Book review, movie criticism

Thursday, June 20, 2019

Agnes Varda, Η ευτυχία (Le bonheur, 1965)


Agnes Varda, Η ευτυχία (Le bonheur, 1965)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Την Αγνή Βαρντά την έχουμε δει σε δυο ακόμη ταινίας, την «Δίχως στέγη, δίχως νόμο» (δυστυχώς δεν έγραψα γι’ αυτήν) και την «Cléo de 5 à 7».
  Ευτυχία είναι να είσαι διπλά ερωτευμένος, και με τη γυναίκα σου και με τη γκόμενα. Ειδυλλιακές σκηνές βλέπουμε ανάμεσα στη γυναίκα και τον άνδρα της και τα δυο μικρά παιδιά τους μέσα σε ένα δασάκι που πηγαίνουν εκδρομή. Η φύση κυριαρχεί στην ταινία, που χαρακτηρίζεται από έναν ερωτικό λυρισμό – μέχρι λίγο πριν το τέλος.
  Ο άντρας κάνει ένα λάθος: αγαπά τη γυναίκα του και δε θέλει να της κρατήσει μυστικά, έτσι της αποκαλύπτει ότι έχει μια φιλενάδα την οποία αγαπάει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την ίδια την αγαπάει λιγότερο.
  Αυτή δείχνει να έχει κατανόηση. Θα καταλήξουν να κάνουν έρωτα πάνω στο χορτάρι. Ο Woody Alen στο «Σκηνές έρωτα και απιστίας» που είδαμε πριν πέντε μέρες, μετά από μια παρόμοια ομολογία (παρόμοια, όχι ίδια, με τη γκόμενα έχει χωρίσει), θα καταλήξει να κάνει επίσης έρωτα με τη γυναίκα του, αλλά μέσα σε ένα σινεμά.
  Ένα χαρακτηριστικό εφέ είναι το εφέ του απροσδόκητου. Το είδαμε και στις δυο ταινίες. Όμως η ταινία «Σκηνές έρωτα και απιστίας» είναι κωμωδία ενώ η «Ευτυχία» είναι δράμα. Οι αφηγηματικές αναμονές είναι δεδομένες.
  Δεν θέλω να πω περισσότερα, η ταινία είναι εκπληκτική, μην τη χάσετε.
  Όχι, θα πω περισσότερα.
  Η ταινία έχει ένα δίδαγμα: Ακόμη και αν η γυναίκα σας σας πιάσει πάνω στο κρεβάτι με τη γκόμενα, να της πείτε ότι δεν είναι αυτό που νομίζει, ότι πρόκειται για κάτι άλλο (κάθε δικαιολογία μπορεί να την πείσει, ή να την κάνει να φανεί ότι πείθεται αν δεν θέλει να σας χάσει), και προ παντός μην κάνετε το λάθος να της πείτε για μια σχέση που έχετε ή είχατε. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο, για τις γυναίκες.   
  Και ένα ακόμη: ο Jean-Claude Drouot που υποδύεται τον άντρα και η γυναίκα είναι πραγματικό ζευγάρι, και τα δυο παιδιά είναι τα δικά τους παιδιά.  

No comments: