Book review, movie criticism

Wednesday, September 25, 2019

Shohei Kotaki, The admiral (2011)


Shohei Kotaki, The admiral (2011)


  Είχαμε ένα καθηγητή Κωτάκη, όμως ο Σοχέι είναι γιαπωνέζος. «Ο ναύαρχος» δεν είναι άλλος από τον Isoroku Yamamoto.
  O ναύαρχος Γιαμαμότο είναι ένας θρύλος, και όχι μόνο για τους Γιαπωνέζους. Οδήγησε το γιαπωνέζικο ναυτικό στις πρώτες μεγάλες του νίκες. Για αυτόν ήξερα ότι είχε πει στον αυτοκράτορα πως για τους πρώτους έξι μήνες υπόσχεται νίκες, για μετά όμως δεν μπορούσε να υποσχεθεί. Επίσης ήξερα ότι καταρρίφθηκε από τους Αμερικάνους το αεροπλάνο που τον μετέφερε, όταν έσπασαν τον κωδικό του μηνύματος που ανακοίνωνε την πτήση του. Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι ήταν αντίθετος με τον πόλεμο και τη συμμαχία με τους ναζί και τους φασίστες. Στο τέλος όμως υπερίσχυσαν οι ιέρακες, μετά από τις πρώτες σαρωτικές νίκες των ναζί. Ακόμη είχε ζητήσει να ενημερωθούν οι Αμερικάνοι για την κήρυξη του πολέμου μισή ώρα πριν την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Αυτό έγινε τελικά μετά από μια ώρα. Δικαιολογήθηκαν οι της πρεσβείας ότι καθυστέρησαν στην αποκρυπτογράφηση του μηνύματος. Επίσης δεν ήξερα ότι ο Χίτλερ στο «Ο αγών μου» μιλούσε περιφρονητικά για τους γιαπωνέζους· για την ακρίβεια δεν το θυμόμουν, γιατί το βιβλίο το διάβασα.
  «Φύλαγε τα ρούχα σου για να ’χεις τα μισά» σκέφτηκα, και γι’ αυτό δεν έγραψα κριτική. Έγραψα μόνο τους ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους που βρήκα. Θυμάμαι επίσης την έκπληξή μου, πώς οι Εβραίοι που το διάβασαν δεν ανησύχησαν όταν κατέλαβε την εξουσία. Αν είχαν ανησυχήσει (κάποιοι σίγουρα είχαν) θα τα μάζευαν και θα μετανάστευαν. Όμως αξίζει να ψάξω να βρω το απόσπασμα αυτό.
  Τελικά το βρήκα. Αντιγράφω από την αγγλική μετάφραση:
 If, from to-day onwards, the Aryan influence on Japan were to cease, and if we suppose that Europe and America were to collapse, then the present progress of Japan in science
and technique might still last for a short duration; but within a few decades the inspiration would dry up, and native Japanese character would triumph, while the present civilization
would become fossilized and fall back into the sleep from which it was aroused about seventy years ago, by the impact of Aryan culture.
  Πιο κάτω γράφει ότι και ο παλιός τους πολιτισμός προέρχεται από εξωτερικές επιδράσεις.
  Ακόμη υποστηρίζει σε αρκετά σημεία ότι οι Εβραίοι επιδιώκουν την εξαφάνιση της Ιαπωνίας. Επίσης ότι, ενώ μπορούν να διαβρώνουν τους Ευρωπαίους, δεν μπορούν να το κατορθώσουν αυτό με τους Γιαπωνέζους.
  Το καλοκαίρι που ήμουν στην Κρήτη ανακάλυψα τη βιογραφία του σε Βίπερ. Την είχα αγοράσει σε ανύποπτο χρόνο, προφανώς από κάποιο καροτσάκι. Δεν τη διάβασα όμως γιατί πρόσεξα ότι είχα μόνο τον πρώτο τόμο. Αν κάποια στιγμή βρω και το δεύτερο θα τη διαβάσω.
  Βιογραφική περισσότερο η ταινία, με όχι πάρα πολλές πολεμικές σκηνές, μου άρεσε ιδιαίτερα, και προ παντός η εξαιρετική ερμηνεία του Koji Yakusho.
    

No comments: