Book review, movie criticism

Tuesday, June 4, 2019

Paul Mazursky, Σκηνές έρωτα και απιστίας (Scenes from a Mall 1991)


Paul Mazursky, Σκηνές έρωτα και απιστίας (Scenes from a Mall 1991)


  Τελικά, αν δεν ήξερα ότι σεναριογράφος είναι ο Roger L. Simon (συνυπογράφει βέβαια, όπως γίνεται σχεδόν πάντα, και ο σκηνοθέτης) θα έλεγα ότι είναι ο Woody Allen, που πρωταγωνιστεί με την Bette Midler.
  Το μοτίβο είναι «Εκείνος και εκείνη», όπως στο «Πρόσκληση σε γάμο» που είδαμε πρόσφατα και το «Conversations with other women» του Hans Canosa, ένα κινηματογραφικό ντούο, και θέμα «σκηνές από ένα γάμο» (θυμάμαι το έργο του Bergman).
  O Woody και η Bette βρίσκονται στο Mall. Είναι μέρες Χριστουγέννων. Βλέπουμε ένα κλόουν που μιμείται τους διπλανούς του περιμένοντας φιλοδώρημα (στο ζευγάρι έχει γίνει στενός κορσές και κάποια στιγμή ο Woody Allen τον διαολοστέλνει, δηλαδή όχι ακριβώς), διάφορους μουσικούς ανάμεσα στους οποίους και μια τετράδα mariachi, και ένα ταχυδακτυλουργό.
  Είναι δεκαέξι χρόνια παντρεμένοι. Έχουν επέτειο του γάμου τους, το βράδυ θα κάνουν πάρτι. Αυτός της κάνει δώρο μια κορνίζα, αυτή μια σανίδα του σέρφιν που την κουβαλάει πάνω κάτω. Ευτυχισμένο ζευγάρι. Αυτός, έχοντας διαβάσει το βιβλίο της (αυτή είναι ψυχολόγος) αποφασίζει να εξομολογηθεί το μεγάλο του μυστικό. Τα μυστικά φαρμακώνουν το γάμο. Ναι, την απατούσε για κάπου επτά μήνες, αλλά η σχέση τέλειωσε χθες. Με καμιά άλλη; Με άλλες δυο, για δυο τρεις βραδιές. Μόνο; Και με άλλη μια, που όμως ήταν πόρνη.
  Το ότι θα του έλθει η κορνίζα στο κεφάλι δεν το περίμενε, εμείς όμως το περιμέναμε, όπως και το ότι η Bette θα ζητήσει διαζύγιο, το οποίο, για να γλιτώσουν λεφτά, θα το αναλάβει ο ίδιος ο Woody μια και είναι δικηγόρος. Όμως θα κάνουν σεξ μέσα σε ένα σινεμά και θα συμφιλιωθούν. Αυτό που δεν περίμενε αυτός, αλλά που εμείς το περιμέναμε, είναι ότι θα του ομολογούσε και αυτή ότι εδώ και καιρό τον απατούσε με ένα ψυχίατρο. Σειρά του να θέλει να χωρίσουν. Όμως η ταινία είναι κωμωδία,  έτσι στο τέλος τους βλέπουμε να φιλιούνται στις κυλιόμενες σκάλες του Mall.
  Σπαρταριστά επεισόδια, έξυπνοι διάλογοι, εξαιρετικοί στο ρόλο τους και οι δυο τους, για άλλη μια φορά διαπιστώνω βλέποντας το 5,3 στο IMDb ότι αρκετές φορές το γούστο μου διαφέρει από το γούστο του μέσου θεατή, ή μάλλον αυτών των θεατών που βαθμολογούν στο IMDb.
  Γιατί το λέω αυτό.
  Παρά τη χαμηλή βαθμολογία που είχε το «The bachelor 2», φαίνεται ότι είχε εισπρακτική επιτυχία για να προχωρήσει ο Γιάννης Παπαδάκος στο «The bachelor 3». Εμένα μου άρεσαν και τα τρία Bachelor. Όσο για την ταινία του Mazursky, εγώ της έβαλα 7.
  Θυμήθηκα τώρα και το «Killers» με την Catherine Heigl, μια κωμωδία που μου άρεσε πολύ και με εξέπληξε το 5,4 που είχε στο IMDb.
 

No comments: