Book review, movie criticism

Friday, January 31, 2020

Zhai Junjie, Zhai Xiaoxing, Who is undercover (一号目标/梅园岁月, 2014)


Zhai Junjie, Zhai Xiaoxing, Who is undercover (一号目/梅园, 2014)


  Συχνά γίνεται μπέρδεμα με τις κινέζικες ταινίες. Εδώ, βλέπω τον σκηνοθέτη σε δυο ιστοσελίδες με διαφορετικό όνομα στην κάθε μια, όμως το επώνυμο είναι το ίδιο. Πρόκειται άραγε για τους αδελφούς Zhai, όπως έχουμε τους αδελφούς Ταβιάνι και τους αδελφούς Dardenne, ή πρόκειται για το ίδιο άτομο που παρουσιάζεται με δυο ονόματα; (Νομίζω ότι βρήκα κάτι, πρόκειται για πατέρα και γιο). Ναι, πριν αναρτήσω βρήκα μια κινέζικη ιστοσελίδα όπου υπάρχουν και τα δυο ονόματα σαν σκηνοθέτες. Ναι, τελικά είναι πατέρας και γιος.  
  «Ποιος είναι ο μυστικός» είναι ο αγγλικός τίτλος, ενώ στην ταινία είδαμε ως τίτλο το «一号目, Ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος». Όμως σε μια άλλη ιστοσελίδα βλέπουμε στον τίτλο και ένα ΑΚΑ «梅园, Meiyuan years», «Τα χρόνια στον Δαμασκηνόκηπο».
  Ένας αξιωματικός των εθνικιστών στην πραγματικότητα είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος (undercover, ο αγγλικός τίτλος). Ποιος είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος; (ο κινέζικος τίτλος). Ο αντιπρόεδρος του ΚΚΚ, ο Zhou Enlai. Τι είναι ο Δαμασκηνόκηπος; Ένα χωριό κοντά στο Ναντζίνγκ. Και ποια είναι τα χρόνια στον Δαμασκηνόκηπο;
  Στην πραγματικότητα είναι δέκα μήνες, το 1946, όταν ο Zhou Enlai είχε συνομιλίες με τους εθνικιστές με διαμεσολαβητή τον στρατηγό Μάρσαλ, μήπως και τα βρουν οι δυο παρατάξεις και αποτραπεί ο εμφύλιος.
  Πρέπει να πω ότι είμαι θαυμαστής του Zhou Enlai. Είδα την «Ιστορία του Τζόου Ενλάι», ταινία βιογραφική, που αναφέρεται σε άλλη ιστορική περίοδο, και θαύμασα τον άνθρωπο. Από το φίλο μου το Γ.Β. πληροφορήθηκα ότι όταν του παρουσίαζαν ένα κατάλογο με ονόματα ατόμων προς εκτέλεση, αυτός έσβηνε τα περισσότερα και μετά τον έδινε στον Μάο για υπογραφή. Ο Μάο ωρυόταν με τις τόσες διαγραφές, αλλά τελικά υπέγραφε. Και διάβασα ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, ίσως περισσότερο και από το Μάο. Και καθώς πιστεύω ότι είμαι σχετικά καλός φυσιογνωμιστής, η εικόνα του μου ενέπνεε την αίσθηση ενός καλού ανθρώπου.
  Και, ναι, η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα όπως διαβάζω σε μια ιστοσελίδα, δεν είναι πραγματικό μόνο το φόντο, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις.
  Ο Zhou Enlai έχασε ένα σημειωματάριο. Του έπεσε στο αμερικανικό αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Ναντζίνγκ για τις διαπραγματεύσεις. Το βρήκαν οι αεροσυνοδοί και το παρέδωσαν στους δικούς τους. Αυτοί τι να κάνουν, να το παραδώσουν στους εθνικιστές, τους σίγουρους συμμάχους τους; Ο Μάρσαλ είναι αντίθετος, όμως θέλει πριν το επιστρέψουν να αντλήσουν πληροφορίες απ’ αυτό. Ένα όνομα θα τραβήξει την περιέργειά τους (undercover).
  Η ταινία είναι πραγματικό θρίλερ, καθώς τα μέλη της αντιπροσωπείας των κομμουνιστών βρίσκονται κάτω από την συνεχή παρακολούθηση των εθνικιστών και ορισμένες φορές κοιτάζουν πώς να τους ξεφύγουν, γιατί δεν πρέπει να αποκαλυφθεί ο προορισμός κάποιων μετακινήσεών τους.
  Και ένα σχόλιο.
  Το τυχαίο μόνο στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί, όχι στη μυθοπλασία, όπου τα πάντα πρέπει να γίνονται «κατά το εικός και το αναγκαίον», όπως μας λέει ο Αριστοτέλης. Η σκηνή της συνάντησης με τον πράκτορα στην ταινία έγινε προγραμματισμένα, ενώ στην ιστοσελίδα διαβάζω ότι έγινε εντελώς τυχαία.
  Και ένα μπέρδεμα.
  Με τον ίδιο αγγλικό τίτλο, γυρισμένη την ίδια χρονιά, υπάρχει και μια άλλη ταινία, του Fan Jianhui, που τοποθετείται όμως το 1934.
  «Ποιος είναι ο μυστικός;»;.
  Το 1934, οι μυστικές υπηρεσίες του Kuomintang (国民党, Guo Min Dang, Εθνικιστικό Κόμμα) συγκεντρώνουν γυναίκες υπόπτους σε μια στρατιωτική βάση και τις βασανίζουν για να βρουν ποιος είναι ο μυστικός πράκτορας των κομμουνιστών που κρύβεται ανάμεσά τους.
  Και τα μπερδέματα που έλεγα: οι πληροφορίες που δίνονται για τους συντελεστές της ταινίας αφορούν την ταινία του Zhai.
  Με έχει πιάσει η περιέργεια, θα κοιτάξω να τη δω παγώνοντας την εικόνα για να προλαβαίνω να διαβάζω τους κινέζικους υπότιτλους.
  Και γράφοντας για τον μυστικό θυμήθηκα.
  Τότε που ήμουν μαθητής υπήρχε στην Ιεράπετρα ένας που ήταν γνωστός ως «ο μυστικός». Τι μυστικός;
Μυστικός αστυνομικός.
Κάποια στιγμή έγινε σε όλους γνωστό ότι ήταν αστυνομικός, όμως του έμεινε το όνομα, «Ο μυστικός».
  Ψάχνω να βρω λήμμα για την ταινία στην βικιπαίδεια και στο IMDb, τίποτα. Βρήκα όμως για μια άλλη μια κινέζικη ταινία με ίδιο τίτλο, «Who is undercover», όμως του 2011. Καθώς είναι horror δεν υπάρχει περίπτωση να τη δω. Στα horror λέμε όχι.
     

No comments: