Book review, movie criticism

Friday, October 15, 2021

Alexander Nanau, Κολέκτιβ (Collectiv, 2019)

Alexander Nanau, Κολέκτιβ (Collectiv, 2019)


 

   Από χθες στους κινηματογράφους

   Τις κινηματογραφικές αίθουσες τις κατακλύζουν συνήθως ταινίες μυθοπλασίας, πολύ σπάνια προβάλλονται ντοκιμαντέρ. Και το «Κολέκτιβ» του Αλεξάντερ Νανάου είναι ντοκιμαντέρ.

  Το Κολέκτιβ ήταν ένα κλαμπ που σύχναζε η νεολαία. Τον Οκτώβριο του 1915 ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να πεθάνουν αμέσως 27 άτομα και πάνω από 180 να μεταφερθούν στα νοσοκομεία.

  Πώς έγινε αυτό;

  Δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου.

  Δεν άκουσα αν ο υπεύθυνος που έδωσε την άδεια λειτουργίας λαδώθηκε για να τη δώσει.

  Η ταινία δεν εστιάζει σ’ αυτό, αλλά στους πολλούς τραυματίες που κατέληξαν, νομίζω 37.

  Γιατί κατέληξαν;

  Διότι τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούσαν τα νοσοκομεία περιείχαν το ένα δέκατο της δραστικής ουσίας που έπρεπε να περιέχουν και που αναγραφόταν στη συσκευασία, όπως έδειξε η έρευνα. Κάποιοι τα τσέπωσαν απ’ αυτό. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί τραυματίες να μολυνθούν με βακτήρια και να πεθάνουν.

  Ένας δημοσιογράφος βγάζει το σκάνδαλο στα φόρα, ξεσηκώνεται ο κόσμος και, άκουσον άκουσον, παραιτήθηκε η κυβέρνηση και διορίστηκε κυβέρνηση τεχνοκρατών για ένα χρόνο, μέχρι τις επόμενες εκλογές.

  Ένας νεαρός ακτιβιστής γιατρός στον κλάδο της υγείας διορίζεται νέος υπουργός υγείας. Αυτός θα προσπαθήσει να ρίξει φως στο σκάνδαλο, και αυτά που αποκαλύπτει, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο, είναι συγκλονιστικά.

  Ακούμε συχνά στην ταινία τη λέξη διαφθορά. Πιστεύω ότι η διαφθορά είναι εγγενής στην εξουσία, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο. Στην Κίνα νομίζω τους διεφθαρμένους αξιωματούχους τους εκτελούν ενώ εδώ κοιτάζουν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται. Δεν είχα ποτέ καμιά αμφιβολία ότι το κύριο αίτιο της κρίσης που περνάει η χώρα μας με τις γνωστές συνέπειες είναι η διαφθορά.

  Η πυρκαγιά ήταν άραγε αποτέλεσμα δολιοφθοράς ή όχι;

  Δεν ειπώθηκε στην ταινία αλλά είμαι σίγουρος πως όχι.

  Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στον κινηματογράφο Ρεξ κατά τη διάρκεια της ιρανικής επανάστασης, κατά την οποία το ένα τρίτο των κινηματογράφων καταστράφηκαν από διαδηλωτές, σαν άντρα της δυτικόφερτης διαφθοράς. 379 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο εμπρησμός αυτός αποτελεί και το θέμα της ταινίας του Parviz Sayyad, «Cinema Rex trial».

  Αλήθεια, ποιος κέρδισε τις εκλογές;

  Μα το κυβερνών κόμμα, με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία. Και το μεγάλο φαγοπότι πάλι ξεκίνησε.

 

No comments: