Book review, movie criticism

Thursday, November 23, 2017

Γιάννης Σμαραγδής, Καζαντζάκης (2017)

Γιάννης Σμαραγδής, Καζαντζάκης (2017)


Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Μετά τον «El Greco», ο Σμαραγδής κάνει μια άλλη ταινία για έναν άλλο μεγάλο συμπατριώτη μας, τον Νίκο Καζαντζάκη. Μεσολάβησε βέβαια το ντοκιμαντέρ και η ταινία για τον Ιωάννη Βαρβάκη. Εσείς ξέρετε τη Βαρβάκειο Αγορά, και αρκετοί από σας φαντάζομαι και το Βαρβάκειο. Εγώ το Βαρβάκειο Λύκειο το ξέρω σαν κάλπικη δεκάρα, αφού από εκεί συνταξιοδοτήθηκα.
   Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί την «Αναφορά στον Γκρέκο», το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Καζαντζάκη που δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο, τον πρόλαβε ο θάνατος. Ξεκινάει με τη συγγραφή του, και στη συνέχεια έχουμε αναδρομές στη ζωή του Καζαντζάκη. Πολλά επεισόδια είναι συγκλονιστικά, όπως εκείνο στην αρχή της ταινίας που ο πατέρας του, ο Καπετάν Μιχάλης, τον βάζει να προσκυνήσει τα πόδια των κρεμασμένων από τους τούρκους μετά από μια μεγάλη σφαγή.
  Ό,τι και να πω για την ταινία είναι λίγο. Πολύ καλές οι ερμηνείες, πολύ καλή η σκηνοθεσία, θα συναρπάσει όλους, ιδιαίτερα τους λάτρεις του Καζαντζάκη, ανάμεσα στους οποίους σεμνύνομαι ότι είμαι κι εγώ. Η απόδειξη; Το τελευταίο βιβλίο μου «Ο δικός μου Νίκος Καζαντζάκης». Μπορείτε να το διαβάσετε σε pdf που βρίσκεται εδώ. Και όσοι από εσάς θα ήθελαν να το διαβάσουν αλλά ανήκουν σε εκείνους που δεν μπορούν να διαβάσουν σε tablet, θέλουν να πιάνουν βιβλίο στο χέρι τους, να μυρίζουν χαρτί, μπορούν να το αγοράσουν από τις εκδόσεις ΑΛΔΕ. 

  Κόντεψα να το ξεχάσω, στην ταινία διάβασα, στα γράμματα τέλους, ότι ο Αμπέρ Καμύ σχολίασε, μαθαίνοντας τον θάνατο του Καζαντζάκη, ότι αυτός άξιζε 100 φορές περισσότερο το Νόμπελ από ό,τι ο ίδιος. Πού να φανταζόταν ότι σε δυο χρόνια και κάτι θα ερχόταν και η δική του σειρά (σε τροχαίο, για όσους δεν ξέρουν). 

No comments: