Book review, movie criticism

Friday, October 29, 2021

Radu Jude, Οι στρατάρχες. Δυο εκτελέσεις (2018)

Radu Jude, Οι στρατάρχες. Δυο εκτελέσεις (2018)

 


   Οι στρατάρχες που εκτελέστηκαν δια τουφεκισμού ήταν τέσσερις. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Αντωνέσκου, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας από το 1940-1944, υπεύθυνος για τη σφαγή 380.000 εβραίων, όπως ακούσαμε στην ταινία του Ράντου Γιούντε (η προηγούμενη ανάρτησή μας) «Δεν με νοιάζει αν καταγραφούμε στην ιστορία σαν βάρβαροι» (2018). Αρνήθηκε να μεταλάβει τον αχράντων μυστηρίων, ζήτησε μόνο συγνώμη από τους άλλους τρεις γιατί αυτός ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεσή τους. Η αίτηση των τριών αυτών για χάρη είχε απορριφθεί. Ο ίδιος ζήτησε για τον εαυτό του την ποινή του θανάτου.

  Δεν μπορούμε να μη θαυμάσουμε την αξιοπρέπειά του, συγκρίνοντάς τον με τον περιβόητο Μπέρια, υπεύθυνο για θανατώσεις χιλιάδων σοβιετικών που εκλιπαρούσε για τη ζωή του. Φυσικά δεν του χαρίστηκαν. -Αν του χαριστούμε δεν θα τη γλιτώσουμε απ’ αυτόν.

  Και οι δυο εκτελέσεις;

  Οι δυο εκτελέσεις ήταν η φιλμογράφηση της εκτέλεσής τους από τον Ovidiu Gologan και η μεταφορά της στην ταινία «Ο καθρέφτης» (1994) του Sergiu Nicolaescu. Ο Γιούντε τις  συναρμολογεί. Κάθε πλάνο του Gologan ακολουθεί το αντίστοιχο πλάνο του Nicolescu ή αντίστροφα.

  Ήθελα να δω την ταινία του Gologan αλλά διάβασα ότι τον αγιοποιεί, ενώ και ο ίδιος είναι φιλοναζιστής. Δεν αναφέρει την συμμετοχή του στο ολοκαύτωμα. Μετά απ’ αυτή την ταινία, που χαρακτηρίστηκε φασιστική, ο Gologan δεν ανάκαμψε ούτε καλλιτεχνικά ούτε εμπορικά.

  Μήπως να τη δω;

  Αλλά πού να τη βρω;

  Ας τη βρω πρώτα και βλέπουμε. 

Είπαμε, τον Ράντου Γιούντε τον βλέπουμε πακέτο καθώς μας άρεσε πάρα πολύ η ταινία του «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» που παίζεται για τέταρτη βδομάδα.

 

No comments: