραβεία.
  Το διάβασα μαθητής, μου ήλθε μόλις τώρα στο μυαλό: Τρεις φυσικοί, οι δύο άθεοι. Μάλιστα ήταν με λατινικούς χαρακτήρες. (Τώρα που ξαναδιάβασα το κείμενο αυτό πριν το αναρτήσω θυμήθηκα σε πιο βιβλίο το διάβασα, που ήταν σαν μότο. Λούντβιχ Μπύχνερ, «Δύναμη και ύλη», εκδώσεις Δαρεμά. Το βρήκα ψάχνοντας στο google). Ο Hawking είναι o ένας από τους δυο αυτούς φυσικούς. Η γυναίκα του αντίθετα ήταν θρησκευόμενη, πράγμα που αποτελούσε αιτία έντασης στη σχέση τους.

  Με απωθεί κάθε λόγος για το χρόνο, και γι’ αυτό δεν μπήκα ποτέ στον πειρασμό να διαβάσω το «Χρονικό του χρόνου», το best seller του, παρόλο που το έχω. Αλλά, ποιος ξέρει, ο διάβολος είναι παντοδύναμος, μπορεί να με βάλει κάποια στιγμή στον πειρασμό. 

No comments: