Book review, movie criticism

Thursday, October 7, 2021

Hong Sang-soo, The woman who ran (2020)

Hong Sang-soo, The woman who ran (2020)


 

 Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Για να είμαι ειλικρινής, δεν είδα τη γυναίκα να τρέχει, ούτε καν να περπατάει. Την είδα σε εσωτερικούς χώρους με φίλες της να συζητάει.

  Τι συζητάνε;

  Διάφορα, πράγματα που θα έχουν συζητήσει χιλιάδες άλλες γυναίκες σε παρόμοιες συναντήσεις. Ακόμη και ο πρώην δεν είναι σπάνιο θέμα για συζήτηση.

  Η ταινία έχει ένα θεατρικό στήσιμο. Εσωτερικοί χώροι, μεσαία, μεγάλης διάρκειας, πλάνα. Η κάμερα μένει το περισσότερο ακίνητη, σαν θεατής σε αίθουσα. Σε πάρα πολλές σκηνές δείχνει τα πρόσωπα που συνδιαλέγονται προφίλ, σε ένα αμφιπλεύρου συμμετρίας φόντο. Άλλες φορές πάλι, όταν είναι όρθιοι, δείχνει το ένα από τα δυο πρόσωπα αν φας και το άλλο πλάτη. Δεν έχουμε το συνηθισμένο σαμ κόντρα σαμ.

  Ένας ενοχλητικός θαυμαστής θα διαταράξει την ησυχία μιας φίλης της, ενώ ένας γείτονας θα έλθει να κάνει παράπονα γιατί δυο άλλες φίλες της που συγκατοικούν ταΐζουν αδέσποτες γάτες. Η γυναίκα του τις φοβάται. Όμως πρέπει να φάνε οι καημένες, αλλά αν είναι παράνομο…

  Αυτός ξέρει ότι δεν είναι, αυτή τον αποπέμπει έτσι ευγενικά.

  Στο τέλος εμφανίζεται ο πρώην της. Δεν θα συμβεί τίποτα το εντυπωσιακό. Η ιστορία έχει λήξει.

  Καλή ταινία, αλλά όχι γι’ αυτούς που θέλουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους με σασπένς και απρόοπτα. Την ταινία θα τη δείτε όπως βλέπετε δυο τρεις φίλες να συζητούν στο διπλανό τραπέζι και στήνετε αυτί.

 

No comments: