Book review, movie criticism

Tuesday, June 18, 2019

Augusto Genina, Prix de beauté (Miss Europe 1930)


Augusto Genina, Prix de beauté (Miss Europe 1930)


  Από ένα σχόλιο που μου άφησε φίλη στο facebook στην ανάρτησή μου για την ταινία «Το ημερολόγιο μιας παραστρατημένης» όπου πρωταγωνιστεί η Louise Brooks, σύμβολο του σεξ στην εποχή της, αποφάσισα να τη δω και στο «Βραβείο ομορφιάς» και στο «Κουτί της Πανδόρας», που μαζί με το «Ημερολόγιο μιας παραστρατημένης» αποτελούν τις πιο γνωστές ταινίες της. Και πρώτα το «Βραβείο ομορφιάς».
  Η ταινία είναι ένα απλό μελόδραμα που αναδεικνύεται εξαιτίας της πρωταγωνίστριας, πανέμορφης και εξαιρετικής υποκριτικά.
  Ο αγαπημένος της Λούλου, ο Αντρέ, είναι ζηλιάρης. Δεν τολμάει να του πει ότι θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Γαλλία (εκείνη την εποχή γινόταν με αποστολή δυο φωτογραφιών). Μάλιστα μετά το μετανιώνει, αλλά είναι πλέον αργά. Όταν εκλέγεται, αναγκάζεται να πάρει βιαστικά το τραίνο για την Ισπανία, όπου τα καλλιστεία για την Μις Ευρώπη θα γίνουν στην πασαρέλα. Ο φίλος της δεν ενημερώνει τον αγαπημένο της για την ξαφνική της αναχώρηση, όπως του ζήτησε. Θα εκλεγεί μις Ευρώπη. Ο Αντρέ θα τρέξει να τη βρει, και θα της δώσει το τελεσίγραφο: ή με ακολουθείς στο τραίνο που φεύγει σε μια ώρα, ή τελειώσαμε. Αυτή τον αγαπάει, και θα παρατήσει ένα μαχαραγιά που της προσφέρει το «βασίλειό» του, μια έκταση μεγαλύτερη από την Ευρώπη, και τον πρίγκιπα Γκραμπόφσκι που δηλώνει ερωτευμένος μαζί της (υπήρχαν πολύ πρίγκηπες στη Ρωσία, όσοι έχετε διαβάσει Ντοστογιέφσκι και Τολστόι το ξέρετε, που μετά την οκτωβριανή επανάσταση κατέκλυσαν την Ευρώπη), και θα τρέξει να τον προλάβει στο τραίνο.
  Ο πρίγκηπας θα εμφανισθεί και θα της προσφέρει ένα συμβόλαιο με τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια υπερπαραγωγή. Θα το σκίσει και θα το πετάξει στο τζάκι. Αυτός της αφήνει την κάρτα του, μπορεί να το ξανασκεφτεί.
  Το κομβικό επεισόδιο ακολουθεί αμέσως μετά. Ο Αντρέ σκίζει αγανακτισμένος τις φωτογραφίες της που της στέλνουν θαυμαστές της για να τις υπογράψει. Αυτό τη θλίβει αφάνταστα. Και η πλάστιγγα θα γύρει. Θα πάει στο τζάκι και θα μαζέψει το σκισμένο συμβόλαιο. Θα παρατήσει τον Αντρέ την ώρα που κοιμάται.
  Τον βλέπουμε να πηγαίνει στο στούντιο όπου θα δουν την ταινία η Λούλου, ο πρίγκηπας και δυο άλλα άτομα της παραγωγής. Τη βλέπουμε να τραγουδάει στην οθόνη ένα τραγούδι που το περιεχόμενό του είναι χοντρικά «κι αν κολακεύομαι με τα κομπλιμέντα και τα φλερτ αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σ’ αγαπώ». Ο πρίγκηπας την κρατάει από το χέρι. Την πυροβολεί. Τον συλλαμβάνουν.
  Εγώ στην ταινία δεν βλέπω τόσο την υπερβολική ζήλεια του Αντρέ όσο τον φαλλοκρατισμό του (ίσως εντελώς δεδομένος για την εποχή), με το να επιβάλει με το έτσι θέλω στην αγαπημένη του αυτό που εκείνος νομίζει σωστό. Και βέβαια η έκρηξή του με το να σχίσει τις φωτογραφίες είναι εντελώς ασυγχώρητη.
  Ταινία του 1930, σηματοδοτεί και εσωτερικά τη μετάβαση. Με γρήγορους ρυθμούς στην αρχή σαν να πρόκειται για κωμωδία του Μάστερ Κίτον (μόλις είχα δει δυο), και με τη μουσική να παίζει ακατάπαυστα, χαλαρώνει από τη μέση και μετά και γίνεται όπως οι ομιλούσες ταινίες που ξέρουμε.
  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.
    

No comments: