Book review, movie criticism

Thursday, June 27, 2019

Wayne Roberts, Ποτέ δεν είναι αργά, κύριε καθηγητά (The professor, 2018)


Wayne Roberts, Ποτέ δεν είναι αργά, κύριε καθηγητά (The professor, 2018)

  Από σήμερα, 7-11-2019, στους κινηματογράφους.
  Δεν πάμε καθόλου καλά!!! Η ενημέρωση που είχα είναι ότι «Ο καθηγητής» θα προβαλλόταν σήμερα, και αυτό γράφει και το IMDb. Όμως στο Αθηνόραμα, στις νέες ταινίες, δεν τον βλέπω. Επειδή μπορεί να μου ξεφύγει, θα κάνω την ανάρτηση τώρα, και το πολύ πολύ να ξαναενημερώσω.
  Το θέμα της ταινίας είναι η διαχείριση του επερχόμενου θανάτου.
  Αμέσως από την αρχή ξέρουμε ότι ο Τζόνι Ντεπ έχει καρκίνο στους πνεύμονες. Επιλέγει να μην κάνει θεραπεία, αφού αυτή απλά θα του έδινε παράταση άλλο ένα εξάμηνο ζωής. Και παρακολουθούμε συγκινητικές στιγμές καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί οικογενειακά προβλήματα, με τη γυναίκα του (Rosemarie DeWitt, την είδαμε στο «La la Land», καθώς και στην «Promised land» του Gus van Sant, τον οποίο είδαμε πακέτο) και την κόρη του (Odessa Young, την θαυμάσαμε στην εξαιρετική ερμηνεία της στην «Κόρη»). Ακόμη, γίνεται πιο άνετος στη συμπεριφορά του με τους φοιτητές του, οι οποίοι τον συμπαθούν όλο και περισσότερο. Και θα απολαύσει απαγορευμένους καρπούς, τους οποίους δεν είχε τολμήσει να απολαύσει μέχρι τότε. Υπάρχει και ο κολλητός του, που είναι απελπισμένος μαθαίνοντας ότι σύντομα θα τον αποχωριστεί.
  Εξαιρετικό σενάριο το οποίο σεβάστηκε απόλυτα η σκηνοθεσία, και κυρίως one man show, με τον Τζόνι Ντεπ να δίνει κυριολεκτικά ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.
  Ο γιος μου κάποτε καράφλιασε που δεν ήξερα τον Τζόνι Ντεπ. Ασχολιόμουνα κυρίως με τον ασιατικό κινηματογράφο, και δεν φρόντιζα να μαθαίνω ονόματα δυτικών ηθοποιών της νέας γενιάς-της παλιάς τα ήξερα. Τον είδα νομίζω μόνο στους «Πειρατές της Καραϊβικής», ίσως στις δυο μόνο από τις τρεις ταινίες. Και συνειδητοποιώ τώρα ότι το υποκριτικό του ταλέντο ένας ηθοποιός μόνο στο drama μπορεί να το εκδιπλώσει πλήρως, στην κωμωδία αυτό που μετράει είναι περισσότερο τα κωμικά επεισόδια και οι κωμικές ατάκες. Οι μεγάλοι κωμικοί Τσάρλι Τσάπλιν και Μπάστερ Κίτον έγραφαν μόνοι τους τα σενάρια των έργων τους, και πολλά τα σκηνοθετούσαν οι ίδιοι.   
 

No comments: